Page 1

et magasin om mennesker og lys

Vitralmagasinet

IT´s ALL ABOUT LIGHT

#1

PANORAMIC


d esi g n o g k o n c ept smu ssen . c o m | fo to mi kkel mo rten sen \ w w w.yellow s.d k | t ek st esben p e d e r s e n

Lys og arkitektur Lys giver liv, lys bringer glæde, og lys er essentielt for vores mentale velbefindende. Det naturlige lys styrer bl.a. de hormoner, som kontrollerer vores søvn, vores energiniveau og vores humør. Jo højere mod nord man kommer, desto mere ændrer lysmængden sig med årstiderne. Faktisk lider op mod 14 procent af skandinaverne af vinterdepression og træthed, som tilskrives lysmangel, mens de tilsvarende tal for de solrige lande omkring Middelhavet er under een procent. Sydeuropæisk arkitektur handler ofte om at holde lys og varme ude modsat den moderne skandinaviske arkitektur, hvor det gælder om at lukke så meget af det dyrebare sollys som muligt ind i bygningerne. Til dette formål er ovenlysvinduer og glastage uovertrufne. Allerede i mellemkrigstiden opdagede Henry Ford, at effektiviteten i de af hans fabrikker, hvor der udelukkende blev anvendt naturligt dagslys, var op til 33 procent højere end i tilsvarende fabrikker med kunstig belysning. Men lys er meget mere end naturens lykkepille. Lys er arkitekturens æstetiske forudsætning, for uanset om målet med arkitekturen er at holde lyset ude eller at lukke det ind, er fællesnævneren, at det er lyset, der skaber rumoplevelsen gennem refleksioner, kontraster og farver.

Arkitektur og lys

Hos VITRAL arbejder vi målrettet med at maksimere lysindfaldet. Vi lever i et mørkt land, og lys er derfor helt naturligt den ressource, der driver vores visioner. Hvad enten du er på udkig efter et glastag over et bytorv, en glasfacade til din virksomhed eller et ovenlyspanoramavindue til dit private hjem, tilbyder VITRAL markedets største lysindfald pr. kvadratmeter, fordi vores sprosser er de smalleste. Vores design er desuden stærkt inspireret af den stolte danske designtradition. Vi hylder minimalisme og æstetik, men ikke på bekostning af funktionaliteten. F.eks. giver vores design mulighed for, at et uhørt stort antal vinduer kan åbnes. Vores produktsortiment består af profiler i aluminium og i rustfrit stål med børstet overflade til glastage, facader og panoramavinduer i mange forskellige faconer og udformninger. Vi yder desuden rådgivning og bidrager med løsningsforslag og vejledning i forbindelse med konkrete projekter samt naturligvis instruktion og vejledning i forbindelse med montage af produkterne. VITRAL arbejder projektorienteret og skræddersyr produkterne til det enkelte projekt. Der foregår til stadighed udvikling af de enkelte produkter, så de er tilpasset markedets behov og myndighedernes krav. I denne brochure kan du læse nærmere om vores løsninger. Du kan besøge Spinderiet, hvor vi har leveret et gigantisk 3.000 kvadratmeter stort glastag. Eller du kan lade dig inspirere af AndersenArt, hvor valget faldt på æstetiske ovenlysvinduer fra VITRAL, da den fantastiske strandvejsvilla skulle udnytte sundudsigten optimalt.

VITRAL A/S arbejder internationalt med udvikling, fremstilling og markedsføring af glaspaneler til glastage. Siden starten i 1956 er VITRAL-idéen – at bringe dagslys ind i byggeriet – blevet mere og mere udbredt. I alle disse år har virksomheden leveret glaspaneler til mange store, kendte byggerier inden for den offentlige sektor (museer, hospitaler, universiteter, handelsskoler, togstationer, sportshaller m.m.) og til erhvervsbyggerier (møbelhuse, kontorbygninger, kongresbygninger, butikscentre osv.). Virksomheden har omkring 50 medarbejdere. I England har selskabet i ca. 23 år solgt glastage gennem eget datterselskab.

