Page 1

OPLEVELSESMAGASIN Island og Færøerne


Island

Syd Island..................................................................... 6 Øst Island..................................................................... 8 Nordøst Island............................................................ 10 Nordvest Island.......................................................... 12 Vestfjordene................................................................ 14 Vest Island.................................................................. 16

Færøerne

Thorshavn................................................................... 20 Kirkjubøur................................................................... 22 Kvívík, Vestmanna og Vestmannabjergene............ 24 Vágar........................................................................... 26 Mykines...................................................................... 28 Gjógv........................................................................... 30 Klaksvik...................................................................... 32 Sandoy........................................................................ 34 Suđuroy....................................................................... 36 Rejsetyper................................................................... 38 Mere inspiration......................................................... 40 Kontakt........................................................................ 42

2

Vi tager forbehold for fejl og ændringer. Udgivelsesdato: 15/9 2014. Copyright © 2014 Smyril Line A/S, Dalsagervej 9B, 1. sal, DK-9850 Hirtshals Anvendelse af indholdet i kataloget er ikke tilladt uden forudgående tilladelse fra Smyril Line A/S.


KØR SELV FERIE NÅR DET ER BEDST Langt oppe i Nordatlanten ligger Island og Færøerne og venter på at give dig naturoplevelser, så det basker. Islands og Færøernes natur er to helt forskellige oplevelser og du snyder dig selv, hvis du ikke mindst én gang i dit liv krydser det nordatlantiske hav og besøger Island og Færøerne. Tag bilen med, og oplev det hele i dit eget tempo. I dette oplevelsesmagasin tager vi dig med rundt på en introduktion med smukke fotos og tips om seværdigheder.

Vi har på vores Explorer rejser tilrettelagt forskellige ruter dag for dag med overnatning undervejs.

Færøerne. Verdens mest uspolerede øhav 18 smukke ø’er venter på at blive oplevet. Færøerne er uspoleret skønhed og uberørt natur. Et spændende og unikt sted hvor livet leves langsomt og fuld af natur og kultur.

Ubeskrivelige oplevelser på Island De nordamerikanske og europæiske kontinentalplader mødes og brydes, netop hvor Island er placeret, og det har givet øen den mest spektakulære natur, der nærmest ikke lader sig beskrive, men skal opleves.

3


ISLAND

4

GODAFOSS


5


SKOGAFOSS >>

<< JÖKULSÁRLÓN

REYKAVIK >>

>>

VATNAJÖKULL

<< STROKKUR

SCOOTERE >>

SKAFTAFELL >> 6


DEN BLÅ LAGUNE

SYD ISLAND Sydlandet byder på både natur og kultur og er kendetegnet ved store vidder med får og islandske heste samt enorme og øde sandsletter. Overalt i området findes der særprægede naturperler. Mange steder styrter elve ned i prægtige vandfald, hvoraf Gullfoss og Skogafoss er de mest kendte. Mod øst i sydlandet findes to af landets mest aktive vulkaner i bebygget område. Hekla har været i udbrud ca. 20 gange fra mennesker først bosatte sig i landet og er landets mest kendte vulkan. Det er også en stor oplevelse at besøge Vestmannaø’erne, de 15 små ø’er er omkranset af klipper og skær. Den Blå Lagune er en unik oplevelse, både af velvære men også af naturens kræfter. Her kan du bade i 37-39 grader varmt vand og opleve forskellige former for spa produkter. Reykjavík kan prale af et flot udvalg af fine restauranter, der er kendte for deres opfindsomme cuisine og friske ingredienser fra hjemmemarkedet. Reykjavík har også et flot udvalg af eksklusive forretninger og designer shops.

Det 60 meter høje og smukke Skogafoss vandfald gør dig åndeløs og det er absolut en af de ting, man skal opleve, når man kommer til Island. Skaftafell National Park er 400-500 km2 og består af en lang række naturperler. Der er ingen veje i parken men et stort netværk af stier og ruter giver rig mulighed for smukke vandreture. Strokkur gejseren er en af islands største turistattraktioner. Det er den mest konstant aktive gejser og den ligger i et mindre geothermisk område i Haukadalur dalen.

Der kan køres på snescootere hele året i Island på de store gletschere, hvor sneen aldrig forsvinder. En snescootertur er en uforglemmelig måde at opleve Island på og der findes forskellige tur arrangører i Islands forskellige regioner. Jökulsárlón gletcher lagune dækker ca. 20 km2 og var indtil 1932 dækket af tyk is. Senere begyndte gletcheren at trække sig tilbage og i dag brækker mere end 100 meter is af hvert år, som konstant omformer lagunen og fylder den med spektuaklære isbjerge. Om vinteren er der hundredevis af sæler i lagunen. 7


SEYDESFJÖDUR >>

<< SØPAPEGØJER

ISLANDSKEHESTE >>

>>

HVALSAFARI I HUSAVIK

<< HENGIFOSS

ISLANDSKFJORD >>

8

DJUPIVOGUR >>


VATNAJÖKULL

ØST ISLAND I østlandet bliver man betaget af kontrasterne og variationerne i landskabet. Du vil finde alt fra imponerende fjorde til venlige og fredelige fiskelandsbyer og fra frugtbare og skovklædte dale til unikke geologiske fænomener. Alt dette opleves med en baggrund af storslåede bjerge og – gletsjeren Vatnajökull. Øst Island er et paradis for vandreentuiaster og fra nord til syd er området dækket af et omfattende net af vandrestier Vatnajökull er en af europas største gletcher. Den ligger i den sydøstlige del af Island. Vatnajökull har et areal på ca. 8.100 km² og den er helt op til 1.000 m tyk, men dens gennemsnitlige tykkelse er ca. 400 m. Seydisfjordur er en hyggelig by med gamle huse omkranset af smukke bjerge og en række flotte vandfald. Der bor ca. 700 personer i byen som nærmest er én stor familie. Seydisfjordur er et af de steder som Lonely Planet anbefaler at besøge på Island. Hengifoss er Islands 3. største vandfald med sine 128 meter. Det er omkranset af basalt med et tyndt rødt lag ler imellem basalten.

På øst Island er der rige muligheder for at få helt fantastiske naturoplevelser langs de mange smukke fjorde omkranset af store bjerge og små byer. I den østlige del af Island er der mulighed for at observere fugle og se de populære og karakteristiske søpapegøjer. Specielt er der unikke muligheder for at komme tæt på søpapegøjerne og andre fugle i Hafnarhólmi. Djúpivogur er en gammel lille fikserby, som ligger i nærhende af det store pyramideformede bjerg Búlandstindur med en højde på 1069 meter.

Islandske heste er i den grad noget for sig. Uovertrufne til nybegyndere, fordi de er rolige og ikke så store. Skønne til erfarne, fordi de ikke er bange for at lave noget og gerne giver den gas.

