Page 1

Informatii importante Felicitari pentru alegerea unui produs Nice. Va rugam sa cititi cu atentie asecte instructiuni. Pentru ca instructiunile sa fie mai usor de urmat, am incercat in masura posibilitatilor sa grupam acestea in functie de fazele in care acestea trebuie executate. Va rugam sa cititi aceste instructiuni si “Observatiile pentru instalatori” anexate inainte de montajul acestui produs, deoarece acestea contin informatii importante referitoare la siguranta, montaj, utilizare si intretinere. Orice nu este explicit specificat in aceste instructiuni este interzis. Aplicatii care nu sunt indicate in aceste instructiuni pot cauza pagube in produs, persoane si alte bunuri. Nice si Nice Romania respinge orice responsabilitate pentru porti fabricate impropriu si orice deformari care pot apare in timpul utilizarii. Nu montati produsul in mediu exploziv.

1 Descrierea produsului Moby este un actuator electromecanic pentru automatizarea miscarii portilor cu unul sau doua canate. Pentru a asigura operarea corecta a motoarelor trebuie utilizata o unitate de comanda Nice. Sistemul de deblocare permite operarea manuala a portii.

2 Instalare 3 Verificari prealabile Inainte de a incepe montajul, verificati ca structura este corespunzatoare, asigurativa ca corespundfe standardelor in vigoare, asiguartiva in mod special ca: Poarta nu agata la deschidere sau inchidere Poarta este corect balansata; adica oprita in orice pozitie, ramane nemiscata Poarta se misca silentios si lin Zona in care va fi utilizat actuatorul permite miscarea usoara si in siguranta a portii Pachetul in care s-a livrat produsul este intact, v. fig. 1 Conditiile de montaj sunt compatibile cu dimensiunile actuatorului (fig.2), tinand cont de faptul ca unghiul de deschidere si sarcina aplicata motorului depinde de pozitia de fixare a suportului spate al motorului. Inainte de inceperea montajului, va rugam sa cititi paragraful 2.3 “Asamblare”, pentru a va asigura ca poarta permite permite un unghi de deschidere suficient si forta a motorului conform cerintelor clientului. Retineti ca MOBY actioneaza porti (cu una sau doua canate) care trebuie sa fie in bune conditii si sigure; ele nu pot fi invinuite pentru defectiuni cauzate de montaj incorect sau lipsa de intretinere.

4 Limitele utilizarii Forma, inaltimea portii (de ex. poarta plina) si conditiile meteo (ex. vant puternic) poate reduce considerabil valorile indicate in grafic.(v. grafic pe pag. 2 la punctul 2.2, pe axul orizontal lungimea pe canat, iar pe axul vertical greutatea maxima pe canat) Modelele pe 24 Vcc nu sunt potrivite pentru utilizare in conditii de vant puternic

Pagina 1 din 5


5 Asamblare Pentru asamblarea corecta a sistemului, verificati urmatoarele puncte: Proiectia stalpului C Unghiul de deschidere Viteza Forta (v. imaginea din pag.3 partea superioara)

2.3.1Fixarea suportului spate: Efectuati urmatoarele operatiuni: Masurati valoarea C (in exemplu este indicat 70 mm) Cautati valoarea C in grafic (fig.8), relativ la modelul MOBY utilizat si desenati o linie orizontala. Gasiti valoarea minima B pe grafic cu ajutorul liniei drepte desenate (in exemplu 130 mm – fig.9). Suprafata din grafic situata deasupra liniei contine punctele unde poate fi fixat suportul. Exista o relatie intre unghiul de deschidere a portii si pozitia suportului (A si B)cum reiese din grafic, relativ la fiecare produs, unde zonele colorate diferit reprezinta unghiurile maxime de deschidere. Daca de ex. poarta trebuie deschisa la 100° - 110°, punctele A si B trebuie sa identifice pe grafic un punct situat in zona de culoare corespunzatoare. In cadrul acestei zone, retineti faptul ca forta aplicata portii si timpul de deschidere si inchidere sunt direct proportionale cu valorile A si B si aceste valori trebuie sa fie similare pentru operare similara; linia recomandata de instalare ar trebui respectata in acest sens. Graficul din pag. 4 partea inferioara este utila pentru determinarea fortei maxime la capatul portii conform cu valorile A si B.

