Page 1

Smits Vastgoedzorg 2013

FRITS DAGBLAD

Pensioenen onder druk gebrek aan vertrouwen schilders

Huisschilder Unilever Decennia lang actief

Dit is een uitgave van Smits Vastgoedzorg Thurledeweg 20 3044 ES Rotterdam Telefoon: 010 - 415 34 20

De Hoop zal Meulstee missen Schiedam, 4 oktober 2013 Directievoorzitter divisie Non-Paint Arjan de Hoop (44) en directievoorzitter divisie Clothing Peter de Hoop (47) presenteerden vandaag hun jaarcijfers over de eerste drie kwartalen van 2013. Daarnaast gaven zij inzicht in hun ambitieuze plannen voor 2014. Beide CEO’s presenteerden hun resultaten en verwachtingen met een brede grijns, de malaise in de bouwwereld gaat weliswaar niet aan hun Non-paint imperium voorbij maar de omzet afname is beperkt. “Deze lichte afname wordt zo goed als geheel gecompenseerd door veel en veel lagere inkoop van grondstoffen en producten” legt bestuursvoorzitter Peter de Hoop uit. “Deze lagere inkoopprijzen rekenen we niet door naar onze klanten. Op die wijze wordt de lagere dekkingsgraad als gevolg van een lagere omzet meer dan gecompenseerd.”

Hoopvol Beide bestuursvoorzitters zijn zeer “hoopvol” gestemd over het komende jaar. De markt over de gehele linie heeft zijn dieptepunt bereikt terwijl grootafnemer Smits Vastgoedzorg een omzet stijging voor 2014 verwacht van maar liefst 30%. De Hoop verwacht, ondanks dat Smits zeker fors lagere inkoopprijzen zal bedingen, hiervan toch een beetje mee te kunnen profiteren. Laatste kwartaal 2013 Arjan de Hoop verwacht voor het laatste kwartaal van 2013 een licht herstel van de markt. De Hoop: “Bij Smits Vastgoedzorg gaat gentleman top painter Frits Meulstee met pensioen. Meulstee zorgde voor weinig omzet, zorgde uiterst secuur voor zijn gereedschap en deed er jaren mee.” Voor de divisie Clothing verwacht De Hoop zelfs een opleving als gevolg van de pensione-

1

ring van Meulstee. “Frits knoeide of morste nooit, deed jaren met zijn overalls en broeken. Bij zijn opvolgers zal dat beduidend anders liggen” besluit De Hoop.


ECONOMIE

Foto: Drs. Hans Wijers in zijn glorietijd als minister van Economische Zaken reikt de Ondernemersprijs 1996 uit aan Frits Smits.

Groei voor de gehele verfindustrie maar in mindere mate voor Akzo van farmacie, vezels en garen multinational naar vooral een coating concern. In aanvang was die koerswijziging zeer succesvol. Hoe kijkt Wijers daar nu op terug?

Een interview van economie redacteur F.Smits met de ex minister van economische zaken en ex bestuursvoorzitter van Akzo drs. Hans Wijers. Ex minister van economische zaken (D66) en ex voorzitter van de Raad van Bestuur van Akzo drs. Hans Wijers (1951) verwacht groei voor de gehele verfindustrie maar in mindere mate voor Akzo. De scheepvaartindustrie, de bouw en de auto industrie worden hard getroffen door de huidige crisis, het zijn de sectoren waar Akzo afhankelijk van is. Onder het bewind van Wijers is het Akzo concern omgevormd

Wijers oogt tijdens het interview ontspannenender dan ooit, deels zal dat liggen aan de interviewer maar deels toch ook aan de vrije tijd die Wijers tegenwoordig heeft. Hij oogt nog even charmant als altijd, zelfde “hair- looks” en glimlach als in zijn glorietijd als minister en bestuursvoorzitter van Akzo, het niet dragen van grote verantwoordelijkheid doet hem zichtbaar goed. Wijers: “Het ombouwen van Akzo heeft het concern zeker goed gedaan.” Wijers staaft dat met de beurscijfers over de afgelopen 15 jaar een vergelijkt dat met gelijksoortige concerns. Wijers lijkt het gelijk aan zijn kant te hebben. “Tegen de huidige crisis zijn niet veel bedrijven opgewassen, uitzonderingen als Smits Vastgoedzorg daargelaten. Waren we gebleven wie we waren dan was het leed veel groter geweest. Voor Smits Vastgoedzorg is dat volgens mij niet veel anders besluit hij.”

2

De economie zal vanaf het tweede kwartaal 2014 geleidelijk aantrekken en coating is dan een product waar direct meer vraag naar ontstaat. Luchtvaart, automobielindustrie, bouw, doe-het-zelf industrie zijn de grote afnemers. Dat zijn sectoren die onmiddellijk gaan groeien als het vertrouwen terug is. Hoe kijkt u aan tegen de pensionering van Frits Meulstee? Wijers: “Meulstee is op en top vakman en icoon in de aflakwereld. Producten als Rubbol SB en Alfatex IQ, de code IQ zegt het in principe al, zijn voor dit soort buiten categorie vakmensen ontwikkeld.” Binnen Smits Vastgoedzorg was Meulstee samen met Sr. Project Manager André Tombrink, voor intimi Tommy, de enige vrijwillige Sikkens afnemer. De overige 140 collega’s reageerden vaak met een “duur en vriend van de opzichter” bij het horen van de naam Sikkens. Voor een deel terecht maar de koerswijziging binnen Sikkens, ze zijn wakker geworden na enorme omzetverliezen in de markt, heeft ertoe geleid dat de fantastische producten tegenwoordig

ook concurrerend worden aangeboden. Verwacht mag worden dat de omzet zich als gevolg van die koerswijziging zal herstellen. “Vertrouwen alom”, besluit Wijers. Daarnaast merkt Wijers scherp op: “Meulstee was een groot lakker maar verafschuwer van producten uit de Wapex lijn. Het stinkt, het is voor ruw werk en daar ben ik niet voor gebouwd! En daar worden toch de volumes gemaakt. Meulstee zullen ze missen, hij was een aanhanger van Sikkens producten maar zijn pensionering zal zeker niet leiden tot verlies van arbeidsplaatsen.”