9


JOKULSARGLJUFUR >>

<< DIMMUBORGIR

EYJAN ROCK (ASBYRGI) >>

>>

MYVATN

<< SÆL

GODAFOSS >>

10

HVERFELL >>


DETTIFOSS

NORDØST ISLAND Den nordøstlige del af Island er tyndt befolket og med åbne vidder mellem Akureyri og Østfjordene, hvor halvdelen er domineret af lÓdáðahraun plateauet (lavadækket) som skråner blidt mod havet, drænet af glaciale floder og underjordiske kilder. Den østlige halvdel er et fantastisk sted for udflugter og bringer en tæt på den vilde natur, kyster og små isolerede samfund og giver muligheden for at nå fastlandets nordligste spids, der ligger kun en anelse udenfor Polar Cirklen. Langt nordpå bliver det næsten ikke mørkt i mere end 3 måneder om året. Vintrene er bidende kolde og med kraftige snefald. Dettifoss vandfaldet har større volumen end noget andet vandfald i Europa. 500 kubikmeter vand fosser ud over kanten hvert sekund. Og med 45 meters højde og 100 meters bredde er det en fantastisk oplevelse. Myvatn er et paradis for fugleelskere. Myvatan området er fredet som natur reservat og er registreret som et af de internationalt vigtige vådområder. Dimmuborgir er et område med utallige tilfældigt fordelte lava klipper. Der er stier i området hvor man kan gå mellem de mange forskellige vulkaniske klipper der er formet som både små huler og unikke formationer. Ásbyrgi er et af naturens vidundere. På trods af beliggenheden hører den til som en del af Jökulsárgljúfur i Vatnajökull National Parken. Asbyrgi dækker et område på 120 km2. Der er masser af vandre-ruter i nærheden af Asbyrgi. Godafoss vandfaldet er et af islands mest spektakulære vandfald. Godafoss kaldes også for Gudernes Vandfald

pga. dets helt særlige plads i historien. Det har en højde på 12 meter og er 30 meter bredt. Flere steder i det nordlige island kan man opleve sæler. Jokulsargljufur er en dramatisk canyon der er formet af vand, ild og is. Hverfell har et stort cirkelformet krater ca 140 meter dybt. Og udover at være et af de største af sin slags i verden, er Hverfell et af Islands flotteste og mest symetriske kratere. Hverfald er estimeret til at være mellem 2800 og 2900 år gammelt. Hverfell er et af de største vulkankratere i verden. Det måler 1 km i diameter og ligger i nærheden af søen Myvatn. Fra byen Husavik kan man tage på hvalsafari og få en unik mulighed for at opleve det storslåede dyreliv.

11


MOUNT HERDUBREID >>

<< GLAUMBÆR MUSEUM

RAFTING >>

>>

HVERAVELLIR

<< KOLUGLJÚFUR

12

VIDIMYRARKIRKE >>


HVITSERKUR

NORDVEST ISLAND Det nordvestlige landskab er blidere og mindre barskt, her er bølgende enge, forladte lader og gårde og masser af imponerende natur. Nordvest Island er også kontrasternes Island med de lange stille dale omkranset af barske bjerge og lava områder. Og når man nærmer sig den nordlige polarcirkel er landskabet uværligt respektindgydende. Mange af byerne i nord er dedikeret til marineindustri og Akureyri er islands næst tætteste befolkede område. Hvitserkur er en 15 meter høj klippeformation lige ud for kysten. Udover at det er et smukt syn, så er der også et godt sted at se sæler lige syd for Hvitserkur. Hveravellir er et geothermisk område med jordrøg og varme varme søer og mudderhuller i forskellige farver. Der er også mulighed for at tage et varmt bad i en af de varme små ”pools”.

Víðimýrarkirkja kirke er en af de bedst bevarede græstørvs kirker på Island. Kirken blev bygget i 1834. Kolugljúfur er en smuk slugt hvor vandet flyder stille og roligt frem mod en række vandfald. Det er et smukt og fantastisk syn at køre over broen og se hvor vandet pludselig bliver kastet ud i imponerende fald. Flere steder i Nordvest Island er der gode muligheder for river rafting – både hvis man gerne vil have lidt action men også hvis man er til mere stille og rolige sejlture i den unikke natur.

Det majestætiske bjerg Mount Herðubreið bliver også kaldet dronningen af Islands bjerge. Mount Herðubreið rejser sig 1.682 meter mod himlen og ligger i nærheden af søen Myvatn. Glaumbær Farm fungerede som bolig frem til 1947 men er i dag museum som er åbent for gæster. Det gamle græstørvs stuehus danner rammen om udstillinger om livet i landdistrikterne i det 18. og 19. Århundrede.

13


KAJAK >>

<< HORNSTANDIR NATIONALPARK

LATRABJERG >>

>>

RAUDISANDUR

<< DYNJANDI

14

ISAFJÖRDUR >>


SØPAPEGØJE

VESTFJORDENE Vestfjordene er nogle gange blevet kaldt ”Det mest berømte ukendte sted på Island”. I 2011 satte Lonely Planet dette område på top 10 over regioner i verden man burde besøge. Og ikke uden grund. Den meget specielle form på denne halvø er ligeså isoleret som den er spektakulær. Men isoleret betyder ikke utilgængelig – men mere at der kun bor 7400 mennesker i området og hver person i området har således 1,2 m2 ”personlig plads”. Området er således både uspoleret og ubeboet og præsenterer et fantastisk fugleliv ligesom det er et af de bedste steder på Island hvis man vil have en mulighed for at opleve nordlyset. Der er rig mulighed for at opleve de charmerende søpapegøjer på fuglefjeldene i området. Det spektakulære vandfald Dynjandi ligger også i Vestfjordene og med en akkumuleret højde på 100 meter, er det et smukt og fantastisk vandfald, man skal opleve. Og rent faktisk er det formet så man kan gå inde bag vandfaldet – en unik oplevelse.

Nordatlanten. Rauðisandur (eller ”rødt sand”) er præcis hvad navnet siger – en strand med rødt sand. Endeløst rødt sand. Eller ikke endeløst – men 10 km er også meget. Der er ikke andet at foretage sig end at vandre i total stilhed, glemme alt og nyde livet og måske tage sit kamera frem og fotografere det flotte farvespil. Ísafjörður er den største by på halvøen. Byen byder på masser af muligheder for turister der enten ønsker at udforske vildmarken eller få naturoplevelser lidt tættere på civilisationen. Der er også gode muligheder for at sejle kajak i området – og på den måde opleve landskabet og dyrelivet fra en helt anden side. Vandsiden.

Hornstrandir er naturreservat på 580 km2 hvor stejle kystklipper, brusende vandfald og øde højland danner den perfekte ramme om vandring i uberørt vildmark. Latrabjarg er en af de største fugleklipper i Nordatlanten – og det mest vestlige punkt i Europa. Latrabjarg er 440 meter højt og huser den største samling havfugle i hele

15


DEILDARTUNGUHVER >>

<< ELDBORG KRATER

DJUPALONSSANDUR >>

>>

SNÄFÆLLSJÖKULL

<< GLETCHERTUR

ARKANESS FYRTÅRN >>

16

GRÁBRÓK KRATER >>


HRAUNFOSSAR

VEST ISLAND Vest Island er en region hvor kultur, natur og historie komplementerer hinanden på smukkeste vis. Det vestlige område består af fjorde, dale, kratere, gletchere og vulkaner. Fantastiske vandreruter kan findes mange steder og det samme kan mange spændende og historiske steder og bygninger – flere af tidligere tiders store historiske personer levede nemlig i det vestlige område af Island.. Ólafsvík byder på muligheden for at tage på hvalsafari, en oplevelse man ikke må snyde sig selv for. Stykkishólmur er udgangspunkt for sejlture og det er muligt at tage en færge over Breiðafjörður bugten. Hraunfossar lava vandfaldet er et smukt og meget specielt naturfænomen. Klart vand flyder gennem lavaen og løber i mange små vandfald ud i floden Hvita.

fjördur. Der er adgang til krateret via en afmærket rute. Eldborg krateret er et smukt formet krater, der hæver sig 60 meter op mod himmelen omkranset af lava. Det er både muligt at gå hele vejen rundt om krateret og op af det. Gletchertur – en gletchertur på Langjokull gletcheren er en helt fantastisk oplevelse som tager dig til toppen af europa’s anden største gletcher. På turen vil man se snegrotter og høre hvordan gletcheren bevæger sig og hvordan smeltevand former floderne og lagoonen.

