Page 1


TABLE OF CONTENTS

ARCHITECTURE PORTFOLIO TEX S TE NDE G

D

NIVE SIT TE


S

S

S

T

S

L

L

N


eoul ommunity

n traditional

outh vent

orea enter

orean architecture the dualistic nature between the

maru and the madang serve as primary spatial organi ers proposal the

n our

e terior wooden path functions as an interface

between enclosed space and the

orean courtyard

he two

instances of enclosed space in the pro ect are e uipped with operable facades which upon activation opens towards the event space and allows interiority to flow throughout the site

transparent bo

occupies the west portion of the proposal where the passerby s view is unobstructed when looking into the madang

n the south edge

the repurposed apanese pub employs two facade operations which when fully opened generates pro ections to facilitate performance

en amin

pro ect 1

1

ossett


pro ect 1

2


D

O

D

T T

FIELD MEASURES he

diagram

series

above

e hibits

conte tual

and cultural relationships measured within the community of

eochon

hrough these studies

eoul s architecture revealed a reoccurring theme in which facade operations

by means of sliding

or folding create apertures and thresholds which change or alter ad acent spaces

T

pro ect 1

3


P

E

E

E

T

M

V

T

M

B

A

A

pro ect 1

4

B


OPERABILITY

acade operation methods used in this pro ect are derived from both traditional and contemporary precedents

n traditional neighborhoods such as

ukchon and eochon operable facades are utili ed in order to provide a variable threshold between ad acent spaces he pro ect uses this concept as a catalyst for spatial organi ation and spatial relationships

he

a onometrics shown to the right illustrate the methods of operability

he glass bo

a onometric

uses sliding glass doors as a primary means for operation

he materiality and method of facade

operability both contribute to the transparency between the site s conte t and the pro ect s madang

acade

G

peration ample

pro ect 1

5

S


m

SECTION A

m

m

໏ᆀ ၡ ၿඓ

SECTION B

m

m

m

໏ᆀ ၡ ၿඓ

pro ect 1

6


DAYTIME EVENTS uring the summer and fall months

cene of eochon s

communal space is used for cultural events such as amsadang entertainment group and ansori musical storytelling

he image shown to the right depicts a

snapshot of a

amsadang event in action d river below

possess certain pictures ue design must adhere to

pro ect 1

7

ualities that the final


NIGHT EVENTS uring the night around the time of the otus antern estival the cene of eochon proposes an illuminated nightscape

he architecture does not seek to define

events rather the architecture seeks to serve as a catalyst for user-initiated events and or use t the final design must adhere to

pro ect 1

8


SITE LOCATION: Revelstoke, British Columbia ELEVATION: 2000 ft PROGRAM: Resort Spa The Steel Tree Spa is characterized as a place that explores the coherence between structure and the senses. At a s l o p e o f 2 7 °, t h e s i t e b e c k o n s f o r i n n o v a t i v e s t r u c t u r e . A s a result, the architecture is inserted into the mountainside producing cantilevered ‘capsules’ and a large, communal view deck. Descending down the mountainside, each of the five levels brings forth its own unique experience and function. Sight, touch, and smell become essential parameters that the designer must resolve. I posit that the conversation between nature and structure must accentuate the sensory experience. First, the built environment must respond to the site’s existing conditions, solar orientation, climate, and picturesque views. As a response, the Steel Tree Spa capitalizes on these parameters, thus providing the resident with views of Mt. Begbie, the Columbia River, and the adjacent ski runs.

