Page 1

Studentmediene i Stavanger • Utgave 4 2017

Så mye tjener studentene

Les hvor mye studentlederne tjener og forvalter i jobben og/eller vervet sitt i engasjertmiljøet, og hvordan det er å ha ansvaret. SIDE 12

Bruker millioner på kaffe i året Har du noen gang lurt på hvor mye penger vi bruker på kaffe i SiS sine kantiner? Det får du svaret på nå! SIDE 45

Aksjekongene Gjennom aksjeselskapet sitt, forvalter Børsklubben UiS totalt 225.00 kroner på børsen. SIDE 10


Annonse


Pensum 04 | Leder 05 | Kommentar 06 | Studentøkonomi 10 | Aksjekongene 12 | Dette tjener studentene 16 | Lærerportrettet 18 | Kjendisportrettet 20 | Konsertanmeldelse: Astrid S 21 | Bokanmeldelse 22 | Smis’ store julebrustest 26 | Musikkspalten 27 | Filmspalten 28 | Streaming 30 | Vin 31 | Øl 32 | Sex 33 | Kåseri 35 | Fitness 36 | Studentmote 38 | Tester byen 40 | Vagabond 42 | Oppskrifter 43 | Spør en psykolog 44 | 6 på campus 45 | SiS-kaféene 46 | Quiz 48 | Kryssord, sudoku og tegneserier 50 | Svar på kryssord og quiz

KONTAKTINFORMASJON Studentmediene i Stavanger Telegrafdirektør Heftyes vei 23 4021 STAVANGER ANSVARLIG REDAKTØR Pia Vinningland Epost: smis@smis.no REDAKTØR Christine Andersen Johnsen Epost: kultur@smis.no NETTREDAKTØR Lisa Ravna Rørmoen Epost: nett@smis.no ANNONSE & ØKONOMIANSVARLIG Henning Kloster Email: annonse@smis.no GRAFISK UTFORMING Lene Borchgrevink DISTRIBUTØR Andreas Bechensten ILLUSTRATØR Ewa Barbara Mundhenk Asbjørn Oddane Gundersen Rasmus Husebø FORSIDEFOTOGRAF Pia Vinningland TRYKKERI Gunnarshaug trykkeri OPPLAG 2000

Studentmediene i Stavanger (SmiS) arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Den som mener seg rammet av urettmessig avisomtale, oppfordres til å ta kontakt med redaksjonen. Pressens Faglige Utvalg (PFU) er et klageorgan oppnevnt av Norsk Presseforbund, som behandler klager mot pressen i presseetiske spørsmål. Adresse: PFU, Rådhusgt. 17, PB 46 Sentrum, 0101 Oslo. Magasinet utgis med støtte fra Studentsamskipnaden i Stavanger (SiS) gjennom Velferdstinget (VT).

Smis | 3


Studentmediene fyller 40 år! EN HILSEN FRA ANSVARLIG REDAKTØR

For førti år siden, i 1977, ble den første utgaven vår utgitt under navnet Elev- og studentavisa i Rogaland (ESA). Den gang ble vi utgitt av Elev- og studentsamskipnaden i Rogaland. Dette er nå over 40 år siden, og jeg har derfor tatt et dypdykk i arkivene våre for å finne ut hvordan dette eventyret har utviklet seg siden den gang. Høsten 1989 var det på tide med ny drakt for studentavisen. Dermed skiftet avisen navn til Studentavisa Hugin. Den ble den gang utgitt annenhver uke, med et opplag på 5000 eksemplarer. I 2009 skulle navnet bli endret igjen. I arkivene våre kommer det frem at ideen om et samarbeid mellom Stavanger studentradio og studentavisen, oppsto allerede i 2004. ”Ansvarlig redaktør og flere andre medarbeidere i Hugin merket de motstående interessene mellom avisa og radioen på kroppen. - Vi sloss om frivillige studenter, kilder, saker og støtte – og om oppmerksomheten” sa Rune S. Alexandersen, ansvarlig redaktør i Hugin i 2006 den gang. Men det var ikke bare lett å slå seg sammen for å samarbeide om en nettside. For å få avis, radio og TV under ett domene, måtte de finne et navn. Og det nye navnet måtte likestilles. Ut ifra det arkivene våre kan vise, tok det litt tid før de ble enige om ”Studentmediene i Stavanger” (SmiS). Det har i dag gått ti år siden papiravis, nettavis, radio og TV ble produsert av samme redaksjon.

Smis | 4

Nettsiden vår ble lansert høsten Hugin fylte 30 år, den 25. august 2007. Til manges store sorg, ble det etter hvert for dyrt å drifte studentradioen. Den ble lagt ned i 2015. I dag har vi derfor kun podcast tilgjengelig i lydformat. I vinter kuttet vi ut papiravisen, som kom ut ti ganger i året. Tanken var at vi skulle satse mer på nettsiden vår, og kontinuerlig publisere aktuelle saker der. Papiravisen ble erstattet med magasinet du nå sitter med i hendene, som kommer ut fire ganger i året. Nå fyller vi altså 40 år. Alt vi gjør er fortsatt samlet på en og samme nettside, selv om vi har måttet kutte bort flere flotte deler av studentmediene på veien hit. I dag streber vi etter å raskt være ute med saker som er viktige for studentene på nett. Og vi jobber lenge med å skape gode saker med et langt liv til magasinene våre. For å få dette til, er vi avhengige av frivillige bidragsytere som bidrar med tekst, foto, film og lyd for å servere studentnyhetene på papir, nett, podcast og video. Jeg vil derfor rekke en takk til alle som har bidratt til at SmiS er der vi er i dag, og har klargjort veien for at vi fortsatt kan utvikle oss videre for å bli enda bedre. ANSVARLIG REDAKTØR PIA VINNINGLAND


Kommentar Hold ut, mine fattige medstudenter! Tekst: Christine Andersen Johnsen

Studentlivet er ingen lek. Mange husker tilbake på studenttiden som det beste i livet, og det kommer nok vi også til å gjøre. Men vi skal ikke glemme at det også er en av de tøffeste tidene i livet – økonomisk sett.

studielån i sommermånedene. Dette til tross for at Lånekassen nå gradvis utbetaler også i juni. Da er det viktig at en er forberedt, og sparer opp det som går an å spare frem til sommeren melder sin ankomst.

Det er ingen hemmelighet at studenter har dårlig råd. Studenter som har fullt lån og stipend fra Lånekassen som eneste inntektskilde, lever nesten 100.000 kroner under fattigdomsgrensa. Likevel regnes ikke disse studentene med som fattige, selv om de fleste faktisk er det - selv med deltidsjobb ved siden av.

Jula kan også være et pengesluk hvis man velger å kjøpe gaver, istedenfor å gå for hjemmestrikk eller fotoalbum (noe som for så vidt også koster penger). Man er voksen, og skal selv kjøpe julegaver til kjæreste, foreldre, søsken og resterende familie. I tillegg til julegaveutgiftene, som fort kan bli skyhøye for et studentbudsjett, skal man betale for reisen hjem i jula. Enten man kjører bil, tog, buss eller fly kan det bli en dyr affære.

«I tillegg til julegaveutgiftene, som fort kan bli skyhøye for et studentbudsjett, skal man betale for reisen hjem i jula»

Man kan jo se for seg hvor mye en voksen person med fulltidsjobb faktisk får for arbeidet sitt, i forhold til det studenter gjør. I tillegg til fulltidsstudier, skal man gjerne være engasjerte i linjeforeninger på kveldstid, og der jobber man ofte frivillig uten betaling.

Mange trenger deltidsjobb for å få økonomien til å gå rundt. Husleien sluker gjerne halvparten av månedens inntekter, og så kommer mobilregningen, og man skal betale for mat. Og så er man blakk. Ofte er det ingen annen utvei enn å jobbe ved siden av fulltidsstudiene og vervene, som man igjen trenger for å komme seg inn i bransjen man ønsker seg inn i senere. Enkelte perioder kan være ekstra vanskelige når man lever på lite penger. Sommeren kan være krevende, ettersom man gjerne må betale husleie på leiligheten, samtidig som man ikke får

For å få råd til å være sosial, må man ofre det sosiale for å jobbe på kveldstid og i helger. Entrecôte blir en luksusvare man kun har tilgang til når man reiser hjem igjen til redet for å bli vartet opp og dullet med. Der man kan bruke to flak dopapir med god samvittighet, og maule en ekstra bit med ost mens man lager frokost. Mitt råd til dere, kjære fattige medstudenter, er å holde ut. Det blir bedre. En vakker dag finner du deg selv i yrket ditt, enten du blir sykepleier, kontormedarbeider, ingeniør eller filmskaper. Kanskje du ikke får drømmejobben med de høyeste og beste lønningene, men du kan alltids se tilbake på studentlivet med frydblandet skrekk.

Smis | 5


- Kantinemat er lite smart De fleste studenter kjenner seg igjen i ”pengeknipa” med magre 7975 kroner i lån og stipend fra Lånekassen. Noen velger å ha en deltidsjobb ved siden av studiene, men vi kan fint klare oss uten, ifølge flere studenter.

Tekst: Petter Klund • Foto: Pia Vinningland

Den ferske revisorstudenten, Grete Haugland, møter på oss i kantinen. Foran henne står en halvspist salat, som er kjøpt i kantinen. På stedet innrømmer hun at det er en av de største pengespisende fellene i det lange løp. - Jeg pleier ikke å kjøpe mat i kantinen, påpeker hun mens hun fortsetter å småspise av den. Hun sier selv at hun har god kontroll på økonomien, til tross for at hun ikke har noen jobb ved siden av studiene. Det kan være fordi hun ikke er alene om det. - Jeg bor sammen med kjæresten min, men jeg har også en del penger oppspart fra sommerferien, fortsetter hun. - Følger dere et budsjett når dere er ute og handler? - Vi prøver å samle alle kvitteringer for å se på utgiftene våre i etterkant. Vi føler at vi har god kontroll og pleier å lage sunn og god mat hjemme. Grete legger til at stemmen som sier ”trenger jeg virkelig dette” når hun er i butikken, har gjort at den ferske studenten har revurdert mange kjøp. TA DET MED RO! Econa-medlem Daniel Føllesdal kommer inn på Studentenes Hus for å slå av en prat. Econa er en av linjeforeningene for økonomistudentene på UiS.

Smis | 6

Han snakker av egne erfaringer når han avslører hva som skal til for å vinne over studentøkonomien. Planlegging av måltidene dine og ”mealprep” er stikkord for å bestå et trangt budsjett. - For meg er mat den absolutt største utgiften, sier han bestemt. - Stavanger er også en by med godt studentliv, noe som ikke akkurat er gratis. Så det er heller ikke uvanlig å svi av en god sum på en fuktig kveld i Stavanger, forteller Føllesdal. Han gikk selv på den smellen den første helgen han var i byen, men han er langt fra den eneste. Det viktigste er nok å lære av feilene sine. - Det går lett mer penger på byen enn det du hadde sett for deg. I tillegg kan bolig være en stor utgiftspost for de som har flyttet hjemmefra. - Selv om det er mye å tenke på, er det også viktig å ta det litt med ro, sier Føllesdal og mener det er en negativ trend at vi lar pengene ta over livet vårt. - Det skal være mulig å gå ut å spise med venner uten å få dårlig samvittighet for det, forteller han. Han understreker i samme slengen at man ikke skal ta helt av, og ha kontroll på de pengene du faktisk bruker. TRENGER IKKE JOBB Under møtet med Føllesdal kommer det frem at han lever en ekstravagant livsstil sett fra studenters øyne, med dyr bolig og motorsykkel som transportmiddel. Han er bevisst på at dette er et valg


han har tatt, som krever mer inntekt enn den ordinære studenten. - Er det mulig å klare seg kun med studiestøtten? - Ja, det går helt fint å leve av pengene fra Lånekassen! Det er vanskelig, men bruker du et par tusen kroner på mat, og ikke er på fest hver helg, er det ikke umulig. Han virker sikker i sin sak. Det er ikke bare inntekten din som er viktig i din økonomiske tilværelse. En strukturert hverdag kan hjelpe deg godt på vei. TA MED MATPAKKE Marlen Sofie Andressen og Helene Østbø har begge med seg en matpakke hver når vi møter dem. I følge jentene er ikke det en tilfeldighet, det er ikke første gang de har hatt med medbrakt mat til Ullandhaug. Det hender også at de tar vare på middagen fra dagen før i stedet for å kaste det. - Jeg bor alene, og tror jeg kunne spart mye penger på å ha en romkamerat å dele utgiftene mine med, sier Marlen og fniser mens hun ser på venninnen sin. Helene ser tilbake og erkjenner at hun ikke lenger har den utfordringen. - Nå bor jeg hos mamma og pappa, men da jeg bodde alene i fjor hadde jeg samme problem. Der de sitter med hver sin matboks, blir de enige om at du bare må gjøre det beste ut av det ved å spare inn pengene på andre plan. - Hva er de største utfordringene deres? - Nå når det nærmer seg jul, merker jeg at jeg pålegger meg selv et litt strammere budsjett enn ellers, sier jentene, men de er overbevist om at julegavehandel ikke vil knekke dem. Noen foretrekker å legge opp en plan over hvordan man skal forholde seg til utgiftene, men for Helene har et detaljert budsjett vært svaret. - Jeg har en bror som er økonom, så jeg følger et ganske omfattende budsjett. Når det er sagt, er det ikke alltid denne planen følges slavisk. Det hender at hun tar seg friheten til å kutte ned på noen poster og dermed bruker mer på annet. - Det er ikke hver måned jeg bruker så mye penger på klær og sminke, forteller hun. HVA GÅR MAN GLIPP AV? Det er lett å tenke at det er mye du går glipp av ved å leve på budsjett. Det finnes faktisk ting å gjøre som er veldig rimelig eller i beste fall helt gratis. Studentene vi har snakket med har noen tips for dette. - Å flytte filmkvelden fra kinosalen til stua er en vinn-vinn situasjon. Du kan være sammen med de samme vennene samtidig som at det definitivt er en bedre økonomisk løsning, forteller Helene. - Det kan være kjipt å ikke bli med ut, men det er ikke alltid det er høyeste prioritet, legger Marlen til. Daniel Føllesdal har også noen tips. - En spillekveld eller en runde fotball med venner. Dette er både sosialt og kan være høyst underholdende, spesielt hvis dere er en gjeng med et maksimalt konkurranseinstinkt. Er du virkelig i slaget kan dere gjøre det enda mer spennende med et veddemål uten at det nødvendigvis involverer penger. Taperen kan gjerne ta 30 push-ups eller du kan få et handikap ved spillbordet.

Smis | 7


Annonse

SmiS søker en ny kreativ webdesigner

Vi trenger nå en ny person med på laget i Studentmediene i Stavanger. For å kunne utvikle nettsiden vår videre, trenger vi en ny webdesigner. SmiS trenger deg som har god kunnskap om HTML- og CSS-koding. Webdesignerens oppgave blir å videreutvikle våre nettsider. Er du kreativ og flink med koder? Det er ikke vi, og derfor trenger vi deg. Vi trenger deg som ikke frykter utfordringer. Du kan finne gode løsninger som fungerer godt i takt med det innholdet vi produserer, finne nye og kreative løsninger for nettsiden og har et øye for pent design.

KJØP BILLETT PÅ FORHÅND

Stillingen er en periodebasert stilling og stillingsinnehaveren vil derfor jobbe i perioder der SmiS har behov for å utvikle nettsiden.

Studenter reiser bi

lligere!

Stillingen omfatter – Utvikle SmiS sine nettsider etter behov – Html og CSS-koding – Arbeid i WordPress Krav til søkere – God kjennskap til HTML- og CSS-koding – Positivt om søkeren har kjennskap til WordPress Honorar Webutvikler vil få honorar etter en arbeidsperiode ut i fra mengden arbeid som har blitt gjort. Hvordan honoraret skal utbetales blir arbeidsgiver og arbeidstaker enige om i kontrakten.

SmiS søker ny distributør

Vår distributør trer av i sin stilling, og vi søker nå etter hans arvtaker. Stillingen innebærer å hente våre ferske magasiner to mandager i semesteret, og kjøre dem ut til våre leveringssteder i Stavanger og Sandnes. SmiS har avtale med bilutleie, og det er derfor ikke nødvendig å stille med egen bil. Stillingen er honorert med 1.500 kroner per utgave. Stillingen omfatter: - Hente ferske magasiner på Bring, Tananger - Kjøre ut magasinet til våre leveringssteder i Sandnes og Stavanger - Plassere nye magasiner i stativ på de ulike stedene - Samle inn gamle magasiner Krav til søkere: - Førerkort klasse B - Kjennskap til Stavanger- og Sandnesområdet - Må være ansvarsfull og selvstendig Stillingens fordeler: - Fleksibel arbeidstid - Du blir del av en engasjert gjeng! Full opplæring vil bli gitt ved ansettelse.