Djupalonssandur er en smuk strand med en række mystiske klipper der er kommet ind fra havet. Stranden er et af de få steder hvor man kan komme ned til havet langs kysten der ellers består af høje dramatiske klipper. Deildartunguhver er europas mest powerfulde varme kilde. Den producerer i øjeblikket 200 liter 100 grader varmt vand i sekundet. Det meste af vandet bliver brugt til opvarmning i byerne og bliver ledt frem via en 64 km lang rørledning. Grabrok krateret rejser sig til et smukt sceneri over Borgar-

17


FÆRØERNE

18


19


<< SKANSIN

NORDENS HUS >> << TINGANES

ÖSTRÖM >> << RESTAURANT KOKS

STATUEN NÓLSOYAR PÁLL >> UDSIGT FRA HOTEL HAFNIA >>

20

<< VÁGSBOTNUR


TÓRSHAVN Tórshavn er ikke blot en af verdens mindste hoved­stæder, den er også en af de mest charmerende. Med sine 20.000 ind­byggere er Tórshavn det politiske og kulturelle center på Færøerne. En levende og moderne by med en kreativ, in­nova­tiv og veluddannet befolkning. De holder traditioner kært og er glade for deres kulturelle baggrund samtidig med at de er med på de nyeste internatio­nale trends. Der­for finder I i Tórshavn en god blanding af fær­øsk kultur­historie og alt det moderne, som samtidens verdensborgere søger. Byen er en god blan­ding af nyt og gammelt, af kontraster. Fra den ældste bydel Tinganes nede ved havnen hvor de små huse med græstag står hulter til bulter be­væ­ger I jer lang­somt op imod fjeldet hvor nyere be­bo­elses­kvar­terer vidner om den moderne verdens­borgers til­stede­værelse. Beliggende i smukke omgivelser med de omkring­lig­gende bjerge på den ene side, og havnen og havet på den anden side gemmer Tórshavn på mange spændende oplevelser og seværdigheder. Husenes mangfoldige farver og farvesammensætninger har fået gæstende journalister til at beskrive byen som en drømmende smuk by der kunne være taget ud af ethvert eventyr. Skansen, eller Tórshavns fort, blev i 1580 opført for at beskytte Tórshavn imod pirater. Det er i dag svært at forestille sig, hvordan disse bitte, og smukke, kanoner og vagthus, kan have reddet byen og byens børn imod at blive plyndre­de. I dag er der ingen soldater at se på Skansen, snarer vil du møde par der er på en romantisk gåtur eller børn der får lov til at løbe rundt i det grønne græs og lege på kanonerne der næppe kommer til at give lyd fra sig igen. Tinganes er Tórshavns gamle og historiske bydel. Tinga­ nes og Reyn er det gamle Tórshavn og var også samlings­ punktet for handel på Færøerne i gamle dage. Og selv om byen er vokset enormt siden, har bydelen stadig sin betydning da de vel­be­holdte charmerende røde og sorte bygninger med græstag i dag huser Færøernes administration. Det var også ude i Tinganes, at store dele af filmen Barbara blev optaget, og selv om bydelen ikke længere er som i filmens kulisse, er der stadig liv i de smalle sten­be­ lagte gader, hvor lyde og lugte vidner om liv hos børn og familier der bor ude i det tryllebindende Tinganes. Et af Tórshavns varetegn er byens mange statuer, nye som ældre, der alle har en særlig historie eller betydning knyttet til sig. Langt de fleste er lavet af færøske kunstnere og vidner de om, hvor kunstneriske og kunstglade færingerne er. På turen fra havnen og op til Nordens hus, forbi byens teater, langs Havnará (Tórshavns å) igennem plantagen og henom Færøernes kunst­museum vil I møde statuen af Hans Andrias Djurhuus, en af Tórshavns bybørn der i starten af 1900 tallet skrev sange og historier som har haft

FÆRØERNE

stor betydning for den fær­øske Tórshavn identitet. Krydser I vej­ en, og følger åen, ser I en kæmpe drage stå i åen. Dragen er lavet af kunstneren Tróndur Patursson, der er kendt for at have magiske hænder når det kommer til glas­ kunst. Fra stien, lidt længere oppe, vil I også se en af William Heinesens ikoniske fan­tasi kvinder, inde i plantagen står mindes­statuen om søfolket der er gået bort, og omkring kunstmuseumet er en håndfuld bronze skulpturer af billedhugger­en Hans Pauli Olsen. Færøernes kunst­museum rummer den største sam­ling af færøsk kunst, museet skønnes at huse omkring 2600 værker, over­­vejen­de færøske. Et besøg vil give jer et godt indblik i færøsk kunsthistorie, med værker af bl.a. Miki­nes, Ruth Smith, Ingolv av Reyni, William Heinesen samt værker af yngere kunstnere som Hanni Bjartalíð og Edvard Fulgø, for blot at nævne nogle af de mange aner­kendte kunstnere, hvis værker hænger i Listaskálin. Nordens Hus er en oplevelse i sig selv, og minder det mest om en fortryllende mystisk elverhøj set udefra. Selv om der året rundt er mange forskellige arrangementer, alt fra musikarrangementer til teaterforestillinger, forelæsninger og udstillinger er der en skøn ro over huset, og helt sikkert et sted der fortjener et besøg, hvad end der er for at nyde en forfriskning i kafeen, se en udstilling, eller blot opleve huset og den nordiske kultur. Kafeen i Nordens Hus er nu ikke det eneste sted vi vil an­befale jer at få noget at spise. Mulighederne er mange for mad og drikke i Tórshavn. Der er en del hyggelige kafeer, især nede i byen, hvor der serveres lette retter, eller spis en god fiskebuffét på Hotel Hafnia, en anderledes og spændende frokost hos Østrøm, hvor der også sælges håndarbejde og brugskunst kreeret af lokale kræfter, prøv færøsk sushi på restaurant Etika eller få en gastronomisk oplevelse ud over det almindelige på restaurant KOKS, der blev nomineret til Årets Restaurant af Den Danske Spise­ guide i 2013. Tórshavn er centralt placeret på Færøerne, hvorfra I nemt kommer ud til selv de mest afskårne kroge på Færøerne. Ud til de imponerende øer, der rummer de mest fantastiske oplevelser og overraskelser. Det kræver bare, at I griber chancen og udforsker Færøerne, det moderne samfund med stærke traditioner og den majestætiske natur midt i Nordatlanten. 21


<< PORTEN TIL OLAVS­KIRKEN

OLAVSKIRKEN >> << HISTORISKE KIRKJUBØUR

<< KONGSGÅRDEN

ROYKSTOVAN >>

>>

KUNSTNEREN TRÓNDUR PATURSSON

22

BEVARING AF SKT. MAGNUS KATEDRALEN >>


KIRKJUBØUR Landsbyen Kirkjubøur er det sted på Fær­øerne, hvor man finder de mest stor­slåede historiske fortidsminder. I Middel­alderen var landsbyen Færøernes kulturelle og religi­øse centrum, og en del af Norges katolske kirke. Præste­skolen i Kirkjubøur var Færøernes første og eneste indtil reformen i 1538. Kong Sverri af Norge voksede op her, hvor han også blev uddannet til præst og præsteviet. I dag bor der ca. 80 indbyggere i Kirkju­bøur, der ligger 15 min. med bil fra Tórs­havn. Der er især tre bygninger i Kirkjubøur, alle besøgende på Færøerne bør besøge; Kongsgården, Kirkjubøgarður, der i dag er beboet af 17. generation af familien Patursson. Roykstovan, der er den ældste del af huset, stammer fra 1000-tallet, og fungerer i dag som et museum. Herud­over, bruges dette ældgamle og historiske rum som husets be­

FÆRØERNE boeres fine stue og det er også her, at gæster bliver budt velkomne, til specielle arrangementer.