project 02 / 1


project 02 / 2


REGION he city of border of

evelstoke lies towards the south-eastern risitsh

olumbia

he proposed site is

located on the south-western slope of ust 1 t

minutes from the town

egbie

t

ue west of the site

ft towers over the city

each suite capsule is oriented towards the iver below

pro ect

t

3

acken ie s a result olumbia

egbie and the ad acent ski runs


ROLE OF WATER eferring to the site plan one may notice the blue streams of water running down the mountainside

hese streams serve three purposes

1] indicate the transition between ad acent spaces 2] serve as a medium through which nature directly influences the program 3] and provide the visitor with a sensorial e perience primarily sight and sound

pro ect

4


SECTION A

pro ect

5


he section shown e hibits the structural assembly of the view deck and the circulation path towards the massage rooms

he lamella columns

are each coupled with a skylight and glass floor

n one instance the

lamella can be occupied allowing the visitor to e perience the one continuous void

pro ect

6


he e perience produced within

the lamella structure e hibits characteristics of a uni ue

tectonic assembly

the lamella below is one that claims hierarchy amongst ad acent spaces n addition

to e emplify the concept of structure as space

his pro ect seeks to combine structural assembly and spatial e perience in order

ultiplicity within structural systems should always be taken into consideration

DETAIL


SITE LOCATION: Seattle, Washington PROGRAM: Apartments + Bookstore The proposed site is placed within, and parallel, to Union Street between 1st Avenue and Alaskan Way. Union Street in particular possesses a certain quality unlike the adjacent streets. In essence, Union Street has a direct, visual connection to the bay, unobstructed by buildings along the wharf. Therefore, the proposed project seeks to retain this visual connection between the city and Elliott Bay via a solid/void relationship. The program is massed in a particular fashion that frames views of Elliott Bay from each apartment, while simultaneously

allowing

adjacent

residential

buildings

the same views (see massing diagram series). In addition, the project retains the primary axis of Union Street by means of an axial staircase. This grand staircase allows for a linear procession through the project, while also providing a sense of enclosure.

project 03 / 1


project 03 / 2


WATERFRONT SEATTLE Waterfront Seattle is an extensive, city project that coheres to the city’s aspiration of a culture driven waterfront and the remapping of all means o f c i r c u l a t i o n a l o n g E l l i o t t B a y. M o r e s p e c i f i c a l l y, pedestrians, cyclists, and motorists will each have a designated route along the water’s edge. project 03 / 3


pro ect volume

retain union st view a is

framed views

a ial depression

voids for pedestrians

resultant connection

140’

pro ect

4


APARTMENT PLAN

living room

elevator

dining room

kitchen

pantry

laskan ay

estern ve

0’

6’

12’

25’

50’

75’

100’

125’

BOOKSTORE PLAN

elevator

mechanical room

laskan ay

bookstore

pro ect

5

laundromat

150’


FACADE DETAIL

1 STEEL TEE 3” x 3“ STEEL TUBE WHITE BIRCH VENEER RIGID INSULATION ANCHOR BOLT POST -TENSION CONCRETE SLAB 1/2” DIAMETER REBAR STEEL PLATE Z - CHANNEL 1 HORSESHOE HANGER 11 1 / 4 “ D I A M E T E R S T E E L H A N G E R 1 WHITE BIRCH VENEER 1 V.A.V. DUCTUWORK 1 STEEL PLATE 1 VERTICAL RIB GLASS 1 1’ x 2’ STEEL ENCASED, CONCRETE COLUMN 1 DOUBLE PANE GLASS 1 STEEL ANGLES 1 DRY GASKET STEEL FRAME 1 3”x 3” HSS TUBE BOLTS WHITE TRANSLUCENT GLAZING CABLE CONNECTION WHITE MARBLE CLADDING WATER PROOFING POST -TENSION ANCHOR STEEL L-CHANNEL WIDE FLANGE BEAM 1/2” STEEL CABLE

01 02 03

0’

04 RAISED FLOOR

05 06 07 08 09

DROP CEILING

10 11 -3’