Strake veien hjem hver helg - med studentrabatt Reis raskt, komfortabelt og rimelig med Kystbussen som student. Mandag til fredag (fredag før kl. 11.45) har vi ekstra billige billetter for studenter. I helgene kjører vi ekspressruter både fredag og søndag. Avganger fra Bergen minst 13* ganger daglig. Registrerer deg på kystbussen.no, last ned appen vår og kjøp billett med mobilen.

Ved spørsmål om stillingene kan du kontakte: Ansvarlig redaktør, Pia Vinningland: 94100324/ smis@smis. no Utfyllende søknad og CV sendes til smis@smis.no. Søknadsfrist for begge stillinger er 27.november 2017.

Smis | 8

BERGEN

LEIRVIK

HAUGESUND

KARMØY

STAVANGER

* Avgangene varierer noe iht ukedag


Annonse

MYE Å GLEDE SEG TIL – sjekk våre nettsider for flere konserter og forestillinger!

BILLETTER: 51 53 70 00 STAVANGER-KONSERTHUS.NO

CHRISTMAS WITH

NORDIC TENORS

MELISSA HORN TIRSDAG 14. NOVEMBER KL. 20.00 Fartein Valen, bill.: 450,Arr.: Stavanger konserthus og JS Artist

TIRSDAG 21. NOVEMBER KL. 18.30 Kuppelhallen, bill.: 565,Arr.: A Comic Soul

LØRDAG 9. DESEMBER KL. 18.00 Fartein Valen, bill.: 480,Arr.: Nordic Moments

STIAN BLIPP CHRISTIAN MIKKELSEN

LARS BERRUM MARTIN BEYER-OLSEN

FREDAG 17. NOVEMBER KL. 19.00 Zetlitz, bill.: 445,- stud.: 375,- gruppe: 430,Arr.: Stand Up Norge AS

SIGRID LØRDAG 18. NOVEMBER KL. 21.00 Zetlitz, bill.: 325,- stud.: 220,Arr.: Vipe Prod. og Utopia Festivalen

INGEBJØRG BRATLAND ONSDAG 22. NOVEMBER KL. 20.00 Zetlitz, bill.: 445,Arr.: Stavanger konserthus og Atomic Soul

EVA WEEL SKRAM LØRDAG 25. NOVEMBER KL. 19.30 Fartein Valen, bill.: 485,Arr.: Stageway Talent

HILDE SELVIKVÅG FREDAG 15. DESEMBER KL. 19.30 Zetlitz, bill.: 405,Arr.: Stageway Talent

AURORA LØRDAG 16. DESEMBER KL. 21.00 Zetlitz, bill.: 415,- stud.: 365,Arr.: Vipe Prod. AS og Utopia Festivalen

Smis | 9 HOVEDSAMARBEIDSPARTNERE:


- Ikke helt som Wall Street Børsklubben UiS eier Studentkapital AS. Der forvalter de studentorganisasjoner sine penger i ulike aksjer, som de på lang sikt ønsker å tjene på.

Smis | 10


I 2011 ble studentorganisasjonen Børsklubben UiS opprettet, og etter en periode uten aktivitet, ble den gjenopptatt i 2016. Målet deres er å spre interessen for finans og aksjer. For å treffe studentene arrangerer de ulike sosiale og faglige arrangementer. Arrangementene deres er åpne for alle, og du trenger ikke å vite noe som helst om finans for å bli med. - Vi forsøker også å skape interesse blant de som gjerne ikke vet at de er interessert, og å holde arrangementer for de som allerede interesserer seg. Vi har tro på at dersom vi informerer folk om finans, vil de oppdage at de synes det er veldig interessant, forklarer Johannes Guddal til SmiS. FINANS ER FOR ALLE Med å spre interessen for finans, mener de flere ting. Få frem budskap knyttet til økonomisk forståelse, aksjer, aksjefond, sparing, børs, inntekt, kostnad og selskapers oppbygning. For at arrangementene skal passe for alle, opplyser de foredragsholderen sine om hvilket publikum de snakker til, og at det ikke nødvendigvis kun er økonomistudenter. - Det er klart at vi appellerer mest til økonomistudentene, og det ser vi på arrangementene. Men det er også en del statsvitere og ingeniører som kommer, legger Torje Surnevik til. Guddal skyter inn at på ett av deres arrangementer, var det et helt bord med statsvitere. Og det var et stort bord også: - Det er litt artig. Når vi så på avkastingen, ledet de lenge. - Og sist vi arrangerte investeringsspillet, var det en gjeng med byggingeniører som stakk av med seieren, sier Surnevik over stemmen til Guddal.

hvordan bransjene fungerer og hva de tror om fremtiden til selskapene. - Vi sitter der ikke på den måten du ser på film. De forklarer at det ikke er forenelig å være student og å drive på den måten. Alle de 17 personene i Studentkapital er frivillige. Om de skulle overvåket markedet mellom i åpningstidene, ville det vært for mye arbeid og ansvar. Guddal er porteføljesjef, og godkjenner handelen Studentkapital gjør. Dersom han sier ja til en aksje, tar hele analysegruppen en demokratisk avstemning for om de skal handle eller ikke. Men før de kommer så langt i prosessen, ligger det langt mer arbeid bak. - Dette semesteret har fokuset vært på at vi skal lære. Det gjør at det nå er det mindre handel enn før. Hele tanken bak selskapet i seg selv, er learning by doing. - Vi tror at dersom vi gir dem ekte penger, blir det mer seriøst og de får virkelig prøvd seg på å investere, forteller Guddal.

«Det blir veldig lite ville tilstander, skriking og slikt. Megling nå er noe helt annet enn det det var før. Aksjehandel gjør du nå ved tre klikk på nettet»

FORVALTER TOTALT 225.000 KRONER I dag eier Børsklubben UiS 78 prosent av Studentkapital, og er ansvarlige for å drifte det. Sammen forvalter de 125.000 kroner for eierne. - Vi har ikke tatt ut noe utbytte ennå. Selskapet ble opprettet i fjor vår. Men målet på sikt er at eierne skal kunne ta ut utbytte noen år frem i tid. Det er et mål på sikt å kunne bruke dette som inntektskilde, forklarer Surnevik. - Per nå er det oss fire som er med, men vi har tidligere sagt at vi på sikt ønsker å være en inntektskilde for alle, legger Guddal til.

- Men hva er det som gjør finans gøy? - Det skjer noe hele tiden, du blir aldri ferdig med det. Og det er ikke noe fasitsTorje Surnevik var som forteller hvordan det skal være. Alle svarene får du i fremtiden, sier SurneI tillegg til Studentkapital sine midler, forvik. valter de 100.000 for selskapet Nordnet i - Når du kjøper en aksje, vedder du mot skoleduellen. Det er en konkurranse hvor markedet som har verdsatt den til en pris – og da sier du at du ti skoler deltar, hvor målet er å slå hverandre og å gjøre det tror at den egentlig har en annen pris, mener Guddal. bedre enn analytikernes mest anbefalte aksjer. - Vi var med der i fjor, og da havnet vi midt på treet. Da var FORVALTER EKTE PENGER målet å ikke havne langt nede. I år er vi også med, forteller Børsklubben UiS arrangerer ikke bare arrangementer. De Surnevik. driver også et eget aksjeselskap, som de eier sammen med - Vi har mye konkurranseinstinkt, men målet er å lære, leglinjeforeningene Mastøk, Petroil og Indøks. Det heter Student- ger Dyrnes til. kapital AS. - Noen kan jo lure på om dette er litt som i filmene om FØRSTE OG BESTE Wall Street? Både i Studentkapital og med konkurransen til Nordnet, ønSpørsmålet blir møtt med høylytt latter. sker de heller å ha en rolig og stabil avkastning, enn at det skal - Ja, akkurat slik er det, sier Guddal spøkefullt, og latteren gå som en ”jojo” bortover. klinger enda høyere i rommet. - Du kan gjerne si at det er utrolig når vi er en gjeng med am- Neida, vi er en veldig jordnær gjeng. Det blir sjeldent dress, atører, og selv vi kan få til å skape mer avkastning. Det syntes for å si det sånn, legger han raskt til. jeg er veldig gøy, at finans egentlig er for absolutt alle, forteller - Det blir veldig lite ville tilstander, skriking og slikt. Megling Guddal. nå er noe helt annet enn det det var før. Aksjehandel gjør du nå ved tre klikk på nettet, forteller Surnevik. Det beste kjøpet de noen gang har gjort, var også det første. - Vi tar langsiktige investeringer. Vi møtes annenhver tors- Den gang kjøpte de aksjer i Sparebank Sør, som siden har dag, men det betyr ikke at vi trenger å kjøpe noe hver gang, steget med 85 prosent. forklarer Magnus Dyrnes. - Det vil si at vi nesten doblet pengene vi investerte der. - Vi investerer, vi spekulerer ikke. Det er det underliggende Siden da har det bare vært helt fantastisk, det er en solskinnshgrunnlaget i bedriften vi mener er så godt, er at det på sikt vil istorie. Første og beste, avslutter Guddal. lønne seg, forklarer Surnevik. LEARNING BY DOING Studentkapital er for de spesielt interesserte. Selskapet består av 17 personer som møtes annenhver torsdag for å forvalte ekte penger. De ser på selskaper, leser regnskap, ser på

Tekst og foto: Pia Vinningland

Smis | 11


Slik er det å være leder i studentmiljøet Disse studentene er med på å påvirke din hverdag. De forvalter mye penger, og har mye ansvar. Vi har kartlagt lønningene deres, hvor mye de forvalter, og tatt en prat med hver og én. Tekst: Christine Andersen Johnsen • Foto: Pia Vinningland

Charlotte Søyland Simonsen (25) Styreleder i Studentskipnaden i Stavanger (SiS). Lønn/honorar: 80.000 kroner i året. Midler du forvalter: I budsjettet for 2018 har vi budsjettert med 171.891.000 kr i inntekter. 157.091.000 kr i utgifter. Det gir et resultat på 10.038.000. Hvor mye tid bruker du på jobben? Det går en del tid, men det er vanskelig å si hvor mye. I noen perioder er det travlere enn andre. Hvordan er det å forvalte mye penger og ansvar? Det er selvsagt et veldig stort ansvar. Heldigvis har jeg et veldig kompetent styre, jeg forvalter ikke alt alene. Hva det viktigste du har lært? Jeg har lært mye om økonomi. Men også om styrearbeid generelt. Hva er den største feilen du har gjort i jobben? Jeg gjør sjeldent noe alene, avgjørelser blir tatt av styret. Jeg vil ikke si at styret har gjort noen feil, alle vedtakene kan jeg stille meg 100 prosent bak. Føler du deg noen gang alene? Absolutt ikke!

Smis | 12

Sverre Gaupås (27) Stilling: Styreleder i Folken. Honorar: 10.000 kroner i året. Forvalter: Får 100.000 kroner, som er en brøkdel av det koster å dekke alt. Hvor mye tid bruker du på vervet ditt? I noen perioder går det kanskje to-tre timer i uka. Hvis det er styremøter bruker man mye tid på å forberede dette. I tillegg er det representasjonsjobber med reising. Hvordan er det å forvalte mye penger og ansvar? Det er noe jeg har veldig stor respekt og ydmykhet for. Det er mange ansattes og frivilliges sjeler man har ansvar for, og at det skal gå bra. Men du har også et ansvar for å utvikle organisasjonen videre og bringe den fremover i tøffe og enkle tider. Hva er den største feilen du har gjort? Jeg brukte ikke nok tid på min første bachelor, og prioriterte alt det sosiale og det gøye fremfor skole. Det positive er at jeg nå har gått inn i et studie jeg liker godt, og har lært mye om det å bli voksen. Hva er det viktigste du har lært? Man må se ting fra flere sider. Det beste er å prøve å skjønne hvorfor andre er uenig med deg om ting. Hvis folk kommer med kritikk av arbeidet du gjør, skal man jo ta organisasjonen i forsvar, men også ta til seg kritikken.


Torin Kørner (25) Daglig leder i Tappetårnet. Honorar: 75.000 kroner i året. Forvalter: 4 millioner i omsetning i 2016.

Anne Marie Lund (21) Leder i Velferdstinget (VT). Honorar: 108.000 kroner i året. Forvalter: SiS har innstilt på 2 millioner i 2018.

Hvor mye tid bruker du på vervet? Det varierer veldig. En uke bruker jeg kanskje mellom fem og ti timer, en annen er det nærmere 40.

Hvor mye tid bruker du på vervet ditt? Helt ærlig teller jeg ikke timer. Jeg føler at jeg bruker den tiden som er nødvendig og litt ekstra. Jeg håper at jeg er nok til stede for studentene.

Hvordan er det å forvalte mye penger og ansvar? Vi har en egen økonom og det er han som forvalter pengene. Det er mitt ansvar at det forvaltes ansvarlig. Vi er likevel en gruppe som tar et felles ansvar. Jeg syns ikke det er noe problem. Hva er den største feilen du har gjort? Det har gått knirkefritt hittil. Kanskje økonomiplanleggingen kunne vært bedre. Noen måneder blir det veldig skralt, og i andre går det veldig bra. Hva er det viktigste du har lært? Hvordan du behandler folk. Forholdet mellom ansatte og frivillige, for eksempel. Ansatte har jo lønn, og da kan du kreve mer fra dem. Når du har en hel gjeng som jobber her frivillig og uhonorert, må du ha en helt annen måte å motivere dem på. Føler du deg alene i jobben noen gang? Nei. Jeg sitter jo ofte på masse mail og slikt som jeg må gjøre, men jeg er heldig med at jeg har tre flinke kolleger. Hvis jeg trenger hjelp til noe, kan jeg alltid vende meg til dem og be om hjelp.

Hvordan er det å forvalte mye penger og ansvar? Jeg har en veldig god nestleder, han er flink med økonomi. Jeg har forvaltet store beløper før, siden jeg sitter i kommunestyret. Det er til syvende og sist VT sine styremedlemmer som forvalter det, men vi innstiller jo. Hva er den største feilen du har gjort? Jeg sa i Byas at favorittfilmen min var Mamma Mia, og det har jeg fått mye tyn for. Og at favorittartisten min var Taylor Swift. Det er ikke lov, tydeligvis. Folk syns jeg var litt teit da. Hva er det viktigste du har lært? Tålmodighet. Ting tar tid. Det er budsjettprosesser over alt. Som ung har du jo lyst til å gjøre mye veldig fort, men sånn fungerer det dessverre ikke. Føler du deg alene i jobben noen gang? Jeg gjorde det i starten. Jeg er glad for at vi nå er to, og at ikke en av oss står alene med 100 prosents stilling.

Smis | 13


Kim Roger Andersen (27) Faddersjef for fadderuka 2018 ved UiS. Honorar: 90.000 i året. Forvalter: Håper å ha et budsjett på 3 millioner i år, kontra Fadders 2,4 millioner i fjor. Hvor mye tid bruker du på vervet ditt? Jeg bruker litt tid her og der, og jobber til alle døgnets tider. Arbeidet legges til tidene hvor aktørene er tilgjengelig. Jeg har ingen stillingsprosent, men det står i kontrakten at man skal være tilgjengelig. Hvordan er det å forvalte mye penger og ansvar? Det er jo et stort ansvar, og jeg er utrolig privilegert som har muligheten. Jeg har egentlig ikke noe problem med det, men jeg har jobbet en del innen samme retning før, og har en utdanning hvor jeg har tatt økonomiske fag. Hva er den største feilen du har gjort? Det eneste er at jeg har vært litt bekymret for en beslutning vi har tatt i styret, om å ha en ekstra dag på campus. Det har vært en kabal i hodet, og jeg har tenkt på hvordan engasjertmiljøet vil takle det. Hva er det viktigste du har lært? Det har vært et spørsmål tidligere om det er så mye å hente ut fra aktørene. Men etter at jeg begynte å jobbe med å sende ut forespørsler, har jeg fått utrolig mye positiv feedback fra aktører som er villig til å gjøre mye, både økonomisk og det å være tilgjengelig for studentene. Føler du deg alene i jobben noen gang? Nei. Arbeidet er fordelt med at nestlederne har ansvar for hver sin del av styret.

