Page 1

MØLLERHAUG RADIOBLAD Nummer 1 – 2013 (Årgang 1) Dette er første utgaven av radiobladet til Møllerhaug Radioklubb. Bakgrunnen for oppstarten av dette bladet er at jeg vil samle informasjon om radioklubben i blader, som kan bli praktisk for medlemmer som vil følge med på hva vi driver med. Jeg er med i ei amatørradiogruppe hver onsdag kveld, men det vi stort sett gjør der er å snakke sammen om daglige hendelser. Det er viktig å få venner med de samme interessene, men i sånne særgrupper er det mange medlemmer med andre interesser enn bare radio. Vi samles hver onsdag kveld. Les mer om dette her

Hvis dere har spørsmål vedrørende denne radioklubben, så kan dere sende meg en e-post om det. Adressen er: smsindre@rocketmail.com

SIDE 1


Så viktig er det med radioklubber

Vinteren er ikke over

Det finnes en del særklubber som driver med særinteresser. Radio er ei særinteresse og i radioklubber er det vanskelig å rekkrutere nye medlemmer. Det samme sliter som regel alle sær-grupper med, fordi de dekker en spesifikk interesse.

Jeg trodde ikke det skulle snø mer i Haugesund, men fredag 25. februar begynte det å snø ute. Det snør ikke hele tiden, men veldig ofte. Snøen har lagt seg fint på bakken og det er 0 grader ute.

Sosialt samvær er viktig i sånne klubber og ikke bare snakke om radio. I amatørradiogruppa jeg er med i snakker vi om mye forskjellig og ofte om annet enn radio. Vi flyttet sommeren 2012 til Karmøy kommune i et klubb-hus med stue, kjøkken, radio-rom og terasse. På terassen satt vi og snakket når vi flyttet, men etterhvert ble det mye regn og tidlig mørkt. Nå sitter vi i radio-rommet og snakker sammen. Det er vanskelig å rekkrutere nye medlemmer i radioklubber. En ide kan være å invitere de og fortelle hva klubben driver med. Amatørradiogruppa jeg er med i er «Haugesundgruppen av NRRL». Jeg har prøvd å invitere venner til å være med, men de er ikke interessert i radio eller gjør andre ting på onsdager. Haugesundgruppen av NRRL er ei lokalgruppe av NRRL, som er landsforeningen for norske radioamatører. Hjemmesiden til NRRL er www.nrrl.no

SIDE 2

Jeg går til skolen, men sykler til jobb hvis det ikke snør ute. Mange fortau blir ikke brøytet skikkelig. Bussforbindelsen der jeg bor er veldig effektiv, fordi jeg bor sentrumsnært. Ungdomskortet koster 300 kroner hver måned og det er ikke dyrt. Med dette busskortet kan jeg ta lokalbuss i hele Rogaland. Fellestur til Valdres En spørreundersøkelse på Cobra Radioklubb sin hjemmeside skulle avgjøre hvor fellesturen i år skulle finne sted. Fellesturen i år skal være i Valdres. En brosjyre er lagt ut i Facebookgruppa til Turer og treff med fullstendig informasjon om denne turen. Jeg skal ikke være med på denne turen, men jeg håper at mange blir med på denne turen. Brosjyren kan dere laste ned her Cobra Radioklubb har en egen hjemmeside for turer og treff, med informasjon fellesturene. Dere finner den hjemmesiden her


Kan være smart å bruke caps og solkrem på sommeren

En elektrisk tannbørste jeg er veldig fornøyd med

På sommeren skinner solen og da kan man lett bli blendet av solen. Denne sommeren skal jeg bruke caps, sånn at jeg ikke blir så lett blendet av solen.

Jeg brukte før en elektrisk tannbørste som ikke var ladbar. Dekselet fikk til slutt så dårlig feste at jeg måtte kjøpe en ny, men da ville jeg kjøpe en ladbar. En kveld i begynnelsen av 2013 syklet jeg til Jula og kjøpte en ladbar tannbørste til 499 kroner.