Kirkjubøur

Olavskirken, den nuværende sogne­kirke (fra ca. 1200), er den eneste middel­alder­kirke, som stadig­ væk er i brug på Færøerne. Sidst, men ikke mindst, den imponer­ ende ruin af Sankt Magnus dom­kirken, der blev opført omkring år 1300.

23


LEYNAR >>

<< KVÍVÍK

VIKINGEUDGRAVNING >>

>>

VESTMANNA

<< VESTMANNABJERGENE

UDFLUGTER MED BÅD >>

24

VOKSMUSEUM >>


KVÍVÍK, VESTMANNA OG VESTMANNABJERGENE På vej til Vestmanna, passerer I både Leynar og Kvívík, to smukke bygder med hver deres serværdighed. Bygden Leynar spreder sig op langs fjeldsiden og omkring nok den smukkeste af de færøske sandstrande, hvorfra der er en imponerende udsigt til Koltur og Vágoy. Stranden er et yndet udflugtssted for unge og børnefamilier fra hele landet. Efter at have passeret Leynar, kommer I til Kvívík, et stykke ned fra hovedvejen. I Kvívík finder I en vikingeudgravning der vidner om, at Kvívík er en af Færøernes ældste bosætninger. Den nuværende kirke blev indviet i 1903, en charmerende lille kirke der er værd et besøg. Bygden er utrolig smuk og en gåtur nede i bygden er helt klart noget vi anbefaler. Kører I videre fra Kvívík og længere nordpå, kommer I til Vestmanna, en af de større bygder på Færøerne, der ligger på nordvest kysten af Streymoy. Vestmanna er kendt som stedet hvorfra turene til de imponerende fulgefjele og grotter, Vestmannabjørgini, går fra. I turistsæsonen er der flere daglige ture ud til fulgefjeldene, en populær tur, for såvel færinge som turister. På turen sejler I langs bjergsiden, op til selve Vestmannabjergene der ligger uisoleret ud til Atlanterhavet. I sejler igennem smalle sund og ind i dybe grotter, formet af brændingen igennem millioner af år og tæt til den 600 meter høje lodrette klippvæg, hvor tusinder

Vestmanna­ bjergene Vestmanna Kvívík

af søfugle yngler. I disse maje­stæt­ iske omgivelser er man på en forunderlig måde i pagt med naturen, og I vil forstå, hvorfor den færøske kultur er så dybt forankret i respekt for naturens kræfter. Det kan være helt overvældende hvor stor kraft naturen kan have på ens sind, for når I står tilbage på kajen i Vestmanna, vil I føle jer både opløftet og renset og mon ikke I har fået taget en del billeder, som vil imponere når I kommer hjem.

FÆRØERNE

Efter sejlturen er et besøg på voksmuseet, Saga Museum, på loftet af Restaurant Fjørukrógvin et godt bud. Det er sjældent, du oplever den færøske historie så livagtig som på Saga Museum i Vestmanna. Her går lyd, lys, ja selv lugten op i en højere enhed. Mens du går blandt voks­kabi­ net­tes naturscener og voksfigurer, får du Færøenes historie ind med høretelfonerne. Her er du tæt på den oprindelige historie. 25


<< SØRVÁGSVATN

TINDHÓLMUR >> << BØUR

SANDAVÁGUR >>

>>

GÁSADALUR

<< FUGLELIV

26

STÓRI DRANGUR OG TINDHÓLMUR >>


VÁGAR De største søer på Færøernes findes på Vágar, og centralt placeret på øen og op til hovedvejen ligger Sørvágsvatn. En gåtur langs søen ud til vandfaldet Bøssdalafoss er en dejlig og let gåtur med et fantastisk udbytte: udsigten herfra kan være såvel dramatisk som beroligende alt efter hvor stærk strømmen er og hvor hårdt bølgerne bryder mod land. Trælanípan, der har fået sit navn at mindre humane årsager, ligger lidt syd for vandfaldet og nemt tilgængelig på turen rundt vandet. Historien fortæller, at når slaver f.eks. blev fanget i at stjæle får, var dødstraffen udført ved at skubbe dem ud af forbjerget og i havet fra toppen af Trælanípan. Turen op til Trælanípan er let overkommelig, og når I når toppen, anbefales at I lægger jer helt ud til kanten og kigger lige ned fra det 146 m høje forbjerg og pludselig står tiden stille. Den fantastiske udsigt over øerne vil være et minde for livet. Gásadalur har nu fået vejforbindelse med omverden igennem en tunnel, men vi skal ikke mange år tilbage hvor beboerne var nødt til at vandre over fjeldet og til bygden

Bøur for Gásadalur derfra at fortsætte deres rejse i bil, bus eller båd som alle andre. Bygden ligger højt oppe i meget naturskønne omgivelser med høje omkringliggende fjelde og en skøn udsigt til Tindhólmur. Her leves livet i et helt andet tempo og I vil mærke roen i selvsamme sekund I kommer ud af tunnelen og mødes af dette overraskende idylliske syn. Man kan stadig vælge at tage turen til Gásadal langs den gamle postrute over fjeldet, det er et imponerende syn at komme op på toppen og se ud over bygden og havet.

FÆRØERNE

27


HAVSULE >>

<< SØPAPEGØJER

BROEN UD TIL MYKINESHOLMEN >>

>>

BYGDEN

<< VANDRETUR UD TIL HOLMEN

FYRTÅRNET PÅ HOLMEN >> << BYGDEN

28

FÆRØERNE ENESTE SULEKOLONI >>


MYKINES Mykines er den vestligste af Færøerne. Mykines er kendt for sit helt fantastiske fulgeliv, da øen er hjemsted for tusinder og atter tusinder af trækfugle der yngler der om sommeren. Mykines har den eneste sulekoloni på Færøerne, hvilket i sig selv gør den til en attraktion, men det er måske lunden, den charmerende fugl med det farve­ strålende næb fyldt med fisk, der også gerne poserer til billeder, der er øens helt store trækplaster.

Mykines

FÆRØERNE

holmen og øen sammen. Det er en nem vandre­tur, og selv om gangbroen er helt sikker, så kan den være en udfordring for dem der lider af højdeskræk da gang­ broen krydser en 35 meter dyb kløft midt over Atlanterhavet.