Smis | 14

Torstein Nilsen Guddal (22) Leder for BI Studentsamfunn Stavanger (BIS Stavanger). Honorar: 0 kroner. Forvalter: 600.000 kroner. Hvor mye tid bruker du på vervet ditt? Vervet mitt krever i stor grad at jeg er tilgjengelig hele dagen, og dermed er det noe vanskelig å si konkret hvor mange timer det går. I snitt bruker jeg minst ti timer på vervrelaterte oppgaver. Hvordan er det å forvalte mye penger og ansvar? Jeg tenker at det selvfølgelig er et stort ansvar, men jeg har en flink ledelse rundt meg. Jeg har også en økonomiansvarlig, som gjør en veldig god jobb med å sette budsjetter og drive økonomisk bærekraftig med studentene i tankene. Hva er den største feilen du har gjort? Det har vært en grad av utfordring knyttet til å kunne tilby flere lavterskeltilbud til våre 600-700 medstudenter. Hva er det viktigste du har lært? Det å lede et studentsamfunn med mange varierte oppgaver og mye aktivitet. Jeg lever etter tankegangen om tillitbasert ledelse, og gi min ledelse og frivillige autonomi og muligheten til å skape det de vil gjennom vervet. Føler du deg alene i jobben noen gang? Nei. Hvis jeg trenger hjelp har jeg en ledelse i ryggen som har mye kunnskap og erfaring. Jeg føler at jeg er der som en ressurs for dem, men at vi samtidig utfyller hverandre på en god måte.


Pia Vinningland (21) Ansvarlig redaktør i Studentmediene i Stavanger. Lønn: 80.000 kroner i året. Forvalter: Har et budsjett på rundt 400.000 kroner (inkludert lønnsmidler).

Jørgen Sjøberg (25) Leder i Studentorganisasjonen (StOr). Lønn: ca. 285.000 i året. Forvalter: StOrs budsjett er ca 1,6 millioner kroner (inkludert lønnsmidler).

Hvor mye tid bruker du på vervet ditt? Det er en 50 prosent stilling, men jeg jobber jo mange timer utover det. Jeg sitter her hver dag til sent på kvelden i perioder hvor det skjer mye, og i andre perioder er det ikke like mye jobb.

Hvor mye tid bruker du på jobben? Det er vanskelig å si. Noen uker kan være veldig hektiske og andre kan være relativt rolige. Det blir nok mer enn 37,5 timer.

Hvordan er det å forvalte mye penger og ansvar? Det er mye penger, og det er skummelt at jeg står ansvarlig, selv om jeg har en veldig flink økonomiansvarlig som svarer på alle de dumme spørsmålene mine. Jeg har aldri forvaltet så mye penger før, det er jo en utfordring, men jeg føler at jeg har klart det fint til nå. Hva er den største feilen du har gjort? Det ble mange småfeil i det første magasinet. Men da vi satt der bare timer før trykk, og ikke hadde sovet på 36 timer, vi var vel egentlig dømt til å gjøre feil. Men det var heldigvis ingenting alvorlig. Hva er det viktigste du har lært? Det er viktig å kommunisere med folk, og å huske at ting tar gjerne lenger tid enn jeg av og til tror. Å ha forståelse for at det ikke bare er SmiS som står i hodet til alle andre hele døgnet, slik som hos meg. Føler du deg alene i jobben noen gang? I sommer var det litt ensomt. Nå har vi blitt et godt team uten ensomhet. Bortsett fra i større avgjørelser, hvor jeg gjerne må sette meg i tenkeboksen.

Hvordan er det å forvalte mye penger og ansvar? Det er klart at man føler en form for press når det er snakk om så mye penger. Det er viktig å ha kontroll, og heldigvis har vi en organisasjonskonsulent i StOr som holder oversikt underveis og dermed deler vi litt på den ansvarsbyrden, selv om det til syvende og sist er jeg som står ansvarlig. Hva er den største feilen du har gjort i jobben? I mange saker føler man at man kunne gjort ting annerledes. Det er nok lettere å svare på det spørsmålet når man er ferdig og ser tilbake på jobben som er gjort. Kanskje de andre studentlederne har noen tanker, hehe. Hva er det viktigste du har lært? At studenter engasjerer seg i sin egen studiehverdag. Vi blir spurt om våre meninger i utrolig mange forskjellige saker, og det er saker som kanskje ikke vil direkte påvirke studentenes hverdag, men hvor vi som studenter uansett bør ha en mening. Føler du deg noen gang alene? Nei, jeg har to fantastiske nestledere som jeg jobber tett med.

Smis | 15


Filosof på pilegrimsreise Mang en student har vært i forelesningene hans. Han har undervist hundrevis, men fremdeles er det ytterst få som har snakket med han. Hvem er egentlig Tarjei Mandt Larsen? Tekst og foto: Ole Jacob Strønen Riise • Foto: Morten Gundersen

- Så stig på, stig på! Sa Tarjei og ønsket oss velkommen til hans kontor i Elise Ottesen Jensens-hus. - Har dere lyst på noe å drikke? Vann eller kaffe? Vi takket høflig nei, og slo oss ned foran de fullstappede bokhyllene – selv toppen av hyllen var dekket med filosofiske og samfunnsvitenskapelige bøker.

rom, men å jobbe med sine egne ting. Vi møtte også Tarjei i Bokkafeen på campus hvor han ofte sitter og jobber og leser. Atmosfæren var en motsetning til kontoret hans. Lyder av kaffemaskiner, dempede samtaler og klirrende kaffekopper skapte en koselig kaféfølelse. Det er forståelig hvorfor et slikt rom appellerer til Tarjei - et sted med andre mennesker, hvor en kan sitte for seg selv og arbeide.

- Hva gjør du på fritiden? - Litt forskjellige ting. Jeg har jo familie, to barn. En på fire og en på ni, og det tar jo opp en del tid da. I den lille tiden som er igjen, liker jeg veldig godt å fotografere, jeg får ikke nok tid til det. Jeg er veldig glad i å ta bilder med gamle analoge kamera. Jeg spiller gitar også, det har jeg gjort lenge. Det varierer hvor mye jeg får spilt, men jeg prøver å sette meg ned hver dag.

OPPLEVELSE AV FORSTÅELSE - Hvilke råd har du til studenter som leser til eksamen nå? Tarjei tar seg en pause for å tenke. Han lener seg tilbake i stolen og hviler armene på lenet. Dypt pust, og han er klar. - Tja, hva skal jeg si om det? Jeg vil råde de alle sammen, det er jo opplagt, å lese pensum. Og mer enn en gang. - Jeg tror det er veldig viktig i filosofi at man snakker med andre.

- Har du vært på filosofiske pilegrimsreiser før? - Det har jeg faktisk! Jeg har jobbet ganske mye i Berlin, med egne prosjekter innen filosofi. Jeg reiste for å være aleine og fordype meg i mine egne ting. Jeg elsker Berlin, og det er en av mine favorittbyer. Når jeg er der pleier jeg å sitte rundt om på cafeer. Jeg lider litt av kontorvegring. Her på campus sitter jeg ofte i Bokkafeen og jobber. Når jeg er i Berlin, så har jeg ofte gått fra cafe til cafe – sittet et sted og jobbet, og deretter gått et annet sted for å spise lunsj.

Ikke nødvendigvis å diskutere om det ene eller andre synet er riktig, om for eksempel Kants etikk er riktig. Men heller sette seg ned med andre og formulere det man tror at man har forstått. I filosofi får du en opplevelse av forståelse, men når du skal formulere det, får du det ikke ut. Man får det ut til slutt, særlig i samtaler med andre. Det å kunne lage seg et miljø hvor man klarer å formulere det du tror du har forstått, og da innse at du kanskje ikke har forstått det – det er utrolig fruktbart. - Det er nok viktigere i filosofi enn andre fag der det viktigste er å huske. Det er jo selvsagt viktig i filosofi også, men når du klarer å sette dine egne ord på ting husker man det mye bedre. Å formulere ting med egne ord i størst mulig grad hjelper. Det er veldig nyttig

Tarjei ler litt og lener seg tilbake i stolen. - Jeg synes det er veldig stimulerende, det å være i et offentlig

Smis | 16


å trenge bak de formuleringene du finner i læreboken å forsøke å komme frem til egne formuleringer. - Filosofi er helt nytt for de aller fleste, og det er flere begreper det er vanskelig å få tak på. Da blir det lett for at man henger seg på formuleringene som brukes i læreboken og forelesing. Det er greit i en fase, men det er bra å få et friere forhold til formuleringene hvor man kan lage dem selv. - Er det en filosof eller filosofisk retning som er vanskelig å videreformidle til studenter? - Man skiller gjerne mellom teoretisk og praktisk filosofi. Teoretisk filosofi omfatter emner som logikk, språkfilosofi, kunnskapsog vitenskapsteori, samt metafysikk (teorier om virkelighetens mest grunnleggende struktur). Praktisk filosofi omfatter etikk og politisk filosofi. Generelt er det lettere å formidle praktisk filosofi, siden spørsmålene her ligger mer direkte i forlengelsen av spørsmål mange allerede har stilt seg eller i hvert fall lettere ser relevansen av. HAN ER IKKE ALENE - Definerer du deg selv som filosof? - Jeg er jo det av utdannelse. Men av legning? Jo, jeg er vel kanskje det. Jeg liker å reflektere, det er kanskje en del av det. Å være det i en akademisk forstand er det jo å ha utdannelse. Det brukes jo også i en videre betydning. - Kan alle være filosofer? - På en måte, ja! I en videre forstand er jo filosofi noe alle bedriver. Vi reflekterer alltid på et tidspunkt over forutsetningene våre for det vi holder på med eller begreper vi bruker. Det er noe med at om du er filosof av yrke så er du litt skadet av det og du tar det med deg inn i andre sammenhenger også. - Hvem er din favorittfilosof? - Det varierer. For tiden er det den britiske filosofen Bernhard Williams, særlig hans moralfilosofi. Han er skarpsindig, original og velformulert, og kombinerer dyptpløyende filosofiske analyse med historie og litteratur på en svært inspirerende måte. LITE TILBAKEMELDING - Hvordan er det å forelese for så mange? - Det varierer litt, men på det meste har det vært rundt 400 studenter. Det er ikke så veldig annerledes å forelese for 100 eller 400. Det du får er ikke fremmedgjøring, men en dynamikk som ute-

blir og nesten må utebli. Det blir vanskelig å ha spørsmål og svar, diskusjon med de som er tilstede. Det legger noen begrensninger. Jeg er opptatt av hvordan det jeg sier tas imot. - For meg og mange andre forelesere er det slik at når man ser utover en studentforsamling, må man se etter tegn på at studentene har forstått det som sies. Sier du for mye, kjeder de seg. Det å finne det riktige tempoet er en utfordring vi har. I en mindre gruppe, fordi det blir mer diskusjon, får en ofte mye mer feedback. Og man forstår hvor man skal legge seg. I en stor gruppe, er det mange som har ulike forutsetninger og ulike interesser. Det mange synes er et for lavt tempo, synes andre er for høyt. Det blir vanskelig å finne det rette tempoet. Da må jeg prøve å legge meg på et gjennomsnitt der forelesningen funker greit for alle. - Men igjen, fordi en mangler den direkte tilbakemeldingen, er det lettere for forelesere med mindre klasser. ENERGINIVÅ ER VIKTIG En tidlig mandagsmorgen, høsten 2016. Tung luft fyller forelesningssalen og studenter hviler kinn mot slitne håndledd. Tarjeis innlevelse klarer ikke å engasjere trøtte studenter i Amfiteateret i dag. Alle øyne er fremdeles på ham der han står i senteret, og stemmen hans høres over høyttaleranlegget. Kants etikk og utilitarismen er tunge tema å pløye gjennom, spesielt en mandagsmorgen. Tarjei tar seg en liten kunstpause – han vil presentere et eksempel slik at salen skjønner hva som har blitt sagt den siste halvtimen. - Et hypotetisk utilitaristisk argument: Hva med homoseksuelle som amputerer hånden for å tilfredsstille andre? Studentene i amfiet var usikre på hva de nettopp hadde vitnet, og de følgende fem sekundene med stillhet ble oppfølgt av forvirret latter. Et ekstremt minneverdig øyeblikk ble det hvert fall, og det var nok ytterst få studenter i forelesningen som glemte kjernen av utilitarismen. - Er det et argument du bruker på alle dine kull med studenter? - Nei, det er det faktisk ikke! Jeg tok den ikke på årets studenter. Jeg tenkte vel på det, jeg kunne godt gjort det, men jeg gjorde det ikke. Det var noe med tilstanden, spiriten i det øyeblikket, jeg hadde ikke det denne gangen. Jeg tror ikke jeg har gjort det tidligere heller, det var rett og slett et innfall jeg fikk der og da. - Var det sjokkverdi som inspirerte? - Nei, det var det ikke. Sånn generelt er det greit å ha litt sånne saftige eksempler. Det varierer i hvor stor grad jeg lykkes med det, men jeg ønsker et visst nivå med energi i forelesningene – en måte å gjøre det på er ved å ha noen eksempler som river litt.

Smis | 17


Fra øl og nudler til sang som sprudler Mikhael Paskalev dro som ung til England, nærmere bestemt Liverpool, for å studere. Lite visste han den gang at derfra skulle det bare gå oppover. Tekst: Ingrid Hovden

Unggutten fra Ålesund hadde kommet inn på stjerneskolen LIPA (Liverpool Institute for Performing Arts), dannet av Beatles-legenden Paul McCartney. - Studentlivet var helt topp! Jeg brukte mye av tiden min på å spille og øve. Det var viktig for meg å hele tiden jobbe for å bli bedre. Jeg kan vel kalle meg en ganske seriøs student, sier Mikhael Paskalev til SmiS. Selv om musikken alltid var i hovedfokus hos Paskalev, var han jo tross alt student. Så i studentånden fant han også tid til andre aktiviteter. - Jeg bodde rett ved en kino, så det ble mye film og øl.

tum på en leilighet jeg og Jonas flyttet sammen i. Litt kjedelig svar, men voksent var det. DEBUTERTE I 2013 slapp han sitt debutalbum What´s Life Without Losers. Fersk, stolt og veldig klar for å vise musikken sin, dro han på turne for å spille låtene sine. - Jeg jobbet i ti år for å få dette til, men da det først skjedde ble jeg litt sånn ”hæ?! hvorfor gikk dette så bra akkurat nå?”. Det løsnet egentlig helt plutselig, sier Paskalev.

«Jeg jobbet i ti år for å få dette til, men da det først skjedde ble jeg litt sånn ”hæ?! hvorfor gikk dette så bra akkurat nå?»

Musikken er godt inspirert av livet hans og egne erfaringer, men Paskalev er veldig glad i å gjøre dette med en liten twist. - Når det gjelder det tekstmessige liker jeg å bruke litt fiksjon. Det skal alltid være et klart budskap eller en mening, men med et løst utgangspunkt i meg selv. Så bruker jeg fantasien til å skape resten.

IKKE TOPPKARAKTERER Selv om det meste av Paskalevs tid ble brukt på musikk, var den teoretiske delen ikke like interessant for ålesunderen. - Jeg er ganske heldig med tanke på at yrket mitt ikke blir definert ut fra karakterer eller bacheloroppgaven min. Det viktigste Til det melodiske har han også en egen, og var at jeg hadde utdannelsen min, slik at jeg ganske bestemt måte å produsere på. Mikhael Paskalev ikke sto på bar bakke. Jeg trengte ikke å ha - Jeg henter inspirasjon fra mange forde beste karakterene for å få den jobben jeg skjellige steder, hvis ikke kan jeg fort bli lei. har nå, og slik er det ikke i alle yrker. Hvis Det kan være alt fra trommemaskin, bass, jeg skulle gjort noe annerledes ville det vært å få A i alle fag, det kassegitar og piano, og slik fortsetter det. Noen ganger kan jeg hadde vært kult, sier Paskalev. lage melodien før teksten, mens andre ganger skriver jeg teksten før jeg setter i gang med melodien. Til spørsmålet om han har noen tips til studenter, svarer han spøkefullt; FERSKT ALBUM - Nudler er veldig godt til middag! Paskalev er nå ute med sitt nye album ”Heavy”. Albumet er noe inspirert av det han kaller kvartlivskrisen TILBAKE I NORGE - Det er akkurat som om jeg har delt meg selv i to gjennom Etter endt utdanning, med en fersk bachelorgrad i musikk, dro hele albumet. Den ene delen er preget av den yngre meg som Paskalev hjem til mor i Ålesund hvor han bodde en sommer. Han var opptatt av kule ting, fine jenter, fest og moro. Så har vi den jobbet med seg selv, musikken og hadde store drømmer. andre delen, som er litt mer voksen. Den er preget av hva som - Jeg hadde ikke peiling hva jeg skulle gjøre nå, foruten at jeg skjer i verden, og hva jeg kunne gjort for at det skulle gått bedre. visste at jeg ville drive med musikk. Jeg føler egentlig jeg hadde litt flaks, sier han. Paskalev er i tillegg nylig blitt far, og han har også funnet inspirasjon i sønnen sin. Paskalev hadde blitt kjent med en annen student fra LIPA, og - Den ene låten min, baby, handler om den lille knerten, som han begynte for fullt å sette spor i musikkverden. Denne mannå er blitt 11 måneder gammel. nen var Jonas Alaska. De begynte å spille sammen, og til slutt ble Paskalev med ham på turne. KLAR FOR NY TURNE - Jeg begynte endelig å tjene litt penger, som var ganske rart, For øyeblikket har Paskalev pappa-perm, men om knappe 2 sier han og ler. uker er han tilbake igjen. Første stopp er Bodø, og 17. november inntar Paskalev Folken her i Stavanger, og da er det duket for De første pengene ble brukt til å forlate barndomshjemmet i konsert. Ålesund for å flytte til Oslo. - Jeg gleder meg skikkelig til å spille for dere. Det blir vel mitt - Jeg flyttet hjem til mamma fordi jeg var blakk, rett og slett. andre eller tredje besøk. Stemningen er alltid på topp hos dere, Så da jeg begynte å tjene penger selv ble disse brukt til deposiog jeg blir like overrasket hver gang. Dette blir bra.