God læsning Med venlig hilsen

Henrik Theisler

3


Kunst og liv kræver lys

Helsingør Kommune foreslog Vitral, da Andersen Art i Espergærde skulle have skiftet tagvinduerne i det bevaringsværdige hus på Strandvejen. Valget faldt på en Panoramic-løsning.

Når man står i tagatelieret og kigger mod vest gennem de store Panoramic-tagvinduer fra VITRAL, har man udsigt over strandvejsvillaer og en fantastisk skulpturhave med nicher og trapper og terrasser i kampesten. Mod øst er der fri udsigt over Øresund og Hven og på den anden side af vandet Sverige og Helsingborg. Vi befinder os på Strandvejen i Espergærde nær Helsingør. Her ligger det kendte galleri AndersenArt. Galleriet har til huse i en bevaringsværdig strandvejsvilla med sundudsigt, og i de smukke omgivelser hænger mere end 35 kunstnere på display, eller de arbejder i galleriets atelier – husets kreative tænketank, hvor der males tænkes og skabes. AndersenArt gør meget ud af ikke at være et ´dødt´ galleri, hvor malerierne blot hænger og ser pæne ud. Det er et levende hus, hvor der arbejdes, og hvor galleriets ejere bor med både børn og hunde. AndersenArt handler bl.a. med CoBrAkunst, og rundt omkring på galleriets tre etager gemmer der sig en betydelig samling originale CoBrA-værker – Asger Jorn og Carl-Henning Pedersen er begge rigt repræsenteret. Nede mod vandet gemmer sig en lille skulpturpark, hvor besøgende kan nyde kunst i naturen.

Kommunen foreslog VITRAL

Den bevaringsværdige villa, Grydemosehus, blev opført i 1908 og har som strandvejsvilla på første parket naturligvis en interessant historie. Den blev oprindeligt opført af John Christmas Møllers far som sommerresidens. Men i 70’erne lagde den rum til den legendariske Club Eden, et frisindet establishment med letpåklædte piger, hvor både Rolling Stones, Simon Spies og andre af tidens kendisser havde deres gang. De nuværende ejere, Peter Grossmann og Terese Andersen, overtog villaen for tre år siden – de har bygget på den lige siden, og i dag fremstår den fuldt renoveret.

5

Parret begyndte med haven, som de brugte et år på at opbygge i små terrasser, trapper og nicher i kampesten dekoreret med fantastiske skulpturer af bl.a. CarlHenning Pedersen. Senere kom turen til galleriet og det hyggelige engelske landkøkken og til sidst tagatelieret. Det var aldrig til debat, at villaens tagvinduer skulle udskiftes. De ydede ikke den smukke villa retfærdighed, og med de brede, tunge sprosser gav de ikke nær nok lysindfald til et maleratelier. Men da huset er bevaringsværdigt, skulle alt godkendes hos kommunen. Terese kontaktede arkitekt Hans Geyer i Helsingør Kommunes afdeling for byfornyelse. De havde en konstruktiv dialog, og efter en række møder, hvor de drøftede de forskellige muligheder, foreslog Hans Geyer, at de besøgte VITRAL.

Den smukkeste løsning

”Med det samme stod valget klart. VITRALs vinduer var de smukkeste, og dem der ydede mindst vold på taget,” fortæller Terese Andersen. Også Hans Geyer faldt for designet, der er helt uden tunge zink-inddækninger, men i stedet konstrueret, så vinduerne visuelt smelter sammen med det oprindelige tag uden skæmmende overgange eller en fremtræden som et klodset arkitektonisk fremmedlegeme, der tilfældigt er landet på taget. For selv om de smalle sprosser er moderne, er de faktisk tættere på de oprindelige pariser-ateliervinduer i deres design end mange andre moderne tagvinduer. Valget faldt på VITRAL Panoramic, som består af tre vinduer på række, der kan åbnes separat eller som et samlet hele. Åbnes alle vinduer samtidig, giver det fornemmelsen af, at man sidder på en balkon. Med panoramavinduer i begge sider af atelieret – det ene med en fantastisk udsigt over Øresund – er lysindfaldet perfekt for billedkunstnere. Terese, som selv maler, forudser, at hun kommer til at bruge en del tid i det store, lyse rum.