Sejlturen til Mykines tager lidt under en time, og er en af de bedste muligheder for at se Tindhólmur på tæt hold. Tindhólmur er en lille og stejl klippeø der ligger ud for Vágoy. Når I når selve øen Mykines sejler I langs fuglebjergne på øens sydside før I når til selve bygden. Tag vandre­turen ud til holmen og fyrtårnet, over gangbroen der knytter 29


<< KLØFTEN

FUNNINGUR MED SLÆTTARA­TINDUR I BAGGRUNDEN >> << TJØRNUVÍK

<< KÆMPEN OG KÆLLINGEN

30

SAKSUN >>


GJÓGV

og andre seværdigheder i omegnen Færøernes nok mest fotograferede bygd er Gjógv der ligger i den nordligeste del af Eysturoy. For at komme til Gjógv skal I køre over en højtliggende fjeldryg, og her fra toppen åbner sig en stor og grøn dal med karakterfuld fjelde på begge sider. Helt nede og for enden af dalen, ligger de farverige huse fritt pladseret omkring en smuk og ren å, med en dam midt i, hvor I sommeren igennem vil se børn lege. Men det er især bygdens naturhavn, som Gjógv er mest kendt for. Gjógv er det færøske ord for kløft, og det er også i bygdens gigantiske kløft, der skærer sig ind i land­skabet, at naturhavnen ligger. Gå ned ad de mange trappetrin ned i kløften til havnen og nyd de mange lyde der er i naturen og naturens mægtige vælde. Ved bygden er kysten lav, men mod øst mod Múlin og videre omkring dette næs til den sydøstlige kyst skråner kystlandet meget stejlt mod havet. I den anden retning strækker sig en dyb dal ned mod bygden og adskilt fra denne ligger en anden naturskøn perle, dalen Ambadalur, hvortil en gåtur er blandt de helt populære. Ud for Ambadalur står den største frit­stående klippesøjle på Færøerne kaldt Búgvin.

Tjørnuvík

Eiði

Gjógv

Saksun

FÆRØERNE

stod op. Ulykke­ lig­vis for dem, var de så opslugte af deres arbejde denne ene nat, at de nåede ikke i skjul før solens første stråler ramte dem og om­ skapte dem til sten. Siden da har de to stået der med et længtende blik mod deres hjemland, men også som en påmindelse til vores gæster om, at selv om Færøerne er beundringsværdige og smukke, så gavner de verden bedst ved at være præcis hvor de er og at det ikke vil føre til noget godt at forsøge at stjæle dem. På Eiðiskoltur, hvor de havde bundet deres reb ses stadig en kløft i klippen fra rebet som kæmpen og kællingen angiveligt havde brugt i deres nytteløse arbejde.

Der er to veje der fører til Gjógv, og naturligt vil det være at følge den ene på vejen til Gjógv og den anden tilbage. Kører I i egen bil, bør I tage hele 6 retters menuen, med Funning, Gjógv, Slættaratindur, Risin og Kellingen, Tjørnuvík og Saksun, det vil være en heldagstur der kommer til at give indtryk med skønne naturoplevelser og masser af frisk luft.

Risin og Kellingin kan beundres fra såvel Slættaratindur som Tjørnuvík, men det bedste sted at stoppe er på vejen mellem Slættaratindur og Eiði, hvor der også er en kiggert hvorigennem I får bedre mulighed til at skue disse mystiske væsener.

Funningur ligger til fjorden Funningsfjørður, en charmerende lille bygd med en smuk traditionel kirke, opført i 1847, med tjæremalet yderside, græstag og tårn. Bygden ligger nede i en dal og er husene bygget omkring åen der løber ned fra de høje fjelde omkring. Fra Funningur går det opad fjeldvejene, og til Gjógv.

Tjørnuvík, på det nordlige Streymoy, er en lille smuk bygd liggende i en bugt omgivet af høje fjelde, så høje, at solen et par måneder om vinteren ikke kan komme til bygden. Tjørnuvík har en stor naturskøn sandstrand med udsigt til Risin og Kellingen ud for Eysturoys nordligeste tip. Tjørnu­ vík er også kendt for sine sangtraditioner hvor bygdens be­ boere traditionstro har udmærket sig med at synge Kingo salme.

Efter at have besøgt Funning og Gjógv kalder fjeldene, da det er i dette område, at Færøernes højste fjelde står. Slættaratindur med sine 882 m er det højste og ved siden af skyder Gráfelli 857 meter op som det næst højeste fjeld på Færøerne. Følger I fjeldvejen fra Gjógv til Eiði, kører I igennem passagen imellem Slættaratindur og Gráfelli. Da I her allerede befinder jer nogle 400 meter oppe, er selve vandreturen op til Slættaratindur ikke så voldsom som den elles kunne synes. Det er uden tvivl også en af årsagerne til, at så mange kan prale af, at de har været på toppen af Færøerne, hvorfra udsigten er gudeskøn. Når der er klar­ vejr rækker udsigten fra toppen af Slættaratindur over alle Færøernes 18 øer, eller om ikke alle, så næsten alle. Ved nordkysten af Eysturoy står strandpillerne Risin og Kellingin. Sagnet fortæller om kæmpen og kællingen, der var udsendte fra Island for at stjæle Færøerne og tage dem med sig hjem til Island. Kæmper og kællinger er jo nat­væsener, og de vidste, at de skulle skynde sig før solen

Saksun er en af Færøerne store overraskelser. For at komme til Saksun kører I igennem en lang dal fra bygden Hval­vík. Efter at have kørt forbi den smukke indsø, Saksun­arvatn popper bygden overraskende op. Der går en dyb kløft ned igennem bygden, og kører I til højre for kløften kommer I til den mindste bygdedel, hvor der er et fantastiskt lille museum, Dúvugarður, hvor I kan se hvordan livet på en gård var i gamle dage. Det er også her, at den smukke hvidkalkede kirke med græstag ligger ud til kanten af bjerget. Drejer I derimod til venstre kører I igennem bygd­en og herfra bør turen gå til fods ned til den kæmpe­ store og overvældende smukke bugt. Der er en sandstrand inde i selve bugten, og når der er lavvande, kan I gå ud igennem bugten, ad stranden og ud til den endnu større sandstrand der ligger åben ud til Atlanterhavet. Vær dog opmærksom på hvornår tidevandet skifter, da det ikke er muligt at gå ad stranden ud igennem bugten, eller tilbage, når der er højvande. 31


<< UNDERSØISK TUNNEL TIL KLAKSVÍK

ÚTI Í GRØV >> << KLAKSVÍK ER KENDT FOR FISKERI

CHRISTIANS­KIRKEN >> KUNOY ER I GENNEMSNIT FÆRØERNES HØJESTE Ø >>

<< DET NORDISKE MUSEUM

KRIKEN PÅ VIÐAREIÐI >> << ENNIBERG

32

DET NORD­LIGSTE PUNKT PÅ KALSOY >>


KLAKSVÍK Klaksvík, er Færøernes næststørste by og hjem for omkring en tiendedel af Færøernes befolkning. Byen ligger smukt omringet af stejle pyramidelignende fjelde med en skøn bugt på begge sider. Klaksvík er en af øernes vigtigste havnebyer med et blomstrende erhvervsliv. Byens beboere er meget aktive og er de særdeles gode til at skabe tilbagevendende arrangementer og begivenheder, der tiltrækker gæster fra hele landet – de fleste foregår om sommeren. For at komme til Klaksvik, skal I gennem en undersøisk tunnel fra Leirvík til Klaksvík. I sagens natur er der noget spændende over en tunnel, men efter at have givet kunstneren Tróndur Patursson muligheden for at sætte sit præg på tunnelen, er det en udsøgt fornøjelse at køre under havets bund, hvor kunstneren med lys og farver har givet et fantastisk liv til tunnelens basaltvægge. I Klaksvík vil vi især anbefale, at I besøger det smukke parkområde, Úti í Grøv, der ligger i udkanten af byen. Denne maleriske oase har inspireret mange kreative sjæle, og er et dejligt sted at nyde stilheden, den flotte natur og en medbragte madpakke. Og har I ikke madpak­ ken med ligger Bakaríð Jórun, der er kendt for sit gode brød og himmelske kager, ved indkørslen til Klaksvík og er en god løsning. Christianskirken, der er den første kirke i Skandinavien, der er bygget i gammel nordisk stil, er et stærkt monument for Klaksvík og ikke til at gå glip af. Kirken blev bygget i 1963 og var meget usædvanlig, idet den ikke havde et tårn. Den har fået bygget et tårn sidenhen, men det står ved siden af selve kirken. Lad ikke historien dø synger færingerne, og på det Nord­ iske Museum, der blev grundlagt sidst i 60erne, holdes historien også i live. Her fremvises arbejdsredskaber, værktøjer og andre effekter fra dagligdagen i gamle dage. Selve bygningen hvor museet holder til, blev bygget til

den lokale afdeling af den danske monopol handel i 1838. Og i ud­ stillings­ lokalet ved siden af er Apoteket, der også ser ud som det gjorde i gamle dage.