Smis | 18


Smis | 19

Illustrasjon: Asbjørn Oddane Gundersen


Konsertanmeldelse

En stemme fra en annen dimensjon Astrid S leverte mer enn bra på Folken den siste helga i oktober. Popdronningen var en energibombe, som rev med seg publikum til lighter-vifting og allsang. Tekst og foto: Lisa Ravna Rørmoen

Etter en sjarmerende og nydelig oppvarmingsopptreden av Hanne Mjøen, ankommer endelig hun som alle har ventet på. Et hav av spente unge jenter står klistret til scenekanten, midt i en ellers fullstappet sal. Etter å ha ventet i to timer, kan de endelig smile til Norges store popdronning. Og hun smiler stort tilbake.

i været, men det er bare frem til vaktene oppdager det. Folk flest prøver å synge med så godt de kan, men det er, ikke overraskende, at det er under refrengene det dundrer til. Dette topper seg under ”Such a boy”, som har blitt spilt såpass mye i det siste, at det skal godt gjøres å ikke kunne teksten.

Kvelden settes i gang med ”Bloodstream”, som er en av de mer kraftløse sangene, og som absolutt ikke utnytter Astrids potensiale. Det er en litt døsig start vokalmessig, men det setter ikke en demper på publikum av den grunn. Jeg tror hun kunne lest opp handlelisten sin og publikum hadde vært bergtatt bare av det. Fra dette punktet går det bare oppover.

Det er på dette tidspunktet at energibomben på scenen tar helt av med sine ikke-koreograferte dansetrinn og bevegelser. Det ser til tider ut som hun får et lite elektrosjokk, men det er ikke nødvendigvis negativt.

Videre kommer ”Jump”, ”Hyde” og det nyeste tilskuddet til set-listen - ”Think before I talk”. Gang på gang bekrefter hun det vi allerede vet, at hun har en stemme fra en annen dimensjon. Stemmen er så skjør, sårbar og vakker at den er mer enn nok i seg selv. Kombinert med den utrolige scenetilværelsen, energien og uttrykket, stiller hun sterkt i kampen om å være Norges beste liveartist. Publikum står med stjerner i øynene og er helt inni øyeblikket. Det er ikke ett tidspunkt under konserten at noen ikke har hendene i været. Flere vugger stemningsfullt med lightere

Smis | 20

Hvor hun henter energi til å danse, som hun gjør under hele konserten, er jeg veldig interessert i å finne ut. Derimot, er nok den fineste delen av konserten når hun er rolig. Rolig plassert bak et Keyboard hvor hun covrer Cezinandos ”Vi er perfekt, men verden er ikke det”. Etter publikums ansikter å dømme, tror jeg de er enige. ”Running out”, ”Breathe” og ”Party’s over” drar stemningen i en annen retning der vi er tilbake med allsang og dans. Så avsluttes festen på en mer enn nok verdig måte med ”Paper thin” og ”Hurts so good”. Til slutt sitter jeg igjen med en følelse av at tiden har gått helt sinnssykt fort, og at dette må være noe av det fineste jeg har hørt.


Bokanmeldelse

Blandingen du ikke visste du trengte: Feminisme og fantasy MARESI - KRØNIKER FRA DET RØDE KLOSTERET Forfatter: Anna Kessel Sjanger: Non-fiction Forlag: Macmillan KARAKTER: B Anmeldt av Guro Hennig

nen historien er satt i, har ikke jenter noen form for frihet eller rettigheter. Det er stille før stormen. Boken innledes med at Maresi skildrer hvordan det fredfulle livet på Menos er. Alt fra undervisningen som jentene gjennomgår, vennskapet de har seg imellom og hvor forskjellige de alle er. Den unge novisen har bodd i det Røde Klosteret de siste fire årene, etter familien vurderte det for farlig for henne å bo i hjemlandet, der vinteren krever liv. Døden til søsteren noen år tidligere preger Maresi hardt, og savnet etter foreldrene er stort, likevel har hun lært å like livet på Menos. Freden som har vært et faktum på øya blir borte når Jai ankommer øya. Jenta har stygge arr på ryggen og en mørk fortid bak seg. Fortiden tar henne igjen, i form av et skip med faren hennes og et stort mannskap om bord. Når de ankommer øya, må søsterskapet i det Røde Klosteret stå sammen for å verne om friheten til Jai, og livet de kjenner. En trenger ikke lese mange sider før man skjønner at forfatteren prøver å få frem et feministisk aspekt. Alle de kvinnelige karakterene har sterke personligheter, egne meninger, respekt for hverandre og alle er unike. De kjemper hardt for retten til å leve fritt og utenfor de sosiale lenkene som omverden har satt på kvinner. Det som ikke kommer like godt frem før du kommer litt lenger inn i boka, er hvorfor sjangeren til boka er fantasy. Det hintes tidlig om en mystisk kraft som lever inne i alle kvinner. Novisene lærer om gudinnen Urmoren og hennes tre ansikter: Jomfruen, Moderen og Heksen. Det kommer derimot ikke frem før et stykke inn i historien at denne lærdommen ikke bare er legender, men faktisk virkelighet som jentene får bruk for.

Til tross for enkelt språk, og en målgruppe litt yngre enn gjennomsnittlig universitets-alder, trekker Maria Turtschaninoff oss inn i en verden som er så fascinerende at det er vanskelig å legge fra seg boken og komme tilbake til virkeligheten. Hovedpersonen, den 13 år gamle og leselystne novisen Maresi, forteller den utrolige historien om det kvinnelige samfunnet på øya Menos. For omverdenen er klosteret og øya kun en myte, men for jenter er det et tilfluktssted og en siste utvei til å leve, til å være trygge og til å utfolde seg. For i den dystopiske verde-

De første kapitlene, som kunne blitt tørre og kjedelige, ettersom de kun var skildringer, ble helt klart, på grunn av fremragende forfatterskap, det motsatte. Det er ikke ofte at en får så detaljerte beskrivelser av matretter du aldri har smakt, at du faktisk kjenner de på tunga. Historiene om Ursøstrene, grunnleggerne av samfunnet ved det Røde Klosteret, er gjennomtenkte og unike. Det jeg liker best med Maresi er hvor lite klisjeer det finnes i boka. Det er ingen prins på hvit hest, og boken er faktisk helt fri for romanser (kanskje litt rart at ingen av kvinnene har funnet hverandre, men ok, det har ikke noe med handlingen å gjøre). Og styrken denne gjengen med jenter fra dårlige kår viser, er virkelig noe å beundre. Alt i alt en fengslende bok som ble slukt på få dager fra min side.

Smis | 21


Grans rød julebrus, på flaske

Smis | 22

Grans julebrus, på boks

Pris: 13,90 + pant (Rema 1000)

Pris: 10 kr + pant (Rema 1000)

Panelet var ikke særlig imponert over Grans’ julebrus. De lurer oss med en dyp mørk farge, for smaken var ikke tilstedeværende. Lisa: Denne fin, men et godt eksempel på at man ikke skal dømme ut ifra utseendet. Gir ingen julestemning. Christine: Dessverre luktet den veldig lite. Smakte ingenting annet enn kullsyre, og ettersmaken er bare sukker. Pia: Denne har en veldig dyp rødfarge, men jeg skjønner ikke helt hva den smaker. Den har mye kullsyre, og smaker egentlig ingenting.

Boks-versjonen hadde mer smak og fikk bedre tilbakemeldinger enn plastflaske-versjonen. Den hadde likevel mye å gå på. Lisa: Den lukter og ser ut som husholdningssaft med kullsyre, men det er ikke nødvendigvis negativt. Christine: Smakte veldig friskt og godt, men mangler litt piff. En helt grei julebrus, som jeg godt kunne drukket en flaske av. Pia: Denne lukter metall. Den smaker som overmodne bær, men jeg syns det er slik julebrus skal smake.

Terningkast: 2

Terningkast: 4


Boblende test av årets julebrus Tekst: Christine Andersen Johnsen Foto: Pia Vinningland

Hva er vel jula uten denne røde eller brune boblende gleden? Nå nærmer julen seg, og når du leser dette magasinet har nok julebrusen vært ute i butikkene en god, god stund. Butikkjula starter jo i oktober, så man har god tid på seg hvis man skal finne den ultimate julebrusen for sesongen. Men er du litt sent ute, og kunne tenkt deg å la andre smake på brusene for deg? Vi har gjort det!

Berentsens julebrus med appelsinsmak, på boks

Vi i redaksjonen samlet oss en oktoberkveld for å finne den ultimate julebrusen. Testen ble tatt i blinde, og vi ante ikke hvilken brus vi smakte på. PS!: Julebrusene som er med i testen er et utvalg av de som vi fant var tilgjengelige i våre nærbutikker per 24.10.17. Prisene som er oppført kan variere fra det tidspunktet vi handlet, og fra butikk til butikk.

Ringnes rød julebrus, på flaske

Pris: 16,90 kr + pant (Kiwi)

Pris: 19,90 + pant (Kiwi)

Denne brusen har mer enn nok kullsyre. Her kunne nok Berentsen roet ned litt på boblene, og smakssatt litt mer – det var ikke mye appelsinsmak igjen under alt sukkeret. Lisa: Den smakte veldig kullsyre, og ikke så mye annet. Følte ikke helt at det var en julebrus. Christine: Den har mye kullsyre og veldig lite smak. En helt grei brus. Pia: Den har mye kullsyre, men god ettersmak, men en litt overveldende sukkersmak.

Denne ble ikke en favoritt hos panelet. Lukten var spesielt en dealbreaker. Lisa: Brusen lukter kloakk når jeg tar nesen oppi koppen. Smaken er faktisk ganske god, men dette er et slitsomt kompromiss. Den er fin å se på, så den blir drukket på avstand. Christine: Jeg er ikke enig i at den lukter ekkelt, den lukter ingenting. Den har mye bringebærsmak, var passe søt og passe syrlig. Pia: Denne smaker egentlig friskt og godt, men den bør drikkes med sugerør på grunn av den overveldende lukten.

Terningkast: 3

Terningkast: 4

Smis | 23


Berentsens julebrus med appelsinsmak, på glassflaske Pris: 16,90 kr (Kiwi)

Pris: 16,50 kr (Kiwi)

Denne endte opp på samme terningkast som boks-versjonen, men panelet ante ikke at det var samme brus. Tilbakemeldingene var ikke stort bedre likevel. Lisa: Den er god på smak, passe søt og har litt mer julesmak enn boks-versjonen. Christine: Denne har en fruktig smak, men ettersmaken var kvalmende. Og den hadde alt for mye kullsyre. Pia: Den har alt for mye kullsyre i starten, før en stram appelsinsmak kommer frem.

Til tross for et sterkt Vest- og Sørlandspreget panel, slo denne greit an. Alle kjente mange juleelementer i denne brusen. Lisa: Denne minner virkelig om jul på smaken, og den kan ikke helt sammenlignes med noen annen brus. Christine: Denne lukter krydder, frukt og jul. Den har veldig god smak og den smaker julebrus. Likte den veldig godt! Pia: Den har en mørk farge som antyder mye smak. Men lukter litt som fruktig julesåpe. Den smaker det også, med et hint av krydder.

Terningkast: 3

Terningkast: 4

Berentsen rød julebrus, på glassflaske

Grans Julebrus X, på flaske

Pris: 16,90 kr (Kiwi)

Pris: 13,90 kr + pant (Rema 1000)

Denne viste seg å være panelets favoritt. Den fikk det desidert sterkeste terningkastet, og det var ikke mye å avsette. Lisa: Den luktet veldig søtt og godt, og både lukter og ser ut som et bær. Christine: Det ser ut som den vil lyse i mørket, den er litt neon-aktig. Veldig søt, men frisk smak og god ettersmak. Det er dette jeg forbinder med julebrus. Pia: Søt og frisk smak, og har mer kryddersmaker enn de vi har drukket til nå. Denne brusen + pepperkaker = life! Minus for mye kullsyre.

Panelet syns fargen og lukten på denne var svært bra. Skuffelsen var stor blant samtlige når vi puttet brusen i munnen. Den smakte i hvert fall ikke julebrus.

Terningkast: 5

Terningkast: 2

Lett julebrus, Hamar/Lillehammer bryggeri, på glassflaske

Smis | 24

Hamar/Lillehammer brun julebrus, på glassflaske

Lisa: Den er ikke spesielt god, og den ble bare eklere for hver slurk. Den passer bedre som parfyme enn drikke. Christine: Det smakte bare syntetisk. Ikke en god julebrus. Pia: Det er noe rart med den, den smaker plast.

Berentsen sukkerfri julebrus med appelsinsmak, på glassflaske

Pris: 16,50 kr (Kiwi)

Pris: 16,90 kr (Kiwi)

Alle var enig i at fargen var lite innbydende, men smaken skapte uenigheter blant panelet. Lisa: Den ser ut som øl, og det var ikke en veldig fin farge. Dette ble en kvalmende fruktfest som jeg gjerne kunne vært foruten. Christine: Den var søt og smakte godt, men ikke det jeg forbinder med julebrus. Den har også dårlig ettersmak. Pia: Den lukter som håndsåpe. Den smaker godt, kanskje litt som fruktsaft. Den er god i små mengder.

Her var panelet splittet. Appelsinsmak på julebrus er er spenstig påfunn fra Berentsen, men det gikk ikke helt igjennom hos hele SmiS’ panel. Lisa: Den smaker som sprite med litt klementin. Den minnet meg mest om sommer, og var litt kvalmende. Christine: Denne smaker bare bitter appelsinsaft med kullsyre. Ikke en fan av denne. Pia: Fantastisk lukt! Klementinlukten skviser frem juleminner. Den er perfekt syrlig, men best i små doser.

Terningkast: 2

Terningkast: 3


Studentvennlige julegaver Jul nærmer seg med stormskritt og det er kanskje på tide å tenke på julegaver. Dersom du lever på et trangt studentbudsjett, og gjerne lurer på hvordan du skal få råd til julegaver, eller du har familie og venner som har alt de trenger, da er kanskje disse gavetipsene midt i blinken for deg!