Pensioenfondsen onder druk Rijwijk 2 oktober 2013 Vanmorgen om 10.30 uur gaven bestuursvoorzitter drs. Jan van Walsum en directievoorzitter Rudolf De Zoet van het Pensioenfonds Schilders onverwachts een persconferentie. Aanleiding was het plotselinge rumoer en

gebrek aan vertrouwen rondom het pensioenfonds voor de schilders. Directe aanleiding is de pensionering van Frans Klovert, Frits Meulstee en Hans Maljers bij Smits Vastgoedzorg. Klovert, 48 dienstjaren, Meulstee 46 dienstjaren, en Malers 29 dienstjaren zijn samen goed voor 123 jaar premie-inleg. Nu zij plotseling niet meer betalen maar zich laten uitbetalen en het aantal betalenden in de sector de laatste jaren met ruim 10.000 is afgenomen als gevolg van een krimpende sector en er daarnaast een vlucht is ontstaan naar zelfstandigheid om de torenhoge premies die alle bedrijfstakeigen regelingen met zich mee brengen, te omzeilen, is er onrust ontstaan rondom het pensioenfonds.

Bestuursvoorzitter Van Walsum kwam met daadkrachtig nieuws waarmee hij analisten, critisie en gepensioneerden gerust stelde. De dekkingsgraad van het pensioenfonds bedroeg op 1 september 107,6 %. Het Pensioenfonds Schilders heeft een vermogen van rond â‚Ź 5 miljard in kas en als gevolg van betalen in plaats van ontvangen van deze 3 groot premie-inleggers zullen de uitvoeringskosten bij A&O noodgedwongen drastisch worden verlaagd. Directeur De Zoet zal vervroegd afvloeien en het hele administratiekantoor van A&O zal worden ondergebracht bij PGGM, het uitvoeringsorgaan van de Zorg. Op deze wijze volgt het pensioenfonds trendsetter in de markt Smits Vastgoedzorg.

Frits ‘M’ Goodbye!

Als gevolg hiervan zal een deel van het personeel afvloeien, de dienstverlening verbeteren en de huisvestingskosten drastisch worden verlaagd. Op deze wijze is het Klovert-Meulstee-Maljers effect gecorrigeerd en het vertrouwen in het pensioenfonds hersteld. Van Walsum wist met zijn verklaring alle zorgen uit de markt weg te nemen.


Een pagina met waar-

Een fotoverslag

Een bijzondere ontmoeting Op vrijdag 2 augustus jl. is Frits Meulstee aan het varen op het MS Gloria, het charismatische donkerblauwe motorjacht van Reijer Smits, de man die Frits M. in 1967 aannam, als er een bijzondere ontmoeting plaatsvindt. Het is Frits zijn laatste werkdag en een van de matrozen tekende het volgende verhaal op. Toeval bestaat niet Het toeval wil dat als Frits Meulstee in 1967 dienst komt bij het roemruchte schildersbedrijf uit de Tuinlaan in Schiedam, Reijer Smits net in die periode ook zijn oog laat vallen op een prachtig motorjacht, genoemd naar de vrouw van degene die het schip aanvankelijk liet bouwen. Maar “Gloria”, de vrouw van de Duitse farmaceut Dr. Engelhart, komt snel na te tewaterlating te overlijden. Dr. Engelhart is ontroostbaar en besluit zijn prachtige schip Gloria te verkopen. Schilderspatroon en watersport liefhebber Reijer Smits slaat zijn slag en koopt het schip voor slechts fl. 130.000 (= € 58.991). Wat Frits Meulstee niet weet, is dat hij net als de familie Smits, nooit meer van het schip afkomt. Vanaf dag 1 tot zijn allerlaatste werkdag zal het schip als een rode draad door het leven van Frits M. blijven lopen. Het schip blijkt met al haar verniswerk zeer onderhoudsgevoelig te zijn. Patroon Reijer blijkt graag te varen op de zilt zoute Zeeuwse wateren en het zout eist ieder jaar weer zijn tol op Frits M. zijn gladde en strakke lakwerk! Tijdens een van de laatste weken blijkt Frits het MS “Gloria” wel al die jaren ‘nat’ gemaakt te hebben maar nooit ermee in het zilte ‘nat’ gevaren te hebben. Die fout wordt alsnog grondig hersteld op Frits z’n allerlaatste werkdag. Het familieschip wordt in de vroege ochtenduren van 2 augustus overgevaren van haar ligplaats in Brouwershaven naar het pittoreske haventje van Burgsluis. Burgsluis ligt net achter de Oosterscheldekering Neeltje Jans en achter de dijk woont de legendarische kreeftenvisser Sam Uil. De speciale verrassingsbemanning voor de vroege morgen bestaat uit de zoon van de oorspronkelijke eigenaar en de eerste en enige echte patroon van Frits Meulstee, Reijer Smits zoon Frits, zeer gewaardeerde klanten van Frits Meulstee Hans van Ruiten en Siem van der Giessen. Frits Meulstee vertrekt om 11 uur samen met Sr. Project Manager André Tombrink en directeur Hans van der Krogt van het hoofdkantoor van Smits Vastgoedzorg aan de Rotterdamse