Klaksvík

FÆRØERNE

Klaksvík er også hovedbyen for de nordlige øer, som er Kalsoy, Kunoy, Borðoy, Viðoy, Svínoy og Fugloy. Nordøerne er karakter­iseret med mange høje fjelde og en øst­kyst hvor skråningerne afsluttes med kystklint, imens nordsiderne for det meste er storslåede og forrevne forbjerge. Til de to mindste, Svínoy og Fugloy, holdes forbindelsen via båd eller helikopter. Broer, dæmninger og tunneller knytter Kunoy, Borðoy og Viðoy sammen, mens det kræver færgeforbindelse for at komme til Kalsoy og er I først kommet til Klaksvík, bør I også gå på opdagelse i området. Viðareiði er et godt bud. Udsigten til Borðoy, Kunoy, Kalsoy og Fugloy er god fra Viðareiði hvor der er åbent til begge sider af bygden. Lige nord for bygden er verdens højeste forbjerg, Enniberg med sine storslåede 750 meter. Viðareiði gemmer også på en af de smukkeste og mest kendte præstegårde på Færøerne. Kunoy er den af de færøske øer der i gennemsnit er den højste. Bygden, der også er kaldt Kunoy, ligger smukt op langs øens vestside hvorfra der er en smuk udsigt til naboøen Kalsoy, der, når aftensolen kaster sine skygger over øen næsten ligner en kæmpe stor tablerone bar.

33


SKOPUNS HAVN >>

<< SKOPUN HÚSAVÍK >>

BYGDEN SANDUR >>

<< ØEN SANDOY REGNES SOM FÆRØERNES LAVESTE Ø << SKÁLAVÍK

DALUR >> << SKÚVOY

34

HESTUR >>


SANDOY Sandoy er den femte største ø og sammen med Suðuroy den anden store af de sydligt liggende øer. Sandoy regnes som den fladeste af øerne med brede dalstrøg og mange småsøer, lave, afrudnede fjelde og sandstrande. De afrundede og milde fjelde gør den grønnere at se til end de steder, hvor der er mere dramatiske klippefjelde. Øens vestkyst er mere stejl med klipper og fuglefjelde. Sandoy gemmer på nogle naturskønne og historiske perler. Besøg Húsavík, en lille bygd, der har eksisteret helt tilbage i vikingetiden, med to gamle bydele med mange gamle traditionelle færøske huse. Midt i bygden ligger der stadig ruiner fra 1300-tallet af den store gård, som har tilhørt den rige og mægtige frue i Húsavík, Guðrun Sjúrðardóttir, og som sagnet fortæller barske historier om. I nærheden

FÆRØERNE

af ruinerne ligger det fredede Jóannes á Breyts hus, der er 130 år gammelt, og nu indrettet som lokalmuseum.

Sandur

Húsavík

I bygden Sandur er et skønt kunst­ museum med en fin samling af moderne færøsk kunst. Museet er et absolut must på turen til Sandoy.

35


<< FÆRGEN SMYRIL

SUMBA >> << EGGJARNAR

BEINISVØRÐ >> << DEN KONGE­LIGE MONOPOL­HANDEL

HVALBA OG NES >> << HVANNHAGI­ MED LÍTLA DÍMUN I ­BAGGRUNDEN

ADVENTURE PÅ VEST­SIDEN >> << BASALT FORMATION

36

VÁGUR >>


SUÐUROY Turen til Suðuroy, der er den sydligst liggende af øerne, tager omkring to timer fra Torshavn med den nye og mo­ der­ne færge Smyril. I må ikke gemme jer indendøre på turen, da øerne og den til tider dramatiske natur op­leves ideelt fra havet. Gå ud på dækket og nyd den over­væld­en­ de friskhed og udsigten til øerne Nólsoy, Streymoy, Hest­ur, Koltur, Sandoy, Stóra Dímun og Lítla Dímun, som I kommer på tæt hold på rejsen sydpå. Suðuroy er helt unik i sig selv, ikke blot kulturelt, men også geologisk. I modsætning til Færøernes andre øer, hvor størstedelen er af øverste basaltserie, er Suðuroy sam­mensat af nedre basaltserie og mellemste basaltserie med kul og søjlebasalt. Når færgen sejler ind til havn på Tvøroyri, vil I bemærke denne flotte søjlebasalt der nærmest kunne se ud til at være kreeret af en af øernes mange kunst­nere. Suðuroy er karakterisk med fjorde og smukke strande på østsiden og storslåede bjerge på vestsiden, og få andre steder på Færøerne kommer I så tæt på bjergene som I gør på Suðuroy. Her kan I køre næsten helt ud til kanten af de majestætiske fuglebjerge og mærke suget i maven med få minutters mellemrum. Lad os starte helt i syddelen, hvor I kan køre ad den gamle bygdevej mellem Lopra og Sumba og op til stedet kaldt Hesturin. Her vil I opleve Beinisvørð, Færøerne næst­høj­ este forbjerg, på tæt hold, men vær opmerksom på skiltet der siger, at I ikke må gå for langt ud til kanten. Her­fra får I også en flot udsigt til bjergene på Suðuroys øst­kyst. Eller kør op på Eggjarnar, og nyd udsigten over de lodrætte bjerge, strandpile og skær langs øen. Det kræver lidt is i maven, da vejen ligger helt ud til kanten, men til gengæld er udsigten hele rejsen til Færøerne værd. Efter at have været oppe på Hesturin, kan I køre videre til Sumba, der er Færøernes sydligste landsby og kendt for sine smukke omgivelser og natur. Fra Sumba kan I fort­ sæt­te turen mod Akraberg, hvor fyrtårnet fra 1909 og de historiske ruiner fra 2. verdenskrig stadigvæk står. Men der er mere og andet end natur der er værd at se på Suður­ oy. I Vágur vil vi stærkt anbefale et besøg på Ruth Smith Savnið. Ruth Smith var en anerkendt maler og museet rummer en stor del af hendes værker. I Vágur har man fået restaureret det gamle pakhus, Stóra Pakk­hús, der i dag

bruges til alverd­ens arrange­men­ter, men også som bygde­ savn om som­mer­en. I kirken i Fámjin hænger det oprinde­lige og første færøske flag, Merkið. Flaget blev tegnet og syet af færøske studenter i København i 1919, men blev først anerkendt som færøsk flag i 1940. Fær­inger er meget stolte af Merkið, der er et stærkt symbol for folket og fejres det hvert år på flagdagen den 25. april.