Når jeg bestilte t-skjorter fra nettbutikken til Cobra Radioklubb, bestilte jeg en caps i samme pakken. Med den capsen skal jeg reklamere for Cobra Radioklubb, samtidig som beskytter meg mot solen. Jeg er mye ute og går tur på sommeren, fordi det er veldig varmt inne på sommeren. Jeg mister ofte solbriller og har derfor gitt opp å kjøpe nye solbriller, men en caps skal jeg klare å ta godt vare på. Det er vikitg å huske caps og solkrem på sommeren. Jeg gleder meg til sommeren, fordi da skal vi i amatør-radiogruppa sitte på terrassen til klubb-huset og snakke sammen, mens vi ser på solnedgangen. Når vi gjør det skal jeg bruke capsen.

Lurer du på hvordan været blir? Jeg har en egen værstasjon som jeg bruker til å sjekke trenden i været. Der får jeg se barometer, temperatur og luftfuktighet. Den viser også klokke og kalender, som er praktisk å se når jeg er i kjøkkenet.

Den har innebygd termometer, sånn at jeg også kan se innetemperaturen. Den koster 499 kroner på Clas Ohlson. En trådløs sensor med 40 meter rekkevidde medfølger.

SIDE 3

Jeg vet ikke hvor lenge den må lade, men lyset slutter å blinke når den er fulladet. Den er veldig effektiv og settes i en lader når den skal lades. Batteriet er innebygd i tannbørsten.

Her får dere link til artikkelen i nettbutikken til Jula http://www.jula.no/elektrisk-tannborste-trizo Planer for Møllerhaug Radioklubb i dette året Med tanke på at Cobra Radioklubb ikke har så mange medlemmer og at de medlemmene bor spredt i hele landet, blir det letteste for meg å ha møter med amatørradiogruppa jeg er med i. Der har vi et lokale med stue, radiorom, kjøkken og terrasse. Utenom det har jeg ikke store planer klubben dette året. Jeg regner med at vi tar sommerferie i juli, men det hadde vært kjekt hvis det kunne vært aktivitet hele året. Denne radioklubben ble startet opp 17. februar 2012, men da laget jeg ikke medlemblader, på grunn av at det nesten ikke var noen som visste om denne radioklubben. Nå er den blitt bedre kjent og i 2013 skal dette bladet ha 3 utgivelser. Jeg skal legge ut mer informasjon på hjemmesiden, sånn at det blir mer å lese der. Det er nå laget ei side for medlembladene, der jeg legger ut link til bladene. De sorteres etter årstall og nummer i rekkefølge. Det blir opplyst på Facebook-siden hver gang ny utgivelse av bladet er kommet ut og når noe nytt har skjedd i amatørradiogruppa.


PR-27 radio som nettradio: Jeg har nå funnet en nettside med der PR-27 kommunikasjonsradioer sendes direkte som nett-radioer. Dette kan være greit for mange, blant annet de som ikke har mulighet til å anskaffe seg sånt utstyr og de som ikke har råd til å kjøpe det. Jeg har ikke mulighet til å anskaffe med utstyret og vil ikke prioritere penger til å kjøpe det. Jeg har kjøkkenradioen koblet til datamaskinen, sånn at jeg kan bruke den til å høre på nettradio. Nå skal jeg begynne å høre kommunikasjonsradio på den. Her får dere link til denne nettsiden

http://cbradiomagazine.com/Online%20Live%20CB%20Radio.html

DAB skal erstatte FM

Trenger tips om online værstasjoner

Det digitale radionettet skal erstatte dagens FM som brukes til å sende radio. Fordelen med DAB er at man får opp en kanalliste etter et automatisk søk og flere sendere kan sende samme kanalen på samme frekvens. Det gir plass til mange flere radiokanaler på DAB, enn det som er mulig på FM. På FM må hver sender sende en kanal på egen frekvens. Da blir det en frekvens for en by og stedene rundt.