Tekst og Foto: Charlotte Christensen

GJØR DET PERSONLIG Selv liker jeg best de gavene som jeg vet det er lagt i mest tid i, enten å skaffe eller å lage. En minnebok med mange kjekke bilder, sitater og gjerne brev inni er utrolig kjekt å få. Man blir fort sittende lenge å bare mimre tilbake på de gode tidene som minneboka gjenspeiler, og det viser at du virkelig setter pris på personen du gir det til. I tillegg er det en kjekk prosess å lage boka, og en sitter gjerne og koser seg med å se på bildene. Bøker og annet scrapbook-materiale finnes på butikker som Kreaktiv, Panduro, Kremmerhuset og Søstrene Grene. Bilder fås bestilt hos vanlige fotobutikker som Japan Photo, eller dersom en ønsker å gjøre de litt mer spesielle, kan en bestille polaroid bilder fra en app som heter Printic. Det anbefales å sjekke ut! SØTT OG GODT Jeg er sikker på at jeg ikke er den eneste som har både venner og familie som er vanskelig å kjøpe gave til fordi de har alt. Men er det noe ingen kan få nok av, så er det mat. Og søtsaker. En kreativ gave kan derfor være å gi en krukke med ingrediensene til en matrett som både er enkel å lage, og som smaker utrolig godt! Dette kan for eksempel være cookies, knekkebrød, kakedeig, snop og lignende. Dersom man henger med oppskriften blir det plutselig og mye mer fancy. Ønsker man å gi en smakebit av delikatessen som man har gitt ingrediensene til er det bare til å lage en batch av det og gi det med i gaven. Det er alltid en slager å gi mat. TILBY TJENESTER Har du et trangt budsjett, og kanskje ikke er typen til å sitte og dille for mye med DIY-prosjekter, kan dette tipset være for nettopp deg! I stedet for å bruke penger på gaver kan du by på tjenester. Skriv ned på noen lapper eller lag kuponger som du legger oppi en boks. Dette kan du gi til enten til din kjæreste, mor, far, søster, bror, eller bare en du ønsker å gi litt ekstra av din tid til. Eksempler på disse kupongene kan være: Lage middag en dag, arrangere en spillekveld, gå ut på bowling, kinodate etc. På denne måten kan de selv velge når de ønsker å bruke kupongene. Utgiftene blir spredt utover året og du viser at du ønsker å gi av din tid. For mange viser dette mye større omtanke enn en rask og enkel kjøpt gave som mottakeren i utgangspunktet ikke trengte. STRIKK NOE Dersom du kan strikke eller hekle, er julen en perfekt anledning å bruke de evnene på! Vinteren er kald, og da er det deilig å ha enten votter, skjerf, luer, pannebånd eller ullsokker liggende. Disse plaggene er i tillegg små, og er du en erfaren strikker vil de bli strikket fort, men også bli satt veldig pris på å få. Garn trenger heller ikke å være så dyrt. Sparkjøp, Nille og andre matvarebutikker selger garn til en billig penge. Restegarn kan også brukes dersom man har holdt på med større prosjekt tidligere.

RAM DET INN Dersom du kan strikke eller hekle, er julen en perfekt anledning å bruke de evnene på! Vinteren er kald, og da er det deilig å ha enten votter, skjerf, luer, pannebånd eller ullsokker liggende. Disse plaggene er i tillegg små, og er du en erfaren strikker vil de bli strikket fort, men også bli satt veldig pris på å få. Garn trenger heller ikke å være så dyrt. Sparkjøp, Nille og andre matvarebutikker selger garn til en billig penge. Restegarn kan også brukes dersom man har holdt på med større prosjekt tidligere.

Smis | 25


Illustrasjon: Asbjørn Oddane Gundersen

Musikkspalten

O’ Holy Tunes Tiden mange venter på er rett rundt hjørnet. Julebrusen har for lengst ankommet butikken, den ørtende posen med julemarsipan er fortært og det kribler i fingeren etter å trykke play på årets julemusikk. Det er ikke jul uten julemat og juleøl, men det er søren ikke jul uten julemusikk heller.

Bobby Helms – Jingle Bell Rock Versjonen til Bobby Helms fra 50-tallet har vært en juleklassiker siden den gang. Her får man servert en liten rockabilly-versjon av «Jingle Bells». Jeg har feiret jul mang en gang i USA med min familie der, og denne bringer frem mange gode minner.

Jeg har samlet sammen et knippe låter jeg liker å høre på for å få julestemningen i kroppen, og håper dere kan få det samme. Alle har forskjellig smak, så jeg kan tenke meg det blir litt rynking av neser og spørsmålstegn, men det er jo det som er herlig med musikk og oss mennesker – vi er alle forskjellige. Ta frem en julebrus, juleøl eller akevitt og kos dere med litt julemusikk – det er (nesten) aldri for tidlig!

Michael Bublé & Bing Crosby – White Christmas Originalen til Bing Crosby ble utgitt på 40-tallet, og har ifølge Wikipedia solgt over 100 millioner kopier i hele verden. I 2012 ga Michael Bublé ut en juleplate med sin egen versjon, hvor vokalen til Crosby også er tatt med. Igjen er vi inne på temaet om en drømmeverden med jul og masse snø – god stemning.

Chris Rea – Driving Home for Christmasw Vi starter listen med en klassiker fra 80-tallet. Mange medstudenter gleder seg til å reise hjem til jul, og denne setter stemningen for akkurat det. Jeg gleder meg til å fyre opp denne i hodetelefonene på vei hjem i år.

Dean Martin – Let it snow! Let it Snow! Let it Snow Denne er faktisk ikke skrevet av Dean Martin selv, men hans versjon er en av de mest spilte. Hvis du enda var i tvil, så er jeg glad i litt snø i juletiden. En liten funfact om denne sangen, er at den faktisk ble skrevet under en hetebølge i Hollywood på 40-tallet. Tekstforfatterne, Sammy Cahn og Jules Styne (ifølge Wikipedia), drømte seg bort til et kaldere sted, og vipps ble en av tidenes julesanger født.

Maria Mena – Home for Christmas Videre tar vi turen hjem til litt norskengelsk julemusikk. Dette er en vakker låt som lett kan trekke frem en liten tåre i øyekroken. For de aller fleste handler julen om å være med de som står en nærest. Uansett hvor tøft livet kan være, vil de være der for deg. Tony Bennett – Winter Wonderland Jul uten snø er ganske vanlig i disse trakter, men for mange er det ikke jul uten et lite hvitt teppe på bakken. Tony Bennett tar deg med inn i en snøfylt vidunderverden med snømenn og kjærlighet. Mariah Carey – All I Want for Christmas is You Jul er det heller ikke uten denne megahiten til Mariah Carey. Siden 90-tallet har denne vært fast inventar på utallige juleplater og spillelister. Mange gleder seg nok til å synge julen inn på årets julebord og «Bevvå» med Mariah.

Smis | 26

Radioresepsjonen – God Jul Denne sangen har jeg forstått at man enten elsker, eller hater. Jeg elsker den. Med en humoristisk vri (så klart), har Radioresepsjonen i mine øyne skapt en ny, norsk juleklassiker. Per Asplin – Hei hå nå er det jul igjen De fleste nordmenn som liker å få julestemningen dyttet inn med skuffe, har sett julemusikalen «Putti Plutti Plott» år etter år. Det er nettopp her sangen til Per Asplin (og The Mohn Keys) har blitt sunget inn i våre julehjerter. Vil du være med, så heng på! Harry Connick, Jr. – (It Must’ve Been Ol’) Santa Claus Jeg vet ikke hvor kjent dere er med denne, men denne har blitt spilt hver eneste jul

hjemme hos oss. En funky julelåt som får det til å vrikke i dansefoten. I tillegg tar den deg med tilbake til de gode minnene fra tiden man fortsatt trodde på nissen. Coldplay – Christmas Lights Hva er musikk uten litt tapt kjærlighet? I denne sangen vil Chris Martin og Coldplay at du skal bruke julestemningen og lysene til å bære deg gjennom julen, tross en kjærlighetssorg. For mange er ikke julen bare god, enten det handler om kjærlighet eller enda verre ting. Ikke la en tung tid prege høytiden, tenk heller på alt det fine. Kurt Nilsen – Walking In The Air + Himmel På Jord Å velge ut et knippe låter til denne spalten var ikke lett, så her må det bli to låter som deler sisteplass. Sangene er ikke rangert, så det betyr ikke at jeg liker disse minst, tvert i mot. Om jeg kunne valgt, ville alle sangene fra juleplaten til hobbiten vært med. Familien vår har en tradisjon med å dra på hans julekonsert hvert år i Oslo Spektrum, noe som betyr veldig mye for min mor, så denne er til henne. Som sagt, dette var ikke enkelt, og listen kunne vært dobbelt så lang, om ikke mer. Jeg valgte å stoppe på tolv, ettersom man da er halvveis til jul i desember. Derfor har jeg opprettet en julespilleliste på Spotify, hvor jeg håper dere vil være med å legge til resten. En sang eller to fra The Julekalander skulle jo vært med, men it’s hard to be a nissemann. Finn spillelisten på Spotify ved å søke på «En SmiSete jul». Lykke til på årets eksamener, og god jul, kjære medstudenter (når den tid kommer)!w

Christian Gran Svenningsen


Illustrasjon: Rasmus Husebø

Filmspalten

Oppfølgere Er det én ting som er sikkert i filmverden, så er det det, at en oppfølger fort risikerer å ikke leve opp til forventningene dine. Her er noen kjappe eksempler på oppfølgere som ikke levde opp til mine egne forventninger, til tross for at de fleste er store filmer: «Iron Man 2», «Spider-Man 2 og 3», «Shrek» - både 2, 3 og 4, «Guardians of The Galaxy 2», alle «Pirates of the Caribian»-filmene etter «Dead Mans Chest», «Kingsman: The Golden Circle» og «John Wick 2», for å nevne noen.

som også gjør det vanskeligere å tilfredsstille våre forventninger. Så kanskje vi skal senke forventningene våre litt når det gjelder oppfølgere.

Eller så kan vi fortsette å forvente oss oppfølgere som er verdt pengene og tiden vår, slik at filmstudioene og manusforfatterne faktisk skjønner at de må lage kvalitetsinnhold, fremfor å presse ut flest mulig filmer. Kvalitet over kvantitet. Jeg syns for eksempel at det ikke var behov for fire Shrek-filmer, Smaken er som baken, men alle har sin som sakte men sikkert gir meg mindre egen smak. Selv om de filmene jeg har lyst til å se på hver enkelt av dem. For nevnt ikke levde opp til mine forventikke å begynne med Pirates of The Carninger, så kan det være at du som leser ibbean, som baserer seg litt for mye på sitter og tenker at jeg kan brenne på en skuespiller med fallende popularitet. bålet. Det får være din sak. Men, vi kan Og for de av dere som vil snakke om nok alle være enige om at det i alle fall finnes én film der Fast and Furious serien, jeg vil ikke begynne der en gang. ute som du syns har en dårlig oppfølger, om ikke flere. Det største problemet jeg har med dårlige oppfølgere, er at de Til syvende og sist vil jeg bare at vi skal nå et punkt minsker interessen for å videreføre det som kunne fortsatt hvor vi ikke trenger å vente i spenning på å finne ut om en som en god franchise. Sett bort ifra den biten med at de, ja, oppfølger blir god, men heller bare vente i spenning på at er skuffende. Om oppfølgerne skulle gå skikkelig skeis, kan den skal komme ut. Det er jo selvfølgelig en litt urealistisk man jo gjøre som Spider-Man, og reeboote film-franchisen ønskedrøm, ettersom jeg tidligere poengterte at alle har to ganger. *Kremt*. forskjellig smak, og min smak er jo selvfølgelig alt annet enn den eneste rette. Oppfølgere er heldigvis ikke bare dårlige da. De nye installasjonene til Star Wars får jo alle til å sette hæla i taket, og MEN! Emo-Spider-Man? Jeg mener, kom igjen! den nyeste Blade Runner gjorde det også bra. Så for all del, ikke alle oppfølgere er dårlige. Et bevis på dette er at selv om Iron Man 2 ikke ble en like stor suksess som den første, Rolf Rølland Olsen så lagde de en tredje film, og siden den gang har Marveluniverset blomstret. Både når det gjelder satsing på nye helter, og ikke minst et stort univers som henger sammen. Når vi liker det vi ser på kinolerretet, vil vi gjerne ha mer, noe

«Kanskje vi skal begynne å forvente kvalitet over kvantitet»

Smis | 27


Noe annet Silicon Valley (HBO Nordic) I vår verden finnes det en app for alt. Har du noen gang tenkt på hvor de kommer fra? Hvilke rare mennesker kommer på alle disse geniale idéene? I Silicon Valley blir vi med til tech-verden hvor det befinner seg svært underlige typer mennesker. De opptrer i form av teknologi-gründere og utviklere som kjemper for tilværelsen i nettopp Silicon Valley. Serien er en komedie som følger Richard og hans venner, en sosialt avvikende gjeng, mot drømmen om å bli en stor tech-bedrift. Det er mange hinder som skal overkommes, og den sosiale inkompetansen samt hysteriske atferden gjør det ikke lettere. Denne serien er et herlig humor-fylt innblikk i en verden de fleste av oss ikke har stor kjennskap til. Trenger du å le av stereotypiske nerder i en hektisk eksamenstid, er dette serien du skal se!

Boardwalk Empire (HBO Nordic) Det finnes en rangstige og et hierarki i alle bransjer i verden. Trodde du at det var gangstere som var på toppen av stigen i forbudstiden? Bli med til næringskjedens topp på 20-tallet i Atlanta, USA. Vi følger Enoch «Nucky» Thompson, en korrupt embedsmann i Atlanta. Han regjerer lovlig som kasser i byen og ulovlig som en av de største alkoholdistributørene i landet. Han fremstår som gavmild og raus med gode kjerneverdier, men styrer datidens underverden med jernhånd. Hovedpersonen er løst basert på den virkelige personen Enoch Johnson, som styrte det politiske spillet i Atlanta og bedrev organisert prostitusjon, spritsmugling og gambling på 20-tallet. Serien er et vakkert actionfylt drama med flere parallelle historier og utrolig god skildring av det store arsenalet av karakterer. Kort sagt: en utrolig bra serie om forbudstiden på 20-tallet i USA. Ingen over, ingen ved siden.

The Newsroom (HBO Nordic) Vi lever i en tidsalder hvor vi stadig blir møtt med konstant informasjon fra flere medier. Det foregår en hel del i kulissene for å få til dette og nyhetene som møter oss har alltid flere sider. «The Newsroom» prøver å skildre nøyaktig dette. Vi blir med i en nyhetsredaksjon i et mediekonsern i USA. Vi får et innblikk i hvordan hverdagen er blant journalister og produsenter som dekker nyheter i en verden som er i stadig endring og i et mylder av informasjon. Det er en særdeles bra dramaserie som treffer spikeren på hodet ved flere punkter. Det er humor, intriger, drama og en handling som trekker frem genuine problemstillinger fra vår tid og setter sine stikk til bransjen og vårt samfunn. En fengslende serie man gjerne vil se flere ganger.

Smis | 28


enn eksamen Tekst: Helge Rakstang

Janis: Little Girl Blue (Netflix) Janis Joplin var en av tidenes mest markante skikkelser i populærkulturen. Når hun ikke fylte luften med musikk som grep deg i sjelen med sin helt unike stemme og stil, levde hun et veldig spesielt liv. Dette er historien om henne. En utsøkt skildring av et misforstått, annerledes menneske med et enormt talent. Historien om henne er både søt, vakker, trist og mørk. Fortalt av de som var nær henne i løpet av hennes liv og karriere, og opplevde livet med den første og kanskje største kvinnen i rock and roll gjennom tidene. Gjennom brev, usett før denne dokumentaren, gamle intervjuer og historier får vi et unikt innblikk i Janis’ liv som gir oss et bilde av en sterk kvinne, som var en pionér på flere fronter. På tross av mye motgang og et hardt liv klarte hun å blomstre. En unik og sterk historie.

Vietnam (NRK) Vietnamkrigen var en av den kalde krigens mest brutale og meningsløse konflikter. I denne prisbelønte dokumentaren tar vi et dypdykk i hendelsesforløpet før, under og etter krigen. Det er en møysommelig gjennomgang av de viktigste årsaker og hendelser på begge sider av krigen. Aldri før har historien blitt fortalt slik. Av mennesker som faktisk var der og kjempet. De som regjerte og de som ble offer for omstendighetene. Vitnesbyrd som skildrer feilslåtte taktikker, tragiske misforståelser. Brutale handlinger og en mangel av mening. Tap, seier og det politiske spillet. Dette er en av de beste dokumentarene om emnet. En som ikke legger et slør av datidens samtid og samfunn over konflikten. Den blir sett med nåtidens øyne. En fortelling om det som faktisk skjedde. Gripende og hjerteskjærende fortellinger i intervjuer og arkivfilmer som ikke var sett før denne dokumentaren. En av årets beste!

AMY (Amazon Prime) Dette er den hjerteskjærende historien om en av vår tids mest genuine og talentfulle artister. Amy Winehouse hadde et uttrykk og en stil som var så ekte og gripende at selv om hun kun rakk å gi ut to album, ble et ikon i musikkverden. En diva med et utrolig særpreg og en dyster skjebne. Denne biografien tar for seg hennes liv fra barndom til hennes tragiske og alt for tidlige bortgang. Vi får et innblikk i et hardt liv og en fortelling om en vakker sjel som brytes ned av verden. Et nært og særdeles ærlig bilde av en legende, som ikke er vist før. Fortalt med hennes egne ord og usett arkivmateriale. Et mesterverk av en dokumentar. Dypt rørende og vakker. Hvis du ikke elsket Amy og musikken hennes fra før, vil du gjøre det etter å ha sett denne.