4

Thurledeweg richting het Zeeuwse Burgsluis om deze ereschuld in te lossen. Alles lacht hen toe; het is niet druk, klein lopend windje, volop zon, 26 graden. De tocht van de verrassingsbemanning verloopt ook zeer voorspoedig die morgen. De Grevelingensluis in Bruinisse die het schip moet schutten naar het Zijpe, een uitloper van de Oosterschelde, werkt vlot mee. Rijkswaterstaat is geïnformeerd over kanaal 31 over de “Fritsendag” en bij aankomst staan de sluisdeuren al open, het schip wordt snel geschut; de wegen worden afgesloten met de rood witte slagbomen de bruggen geopend en het MS Gloria zet koers via het Zijpe richting Oosterschelde. De gelegenheidsbemanning geniet van het vele mooie verniswerk van Frits M. en plaagt Frits S. dat hij net als zij Frits M. zal gaan missen met zijn slijp- en lakwerk. De tocht verloopt uiterst plezierig en vlot. Om 11.24 uur wordt de Zeelandbrug gepasseerd en om 11.29 uur Zierikzee. Ook de rit van Hans van der Krogt, André Tombrink en Frits M. verloopt voorspoedig. Het logboek van het MS Gloria vermeld dat om 11.36 uur contact werd gelegd via de gsm tussen de twee gelegenheidsteams. De verwachting is dat zij nagenoeg op hetzelfde tijdstip in Burgsluis zullen arriveren, calculaties en planningen blijken wéér goed te kloppen. Om 11.41 uur meldt Siem van der Giessen bruinvissen over stuurboord gedurende een minuut zien ze de zwarte vinnen langs ons schip schieten en plotseling schiet er een boven water precies in het foto shoot. Een Lucky Shot! Om 12.16 uur glijdt de Gloria statig tussen de havenhoofden van Burghsluis de haven aldaar binnen. Direct na het afmeren aan de zogenaamde langssteiger voor het havenkantoor melden de bezoekers Hans, André en hoofdgast Frits M. zich bij de bemanningsleden van de heenreis, de heren Van Ruiten en Van der Giessen bedanken Frits M. uitgebreid voor al zijn vakwerk in de afgelopen jaren. Hun wachtdienst zit erop en zij keren huiswaarts. Kort daarop schepen de nieuwe bemanningsleden in en zet het schip koers naar “Schelpenhoek”, een prachtige speling der natuur midden in de Oosterschelde. Hans wil zijn onlangs getrainde lichaam graag showen en wil daar dus graag zwemmen. Even na 13.00 uur gaat het schip bij de Schelpenhoek dus voor anker. Frits M.


gebeurde verhalen over heden en verleden six packs niet en hij haar borsten niet. Hans zwemt dus maar terug. Voor hij goed en wel aan boord is en het goede nieuws, dat het inderdaad een Sailmaster was, gedeeld had met zijn maten, hangt de eigenaar van de Sailmaster al aan de zwemtrap van de Gloria. Hij blijkt ouder te zijn dan gedacht, dit omdat we met de verrekijker hadden gezien dat zijn bemanning hooguit eind dertig was. Wij vertellen hem het hele verhaal wat er op neer komt dat wij in feite de bouwers van zijn schip zijn. Frits S bevestigt dit met foto’s van eind jaren 60 op de Ipad waar te zien is dat Smits specialisten met de bouw bezig zijn van de Sailmaster en Polaris zeiljachten. Het blijkt een boeiende welbespraakte en vlotte prater te zijn. Nadat we geïnformeerd hebben of hij met zijn vrouw of dochter op pad is, het blijkt zijn vriendin te zijn, vertelt hij zijn levensverhaal. Hij is een zelfstandig vioolbouwer uit Goes en heeft tal van mooie uitspraken waar we de meeste niet van begrijpen.

houdt de wacht als de overige bemanningsleden te water gaan. Weer is Frits M. even alleen in de kuip van ook zijn Gloria net als in de afgelopen 46 jaar als hij het verniswerk inspecteerde, sleep en voor de zoveelste keer verniste. Frits M. droomde wat weg en zijn collega’s, de matrozen voor 1 dag, zwommen er vrolijk op los. Even dacht Frits M. ze komen toch wel terug?! Hij miste ze nu al!! Maar het tij spoelde zijn collega’s weer snel terug toen zij stopten met zwemmen. Frits M reikte hen galant de buitendouche aan om het zout af te spoelen zodat de reis weer kon worden vervolgd. Maar Frits S. had echter iets bijzonder gezien. Toeval bestaat niet Eind jaren 60 ging de Schiedammer Scheepswerf Gusto, een van de grootste klanten van Smits, die wereldfaam had gemaakt met het ontwerpen en bouwen van grote olieboorplatforms, boorschepen en zee ferries zich ook toeleggen op het bouwen van polyester plezier zeiljachten. De gulden was voor de Amerikanen spotgoedkoop en het Nederlandse vakmanschap was, en is trouwens nog steeds, wereld vermaard, zeker op het gebied van jachtbouw. Lees meer over de geschiedenis van de Sailmasters op www.sailmasterclub geschiedenis 1 t/m 4. Met name deel 3 geeft leuke plaatjes en Gusto info. Voor een fotooverzicht, zie pagina 19. De afwerking van de zeiljachten werd uitbesteed aan het huidige Smits Vastgoed-