Jeg vil lage ei side i dette bladet med en oversikt over værstasjoner som man kan følge direkte på internett. Det kan være greit å følge med på en værstasjon hvis været skifter med lange mellomrom, som det ofte er steder med lave fjell og der det er veldig flatt.

Jeg er positiv til denne slukkingen, men jeg mener at DAB må bli godt utbygget før FM kan slukkes. Ihvertfall så godt at hele kysten har dekning. Bokn-senderen er beste sender for Haugesund, men Stord-senderen dekker små deler av byen også få inn. Jeg har sett på lommeradioen at radioen av og til velger Stord-senderen, men det er oftest bare Boknsenderen den velger. Hvis du skal kjøpe DAB radio, bør du sjekke om den kan ta inn både DAB og DAB+. Forskjellen er at DAB+ er litt bedre, men noen kanaler sender kun på DAB+. Du kan lese mer om kanalutvalg og dekningkart på www.radio.no

SIDE 4

Det jeg vil prioritere er oversikt over værstasjoner i Rogaland, med tanke på at dette er en avdeling for dette fylket. Du kan tipse radioklubben om online værstasjoner på e-post adressen som dere finner på forsiden til dette bladet. Det er gøy å være aktiv i forumer Det er veldig gøy å være aktiv i forumer, men jeg har opplevd at aktiviteten nesten slutter helt i mange forumer. Jeg er medlem av flere forumer, men det er nesten ingen som skriver i de. Heldigvis er det noen som har aktivitet av og til. Disse forumene er jeg fornøyd med: -BareBlogg.no (blogg-forum) -Filmforumet.no (film-forum) -Fjellforum.no (friluftsliv-forum) Det kan være vanskelig å finne forumer som er av interesse. I mange forumer slutter aktiviteten helt, mens i andre forumer fortsetter stemningen og aktiviteten like godt hele tiden.


Kjekt å skrive en personlig blogg, selv om den ikke har så mye besøk Her kan dere sjekke besøks-tallet direkte:

Jeg kjedet meg mye i sommerferien 2012 og begynte derfor å skrive en personlig blogg om hva jeg gjorde på fritiden. Før jeg begynte med denne bloggen kunne jeg ikke se for meg hvor travelt jeg hadde det i hverdagen.

http://statcounter.com/p8195774/summary/

Adressen til bloggen min er www.sindre.plr.no

Jeg har litt reklame i bloggen, men det er bare for radioklubben min og musikken min på Soundcloud. Ellers er det er link til en online værstasjon på internett som viser værprognoser for Haugesund. Nå skriver jeg i bloggen, men jeg har det så travelt i hverdagen at jeg ikke får tid til å skrive innlegg hver dag. Jeg bruker Statvounter til måle besøkstallet med og der kan jeg også se hvor besøkene kommer fra. Jeg bruker egen Facebook-side til bloggen for å oppdatere leserne om når jeg har skrevet nye innlegg i bloggen. I oppstarten var det bare besøk av og til, men etterhvert ble det mer besøk og nå er det rundt 20 besøk hver dag.

SIDE 5


Rema 1000 i Haugesund sentrum har nå fått elektroniske prisetiketter som henger under alle varene i hyllene. Før ble papir pris-etiketter brukt, men nå henger viser prisen under varene elektronisk. Fordelen med dette er at prisen blir oppdatert i kassen og i hyllene samtidig. Etter det jeg forstår, skal alle Rema 1000 butikkene begynne med elektroniske pris-etiketter, istedenfor å bruke papir pris-etiketter. Et billig mobilabonnement

Podcaster i iTunes

I oktober 2012 byttet jeg til One Call kontant, fordi Telenor kontant ble for dyrt. Jeg bruker ikke mobilen ofte og byttet derfor til One Call, som ville bli billigere. Jeg ladet 100 kroner når jeg byttet til One Call og jeg har ikke ladet kontant-kortet etter det. Hvis mobil-forbruket fortsetter sånn, kan jeg kanskje klare å bruke 200 kroner årlig på mobilbruk.