VITRAL Panoramic er et trefags ovenlysvindue, der monteres i tagflader, og som kan åbnes partielt eller som et hele. Det er et unikt kvalitetsprodukt med lang levetid og et tidløst design. VITRAL Panoramic bringer fire kvadratmeter lys og ekstern oplevelse ind i bygningen. Intet andet produkt forener i samme grad det eksterne med det interne. VITRAL Panoramic ‘brings the outside in’. VITRAL Panoramic består af slanke/ usynlige profiler. Tilsammen giver de tre separate vinduer et samlet ovenlysvindue med altaneffekt. Vinduerne er lette at åbne, idet de støttes af gasfjedre, og åbningen er så stor, at den er godkendt som redningsåbning. VITRAL Panoramic møder alle krav i byggeregulativet og benyttes ofte i fredede bygninger, hvor de æstetiske krav er skærpet. Vinduerne kan leveres med solafskærmning, systemet er vedligeholdelsesfrit og let og hurtigt at montere.

”Vinduerne ydede ikke

den smukke villa retfærdighed, og med de

sprosser, gav de ikke nær nok lysindfald til brede tunge

et maleratelier.“


STAILESS STEEL PANORAMIC

PLENAR


Når man står i det lyse atelier med panoramavinduer mod både øst og vest, har man naturen helt inde i stuen og kan ugeneret nyde udsigten over både øresund, hven og villahaverne bag huset. VITRALS design er helt uden tunge zink-inddækninger, men i stedet konstrueret, så vinduerne visuelt smelter sammen med det oprindelige tag uden skæmmende overgange. Desuden bevirker de unikke gasfjedre, at vinduerne åbnes ubesværet.

Det var aldrig til debat, at villaens tagvinduer skulle udskiftes. De ydede ikke den smukke villa retfærdighed, og med de brede, tunge sprosser gav de ikke nær nok lysindfald til et maleratelier. De nuværende ejere, Peter Grossmann og Terese Andersen, overtog villaen for tre år siden – de har bygget på den lige siden, og i dag fremstår den fuldt renoveret. Det er et levende hus, hvor paret bor med både børn og hunde.

8


12 Designfilosofien bag Spinderiet tager udgangspunkt i de oprindelige bygningers arkitektur og stedets historie. For arkitekten lå udfordringen netop i at skabe synergi mellem nutid og historie, Taget er konstrueret af et topisoleret system af rustfrit stål, der møder alle de nye byggeregulativkrav mht. isoleringsevne, tæthed, komfort og brandudluftning, Tårnet og den historiske bygning er omringet af fem moderne bygninger, der bindes sammen af en glasoverdækning i fjerde sals højde. Under glasset lever en helt ny bydel med cafeer, butikker, boliger og kontorer.

3.000 m2 lysarkitektur I Spinderiet i Valby benyttes et stort, smukt glastag fra VITRAL til at binde gammel industriæstetik sammen med moderne livsstilsboliger. Designfilosofien bag Spinderiet – Valbys nye butiks-, kontor- og lejlighedskompleks – tager udgangspunkt i de oprindelige bygningers arkitektur og stedets historie. De 100 år gamle spinderibygninger blev i deres samtid beundret som moderne, bl.a. på grund af de store vinduer og det naturlige lysindfald, der gjorde de travle spindepigers arbejdsdag lettere. Men i slutningen af 1950’erne var bomuldsproduktion ikke længere rentabel, fabrikken lukkede, og bygningen blev overtaget af lokale erhvervsdrivende. Det er bl.a. takket være dem, at det gamle spinderi er bevaret så pænt. I dag udgør den gamle spinderibygning med sit 32 meter høje tårn omdrejningspunktet i det moderne bygningskompleks. Tårnet og den historiske bygning er omringet af fem moderne bygninger, der bindes sammen af en glasoverdækning i fjerde sals højde. Under glasset lever en helt ny bydel med cafeer, butikker, Danmarks største fitnesscenter, boliger og kontorer.