zorg. Teamleider, leermeester en op en top vakman Jaap van der Kraan, een man van het eerste uur van de onderneming, stond met zijn jonge team garant voor topkwaliteit van de gehele afbouw en afwerking van de Polaris en Sailmaster zeiljachten. Frits Meulstee maakte op gezette tijden ook deel uit van dat team. De bouw werd begin jaren 70 uiteindelijk toch overgeheveld naar de VS. Het team Van der Kraan gaat dan weer verder met waar zij gebleven waren, zorg voor vastgoed en ziet nooit mee een schip terug. Tot 43 jaar later als groot watersportliefhebber Frits S. op deze mooie dag 100 meter verderop een prachtig klassiek zeilscheepje voor anker ziet liggen en gelijk weet hij; dit is een Sailmaster, afgebouwd door ons bedrijf eind jaren 60! En nog door Frits Meulstee ook! Hij ging immers eind jaren 60 geregeld met Smits Sr. mee naar de werf Gusto om avond eten voor de overwerkers te brengen en at ook toen al regelmatig stiekem een patatje mee met de jongens. Frits S. vraagt aan Frits M. “Frits, jij hebt toch ook aan de zeiljachten gewerkt eind jaren 60 bij Gusto? In het schot van de vraag reageert Frits M. zonder aarzelen: jazeker, nu je er over begint, voel ik na 43 jaar gelijk de jeuk van de glasvezels weer. Ik wil er niet meer aan denken! Hoe kom je daar nu zo bij vraagt Frits M. aan Frits S. Daar ligt er een !!! Frits M. denkt dat hij in de maling genomen wordt en lacht. Frits S. weet Hans over

te halen naar de eigenaar te zwemmen. Aanvankelijk denkt ook hij belazert te worden, hij zou beter moeten weten! Als Frits S. Hans er fijntjes op wijst dat er een ranke slanke jonge dame topless in de kuip zit, is Hans al aan het zwemmen. Wellicht kan ik haar mijn nieuwe sixpacks laten zien denkt hij. Frits M. doet alsof hij het allemaal niet gehoord heeft over de dame en tuurt de horizon af, maar zijn rode oortjes verraden hem. Kan niet van de zon zijn, denkt André ondeugend. Dat is ook Frits M. zijn kracht: discretie. Hij hoorde immers zoveel tijdens zijn werk bij de groten der aarde, captains of industry en zijn koffiepauzes met de diverse First Ladies, waarvan Bianca Balkenende wel de bekendste is.

Binnen 10 minuten bereikt Hans het schelpeneiland waar het sierlijke scheepje voor anker ligt. Heel voorzichtig horen wij, het water draagt het geluid immers heel goed, hem vragen: “Mooi schip mijnheer, wat is het voor een type?” Zonder aarzeling antwoordt de schipper: “een Sailmaster jonge man” terwijl de dame onhandig met haar armen voor haar borsten zit, zij ziet Hans z’n

5

“Met een goed geloof en een kurk in je kont kan je naar Flipland drieven” Is een van die onbegrepen wijsheden. Kort daarna lichten wij het anker en zetten we koers naar St. Annaland in de hoop daar te kunnen lunchen. Helaas een stokbrood en twee porties bitterballen meenemen is de enige mogelijkheid. Hans probeert er op het achterdek voor alle bemanningsleden nog iets van te maken. Dat lukt, het is inmiddels 15.20 uur, scheurbuik, hongerklop of Berry Berry breken gelukkig niet uit en een uurtje later liggen we veilig voor de Sluis bij Bruinisse. Eenmaal geschut, besluiten we geen risico meer te nemen en vroeg te gaan dineren. Alles zit verder mee, een vlotte schutting, voor het eerst dat Frits M. een schutting leuk vindt, schuttingen schilderen tijdens zijn werk vond hij altijd te min en gelijk had hij! We konden afmeren voor het havenrestaurant in de jachthaven van Bruinisse en weldra zaten we aan de verse kreeft en vis. Nog voor de avond viel meerde de schipper het MS Gloria weer af in de haven van Brouwershaven en terwijl Frits M. de steiger afliep, keek hij nog een keer om naar de Glora en dacht: “Zo daar ben ik gelukkig ook van af, letterlijk en figuurlijk.”