Jeg synes det er kjekt å kunne høre radioprogrammer som podcast i iTunes. Det er gratis å laste programmene ned og jeg kan høre de når jeg vil.

Mobiltelefonen min er nesten alltid av og jeg lader den som regel to ganger hver måned. Det er en smart-telefon og har merke «HUAWEI U8500». Sånn kan man rekkrutere nye medlemmer i klubber

Det er ikke vanskelig å finne podcaster som man kan abonnere på. NRK og P4 legger ut link til podcaster på sine hjemmesider. Her er en oversikt over P4 sine podcaster http://www.p4.no/story.aspx?id=366478 Her er en oversikt over NRK sine podcaster http://nrk.no/podkast/

Podcaster kan du laste ned og høre de Hvis man skal klare å rekkrutere medlemmer i en når det passer. Jeg hører ikke på podradioklubb, må man gjøre annet enn å bare snakke om radio. Ikke alle har den store interessen for radio. caster hver dag, men hører av og til på de når jeg er hjemme. Når du har lastet Derfor kan samtaler om daglige hendelser og interesser være en god måte å åpne for andre som ned podcaster, kan du høre på de når ikke har stor interesse for radio. du ikke har tilgang til internett, som kan være greit når du for eksempel Det er også nødvendig å gjøre klubben kjent i reiser og ikke får tilgang til internett nærområdet. Å kjøpe mye reklame kan kanskje hjelpe, men det koster mye penger. Å invitere venner overalt. og betjente vennlig til å være med er en effektiv løsning, men det er vanskelig å rekkrutere nye medlemmer i en klubb og det er nødvendig med tålmodighet.

SIDE 6


Haugaland Turbonett

Dette er en internett-leverandør som selger trådløst bredbånd på Haugalandet. Du må ha ei liten antenne på huset og fri sikt til en av senderne for å få inn turbonettet. Disse områdene har per dato dekning: Fra Tuestad i sør til Skre og Døle i nord. Østsiden av Førresfjorden. Fra Høie i sør til Frakkagjerd og Førre i nord. Aksdal, Grinde og Eikeskog fra senderen på Døle. Mestedel av Bokn har nå dekning. Deler av Susort, Melkevik og Gismarvik har også dekkning fra Bokn. Deler av Rennesøy og Finnøy kommuner vil ha dekning fra Arsvågen. Melkevik Camping er dekket med en lokal sender. Det vil bli satt opp lokale sendere der det er nødvendig. Store deler av Tysvær, Bokn og Karmøy har dekning. Det er en sender på Steinsfjellet som dekker store deler av Haugesund og Utsira. De fleste som kan se Steinsfjellet har dekning for Haugaland Turbonett. Dette må IKKE sammenlignes med vanlig adsl bredbånd eller mobilt bredbånd.

SIDE 7

Priser for Haugaland Turbonett: Hastigheter: Ned/opp Mb Mini 1/0,3Mb kr 180.- pr mnd Standard 5/1 Mb kr 300.- pr mnd Maxi 10/2 Mb kr 400.- pr mnd Turbo 20/3 Mb kr 500.- pr mnd Fast IP adressse kr 20.- pr mnd Etablering Fast IP adresse 150 kroner Montering og etablering koster 2600 kroner.