12 13 14 15 16

18 25 20 03 19 18 04 08 29 28 27 26 08 25 21 22 23 24

30

17

1

pro ect

6


UNION ST. APPROACH

pro ect

7


project 03 / 8


SITE LOCATION: London, United Kingdom PROGRAM: Public Library 1-Wall performs as both a destination and means of passage from the s t r e e t e d g e t o t h e p i e r e d g e o f t h e T h a m e s R i v e r. 1 - W a l l i s c o n c e i v e d as a body of three components: the wall, mass, and landscape. The wall embodies the core component of the library where books are archived and displayed. It is both monolithic and permeable in nature, performing as a primary source of information as well as an avenue for pedestrian circulation. The mass operates as a counterweight to the wall, structurally and c o n c e p t u a l l y. M o r e o v e r, t h e m a s s ’ s l i g h t w e i g h t i n f r a s t r u c t u r e h o u s e s program spaces that are characteristic of social engagement and intimate research. The landscape provides an alternative experience by manipulating the vertical displacement of the greenscape. The space created underneath the elevated greenscape allows for ample distribution of administrative and other social programs as a reminiscence of Potter’s Field. While the wall and the mass are highly connected, the landscape remains aligned to the site edge, connecting the street edge to the river’s edge. T E A M M E M B E R S : Alberto Ponce & Tyler McBeth ELAPSED TIME: 2 Weeks project 04 / 1


project 04 / 2


SITE LOCATION S o u t h o f t h e T h a m e s R i v e r, t h e 1 - W a l l l i b r a r y p r o v i d e s an avenue of access for the river promenade. The design seeks to retain the identity of Potter’s Field by withholding 100% of the existing greenscape.

project 04 / 3


massing strategy

e ploded a onometric

EXISTING DEVELOPMENT

admin green roof

library stacks rooftop

admin hvac + structure

stacks circulation bridge

library stacks

1-wall cafe admin oďŹƒces

book returns admin gallery space

library event space admin leisure area interstitial greenscape

pro ect

4


SECTIONAL PERSPECTIVE

pro ect

5


KINETIC STACKS

y

lberto once

pro ect

6


S I T E L O C A T I O N : Old S a n J u a n , P u e r t o R i c o PROGRAM: Cruise Ship Pier The new San Juan Cruise Port is the future for a culturally rich and forward thinking population. The proposal melds the perception o f e c o n o m y, i n f r a s t r u c t u r e a n d p u b l i c i m a g e i n t o a m u l t i - l a y e r e d interface spanning from the edge of the pier to the mainland of Old San Juan. The new San Juan Cruise Port offers an efficient, exciting experience. B o t h f o r e i g n e r s a n d l o c a l s h a v e a c c e s s a t a n y t i m e o f d a y, a n y s e a s o n o f t h e y e a r. F u r t h e r m o r e , t h e n e w S a n J u a n C r u i s e P o r t i s a v i s i o n i n t o P u e r t o R i c o’ s f u t u r e ; f o r t h e l a n d a n d f o r t h e c o m m u n i t y. T h e p r o p o s a l serves three main purposes: as a marine transportation terminal (ferry and cruise), an event space and as a host for ecosystem restoration. The image shown depicts all facets of the design. In addition to the built form, the San Juan Cruise Port proposes a protected coral reef and coral nursery in order to cleanse the contaminated waters of the S a n J u a n B a y.

T E A M M E M B E R S : Alberto Ponce & Tyler McBeth ELAPSED TIME: 8 Weeks

project 05 / 1


project 05 / 2


Protected Coral Reef

SITE LOCATION The new San Jan Cruise Port houses a local ferry line and four cruise terminals with the ability to harbor the equivalent of an Oasis-class cruise ship in each terminal. Weaved inbetween the cruise terminal, multiple event spaces provide entertainment and community outreach allowing every audience and organizer type to have the same opportunity to impact visitors and travelers. project 05 / 3


CORE SAMPLES Departure Path Arrival Path Moving Walkway Structure Leisure Platform

Mangrove Structure Departure Path Arrival Path

Coral Nursery

project 05 / 4


TERMINAL INTERIOR y

yler

pro ect

c eth

5


project 05 / 6


stevenmloutherback.myportfolio.com


Steven Loutherback Undergraduate Portfolio  

Exhibition of Selected Works

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you