FÆRØERNE

Tvøroyri er den færøske Tvøroyri industrial­ismes vugge og byen bærer stadig præg af de enorme Vágur rigdomme, der blev akkumuleret her i 1800-tallet. Her ligger Færøernes ældste bygning, Den Kongelige Monopol­ handel, som i dag bliver brugt til café, pub og museum. Nyd en for­frisk­ning i pubben og mærk historiens vingesus i denne fan­tastisk hyggelige bygning. En vandretur til den pris­belønnede Hvannhagi er en gave I bør give jer selv. Turen starter ved slutningen af den øverste vej i Tvøroyri, kaldt Hválvurin. Turen er krævende, og I skal ikke være bange for højder, til gengæld bliver I belønnet med noget af det mest unike I kan opleve på Færøerne. Her tager man hen, hvis man gerne vil opleve naturens storhed og sin egen lidenhed. Hvannhagi ligger som et hemmiligt smørhul, som blot er adkommeligt til fods. I går langs fjeld­siden efter stien og når I kommer ud til østsiden af Suðuroy, bliver I mødt med en fantastisk udsigt til øerne Stóra og Lítla Dímun. For at komme til søen nede i Hvannhagis dal, følger I en stejl og smal sti, en udfordring for nogle, men også en fantastisk oplevelse. Tilbage i Tvøroyri, kan I køre videre nordpå igennem et par tunneller og I når til den frodige landsby Hvalba, som er kendt for sine kulminer, der er de eneste tilgængelige kulminer på Færøerne. Og længere nord, til Sandvík med sin utroligt betagende sandstrand.

37


REJSEMULIGHEDER ISLAND EXPLORER LIGHT

EXPLORER PLUS

EXPLORER HIGHLAND

EXPLORER HOLIDAY

SEJLLADS T/R TIL ISLAND

Oplev det meste af Island med storslåede vandfald, geysere, gletschere og varme bade.

Samme rejse som Explorer Light, hvor overnatningen sker på lidt mere unikke eller komfortable steder.

Her kommer 4WD ud i sit rette element. En køretur gennem det islandske højland er en oplevelse på naturens præmisser.

Nyd naturen og de storslåede oplevelser med venner eller familie i sommerhuse nord, sydvest og sydøst Island.

Transport t/r i egen bil giver dig friheden til selv at planlægge opholdet på Island uanset om man rejser som en gruppe eller individuelt.

VIKING CRUISE

– OPLEV BÅDE ISLAND OG FÆRØERNE

38

Kryds Nordatlanten i Vikingernes sejlrute og oplev begge destinationer på vores populære krydstog til Island med stop på Færøerne.


REJSEMULIGHEDER FÆRØERNE Ø-HOP

HOTELFERIE

LANDSBYIDYL

FERIEHUS

SEJLLADS T/R TIL FÆRØERNE

Måske den mest optimale måde at opleve Færøerne. Tag udgangspunkt fra 3 ø’er og oplev det færøske ø hav.

Ta’ udgangspunkt fra verdens mindste hovedstad. Byen er charmerende og naturen uberørt.

Uspoleret natur med smukke og uberørte landskab scener indenfor få minutters kørsel.

Plads til hygge m. venner og famile. Feriehusene er privatejede så I får en autentisk oplevelse.

Sejl med MS Norröna og få friheden til selv at planlægge dit ophold på Færeørne.

39


MERE INSPIRATION BØGER

TUREN GÅR TIL ISLAND

ICELAND, LONELY PLANET

ICELAND ROAD GUIDE

TUREN GÅR TIL FÆRØERNE

FÆRØERNE

FÆRØERNE

Bogen giver et indblik i dagligdagen i Island og forklarer politiske og kulturelle problemstillinger. Bogen er på 132 sider og på dansk af Kristian Torben Rasmussen.

Bogen dækker Tórshavn, Streymoy og Eysturoy, Norðoyggjar mod nord, Mykines og Vágar mod vest samt Sandoy og Suðuroy i syd. Bogen er på 120 sider på dansk af Lisbeth Nebelong. 40

Islands mange særkender og seværdigheder er beskrevet på en underholdende og udbytterig måde i denne nye udgave. Bogern er på engelsk på 64 sider med farvefotos og kortskitser. Bogen er skrevet af Brandon Presser.

Historie og samfund, kunst og kultur. Bog på 281 sider på dansk af Ingrid Falktoft Andersen.

Bogen er det ultimative værktøj og skatkammer for planlægning af ferien, alle tænkelige oplysninger i én bog. Bogen er på engelsk på 608 sider skrevet af Steindór Steindórsson frá Hlödum.

Langt ude i havet ligger Færøerne. Her er bjerge, får og fugle. I vandet svømmer laks og hvaler. Der bor 49 000 børn og voksne på de 18 øer. Hvordan er det mon at bo her ude i det store hav?


Kør-selv-program

Viking Cruise 2015

viking CrUise

Explorer Light Island

1 uges populært krydstogt over nordatlanten til Island med pitstop på Færøerne

Program 2015

Mandag

UdflUgter

prograM 2015 åbningstider

onsdag shopping

sejllads

ISLAND KØR-SELV-PROGRAM

Læs og se alle de fantastiske seværdigheder en kør-selv rejse med Smyril Line byder på i vores program, som med overvældende fotos og med ruteforslag dag for dag tager dig med på Island. Du kan downloade eller læse programmet online.

VIKING CRUISE KATALOG

Vi har udarbejdet et specielt 16 siders krydstogt katalog over vores Viking Cruise. Kataloget kan du både bestille tilsendt, downloade eller læse online.

afslapning

island

attraktioner fredag

tirsdag

natUroplevelser

færøerne

overnatning torsdag lørdag

. sal · DK-9850 Hirtshals dk

.no www.facebook.com/smyrilline.se

søndag restaUranter

VIKING CRUISE PROGRAM

Læs vores 8 siders krydstogt program, som dag for dag beskriver krydstogtet. Inspirationsprogrammet kan du downloade eller læse online. Fra: Smyril Line Danmark booking@smyrilline.dk Emne: Spar mellem 20-25% på 3 specielle sommertilbud Dato: 4. maj 2014 09.06 Til: Karsten Bak Grosen karsten@blikfang.se

Efter en dejlig påske, hvor vi alle fik den varme sol at se er der pludselig ikke så lang tid til sommerferien. Nu giver vi dig chancen for at komme afsted i den bedste sommertid med attraktive rabatter på et par helt specielle sommertilbud, hvis du er hurtig og bestiller nu. Der er kun få pladser til hvert tilbud, som kan bestilles på tlf. +45 96558500 eller på booking@smyrilline.dk. Vores rejsekonsulenter har selv rejst på Færøerne og vil glæde sig til at hjælpe dig med din bestilling.

TA' PÅ EN UGES SOMMERFERIE Ø HOP

REJS 01.07 SPAR 20% KUN FÅ TILBUDSREJSER Et ø hop blandt Færøernes 18 smukke ø’er giver jer de bedste oplevelser af Færøerne fra både land og havsiden. Nu tilbyder vi jerg muligheden for at rejse i den absolut bedste sommertid. I bor på ø’erne Streymoy, Sandoy og Borðoy. En ø hop ferie giver jer mulighed for at køre og besøge de seværdigheder, I enten planlægger hjemmefra, falder over eller hører om, når I er på Færøerne. En rigtig god måde at blive inspireret til planlægningen af de 4 døgn på Færøerne kan I finde i vores 20 siders oplevelsesmagasin, som I kan bladre i her. På dette skræddersyede tilbud tager I udgangspunkt fra 3 forskellige ø’er; den første nat i Torshavn, hvor MS Norröna også lægger til, hvor I overnatter på det 4 stjernede komforthotel Føroyar og får mulighed for at opleve verdens mindstre hovedstad Torshavn og det gamle havneområde før turen går videre til Sandoy, hvor I kommer til med færge (koster 200 kr t/r for 2 personer og bil). På Sandoy bor I 2 nætter på Guest House i Skalavik. Guest houset har 25 værelser med bad og toilet, TV og der er adgang til en udendørs hot tub og cafeteria. Stedet ligger ca 15 minutters gang fra havnen i naturskønne omgivelser. Derefter går turen videre til Hotel Klaskvik på Bordoy.