Du finner mer informasjon på hjemmesiden: http://haugalandturbonett.no/ Dere kan følge med på utbyggingen av turbonettet på Facebook-siden. Her er link til denne Facebook-siden https://www.facebook.com/BlueAra?fref=ts


Cobra Radioklubb har laget en egen nettside med informasjon om turer og treff. Der kommer også informasjon om fellesturer og hvor det er mulig å reise på turer. Denne nettsiden er ikke ferdig ennå, men den er under arbeid. På denne nettsiden er det laget ei enkel side for nettbutikken, sånn at det blir litt mer informasjon enn en katalog. Det er en del bilder som er eksempler på hva som selges i nettbutikken, men da må man bestille varene fra katalogen. Det er link til bestillingskjema i katalogen, som kan lastes ned fra denne nettsiden. Her er link til klubb shopsiden https://sites.google.com/site/cobrasturer/turer-og-treff/klubb-shop Sykkel er et billig framkomstmiddel og fordelen er at man kan sykle forbi køene i rush-trafikken. På fortau, sideveier og underganger, kommer jeg raskt hjem fra jobb. Jeg går til skolen, fordi jeg bruker 20 minutter på å gå til skolen og for meg blir det den beste måten å komme meg til skolen. (Les mer om dette på neste side). På vinteren tar jeg buss. Månedskortet til Kolumbus koster 300 kroner hver måned. Jeg synes det er billig, fordi det kostet kan brukes på alle Kolumbus sine bussruter, også nattbussene.

Dette er ei veldig praktisk nettside for folk som ofte reiser på turer. Der står litt informasjon om forskjellige måter å reise på og forskjellige steder å reise til. Jeg hadde ikke sett for meg at det var mulig å lage ei sånn nettside med mye informasjon om turer, men nå er jeg overbevist om at det er mulig og at denne nettsiden kommer til å bli besøkt ofte de neste årene.

Anbefaler å kjøpe brødformer på Europris Jeg bakte før hjemmelagde rundstykker, men for å få plass til de i matboksen, måtte jeg trykke de ned. Det kunne jeg bare hvis de var harde og derfor penslet jeg de aldri med egg. Jeg begynte med dette i begynnelsen av år 2012. I dag kjøpte jeg to brødformer på Europris. De har forskjellige størrelser, men den størrelsen jeg kjøpte kostet 40 kroner. De skulle jeg i kveld bruke til å bake brød. De var kjempegode til å bake brød med. Hver gang jeg skal kjøpe brødformer, skal jeg kjøpe de på Europris. De virket bedre enn jeg først forventet.

SIDE 8


Storm i Rogaland De siste dagene har det blåst mye og regner mye. Temperaturene varierer hele tiden og det er ofte 6 grader ute på dagtid. Jeg følger med på værstasjonen og den viser ofte stormvarsel. Jeg følger med på temperaturene og håper ikke det blir minusgrader igjen før sommeren. Skrevet 30.01.13

Hvis utbyggingen av DAB nettet blir så godt som planlagt, vil FM bli avvikla i år 2017. Jeg bruker stort sett bare DAB radio, som stueradio, klokkeradio og lommeradio. Der får jeg tilgang til flere radiokanaler. Nå hører jeg mest på NRK Sápmi som spiller mye Samisk musikk. Det er også andre gode radiokanaler som sender på DAB, for eksempel NRK Alltid Nyheter. Sjekk ut dekningkartet og mer info om DAB på www.radio.no

Kommentar: Jeg ville gjøre noe nytt i Møllerhaug Radioklubb i år 2013 og da tenkte jeg at et eget medlemblad kunne være en god ide. Alle utgavene vil være gratis å laste ned fra hjemmesiden www.radioklubb.de.tl som er radioklubben sin hjemmeside. I dette bladet skal jeg skrive lokale nyheter om det som skjer i Rogaland, som skal interessere flest mulig og derfor blir det skrevet om mye annet enn radio. Jeg skal prøve å lage 3 utgaver av medlembladet dette året.

Møllerhaug Radioklubb er en avdeling av Cobra Radioklubb, som er en landsdekkende radioklubb. Hjemmesiden til den radioklubben er www.cobraradio.de.tl Møllerhaug Radioklubb sin hjemmeside er www.radioklubb.de.tl

SIDE 9

Møllerhaug Radioblad nummer 1, år 2013  

Første utgave av medlembladet i år 2013

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you