De relatie Frits Meulstee - Reijer Smits

WIN-WIN VERHAAL In de jaren 70 ontstaat het begrip “premie koopwoningen”, een zeer aantrekkelijke regeling voor jonge, serieuze ambitieuze mensen die streven naar een eigen woning. Zo ook de heer en mevrouw Meulstee. Maar tijdens de gesprekken met de bank, makelaar en verkooporganisatie schrikken de mensen enigszins als Frits vertelt dat hij schilder van beroep is. Weliswaar niet de eerste de beste maar toch. Het imago van de schilderssector is slecht, circa 35% van de werknemers is ’s winters werkloos in die jaren als gevolg van de weersomstandigheden. De sector heeft het imago van een zogenaamde “strandtentencultuur”, hollen of stilstaan, geen zeker inkomen, etc. Destijds zeker geen beroep om langdurige financiële verplichtingen mee aan te gaan. Het wordt Frits dan ook min of meer ontraden maar hij legt zich er niet zonder meer bij neer en maakt een afspraak met zijn patroon, zoals men een werkgever vroeger vaak noemde. Baas Reijer Smits hoorde het verhaal van Frits kort aan, de strandtentencultuur heerste weliswaar niet bij het toenmalige Smits Schilders maar Frits stelde toch aan de orde hoe zeker zijn baas was. “Frits”, antwoordde patroon Reijer Smits “ik zou het maar doen. Het is een aantrekkelijke regeling, jij blijft hier tot je pensioen in dienst wat mij betreft, en gaan ‘we’ dan gaan ‘we’ met z’n allen. Maar ik beloof en verzeker je , dat gaat niet gebeuren.” Toen Frits enige tijd geleden zijn eerste koopwoning na circa 30 jaar goed verkocht, moest hij met veel plezier terugdenken aan de belofte die zij beiden ruimschoots hadden waargemaakt. Reijer Smits

Win-win.

Familie Smits:

Op je pensioen Frits!

6


Fritsen over Frits Meulstee Fritsen onder elkaar. Fritsen zijn vaak bijzondere mensen met uiteenlopende kwaliteiten, karakters en loopbanen. Wij vroegen een aantal Fritsen om een korte reactie op de pensionering van Frits Meulstee.

Frits Bolkestein:

“Betrouwbaar en loyaal”

“Een voorbeeld voor de sector”

Frits Bom:

“Vastgoedzorg van vlees en bloed”

Frits Sissing:

Frits Goldschmeding:

Frits Lambrechts:

Frits-Huffnagel:

Frits Barend:

“Ik weet dat hij ‘undercover’ adviseur was van vele van mijn naamgenoten”

“Allround “

Frits Smits:

Frits Spits:

Frits Vis uit Geleen:

Frits_Wester:

“Mister Unilever”

“Meester schilder”

“Stipte naamgenoot”

“Verlies voor zijn beroepsgroep”

7

“Er zijn vele Fritsen maar slechts één Frits Meulstee”

“Zal een dure worden voor het pensioenfondsschilders”


ADVERTENTIE

Volg de workshop ‘De evolutie van

Schilder werkt decentia lang voor Unilever

Antony

Burgmans Antony Burgmans was jaren lang de voorzitter van de raad van bestuur van voedingsmiddelen multinational Unilever. Het Brits/Nederlands bedrijf is vooral bekend door de zogenaamde A-merken in de schappen van de supermarkt zoals onder andere Omo, Unox, Calvé, Prodent, Zwitsal en vele andere producten.

5 potten voor €5,90

Burgmans was de man die het concern terug leidde van 1200 merken naar 400 uitsluitend sterke merken. Bekend is zijn uitspraak destijds in het tv programma Barend en Van Dorp dat van de twee miljard reclameinvesteringen de helft weggegooid geld was, maar dat hij niet wist welke helft. Dat was de

nu voor €4,50

3 tubes voor €2,90 8

drijfveer om terug te gaan van 1200 naar 400 merken. Niet bekend Wat veel minder bekend is, is dat bij het aantreden van Burgmans Frits Meulstee namens Smits Vastgoedzorg toen al jaren verantwoordelijk was voor de totale afwerking van het onderhoud van het gehele interieur van het ultra moderne hoofdkantoor op het Weena, het kloppend hart van economisch Rotterdam. Frits Meulstee had er net als Burgmans zijn eigen kantoor, de eerste weliswaar in de kelder, de laatste op de 11e verdieping. Beiden hadden hun eigen parkeerplek en lunchten

in het zelfde bedrijfsrestaurant. Frits maakt het hele zogenaamde re-desing project mee waarbij het gehele interieur stap voor stap werd omgebouwd van zakelijk en sober naar dynamisch en ultra modern. Ook toen Burgmans aftrad, bleef Frits Meulstee nog jaren op zijn post, totdat hij werd afgelost door Willem den Hollander. Alles bij elkaar is Frits decennia lang actief geweest voor Unilever.


Ontwikkeling beeldmerk Smits tijdens loopbaan Meulstee 1949 tot 1955

1955 tot 1958

1958 tot 1990

1990 tot....

... tot....

... tot vandaag de dag

Unilever ‘tekent’ André Tombrink De bekende tekenaar Rien Poortvliet werkte vroeger bij het reclamebureau van Unilever, Lintas. André Tombrink was de achterbuurjongen van Rien Poortvliet in Kethel. Op een dag vroeg Rien Poortvliet aan de toen achtjarige André of hij wilde poseren voor een reclame voor het merk Ola ijs. Duizenden geëmailleerde borden hebben jaren lang door heel Frankrijk gehangen om het ijsmerk te promoten. Het boezemvriendje van André destijds, Frits Smits, was toen super jaloers en is dat tot op de dag van vandaag nog steeds.