HJEMMESIDE WWW.SMYRILLINE.DK Vores hjemmeside er fyldt med inspiration, priser og tilbud. Her kan du finde masser af information om hvad MS Norröna byder på af muligheder og finde informationer om ankomst og afrejse og sejlplanen.

FOREDRAG

REJSETIPS INDSIGT & UDSIGT

Lad dig inspirere af andre, som har rejst med Smyril Line. Måske finder du et tip til en speciel restaurant, en spektakulær udsigtspost eller noget helt andet.

INSPIRATIONSVIDEOER

På vores hjemmeside kan du ofte finde en video fra et af vores rejsemål.

National Geographic har kåret Færøerne blandt verdens mest fascinerende ø-destinationer. En bedre anbefaling kan ikke opnås. Færøerne består af 18 øer smukt beliggende i Nordatlanten og når I tager på ø hop får I de bedste oplevelser fra både- hav og landsiden.

ELEKTRONISK NYHEDSBREV

Tilbuddet gælder, når 2 voksne rejser og bestiller sammen. Tilbuddet kan ikke kombineres med andre produkter eller tilbud ligesom afrejsedato og ophold ikke kan ændres. Tilbuddet kan bestilles på tlf. +45 96558500 eller via booking@smyrilline.dk. Du skal kun betale 25% af tilbudsprisen når du bestiller og du behøver først at betale de resterende 75% senest den 30. Maj. Læs om tilbuddet her.

TA' AFSTED I DEN BEDSTE SOMMERTID

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder og inspiration tilsendt direkte i din indbakke. REJS 05.07 SPAR 25% BESTIL FØR 12.05 MEGET BEGRÆNSET ANTAL TILBUDSREJSER Nu får du chancen for at bestille én af de 10 tilbudsrejser, vi i en meget begrænset periode helt ekstraordinært tilbyder på det absolut bedste sommer rejsetidspunkt. Oplev det unikke øhav og nyd det smukke landskab i den dejligste sommertid med dette supertilbud. I bor på Færøenes absolut bedste og 4-stjernede komforthotel, som i slutningen af 2013 modtog den danske “Årets Spis & Bo” pris.

Dagene på Færøerne planlægger I selv præcis som det passer jer. I kan opleve den vilde og naturlige sommer sprede sin skønhed ud på Færøernes klipper, marker og slugter. Se fugleflokke og får mod en storslået naturbaggrund og havet omkring ø’erne som funkler. I kan med fordel blive inspireret til at planlægge de seværdigheder I vil se ved at bladre i og læse vores nye 20 siders katalog, som både i billeder og tekst beskriver de færøske seværdigheder her og også i Turist Guiden her.

Vi har kun 10 rejser til 2 samrejsende personer, så vi kan anbefale jer at bestille så hurtigt som muligt. Og for at gøre tilbuddet endnu mere attraktivt, så er betalingsbetingelserne også gode, for I betaler kun 25% samtidig med jeres bestilling og kan vente helt frem til den 01. Juni med at betale de resterende 75%. I kan bestille tilbuddet på tlf. +4596558500 eller på booking@smyrilline.dk.

Foredrag om Island og Færøerne med Familien på farten Se nærmere program på http://www.smyrilline.dk/Foredrag-om-Island-og-FAeroeerne-19697.aspx

41


VORES REJSEKONSULENTER HAR SELV BESØG

P

PARKERINGSMULIGHEDER

Hirtshals byder på muligheder for at parkere bilen, medens du er væk og du har mulighed for at leje billig parkering. Vælger du dette skal bestilling ske direkte og varetages ikke af Smyril Line. Du kan kontakte Hirtshals Turistbureau direkte på email: info@visithirtshals.dk vedrørende leje af parkering og høre nærmere om priser og muligheder. En anden mulighed nærmere havnen er at leje parkering ved Montra Skaga Hotel. Du kan kontakte Montra Skaga direkte på e-mail: skaga@skagahotel.dk 42

SÅDAN KOMMER DU FREM TIL MS NORRÖNA Sådan kommer du til MS Norröna Det er nemt at komme til færgen i Hirtshals havn, som ligger kun 2 kilometer fra afslutningen af motorvejen.Vi anbefaler dig at tage E45 og videre af E39. Vil du se mere om transporttider kan du finde disse på dk.afstand.org Sådan kan du komme frem til MS Norröna hvis du ikke selv kører Du kan tage toget til Hjørring og derfra videre med lokaltoget til Hirthals. Læs mere på www.dsb.dk. Du kan også tage bussen Linie 888. Læs mere på www.mols-linien.dk. Vælger du dette skal bestilling ske direkte og varetages ikke af Smyril Line.


GT ISLAND OG FÆRØERNE KARINA SVANE Markedschef Karina har mange års erfaring i rejsebranchen med salg af kør selv ferie og med kunde betjening. I fritiden rejser Karina gerne på langdistancerejser for at opleve store natur- og kulturoplevelser.

RIKKE ENGBJERG Rejsekonsulent Kørte i 2014 2 uger på Island med campingvogn, besøgte Færøerne på landsbyferie i 2013 og rejste på Viking Cruise i 2012. Rikke har derudover solid erfaring med grupperejser Tlf. 96558500 booking@smyrilline.dk

TRINE AXELSEN

Tlf. 96558500 booking@smyrilline.dk fakturadk@smyrilline.dk

FOR VORES NORSKE GÆSTER Det er nemt for vores norske gæster at rejse på krydstogt med MS Norröna, da færgen ligger i samme havn i Hirtshals få hundrede meter fra de norske færger. Derfor er logistikken let, når du ankommer og afrejser til og fra Norge Kort over Hirtshals Havn (kortet hentes her) http://www.smyrilline.no/Files/Billeder/03_DK-site/Graphics/ Check-in-Hirtshals-A4-DK.pdf

Rejsekonsulent Besøgte i 2014 Færøerne på feriehusferie, rejste i 2013 på Island og på hotelferie på Færøerne, og i 2012 på Viking Cruise. Trine har derudover erfaring med at rejse på Mini Cruise. Trine varetager også vores bogholderi.

FOR VORES SVENSKE GÆSTER MS Norröna sejler fra Hirtshals, som ligger 5 svenske mil/ca. 45 minutters kørsel fra Frederikshavn, hvor de svenske færger fra Göteborg og Varberg ankommer. Det er også muligt at benytte Strømstad-Sandefjord-Hirtshals forbindelsen og ankomme direkte til Hirtshals havn, hvorfra MS Norröna afgår.

43


Smyril Line A/S · Dalsagervej 9B, 1. sal · DK-9850 Hirtshals Tel +45 96558500 · booking@smyrilline.dk www.smyrilline.dk · www.smyrilline.no www.facebook.com/smyrilline.dk · www.facebook.com/smyrilline.se www.facebook.com/smyrilline.no

Oplevelsesmagasin  

I dette oplevelsesmagasin tager vi dig med rundt på en introduktion med smukke fotos og tips om seværdigheder på Island og Færøerne.

Oplevelsesmagasin  

I dette oplevelsesmagasin tager vi dig med rundt på en introduktion med smukke fotos og tips om seværdigheder på Island og Færøerne.