Smis | 29


Vin Tekst: William Bakke Engvig

Bobler og perler Det er ikke alltid lett å finne noe til de rette anledningene til det riktige budsjettet. Festligheter og tradisjoner stiller visse krav til hva folk og fe forventer, så hvordan takler man slike forventninger? Nøkkelen til de fleste suksesser er forberedelser. Ved å undersøke utvalg blant fagfolk, anmeldelser og jungeltelegrafen, kan en oppdage fornøyelige nyheter for ens behov. For å treffe hodet på spikeren her, er det snakk om hva man bør skaffe seg til jul og nyttårsfeiringene, når man lever på et studentbudsjett?

Biokult Pet Nat 2016 Dette er den nye trendvinen i år, og står for Petillant Naturell. Filosofien bak er perlende naturviner, laget så naturlig som mulig. Mange av dem inneholder naturlige sedimenter eller uklarheter, og det anbefales at man rister flasken før man skjenker. Pris: 149,90 kroner. Druer: Zweigelt 25%, Pinot Noir 25%, St. Laurent 25%, Blaufränkisch 25%. Farge & lukt: Litt oransje hudfarge, á la Donald Trump. Forsiktige bobler lister seg i glasset ved skjenking, men blir fort rolig. Dufter jordbær på en godteri-ish måte. Smak: Innleder med sval fruktighet, som minner om godteri, men fort erstattes det med syrlighet og noe bitterhet, som ikke samarbeider bra. Kort ettersmak, hvor man merker at tungen har fått «kjørt» seg litt. Konklusjon: Det ble litt som skuffelsen da du var et barn. Du så billigere smågodt som lignet på det du likte, men som ikke var i nærheten av like godt. Det hele ble trist med tanke på kombinasjonen av mangel på god smak, uraffinert syrlig- og bitterhet ga en uhyggelig opplevelse. Karakter: F

Smis | 30

Det er den ene gangen i året hvor det gjennomsnittlige mennesket bestemmer seg for å kjøpe en flaske champagne, som man vanligvis unngår av interesse og økonomiske årsaker. Kontra andre drikkevarer, er det jo høyst uvanlig å finne slike ting til under 150 kroner eller 100 kroner. Det jeg vet, er at folk sparer opp til denne perioden av året, for å markere ferietiden til det det skal være. Derfor har jeg valgt en flaske champagne til test som er billigere enn gjennomsnittet, samt noe til det «virkelige» studentbudsjett.

A.D. Coutelas Origin Brut Denne vinen kommer fra Champagne og fra produsenten A.D. Coutelas, og er deres Origin cuvée. En cuvée er et blandingsprodukt av forskjellige druetyper og/eller årganger. Dette betyr verken at den er dårlig eller bra, den bare forteller oss hvordan den laget. Pris: 259,90 kroner. Druer: Chardonnay 34%, Pinot Noir 33%, Pinot Meunier 33%. Farge & lukt: Gyllen farge. Tydelige bobler som knitrer i glasset og brer seg i overflaten. Lukten har litt preg av bakstverk og noe gul frukt. Smak: Boblene gir en skummende følelse. Noe svak på smak, men minner om det på duften. Frisk med litt syre som fungerer fint sammen. Litt tung og medium lengde på avslutningen Konklusjon: Ikke noe feil med denne champagnen, men savner litt mer smak, litt elegant avslutning og noe ekstra. Syren og friskheten harmonerte fint og den byr på flotte bobler. Om den går til 17.mai-frokosten? Joda, prøv den med røykt laks på ristet brød, så skal du ikke bli skuffet. Karakter: C


Øl Tekst: Aleksander Egeli

Ipa med humlebitter ettersmak og en balansert stout Advent nærmer seg med stormskritt, og selv i sørlige Stavanger kjenner vi at vinteren er på vei. For mange ølhunder er julen både elsket og hatet. At mørkt og masseprodusert juleøl overtar hylleplass på Vinmonopolet, er rene pesten for enkelte. Likevel er julen en unik tid, hvor Tuborg blir byttet ut med håndverksøl fra lokalbryggeriene. Det finnes trolig ikke en eneste tid resten av året hvor småbryggeri har større markedsandel på øl i Norge. Jeg skal likevel utsette julen enda litt til. Stone Brewing produserte sin første øl i 1996 i San Diego, California. I dag er de en av USAs største produsenter av håndverksøl

Ruination Double IPA En IPA med hint av sitrus og blomst, samt tydelig humlebitter ettersmak. Er du på jakt etter en ekte IPA, er dette en øl for deg. Til tross for at ølet har et relativt høyt alkoholnivå, er dette en overraskende lettdrikkelig øl. Denne er utvilsomt en av de bedre humleølene som er å få tak i på Vinmonopolet. Prisen er studentvennlig, og kan virkelig anbefales til alle som er glad i humle.

Produsent: Stone Brewing Farge: Gyllenbrunt Alkoholstyrke: 8,5 prosent Pris: Kr. 47,90 for 33 cl. Karakter: B

målt i volum. Senere har de åpnet bryggeri på østkysten av USA, og åpnet sitt første bryggeri i Europa i 2013. Vanligvis er europeere skeptisk til amerikanisering av Europa, men i dette tilfellet representerer Stone Brewing et solid supplement til europeisk håndverksøl. Kinnbryggeriet fra Sogn og Fjordane har gjort seg kjent nettopp på 75 cl flakser. De mørke og store flaskene glir godt inn sammen med belgisk øl på Vinmonopolet, men er lett gjenkjennelige med Ivar Aasen som hovedmotiv. Det er lett å la seg skremme av nynorskens far og størrelsen på flaskene, men ingenting er stiligere enn å dele en flaske fra Kinn med kjæreste eller venner.

Bresjnev Sovjet Stout En kraftig, men lettdrikkelig stout. Ølet er brygget med kraftig tørrhumle, som gir en god balanse med røsta malt. Alt i alt en veldig god stout, som nytes på en temperatur rundt 10-14 grader. Med andre ord, la flasken stå litt på kjøkkenbenken før ølet drikkes. Ikke la deg skremme av prisen, literprisen er ikke spesielt høy sammenlignet med andre håndverksøl. En kremet, mørk og fint balansert stout, som jeg absolutt anbefaler til alle som elsker mørkere øl. Produsent: Kinn Bryggeri Farge: Mørkt Alkoholstyrke: 8 prosent Pris: Kr. 105,90 for 75 cl. Karakter: B

Smis | 31


Illustrasjon: Ewa Barbara Mundhenk

Sexspalten

Smaken er som baken Har du noen gang falt rett på ræva på isen eller asfalten? Har du kjent på den intense svien av smerte som oppstår i halebeinet og smaken av blod i kjeften? Dette er en god beskrivelse på hvordan det kan føles ut dersom pikken plutselig sklir ut av fitta og inn i rumpa på et mikrosekund. Jokking i et lynraskt tempo og overdrevent bruk av silikonglid i doggystyle er også en viktig faktor. Det er heldigvis ikke sånn analsex egentlig føles, eller det skal i hvert fall ikke det. Denne tabubelagte formen for seksuell nytelse skal nemlig være like godt for dere begge, og minst like god som vanlig sex, om ikke enda bedre. Her gjelder det å ha forhåndsregler. Du må bruke rumpa til det den er ment for. I starten av akten er det nemlig normalt at det føles ut som du skal bæsje deg ut, og om det faktisk er lort i luka fra før av, kan dette dessverre forplante seg på staken til partneren din. De siste restene i endetarmen kan fjernes med såkalte anusdusjer, som du får kjøpt hos din lokale sex-sjappe. For at det å ta bakveien skal være godt for den penetrerte, kreves varsomhet og et langt forspill. Selve rumpehullet har ikke bare en, men to lukkemuskler. Den ene er koblet med nervesystemet, og om den ikke slapper av kan det ikke bare bli vondt, men også farlig. Er man anspent kan analsex føre til sprekkdannelser i huden rundt analåpningen. Dette kalles analfissur. Det er derfor viktig å gjøre åpningen litt utvidet og å få lukkemuskelen slapp ved hjelp av et par fingre eller et leketøy, før man går inn med sitt personlige eie. Husk kondom for beskyttelse mot bakterier og kjønnssykdommer. På samme måte som ved vaginal sex, er det

Smis | 32

viktig å ta hensyn til partneren sin under analsex. Noen liker analsex og andre ikke. Anus er en erogen sone og med riktig stimulering kan den faktisk forsterke orgasmen betraktelig, og du kan kanskje nå et klimaks du aldri har nådd før. Dette gjelder både kvinner og menn. Stimulering av prostatakjertelen hos menn kan sammenlignes med g-punktet hos kvinner og du trenger bare en finger for å nå det. For dere som ikke har en fast partner, er det fullt mulig å eksperimentere selv. Det er vel få som drar drita på byen en lørdagskveld med en hensikt om å ha et endetarmsknull som one-night-stand, eller? I anonyme forum på nett belyses det av flere kvinner at det å bli penetrert i flere hull samtidig er noe som settes pris på. Gjerne med en dildo i dåsa, en penis i stumpen og en vibrator på klitten. I en undersøkelse gjort av Sinful.no ser de nærmere på nordmenns sexvaner i 2016. Hos menn er det analt sexleketøy som er blitt mest populære. Salget på denne typen leketøy har nemlig økt med 42 prosent sammenlignet med 2015. Det ser altså ut til at menn er blitt mer åpne til analsex, og at homo-stempelet man en gang fikk for å vise interesse for det, endelig er i ferd med å gå tom for blekk.

Tekst: Lea C. Tvervåg


Illustrasjon: Asbjørn Oddane Gundersen

Kåseri

Økonomiske tips til den fattige studenten Tekst: Ole Jacob Riise

Studenter er fattige, og det er ikke noe nytt. Men trenger det være slik? Med disse enkle tipsene kan du lett overleve studietiden din med en sunn økonomi. GOD MAT? NEI TAKK Kødder du med meg? Kjøper du bacon fra tid til annen for å kose deg? 20 kroner for 150 gram med mat er idioti! Skjerp deg. Det er tre ting du trenger for å overleve som student: spagetti, tomatsaus og kikerter. Dette høres kanskje grimt ut, men husk at du alltids kan slå ut håret ved å introdusere litt gastromat- eller pommes frittes-krydder til festen på tallerkenen din. Bare husk å ønske deg krydderet i jule- eller bursdagsgave. Det koster mer enn 40 kroner. IKKE HA DET GØY! Alle med høyere utdannelse vet om Sir Isaac Newtons femte lov: «Alt som er gøy koster minst 150 kroner». Dette tidløse utsagnet gjelder fremdeles. Og tenk deg det, om du skal ha det gøy fire ganger i uken så blir det fort 600 kroner. I de fire ukene du skal leve på månedens stipend, og summen blir på 2400 kroner. Neste gang en venn spør «er du med på en runde til eller?» må du huske hvor økonomisk uansvarlig det er å si ja. Din tufs. JA TIL FEST, NEI TIL ALKOHOL Først inviterer du venner til fest hos deg. Før midnatt kaster du de overstadig fulle gjestene på dør. Se på det! Hele hjemmet ditt er fullt av tomflasker, you rich bitch! Du kan også gå på døren til venner som arrangerte vorspiel kvelden før og spørre om å få panten deres, men dette går ofte på bekostning av vennskapet. Jeg har aldri helt forstått hvorfor. FJERN «KULT» FRA KULTUR Stavanger har et florerende kulturtilbud. Flere scener arrangerer konserter og utstillinger regelmessig. Lave inngangspriser åpner markedet for studenter også. Vel, det er i alle-

fall det artistene sier. 150 kroner for å høre livemusikk spilt av stjerner på vei til toppen, som du kan skryte av at du hørte på da de først begynte? Oppskrytt. Bli hjemme og hør på albumet på PC-en. Vil du en tur på kino og se en ny film? Du er faen meg gal om du betaler 100 spenn for inngangen. La andre kose seg med sin idiotiske pengebruk mens de lager minner for livet og dyrker vennskap. SEX FØR EKTESKAP ER EN SYND Vel, en økonomisk synd i det minste. Prevensjon er rett og slett økonomisk pest. Om du og din partner skulle være så uheldig at dere ikke klarte å hoppe av i svingen og i stedet krasjet hardt inn i autovernet, koster det fort et par hundrelapper. Nå er du heldig – jeg skal lære deg alt du trenger å vite om økonomisk sex! Glem misjonærstillingen, du sparer på å bytte til aksjonærstillingen. Luksuskondomer er for dyrt for studenter, og det er antakeligvis denne demografien som har størst bruk for dem. Men ikke fortvil! Plastfolie er svaret. Et par runder rundt, stram til og du er klar for en heidundrende kveld med din partner. Ikke sikkert nok sier du? Om du er litt paranoid kan du alltids helle litt tabascosaus på den hjemmelagde dongen og påføre enda et par lag med folie. Om det skrikes høyt er det et faresignal. Enten det, eller så gjør du en helt super jobb! Plastfolie har også flere andre bruksområder. Om du skulle få en SMS fra partneren et par uker etter samleie, så er ikke det den økonomiske dødsdommen heller: strikkepinner og kleshengere er billige og lett tilgjengelig. Eller bare bruk p-piller: de er nesten gratis og funker bedre enn alle alternativer over. Slik overlever du studietiden med økonomien i god behold. Du opplever kanskje ikke like mye kjekt, gøy og minneverdig. Men hei, du har i det minste pengene dine.

Smis | 33


STUDENTER får mer drama i hverdagen for KUN KR 150,- pr forestilling.

Opp av sofaen!

DRAMAKORTET

1.100,SE SÅ MYE TEATER DU VIL I ET HELT ÅR!

TELEFON 51 91 90 90 ROGALAND-TEATER.NO Smis | 34

DRAMAKORTET GJELDER IKKE FOR GJESTESPILL.

FOTO: STIG HÅVARD DIRDAL

Annonse


Fitness

SQUATS Push your hips backwards and lower your body until the thighs are parallel to the floor, drive back to up to starting position.

PLANK The perfect plank is achieved when you stretch out fully, brace your core and squeeze your glutes, this stiffens your torso, which minimises spine movement. You need to hold this contraction for the entire duration of the exercise.

DEADLIFT Keep your chest up, bend your hips and knees, lower the weight as far as your mid shin and without rounding your back.

PULL UPS/CHIN UPS Hang at arms length from a chin up bar, using an overhand grip that’s slightly beyond shoulder width, squeeze your shoulder blades together and pull your chest up to the bar, pause and return.

PUSH UPS Kneel down on all fours and place your hands slightly beyond shoulder-width apart. Your body should form a straight line from ankles to head. Then lower your chest to an inch above the floor and press back up.

5 exercises that improves your strength Tekst og foto: Idris Aura Personlig trener Your current level of fitness doesn’t matter. These basics are here to stay and will challenge anyone’s natural physiological movement and body set up, as long as they are performed in the right technique, intensity and frequency. These exercises target the largest muscle groups and requires a lot of energy, which results in a stronger, leaner and more efficient body. Have you ever thought about spending less time in the

gym, doing less exercises, achieving more and hitting reasonable targets? We have more than enough exercises out there, but these five form a part of the essential physiological movement pattern. That’s why it’s important to include them in any serious workout program and if for any reason, one can’t perform them, you should find suitable variations to match your; - Fitness level - Physiological ability - Preference - Functionality With time, anyone should experience improvement affecting all elements of fitness. Especially total body strength.

Smis | 35


Foto: Pia Vinningland

Studentmote

NAVN: Amalie Skaiå Larsen ALDER: 19 STUDIE: Bachelor i Statsvitenskap Hvor handler du klær? Jeg handler for det meste på Monki og Zara. Hva kan du ikke forlate huset uten enn kald vinterdag? Et skjerf er en sikker vinner. Hva er ditt beste tips/triks for å holde deg varm? En varm jakke og ullsokker.

NAVN: Sofie Seglem ALDER: 19 STUDIE: Bachelor i barnevern Hvor handler du klær? Jeg handler mest på Monki, Bik Bok og Hennes &Mauritz. Hva kan du ikke forlate huset uten enn kald vinterdag? Jeg må alltid ha ei kåpe på når det er kaldt ute. Hva er ditt beste tips/triks for å holde deg varm? Gode og varme klær er det viktigste for å holde varmen.

Det er på tide å finne frem luer, votter og skjerf. Vinteren er rett rundt hjørnet og det merkes godt på den kalde lufta som ligger over Stavanger. Når vinteren kommer er det viktig å kle seg godt. I Stavanger varierer vær og temperatur, som gjør at man får bruk for dunjakken, parkasen og kåpa i en og samme sesong.

sesongen er det ingen problemer å bruke en strømpebukse under for å holde på varmen. Det er viktig å ikke glemme fottøyet. Vintersko trenger ikke å være store og klumpete sko som ser helt grusomme ut. Et par ankelboots eller støvletter funker fint for å både se bra ut og holde varmen!