9


jubileum

Sensations

gefeliciteerd Na 46 jaar in dienst, een fijn pensioen!


puzzel

Schippers hekelen acties Duitse sluiswachters Nederlandse binnenvaartorganisaties en EVO, de ondernemersorganisatie voor transport en logistiek, hebben een klacht ingediend bij de Europese Unie over de stakingen van sluiswachters in Duitsland. Volgens de belangenorganisaties zijn de acties in strijd met het gemeenschapsrecht van het vrije verkeer van goederen door Duitsland. De economische schade van de acties loopt volgens de organisaties in de miljoenen. Na een stakingsvrije week, staan er deze week weer acties op stapel. De stakingen zijn het gevolg van een conflict tussen het sluispersoneel en hun werkgever. Het brandpunt van de acties ligt in het kanalengebied van de deelstaat Noordrijn-Westfalen. Het sluispersoneel verzet zich tegen een reorganisatie bij de Duitse vaarwegendienst Wasser- und Schifffahrtsverwaltung (WSV), waarbij volgens de vakbond Verdi een kwart van de circa 12.000 banen dreigt te worden geschrapt. De acties begonnen vorige maand.

Peter Aalberse:

Frits bedankt!

Onderzoek naar scheuren in Zeelandbrug In het brugdek van de Zeelandbrug zijn scheurtjes geconstateerd. Dat bleek tijdens een inspectie vanaf de onderkant van de brug. Dat bleek tijdens een inspectie vanaf de onderkant van de brug. Om een duidelijk beeld te krijgen van de ernst van het probleem inspecteert de provincie Zeeland de brug in het weekend van 7 op 8 september vanaf de bovenkant. Daardoor ontstaat grote overlast voor het wegverkeer en de scheepvaart.Een woordvoerder van de provincie Zeeland zei dinsdag dat tijdens de inspectie wordt bekeken hoe groot de scheuren zijn en of ze doorlopen naar de bovenkant van de brug. ‘’Op basis van het onderzoek wordt zo nodig een reparatieplan opgesteld en uitgevoerd’’, aldus de zegsman. ‘’Het zou kunnen dat de scheurtjes dezelfde dag nog worden dichtgelast.’’ Inspectie De inspectie van de Zeelandbrug duurt van zaterdagmorgen 7 september 6.00 uur tot zondag 8 september 16.00 uur. Voor de scheepvaart gaat de brug op zaterdag slechts 4 keer open. Op zondag draait de brug vanaf 10.00 uur op de gebruikelijke tijden. Vrachtwagens, bussen en personenauto´s met aanhangwagen of caravan moeten tijdens de werkzaamheden omrijden via de Oosterscheldekering. Personenauto´s en fietsen worden in beide richtingen over het fietspad van de Zeelandbrug geleid.De Zeelandbrug is ruim 5 kilometer lang en verbindt Schouwen-Duiveland met Noord-Beveland.

11


Binnenland

Lijk uit het water gevist

Bruinissse 2 augustus 2013 Tijdens een zakelijke bootreis heeft de 63 jarige huisschilder F.M. uit Puttershoek een lijk zien drijven op de Oosterschelde. M. twijfelde geen moment en haalde het stoffelijk overschot aan boord.

Grote kuilen bij Oosterscheldedam

Deltawerken en Zeelandbrug in gevaar In de Oosterscheldedam zijn gaten ontstaan van meer dan vijftig meter diep en de waterkerende werking is daarmee op termijn in gevaar, meldde De Telegraaf vanochtend op basis van informatie van Rijkswaterstaat Zeeland die de krant in handen heeft. Bij navraag blijkt echter “geen enkel gevaar voor de waterveiligheid” te zijn ontstaan. De Oosterscheldedam is onderdeel van de Deltawerken en moet het zuidwesten van Nederland beschermen tegen de zee. De Rijkswaterstaat in Middelburg schrijft in de aanbestedingskalender, waar De Telegraaf haar berichtgeving op baseerde: “Uiteindelijk is het gevolg dat de bodembescherming op diverse plaatsen niet meer functioneel is en, indien er niets aan wordt gedaan, de waterkerende functie van de Oosterscheldekering op termijn wordt aangetast. Om ervoor te zorgen dat de bodembescherming zijn huidige functie kan blijven vervullen, dient te worden voorkomen dat deze verder kan verzakken, eroderen, wegspoelen, afschuiven of beschadigd raken.” Het ministerie van Infrastructuur en Milieu noemde de formulering van Rijkswaterstaat Zeeland van de situatie in de krant echter “niet juist”. De stabiliteit van de kering zou niet in het geding zijn. “Het gaat om een natuurlijk proces, dat we goed in de gaten houden”, aldus een woordvoerder in de krant. Frits Meulstee heeft op zijn laatste werkdag de Deltawerken bezocht. Dit deed hij in het kader van het verzoek dat hij van minister Schultz Verhagen kreeg. Zij vroeg hem om een zogenaamde second opinion te geven over de staat van onderhoud van diverse zogenaamde kunstwerken. Dit op basis van bovenstaande berichtgeving. Frits Meulstee: “Ik maak mij enorm grote zorgen over de geulvorming rondom de doorlaat openingen van de Neeltje Jans. Daarnaast heb ik het betonwerk van de Zeelandbrug bekeken, mijn advies: schoonwassen, kale delen bijwerken en het geheel 2x over schilderen.” Maar, zo voegde hij er onmiddellijk streng aan toe: “Aan mijn lijf geen polonaise!.” “Ik ga daar niet aan beginnen, ik word al misselijk bij het idee. Bel mijn naamgenoot Frits Smits maar, die stuurt Wil Leeflang wel.”

Eerst keek M. of reanimatie nog mogelijk was, maar hij moest spoedig vaststellen dat dat helaas niet meer mochten baten. Omdat M. zag dat het om een bijzonder gespierd exemplaar ging en hij twijfelde of het een mens of een zeedier betrof, heeft hij het lichaam overgedragen aan Naturalis. Het stoffelijk overschot zal daar minutieus worden onderzocht en later worden tentoongesteld in de Jopie Houtbrink zaal, vernoemd naar een vroegere zéér bijzondere collega van M. Navraag bij Naturalis door de hoofdredactie van deze krant leverde de volgende reactie op: een zeer bijzonder en zeldzaam exemplaar.