Fortid og nutid mødes

For arkitekten lå udfordringen i at skabe synergi mellem nutid og historie, mellem bolig og erhverv og mellem de autentiske produktionsbygninger og de moderne boliger. For der er ikke alene tale om et kompromisløst byggeri, der respekterer stedets historie. Der er i høj grad tale om et ambitiøst projekt, der omdanner den hensygnede fabriksbygning til en helt ny og levende bydel. Som i de oprindelige spinderibygninger har arkitekten, AK83, arbejdet med det naturlige lys og brugt lysindfaldet til at integrere historien med den moderne arkitektur. Et imponerende glastag på 3.000 m2fra danske VITRAL lader det naturlige sollys gennemstrømme torve og gågader og nå helt ind i de travle kontorer og boligernes stuer.

Markedets smalleste sprosser

”Taget er konstrueret af et topisoleret system af rustfrit stål, der møder alle de nye byggeregulative krav mht. isoleringsevne, tæthed, komfort og brandudluftning. Fordelen ved en VITRAL-løsning er, at VITRAL kan prale af at benytte de smalleste sprosser på markedet. Alle andre facadesystemer har meget kraftigere sprosser, hvilket hæmmer det naturlige lysindfald. VITRALs system er desuden et puslespilssystem, der skaber mulighed for at dække alle bygningens krumninger med glas. Overdækningerne kommer færdigproducerede fra fabrikken, hvilket sikrer hurtig og nem montage,” fortæller VITRALS direktør, Henrik Theisler. Men arkitekten valgte ikke alene et VITRAL-glastag på grund af systemets æstetiske appel. Lige så vigtigt var løsningens funktionalitet. VITRAL-systemet har nemlig mulighed for, at 50 % af alle paneler kan åbne. I Spinderiet har man dog valgt kun at gøre 412 af de omkring 2.000 glaspaneler åbenbare. Dette giver ikke alene uhørt god ventilation i den fire etager høje konstruktion. Af hensyn til uhindret lysindfald i lejlighederne under glastaget var det også meget vigtigt for arkitekten, at vinduerne i taget kan åbnes. ”Når man står i lejlighederne under glastaget, får man rent lys ind, hvis panelerne i taget er åbne,” forklarer Henrik Theisler De smalle sprosser og mulighederne for mange åbne vinduer er VITRALs varemærke. For VITRAL bestod den største udfordring i at tilpasse taget til arkitekturen, som består af gamle og nye bygninger mellem hinanden, hvor taget skal passes ind i små, smalle gyder, spidse vinkler, rundt om tårne med mere.

De står bag

Bygherrer: TK Development Totalintrapanør: MT Højgaard A/S Arkitekter: AK83

Spinderiet fakta

Spinderiet opføres på grunden, der i sin tid husede Bomuldsspinderiet fra 1906/07 Spinderiets tag udføres i glas. Tårnet, der indgår i Spinderiets logo, er 32 meter højt Areal butik og torve 18.500 Kontor 4.500 Fitness 7.000 Ejerboliger 10.000 Almennyttig boliger 2.500 I alt 55.000 Åbner 15. Nov.

Fakta om glastaget

Glastag over gader og fællesareal 3.000 kvadratmeter. Glastaget er konstrueret af omkring 2.000 VITRAL-paneler i rustfrit stål, som er et system, som møder alle krav i bygningregulativet. VITRAL er en af de eneste virksomheder, der har et product, som er fuldt godkendt til EN12101-2 for brandudluftning.