Det er mange veier man kan gå når man velger hva man skal ha på seg denne vinteren. En stor og god parkas kan aldri slå feil, de holder varmen godt, samtidig som de er veldig fine. Blir du ikke så lett kald, kan ei kåpe av foretrukket tykkelse funke kjempebra det også. Store gensere enten av ull eller bomull er inn også denne sesongen. Jeans er inn året rundt, men i den kalde

Tekst: Eira Aas Eide

Smis | 36


Vinteren har kommet til Stavanger og vi kan begynne å se på hvilke muligheter dette har å tilby på motefronten. Det vil være viktig for mange å kle seg moteriktig og samtidig holde varmen. Frakker og vinterjakker er det de fleste forbinder med vintermote. Det kan være interessant å velge en jakke i et annerledes design eller bruke gode fargekombinasjoner for å variere den klassiske vinterstilen. En kul hettegenser er både moteriktig og praktisk om vinteren. Den kan man også ha under en tynnere jakke på dager der det ikke er så kaldt. Lek med farger og mønstre når du velger skjerf og luer. Det kan være en fin måte å sprite opp et ellers basic

Tekst: Nitharsan Suntharamoorthy

NAVN: Mohammed Mahamud Mahammed ALDER: 21 STUDIE: Bachelor i Elektro Hvor handler du klær? Jeg handler stort sett på Zara. Hva kan du ikke forlate huset uten enn kald vinterdag? Det må nok være en varm jakke. Hva er ditt beste tips/triks for å holde deg varm? Mitt beste tips for å holde seg varm er en tykk genser.

Foto: Jeremi Joseph

NAVN: Yousef Saad ALDER: 21 STUDIE: Bachelor i bygg Hvor handler du klær? Handler klær på Vestby, Storo storsenter og Zalando. Hva kan du ikke forlate huset uten enn kald vinterdag? Vinterjakka. Hva er ditt beste tips/triks for å holde deg varm? Holde deg under dyna.

antrekk. Høyhalsede gensere er også veldig i vinden fortiden. En klassisk frakk over genseren vil være med på å løfte hele antrekket. Ellers er cardigans og store ullgensere også et godt alternativ i både formelle og uformelle sammenhenger. Det finnes mange muligheter for å kle seg moteriktig denne vinteren og det er bare å prøve seg frem.

Smis | 37


Tester byen

Et ustemt amatørkor Tekst: Raissa N. Lomboto, Julie Johansen, Pernille Pettersen

«Silent Disco på Arkivet» Positiv: Eneste i Stavanger som holder på med det, hyggelig med paraplydeling i køen og hyggelige vakter. Negativt: Lite lokale, få headset, ræva toalettmuligheter. Åpningstider: En torsdag i måneden klokken 22:00 Cover: Gratis Aldersgrense: 20 ØL : 88,Drinks: 126,KARAKTER: B

En torsdag kveld er kanskje ikke favorittdagen å dra ut på, men med Arkivets månedlige arrangement er det verdt det. Vi snakker selvfølgelig om Silent Disco. Silent Disco går ut på at man får tildelt et headset med forskjellige “kanaler” man kan bytte mellom. Kanalene blir styrt av forskjellige DJs som kjører sine egne sett. Konseptet er hentet fra det store utland, nærmere bestemt USA. Flere nattklubber fikk klager fra naboer på grunn av høy musikk. Dette løste klubbene ved å spille musikk gjennom headset, og ikke via høyttaleranlegg, sånn at festen kunne fortsette videre. Vår kveld startet som vanlig. Et par kalde med gode venner før vi dro videre. Dørene åpnet klokka 22, men festen (altså musikken) startet ikke før en time senere. I døren ble vi tildelt svarte headset, men med en gang de ble skrudd på var det akkurat som å gå med diskokuler på hodet. Det var et lysshow uten like. Og det så enda bedre ut da man var samlet 40 stykk med samme lysshow i et mørkt rom. Vi fikk en kort introduksjon om hvordan det hele fungerte før vi måtte klare oss på egenhånd.

Smis | 38

I begynnelsen så føltes det litt mer ut som fredagsklubben man pleide å gå på i sjette-klasse. Litt sjenerte og ventet på at energidrikken skulle kicke inn, sånn at en ble modig nok til å bevege seg ut på dansegulvet. På dansegulvet stod alle sammen inndelt i små kolonier. Noen testet sangstemmen, mens andre frisket opp gamle dance moves. Det som var overraskende er mangelen på ”grinding” og ”tafsing”. Kanskje fordi man er redd for at personen ikke er på samme kanal som seg selv.  Selv om fargen på headsettet viser hvilken kanal de forskjellige menneskene er på, kan det fortsatt være vanskelig å tyde alle signalene og blinkingene som kommer fra headsettet. Etter mye dansing, og mye ustemt amatørkor, ble vi tørste og


Illustrasjon: Ewa Barbara Mundhenk

måtte lade opp. Det å måtte komme seg fra dansegulvet til baren var helt umulig uten å bli sølt på. Fordi folk hører på hver sin kanal med forskjellige rytmer i musikken er det ikke uvanlig at man havner i klem mellom to dansende idet man prøver å snike seg forbi. Aller best er det når begge disse dansende har hver sin drink i hånden. Å dusje i alkohol er vel noe av det “beste” som finnes? Bartenderne brukte også headset. Dette var nok for deres eget beste, fordi man skulle kanskje tro at støynivået på et slikt arrangement er mye lavere enn en vanlig lørdag ute. Men der tar man grådig feil. Musikken runger kanskje ikke over høyttaleranlegget, men Arkivet var ikke stille av den grunn. Det anbefales på det sterkeste å ikke ta av seg headsettet, med mindre man ønsker seg selv vondt. Har du noen gang sett på “Top 10 worst Idol auditions”? Det føles veldig som en episode av dette.

Et godt tips fra oss som har gjort denne feilen selv. Kom i tide! Det er veldig begrenset med headset (og plass på Arkivet for den saks skyld), og når alle er tatt kan man ikke gjøre annet enn å vente. Man må altså vente til noen drar fra arrangementet og gir fra seg headsettet før en kan komme inn og ta over den ledige plassen. Dette kan ta alt fra ti til 40 minutter. Og i det fantastiske Stavanger-været, (A.K.A. regn og vind), er det ikke veldig gøy å vente ute lenge. Da dansegulvet var blitt så vått av alkohol at det begynte å ligne på et lite badebasseng, skjønte vi at det er på tide å ta kvelden. Det var jo tross alt bare torsdag. Man kan ikke dra på flatfylla da, hvis man skal være klar til dyst på lørdag igjen. Vi må ta vare på helsa (leveren)!

Smis | 39


Vagabond

På avveie i Norge En kjøretur for jobben ble litt lengre enn planlagt. Jeg lærte å aldri stole blindt på teknologiskutstyr. Tekst og foto: Metteliva Henningsen

”Du kjører rett frem hele veien,” sa kjæresten min og lastet ned en ny navigasjonsapp på telefonen min. Han så på meg med bekymring, og gikk utilpass rundt i stuen. Forklarte turen i detaljer. ”Det er rundt en times kjøring mellom de to ferjene. Skru på appen når du må.” Han var ikke trygg på denne situasjonen i det hele tatt. Jeg roet ham ned. Sa at jeg trolig har klart ting som var både større og verre enn å finne veien fra Stavanger til Bergen i bil. Jeg skulle tross alt bare rett frem hele veien. Hvem klarer ikke det!?

med forventet ankomst senest 5 timer senere. I noenlunde god tid til å få en god natts søvn og opp på jobb i ny by. Det var oktober, og sensommerens fine lys var etterhvert borte. Igjen var det vind og korte dager. Å kjøre rett frem gikk veldig bra, særlig i den nye fine bilen.

«Alt han kunne gjøre var å se på kartet og gjette hvor i alle dager jeg var... »

Jeg hadde akkurat begynt i ny jobb, med ansvar for drøyt 70 butikker på Sør- og Vestlandet. Med andre ord; jeg hadde fått meg en kjørejobb. Med 11 timers kjøring fra den sørligste butikken til den nordligste, ventet mange opplevelser på norske veier. Jobben var tilnærmet en lang road trip. Flaks var det at jeg nettopp hadde fått en ny bil med all slags behagelig utstyr. Alt utenom innebygd GPS. Jeg brukte heller kart på mobilen.

Destinasjonen var Bergen. Jeg besøkte byen for første gang året før, og likte så godt de mange platåene og de fine utsiktene. Jeg bestemte meg for å kjøre dagen før, i tilfelle noe skulle skje, ville jeg ha ekstra god tid. Hadde jeg visst hva som ventet meg, ville jeg ikke kjørt så sent på dagen. SKIKKELIG BOMTUR Bilen pakket, kyss til kjæresten, to-go-koppen var fylt og en pose med snacks ble med. Det ble avgang fra Stavanger rundt 18-tiden,

Smis | 40

Jeg var raskt fremme ved den første av to ferjer. Mortavika til Arsvågen. En stor ferje med kiosk og brun mat, slik jeg husket den fra sist. Solen forsvant bak fjellene før båten var i havn på andre siden.

Jeg kjørte en god stund, følte jeg, og slo så på navigasjonsappen. ”Sving til høyre nå og ta ferja,” sa robotstemmen. Drøyt en time var gått siden den første ferja, akkurat som kjæresten haddefortalt meg på forhånd. Fremme ved neste båt. Det stemte, ikke sant. Jo, her var det mange andre biler som ventet. Kjørte ombord og betalte billett. Ble sittende i bilen. Har alltid elsket å bli sittende igjen i ro og fred. “Så koselig liten by”, tenkte jeg da jeg kjørte av ferjen. Små hvite trehus og fine hager. Vel små veier, men jaja, det er jo Norge. Hadde jeg bare visst at de små veiene ikke kom til å ta slutt de neste 150 kilometerne, og at det aldri ville komme skilt til E39 mot Bergen. Hårnålssving krever konsentrasjon, og her var det ikke annet enn svinger. Jeg kjørte og kjørte. Sving på sving. På dagtid var det nok


ganske så tydelig, at jeg var på feil vei. Etterhvert forsvant også lyktestolpene og jeg var alene i mørket. Telefonen ringte. Klokken var rundt 23.00 og kjæresten var på vei i seng. Jeg burde vært det samme i en deilig myk hotellseng. Men nei, jeg var på en helt annen vei, og skjønte ikke hvor jeg var. Han ropte på meg og jeg ropte tilbake. Vi kranglet så det ristet i bilens samtale-anlegg. ”Hvordan kunne dette skje!? Du gjorde ikke som jeg sa! Stopp bilen og orienter deg,” beordret kjæresten. ”Nei”, ropte jeg tilbake. ”Aldri om jeg vil stoppe her, jeg har hverken sett et menneske eller et hus på timer, og det ser ut som en skrekkfilm.” Dødssliten og lei meg. At kjæresten var sint, hjalp lite nå. I andre enden satt han, kjempefrustert over å ikke kunne gjøre noe. Alt han kunne gjøre var å se på kartet og gjette hvor i alle dager jeg var. ”Hva står det på skiltene?”, spurte han “Det er ingen skilt!”, ropte jeg irritert. Signalet gikk ut. Okay, pust. “Hva er det verste som kan skje?” tenkte jeg. At jeg må overnatte i bilen? At jeg må kjøre hele den lange veien tilbake igjen, og dra hjem. Fortelle sjefen, at beklager, men jeg klarer ikke å kjøre rett frem og følge E39. Jeg rakk å tenke på hvor mye mat jeg hadde, om jeg hadde teppe i bilen og hvor lenge oljefyret ville rekke. Alle beregningene sluttet ved tanken om å stå stille i ingenmannsland og sove. Jeg ville aldri finne roen her. Endelig et skilt. Tysse, 50 kilometer. Tysse ligger ved munningen av Tysseelva, innerst i Samnangerfjorden og har omtrent 1100 innbyggere. Fylkesvei 48 gikk tidligere gjennom stedet, men ble lagt utenom sentrum da Tyssetunnelen åpnet i 2015. Stedet har skole, bibliotek og tannlege. That’s it. Skillevei. Jeg stoppet bilen. Her var det bekmørkt og blikkstille. En rekke gatelykter lyste oransje, og en enkel lastebil sto parkert: 221 kilometer hjemmefra og fortsatt 50 kilometer til Bergen. DØDSSLITEN Det dukket opp flere og flere lyktestolper langs veien nå. Jeg pustet

lettet ut etter tre lange timer i et skrekkscenario av uendelig med mørke små skogsveier. For en spinkel byjente som meg, var dette et mareritt. Natten var ung. Jeg var nå i Bergen, men ikke helt ferdig med nattens prøvelser. Sett bort ifra nydelige utsikter, er Bergen også kjent for et nokså komplisert spindelvev av tuneller. Der mistet den elendige appen signal, og sendte meg rundt i ring. Som en romsonde i orbit. Til slutt kom det lille destinasjonsflagget frem på skjermen. ”Ta avkjørsel til venstre”, sa robotstemmen. Jeg fulgte instruksjonen. Ny tunell. Ny instruksjon. ”Foreta en u-sving når det er mulig”. Tunellen var flere kilometer lang og neste u-sving kunne tas 20 minutter senere. Jeg var totalt oppgitt og panikken begynte å komme. Jeg ville komme meg frem. Med en gang. Jeg var så utslitt at tårene begynte å renne. Klokken passerte 01.30, og jeg hadde på mirakuløst vis endt opp i Bergen sentrum. Kjøreturen hadde vart i nesten 8 timer. Sliten var ikke det rette ordet for tilstanden min. Svetten min luktet av stress og øynene var røde. Bergen sov ikke, her var det folk på gata til alle tider av døgnet. Jeg stoppet en ung jente som så mine røde øyne og hørte desperasjonen i stemmen min. Hun satte seg i bilen og viste vei til nærmeste parkeringshus. Heller ikke det skulle være lett. Klokken 02.15 satte jeg nøkkelkortet i hotellromdøren. Morgenmøtet med kollegaene ble tatt på telefon fra sengen den dagen. På hjemveien gikk det opp for meg hva som var skjedd. Nøyaktig 15,2 kilometer før den riktige ferjen, fra Halhjem til Sandvikvåg, er en knøttliten ferje som kjører Jektevik – Hodnanes. Kjærestens såkalte smart-app byttet rute da den oppdaget en alternativ rute. Slik endte jeg opp på hovedvei 49 og 48 hele veien fra Hodnanes via Tysse til Bergen. En 148-kilometers omvei. Uten tvil en aldeles vakker og nydelig tur, som jeg siden skulle ha likt å ta i dagslys uten stress. I mørket var jeg vettskremt. Det er viktig med riktig utstyr, som er riktig innstilt. Jeg brukte aldri den appen igjen. Det ble verken første eller siste gangen jeg tok feil ferje, men helt klart den verste og lengste omveien jeg har tatt. Jeg lærte i hvert fall å kjøre i god tid og å forberede meg på det utenkelige.

Smis | 41


Oppskrifter Tekst og foto: Social cooking

Meatballs with Pea Stew Ingrediants:

Preparations:

Meatballs: - 800g minced meat (beef and pork) - 1 egg - 1 onion, finely chopped - 1 tablespoon potato starch - 2 tablespoons bread crumbs - ½ teaspoon dry ginger - ½ teaspoon dry cloves - Salt and pepper

Boil the peas covered in water for 1,5 hour.

Brown sauce for the meatballs: - 1 small onion, finely chopped - 1l meat broth - 1 teaspoon mustard - 2 tablespoons flour - 1 small jar of water - 2-3 slices of brown cheese Pea stew: - 200g dry green peas, soaked over night - 1 tablespoon butter - 1 teaspoon salt - 1 teaspoon sugar 2 boiled potatoes per serving 1 tablespoon lingonberry jam per serving

Smis | 42

Combine all ingredients for meatballs and mix well. The longer you knead it, the better. Shape into equal meatballs and fry in a pan until they are brown on both sides. When the sauce is ready, simmer the meatballs in it for 10-15 minutes. For the sauce, soften the onion in some oil. Add the meat broth and mustard. Mix two tablespoons of flour with cold water and stir it until it´s smooth with no lumps. Pour the flour mixture into the broth. Let it thicken, then add the brown cheese. When the peas are cooked, add the butter, salt, and sugar, mix well. The plate should be served with boiled potatoes, meatballs with sauce, pea stew and lingonberry jam.

Pikelets with seasonal berries The Pikelets (Lapper) is a traditional dessert served all over Norway in many variations. This recipe with the milk kefir is probably the most common. In summertime, fresh juicy berries like strawberries, raspberries and currants go very well with pikelets and sour cream.