12

Frits Meulstee is een groot en gerespecteerd vakman maar voor grote oppervlakken en ingewikkeld klimgereedschap moet je bij Frits M. niet zijn, net voor de dakgoot trekt hij zijn grens. De uitspraak “Er moeten mensen bij, daar heb ik echt geen tijd voor!” komt zijn werkgever bekend voor. Toen hij het schilderwerk van de Zeelandbrug moest beoordelen, wist hij niet hoe snel hij daar weer weg moest komen.


sport

Eerste statement Schiedam, 3 juni 1964. Op de LTS ter Schie aan de Mgr. Nolenslaan maakt de dan 13 jarige Frits Meulstee zijn eerste ‘statement’: “Goed plamuren, is weinig schuren”. Later in zijn 46 jarige carrière zal hij deze slogan nog vele malen herhalen ten overstaan van nieuwe teamgenoten. Zelf doen Achteraf heeft Frits vaak hoofdschuddend het resultaat van anderen bekeken en kenbaar gemaakt: “De volgende keer doe ik het wel weer zelf.”

13


Door de jaren heen... ^ Maart 1977. Tijdens de pauze leest Frits Meulstee de Telegraaf. Project Prinsenhof Delft.

14


Ex-premier Balkenende:

ADVERTENTIE

Volg de workshop ‘De evolutie van de mens’ Vergelijk schedels van verschillende ouderdom en bespreek de bevindingen met diverse theorieën.

“Als ik er niet meer uitkwam dan belde ik Frits S. Die stuurde dan Frits M.”

Afgietsels van schedels geven u een indruk van de evolutie van mensachtigen in de laatste 2,5 miljoen jaar. In de workshop vergelijkt u een aantal schedels van verschillende ouderdom met elkaar. De bevindingen worden gezamenlijk doorgesproken, waarbij de heersende theorieën over de afstamming van de mens de revue passeren. In het museum kunnen de bijna 1 miljoen jaar oude, door de Nederlander Eugène Dubois gevonden, originele fossielen van een Homo erectus worden bekeken.

“Als Frits bij ons thuis aan het werk was dan voelde dat goed, dan was er rust op mijn basis. Bianca voelde dat alles goed zou komen en straalde ook zekerheid uit. Daarnaast, als ik vragen had kon ik altijd bij “de Fritsen” terecht, was het niet bij de een dan toch wel bij de ander. Ik durf rustig te stellen dat er toen kabinetscrisissen zijn voorkomen. Daarnaast ziet mijn woning en nog steeds ongelofelijk netjes uit. Als Obama zo’n rustpunt had gehad dan zou de wereld er een stuk mooier uitzien.”

Geschikt voor Volwassenen Vak biologie Duur 1,5 uur Werkvorm Rondleiding Zaal Op diverse plaatsen in het museum Groepsgrootte Maximaal 20 personen Tijden Op aanvraag Aanvragen Telefoon 071 - 568 76 26 Op werkdagen van 09:00 tot 17:00

15


ECONOMIE

Frits Smits over Frits Meulstee:

Een groot ambassadeur gaat met pensioen Toen ik in 1970 bij het bedrijf in dienst kwam, was Frits Meulstee al enige jaren in dienst. Hij behoorde tot een grote vaste kern van zeer gedreven vakmensen die zich soms dag en nacht tot het uiterste inzetten om van het bedrijf te maken tot wat het heden ten dage is. Het bedrijf heeft nooit een terugval gekend, heeft nooit rode cijfers moeten schrijven, was nooit afhankelijk van vreemd vermogen, verloor nooit belangrijke klanten, groeide gestaag in omvang, in goede en in slechte tijden! Dit type kernprestaties van

een onderneming komen niet vanzelf tot stand, zijn ook niet alleen te danken aan het beleid van de directie. Dat kan alleen als er groot wederzijds vertrouwen is tussen collega’s onderling, collectief vakmanschap en inzet van het hele bedrijfsteam, inclusief directie. Als het gaat om waarden als omgangsvormen, het nemen van verantwoordelijkheid, vakmanschap, uitstraling, betrokkenheid en loyaliteit naar het bedrijf toe is Frits Meulstee een groot voorbeeld geweest. Niet voor niets stuurden wij Frits naar diverse

adressen van de minister president tot diverse captains of industry aan toe. Altijd als er familie, vrienden of kennissen aan mij vroegen of ik een betrouwbare, nette vakman kon leveren, zei ik ja, stuurde Frits en altijd met groot succes. Ik ben Frits daar zeer dankbaar voor en ondanks dat er een groot aantal jeugdige talenten klaarstaat, zal ik hem zeer zeker missen. Bedrijven als Smits Vastgoedzorg zijn gebouwd op en door mensen als Frits Meulstee.

Expositie

Niet eerder gepubliceerd werk van Frits Meulstee Rotterdam, 11 september 2013 Vandaag opende burgemeester Aboutaleb van Rotterdam een bijzondere tentoonstelling in de Kunsthal. Het gaat om niet eerder gepubliceerd werk van Frits Meulstee, meest opvallende foto is het zelfportret van Meulstee met de toepasselijke naam “Ik vind alles best”.