VITRAL

VITRAL er en af Danmarks største producenter af glastagssystemer. VITRALs præfabrikerede selvbærende glastagssystemer lukker op for spændende arkitektoniske oplevelser, og de meget slanke profiler giver optimalt lysindfald. Der er ingen synlig forskel på faste og oplukkelige glaspaneler, der er totalt integreret i systemet. VITRAL glastagssystemer leveres komplette fra fabrikken, parat til at blive monteret på byggepladsen.


f o to TOMMY R ASMUSSEN / MIKE c h o r lto n

Glyptoteket i København er med sin klassiske arkitektur en af landets smukkeste og mest elegante bygninger. På grund af bygningens funktion er lysindfaldet her ekstra vigtigt, og man valgte derfor helt naturligt at overdække mødesalen med et VITRAL glastag, da muligheden bød sig. Det nye tag sikrer dels et godt arbejdsmiljø og fremhæver desuden både bygningen og skulpturernes former. ”Den nye Handelshøjskole” på Frederiksberg er et kæmpe bygningsværk, hvis funktion stiller høje krav til lyset. Den stilfulde bygning er tegnet af Henning Larsens tegnestue, der har valgt at benytte VITRAL som en del af løsningen. Scheffild Milanium Garden blev skabt som et vartegn for byen. Det moderne orangeri er udført i massive limtræsbjælker og dækket med Vitrals aluminiums paneler. Bygningen har et stort udluftningsareal for at imødekomme den subtropiske effekt af solvarme og tæt beplantning. Hos Eniro han man omdannet en traditional fabriksbygning til et moderne, åbent og imødekommende kontormiljø ved hjælp af VITRALS rustfritstål-system.

14

Nyt liv i taglejligheden Vitrals PANORAMIC-tagvinduer bringer himlen ind i din stue.

PANORAMIC-vinduepanelets tre brede vinduer er kun adskilt af ultra-tynde aluminiums-sprosser - markedets tyndeste. Vinduerne kan ved hjælp af unikke gasfjedre ubesværet åbnes enkeltvis eller samlet. Når vinduerne er lukket i, fremstår de næsten som et ubrudt glastag, som lukker himlen direkte ind i stuen og giver en fantastisk udsigt fra taglejligheden. Når hele PANORAMIC-PANELET er åbnet, fornemmes det som at få en altan direkte i stuen. VITRAL PANORAMIC leveres som et færdigpakket produkt, med montageplader, inddækninger, pakninger, montage skinner, paneler, klart til at monterer. VITRAL PANORAMIC kan monteres uden separat statik beregning, hvis lyset monteres i tag med hældning på 30-60 grader, og kravene for hus bredde og taghældning, placering i forhold til gulvhøjde, frit tag omkring ovenlys, spærafstand og dimensioner er opfyldt.

Produkt specifikationer 3 fags ovenlys udført i rustfritstål, lysmål på: 2516mm x 1478 mm, areal 3,7 m2 Åbning af ovenlyset som et hele eller af sidepanelerne hver især eller begge samtidigt Trinløs variable åbningsvinkel Fast ventilationsåbnings indstilling Rammer udført i slebet syrefast rustfrit stål Lavenergi rude med udvendig hærdet glas og TGI spacer Fuldt isoleret produkt Uværdi kalkuleret til 1.6 W/m2xK (målt som lodret) Hvid rullegardin med mørklægningfunktion 6 stk 700 N gasfjedre Dobbelt vandtætningssystem gemmen udvendigt pakningtryk og indvendige dræn kanaler Vedligehold, almindelig vindues rengøring

PANORAMIC


bringing the outside in PANORAMIC

VITRAL.COM

PANORAMIC

Vitral A/S Havremarken 4 dk-3650 Ă˜lstykke danmark T: 4718 0100

Vital windows  

Vitral magazine smussen design