Ingrediants:

Preparations:

- 2 eggs - 100 ml sugar - ½ teaspoon baking soda - ½ teaspoon hartshorn salt - 500 ml milk kefir - 500 ml flour - 30 g melted butter - 300 ml sour cream - Some fresh berries

Whisk eggs, sugar, baking soda and hartshorn salt well. Pour in the milk kefir and flour, and lastly the melted butter. Let the dough swell for a few minutes. Bake the pikelets on a greased griddle or nonstick pan, so the pikelets won’t stick. Serve with sour cream and fresh berries..


Spør en SiS-psykolog Spørsmål:

Spørsmål:

Hei jeg flyttet hit nå i høst, og blir skikkelig deprimert av været her. Jeg mister all lyst til å gå ut, og vil bare aller helst ligge i senga eller bli hjemme hele dagen. Jeg har aldri slitt med depresjon, eller noe lignende, så jeg er litt fortvilet over hva det kan være. Vanligvis er jeg ei glad jente som liker å være ute blant venner og hygge meg, men nå er det helt motsatt. Hva kan jeg gjøre? - Jente, 19

Det nærmer seg nå eksamen, og jeg er sykt stressa fordi jeg ikke har lest noe pensum ennå. Jeg har det så sykt travelt med deltidsjobb ved siden av studiene, og blir veldig demotivert av at jeg ikke begynte tidligere. Tanken om å droppe ut, har slått meg. Jeg må innrømme at jeg er flink til å prokrastinere, og lurer på hvordan jeg kan motivere meg gjennom eksamenstiden? - Gutt, 20

Svar:

Svar:

Hei, Jente 19, det høres ut som du er inne i en litt tøff periode, og at været her i Stavanger ble dråpen som fylte begeret ditt? Det er tøft å flytte, mange forventninger, mye å tilpasse seg til, og mye ukjent. Det virker som du reagerer på dette med en «depressiv tilpasningsreaksjon». Slike reaksjoner er naturlige og er ofte forbigående. Du spør hva du kan gjøre, her er noen forslag: Trøst deg selv: «dette er kjipt, men det går trolig over», minn deg på at du vet hva det vil si å være glad. Nå blir du kjent med en annen side av deg selv, tristhet. Det er ikke farlig, men det gjør vondt. Prøv å akseptere høstmørket ute, og inni deg selv. Det er ikke noe å skamme seg over, du har lov til å trenge litt mer tid til å hvile og holde deg hjemme. Forsøk samtidig å holde fast i gode rutiner med studier, trening og kontakt med andre. Vi mennesker er sosiale dyr og følelsene våre blir påvirket av kontakt med andre. Ring hjem til noen du er trygg på, eller «kast deg ut i det» og kontakt noen på studiet ditt, vær den som tar initiativ til noe sosialt. Andre kommer til å sette pris på det. Vi anbefaler deg også å se tegnefilmen «Innsiden ut». Det handler om en jente som flytter og som reagerer på det, og er en morsom og lærerik film om hvordan tanker og følelser påvirker oss. Den inneholder mye å lære, også for voksne, og er en fin høstaktivitet når man kjenner seg litt «blå».

Å prokrastinere er noe vi vet mange studenter kan kjenne seg igjen i. Arbeidsmengden i seg selv skaper stress, og skyldfølelsen for ikke å møte egne forventninger kan bli overveldende. Når dette skjer er det lett å miste motivasjon, bli pessimistisk og kjenne seg tom for energi. Det kan være flere grunner til at man gjør dette. Siden du forteller at du har brukt mye tid på din deltidsjobb, kan det for meg virke som at du enten ikke har hatt tid, eller ikke har gitt deg selv tid til å prioritere lesingen din, noe som gjør det naturlig å spørre seg om du var motivert i utgangspunktet? Med hensyn til hva du kan gjøre så handler dette ofte om forventninger en har til seg selv. Uspesifiserte drømmer eller forventninger som «jeg skal gjøre det bra», kan virke motiverende, men blir ofte handlingslammende siden de ikke spesifiserer hva og hvor mye som skal gjøres, når og hvor, med hvem og på hvilken måte. Mer fokus på disse tingene kan hjelpe deg å bli mer opptatt av hva du skal gjøre i stedet for hvordan resultatene dine skal bli. Ved å gi deg selv små suksesser og måloppnåelser i hverdagen kan du oppnå større trivsel og kanskje resultatene kommer av seg selv. Til slutt: folk jobber ulikt. Noen jobber best jevnt og trutt imens andre har talent for mer intense økter opp mot «den endelige fristen». Det er ikke over før det er over.

Har du et spørsmål til SiS-psykologene? Send ditt spørsmål til smis@smis.no. Det vil være helt anonymt.

Smis | 43


6 på campus 1. Hvordan vil du beskrive din personlige økonomi? 2. Hvilken unødvendig ting føler du at du bruker mye penger på? 3. Hvis du hadde hatt råd til hva som helst, hva ville du kjøpt?

Erik Viste (26) – lærerstudent

1. Økonomien min er helt grei, jeg har det fint. 2. Snus. 3. Da ville jeg kjøpt båt.

Selina Alexandersen (21) – reiselivsledelse

1. Ganske bra. Jeg tjener stødig, og har mye opptjent. 2. Det må nok være at jeg kjøper mat på jobb. Og jeg bruker kanskje litt mye penger på jakker. 3. Jeg Ville kjøpt en bra bil!

Smis | 44

Linn Årstad (23) – lærerstudent

1. Det går greit. Jeg og mannen min deler. 2. Det må være Pepsi Max. 3. Jeg ville kjøpt hytte.

Jan Niestegge (25) – Business Administration (internasjonal student)

1. Jeg føler meg fri til å gjøre det jeg vil, selv om det er litt dyrt i Norge. 2. Jeg kunne nok kjøpt litt mindre klær. 3. Da ville jeg reist rundt i verden.

Louise Johannessen (25) – lærerstudent

1. Ganske bra, jeg kan gjøre det jeg har lyst til. 2. Avokado! 3. Da ville jeg fått meg en botanisk hage.

Maxime Allilaine (21) – Business Administration og ingeniør (internasjonal student)

1. Jeg får penger av foreldrene mine, som jeg kan bruke på dumme ting, men jeg gjør det ikke. 2. Ingenting, fordi det ikke er mine penger. 3. Jeg ville reist rundt i verden.


UiS-studenter kjøper kaffe for tre millioner kroner i året Det er ingen tvil om at fersk kantinemat som regel frister mer enn en vassen brødskive, men hvor mye kjøper vi egentlig i kantinen? Tekst og foto: Lisa Ravna Rørmoen Det er ingen tvil om at fersk kantinemat som regel frister mer enn en vassen brødskive, men hvor mye kjøper vi egentlig i kantinen?

og smiler stolt. Derfor er ikke det faktum at det blir solgt 43.800 stykkfrukt i året noen stor overraskelse.

Det er en etterlengtet sol som skinner over campus Ullandhaug en torsdag ettermiddag på bokkaféen. Flere studenter er ferdig med dagens forelesning, og har tatt turen hit for sosial studietid og god mat. En gjeng snakker om kommende eksamener. Noen leser for seg selv, og et par stykker tar bilde av dagens fangst fra kantinen.

80 KILO POTETER I UKA Ettersom det er torsdag, står flere studenter i kø for å få seg en etterlengtet komlemiddag. Hver eneste torsdag gjøres 80 kilo poteter om til komler. Med 11.100 hjemmelagde komler i fjor, var det mer enn et par fornøyde studenter på campus.

Hver dag selges det i snitt kaffe til 15.900 kroner på alle SiS’ kaféer. Dermed er den lille, røde koppen jeg har foran meg, med rykende svart kaffe bare én av cirka 1.000 som blir solgt i dag. I 2016 solgte nemlig SiS kaféene kaffe for over tre millioner kroner.

Til sammen bruker studenter og forelesere rett over 20 millioner i året på det kantinene har å tilby, dette er utenom den selvstendige kantinen på campus Ullandhaug, Line Huset.

KALD MAT SELGES MEST Likevel er det kald mat som er den største varegruppen. SiS-kantinene selger kald mat til i overkant av ti millioner kroner i året. To damer sitter i en rød, vintage sofa, som for så vidt er en gjennomgående stil i bokkaféen. På fanget har de hvert sitt plastbeger med salat fra salatbaren. 60.000 salater blir solgt i året. Det er Arve Kristiansen, direktør i SiS, rimelig fornøyd med. - Vi er rimeligst av alle samskipnadene på stykkfrukt, sier han

I tillegg til alt dette, får man jo hver tiende middag i SiS sine kantiner gratis. I fjor ga de bort middager til en totalverdi av 95.000 kroner. Campus-kantinene er ikke helt som alle andre kantiner. Med åtte utsalgssteder rundt i Stavanger og Sandnes, som alle har godt utvalg, er det ikke rart studenter bruker en del av pengene sine her, som vi ser i salgstallene. De er også reddende engler for de som ikke har rukket frokost, og for kaffetørste studenter i eksamenstiden.

Annonse

Tilbudsguiden til et billigere og bedre studentliv AVIS

abo@morgenbladet.no www.morgenbladet.no Tlf: 23 33 91 80 50 % studentrabatt på Morgenbladet Bestill her: www.morgenbladet.no/student BRILLER

FLYTTING

Skal du flytte til Stavanger eller Bergen?

Bjørns Trafikkskole Torggata 5 4307 Sandnes

Vi tilbyr flyttehjelp, flyttebiler, tilhengere og lagring av dine eiendeler.

post@bjorns.no Tlf:51 66 03 35 www.bjorns.no

Bestill her www.bergenlager.com eller ring oss på 55989810

Sjefen har en god Mandag:)

FRISØR Synsenteret i Stavanger Kirkegata 26 4006 Stavanger mail@synsenteret.no Tlf: 51 85 80 80 www.synsenteret.no Kun kr 390,- for synsundersøkelse, ordinært 590,30 % på brilleinnfatning ved kjøp av komplett brille, -10 % på kontaktlinser.

KJØRESKOLE

Så derfor fortsetter Superpakken til kr17 990 for KL B

MAT&DRIKKE

ALF&WERNER Nedre Strandgate 13 4005 Stavanger post@alfwerner.no TLF: 51 56 36 82 www.alfwerner.no Alf &Werner studentkort med fordeler. 3 etasjer, 4 barer: Livemusikk, Lounge, Nattklubb, Cocktailbar med uteservering.

Colosseum Sola Tannlegesenter Colosseum Stavanger Colosseum Sola solakrossen@colosseum.no stavanger@colosseum.no sola@colosseum.no Vi tilbyr alle studenter kr 650,for undersøkelse og enkel rens. + 10% på all behandling. (gjelder ikke spesialisttjenester og tanntekniker)

Quiz hver onsdag Studentkveld hver torsdag Hendrix Hair Bakkegata 7 4006 Stavanger Tlf:51 55 54 00 www.hendrix.no Instagram: @hendrixhairstavanger På Hendrix Hair finner du colorister med spesialisering innen farge, makeovers, extensions.

Din Trafikkskole AS

TANNLEGE

Avd. Stavanger Boganesveien 29,4020 Stavanger Avd. Hinna Vågsgata 22, 4306 Sandnes post@din-trafikkskole.no 464 22 022 www.din-trafikkskole.no 10% studentrabatt

15% studentrabatt Moderne tannlegesenter Allmenn og spesialistbehandling Bestill time online på tannklinikkenlarsenogboe.no

Oris Dental har to klinikker: Madlagården, Madlamarkveien 2A madla@oris-stavanger.no og Laberget 28, Hinna Park hinna@oris-stavanger.no www.oris-stavanger.no Tlf. 51 59 70 00 Vi tilbyr 40% studentrabatt på undersøkelse, tannrens og 2 røntgenbilder.

Smis | 45


Quiz Quiz Disney

Pokémon

1. Hvilken Disney klassiker var den første i rekken?

1. Hva heter de første Pokémon-spillene som ble gitt

2. Hvem har laget filmmusikken til både Tarzan og Min bror bjørnen?

2. Hvilket nummer er Pikachu i pokedexen?

3. Hvem gir stemmen til både den norske og

3. I hvilket år feiret Pokémon sitt 20års-jubileum?

svenske versjonen av Ariel i Den lille havfruen?

4. Hvor mange Pokémon finnes det per dags dato

4. Hvor mange Disney-klassikere finnes det?

(Oktober 2017)?

5. Hvilken film er den mest økonomisk innbringende

5. Hvilke tre typer pokémon kan man tradisjonelt

disney klassikeren?

velge mellom i starten av spillene?

6. hvilke to komikere har gitt stemmene sine til

6. Hvilken dato lanseres de nyeste spillene i serien?

timon og pumba i den norske versjonen? 7. Hva heter Moana her i Europa?

7. ...og hva heter disse? 8 . Hvor mange pokemon kan du ha med deg i kamp

8. Når kjøpte Disney Pixar?

samtidig?

9. Hvilken Disney klassiker ble utgitt i 1994?

9. Hvilken pokemon er nummer 150 i pokedexen?

10. I hvilken Disney film synger Tor Endresen

10. Hvor mange forskjellige utviklinger har Eevee?

sangene på norsk?

Smis | 46

ut utenfor Asia?


Film

Premie-quiz

1. Hvem regisserte Titanic?

1. Hvor mye penger forvalter Studentkapi-

2. Hvem har hovedrollen i den nye Bladerunnerfilmen? 3. ...og hvem hadde hovedrollen i originalen? 4. Hvilket produksjonsselskap står bak Shrek? 5. Hvem vant oscar for beste film i 2017

tal AS? 2. Hvem av studentlederne forvalter mest penger? 3. Hvor mye tjener SiS på studentenes kaffe forbruk i året?

6. I hvilken film møter du karakteren ”Tyler Duredn”? 7. Hvem er kjent for frasen ”Life is like a box of chocolate”? 8. Hva heter filmen om Facebook? 9. I hvilken action-julefilm møter vi Bruce Willis som hovedkarakteren? 10. Hvem spilte prinsesse Leia i Star Wars filmene ?

Send inn svarene til kultur@smis.no og vær med i trekningen av to konsertbilletter! Frist 26. Februar Smis | 47


Kryssord

Fasit pĂĽ side 50

Smis | 48


Smis | 49


Løsninger for kyssord og sudoku

BULLS

Smis | 50


FASIT QUIZ:

Bidragsliste:

Disney

Journalister:

1. Snehvit og de syv dvergen 2. Phil Collins 3. Sissel Kyrkjebø 4. 55, Moana/viana er den siste som ble utigitt. 5. Frozen 6. Åsleik Engmark og Yngvar Numme 7. Vaiana 8. 2006 9. Løvenes konge 10. Tarzan

Pokémon

1. Rød og blå 2. Nr 25 3. 2016 4. 802 5. Gress. vann og ild 6. 17. November 2017 7. Ultra Sun og Ultra Moon 8. Seks 9. MewTwo 10. Åtte. Bonuspoeng for navn: Vaporeon, Jolteon, Flareon, Umbreon, Espeon, Leafeon. Glaceon, Sylveon.

Film

1. James Cameron 2. Ryan Gossling 3. Harrison Ford 4. Dreamworks 5. Moonlight 6. Fight club 7. Forrest Gump 8. Social Network 9. Die Hard 10. Carrie Fisher

Pia Vinningland Christine Andersen Johnsen  Petter Klund Ole Jacob Strønen Riise  Ingrid Hovden Lisa Ravna Rørmoen  Guro Hennig Charlotte Christensen Christian O.G Svenningsen  Rolf Rølland Olsen  Helge Høyvik Rakstang  William Bakke Engvig  Aleksander Egeli  Lea C. Tvervåg Idris Aura Nitharsan Suntharamoorty Eira Aas Eide  Raïssa N. Lomboto Pernille Filippa Pettersen  Julie Johansen Metteliva Henningsen Tamara Kuklina  Lene Borchgrevink

Fotografer:

Pia Vinningland Morten Stareng Gundersen  Ole Jacob Strønen Riise  Lisa Ravna Rørmoen Charlotte Christensen Idris Aura  Jeremi Joseph Metteliva Henningsen Tamara Kuklina  Lene Borchgrevink

Illustratører:

Ewa Barbara Mundhenk Asbjørn Oddane Gundersen Rasmus Husebø

Smis | 51


Ny og bedre billett-app DĂĽrlig dekning? Vis billett uten nett

Tom for cash? Betal med Vipps

Sent ute? Aktiver billetten nĂĽr du vil

Last ned den nye billett-appen nĂĽ Smis | 52

Annonse

SmiS utgave 4 2017  
SmiS utgave 4 2017  
Advertisement