16


Frits Meulstee:

Niet voor Rutte Frits Meulstee (63) is met pensioen. In een van de laatste interviews die Meulstee gaf, werd hem gevraagd waarom hij wel bij zoveel captains of industry en minister presidenten thuis heeft gewerkt maar nooit bij de huidige minister president Mark Rutte.

Verkoop rond ss Rotterdam Rotterdam 13 juni 2013 Woningcorporatie Woonbron heeft 12 juni 2013 de ss Rotterdam overgedragen aan WestCord Hotels. Daarmee is de verkoop van het stoomschip officieel rond. Expertise Directeur-bestuurder van Woonbron Bert Wijbenga: ‘Ik ben blij dat het schip behouden blijft voor Rotterdam. WestCord Hotels is een solide en geschikte partij met veel expertise op het gebied van horeca. Daarnaast heeft WestCord de intentie om de leer-werkplekken op het schip door te zetten.’ Hij benadrukt dat Woonbron ‘een investering als in ss Rotterdam niet meer zal doen’. ‘Hiermee sluiten we een boek en kunnen we ons volledig richten op onze belangrijke volkshuisvestelijke taken.’

Meulstee: “We zijn nooit gevraagd, maar ik zou ook geweigerd hebben.” Als reden gaf Meulstee aan: er moet wel een vrouw des huizes zijn, een mevrouw die ’s ochtends open doet en zegt: goedemorgen Frits.

17

Prachtige afwerking Een van de zaken waar de nieuwe eigenaar zeer gecharmeerd van was, is het fraaie schilderwerk van het interieur, met name de blauwe ‘banen’ in de trappenhuizen trokken de aandacht. Toeval bestaat niet Omdat toeval niet bestaat, was het decoratieschilder Frits Meulstee die verantwoordelijk was voor de schitterende uitvoering van diverse schilder- en decoratiewerkzaamheden, die zijn afscheidsdiner hield in het schitterende restaurant de Clubroom op het statige voormalig stoomschip van de Holland Amerika Lijn. Met een gezelschap van circa 18 collega’s beleefden zij daar een prachtige avond.


Vroeg op:

voor velen moeilijk Vroeg op omdat Frits exact om 7.25 uur aanbelt.

Uurtje later

Vele dames zijn de afgelopen jaren vroeg op gestaan om meester-schilder Frits Meulstee binnen te laten.

Alle dames willen wel kwijt aan de redactie van deze krant zijn vakmanschap, stiptheid en netheid zeer gewaardeerd te hebben. Al voegen sommigen er wel aan toe: “liever had ik gehad dat hij een uurtje later kwam.”

Een van de dames, die verder graag anoniem wil blijven, bevestigt desgevraagd Frits soms bijna vervloekt te hebben als de wekker om 7 uur afliep omdat Frits Meulstee in aantocht was om de woning weer mooi te maken. “Nooit kwam hij eens te laat”, voegde zij er mopperend aan toe.

Overige dames kunnen om privacy redenen niet genoemd worden maar bedanken Frits uitdrukkelijk.

^ Onbekenden, waarschijnlijk grote kunstenaars, pakken hele flat in! Daders hebben zich nog niet gemeld .

De een deed open in badjas met het haar nog door de war, de ander was al helemaal fris en keurig opgemaakt. Frits doet echter, discreet als hij is, geen uitspraken over namen.

Sport

Louis van Gaal wijzigt Nederlands Elftal op 12 plaatsen Mevrouw B. Hoogendijk-Balkenende

Mevrouw J. Zeeven

Mevrouw M. Touw

Zeist 10 september 2013. Louis van Gaal heeft vandaag het Nederlands Elftal na het gelijkspel afgelopen vrijdag tegen Estland op maar liefst 12 plaatsen gewijzigd. Alleen basisspeler Willem Kramer Freher behield zijn basisplaats. Staand van links naar rechts Jan Zwep Cor Haas Frits Meulstee Frits Smits Ed de Vries Frans Klovert Willem Kramer Freher Henk Bouwmeester

Mevrouw K. Smits

Mevrouw vd A. Giessen

Mevrouw L. Smits

Mevrouw M. Kalfsbeek

Mevrouw van F. Ruiten

Mevrouw E. Smits

18

Zittend van links naar rechts Willem den Hollander Fred Loenen Henny Veer Giel Speelman Piet Keijzer


De beginjaren van Frits Meulstee < Directeur eigenaar en oprichter Reijer Smits haalt de verf, brengt de verf en maakt zelf de bussen open. Dit tot grote ergernis van zijn vrouw die ’s avonds weer moest vaststellen dat zijn nieuwe pak vol met verfspetters zat. Project: buitenschilderwerk Van Berkel’s Patent Projectlocatie: Marconiplein Rotterdam. Jaar van uitvoering: 1969

> Frits Meulstee werkte begin jaren 70 in de vestiging Delft. Deze vestiging stond onder leiding van de legendarische vestigingsdirecteur de heer Jan Hertog. Hier op de foto met zijn zoon Hans Hertog, ons beter bekend als Hansie.

< Jaap van der Kraan, man van het eerste uur in 1945

> Zelfs op de scheepswerf Gusto droeg Jaap een colbert over zijn overall, je bent de voorman of niet.

< Jaap van der Kraan, dè leermeester van Frits Meulstee. Vakmanschap, houding, loyaliteit en stiptheid waren de eigenschappen van Jaap en dus ook van Frits Meulstee.

19


het-fd  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you