6 Fiaxarea suportului fata Suportul din fata (47) este fixat pe poarta conform distantelor D si E (vezi tabelele din pag. 5) Inainte de fixarea permanenta: Verificati daca linia de inchidere a carcasei motorului este perfect orizontala (fig.4) Deschideti si inchideti poarta de mana pentru a vedea daca se misca lin. Indepartati motorul si sudati suportul fata (47). Fixarea motorului pe suportul spate (fig.5) Fixati MOBY pe suportul spate (45) folosind furca (46), surubul (55), saiba (59) si piulita (61); strangeti complet surubul apoi slabiti cu 1/10 rotatie pentru a permite un usor joc Fixarea motorului pe suportul din fata (fig.6) Introduceti in suportul din fata (47) furca mobila a MOBY (34) si fixatil cu surubul (56) si saiba (60).

7 Deschiderea portii spre exterior Pentru asigurarea miscarii corecte a portii, uneori poate fi necesara utilizarea suportilor prelungiti (PLA6, optional) conform figurii din pagina 5 la mijloc.

8 Ajustarea limitatoarelor Limitatorul permite ajustarea pozitiei de operire a portii, eliminand necesitatea de opritori si prevenirea lovirii acestora de poarta. Simultan un microcomutator decupleaza tensiunea de la motor. A) deblocati motorul (v.cap.5) Pagina 2 din 5


B) C) D) E) F)

slabiti surubul (54) deschideti poarta pana la pozitia dorita mutati limitatorul pana la pozitia dorita Strangeti surubul (54) Modelele MB4006 si 5016 au si limitatoare pentru pozitia inchisa.

9 Montajul yalei electromagnetice (accesoriu optional) 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7.

Yala electromagnetica Placa de fixare a yalei electromagnetice (specificati orizontal sau vertical) Placa de fixare a limbii de blocare Stalp Limba de blocare Yala cu cheie Poarta

10 Configuratie tipica de sistem 1. Stalp pentru fotocelule 2. Pereche de opritori la deschidere 3. Cablu de alimentare principal 4. Unitate de comanda 5. Antena 6. Girofar 7. Fotocelule 8. Actuator Moby 9. Yala electromagnetica verticala* 10. Comutator cu cheie sau tastatura digitala *Se instaleaza daca se utilizeaza modelele reversibile MB4605 si MB4615, sau daca poarta depaseste lungimea de 3 m pe canat.

11 Legaturi electrice Legarea mufei de conectare Mufa conectoare este livrata asamblata si e pozitionata pe partea inferioara a motorului (v. pozitia 48 in lista de piese de schimb in interiorul copertei) Aceasta este utilizata pentru conectarea electrica la unitatea de comanda. Indepartati surubul (8) si folositi o surubelnita pentru a indeparta celelalte parti (ca in fig. din pag. 7), incluzand si suruburiel (3) 1. Garnituri 2. Bloc contacte 3. Surub strangere 4. Carcasa 5. Suport cablu 6. Saiba 7. Surub stranger cablu 8. Surub fixare Observatie: Mufa de conectare protejeaza IP65 conform DIN 40050, numai in cazul in care este montat corect conform imaginii. Conexiuni motor pentru modelele: Pagina 3 din 5


MB4005 – MB4006 – MB4015 – MB4605 – MB4615 – MB5015 – MB5016 – MB5615 Conectati firele cablului la “blocul de contacte nr.2” conform indicatiilor din figura de pe pag.7 1= deschidere 2= inchidere 3= comun = pamantare Conexiuni motor pentru modelele: MB4024 – MB5024 Conectati firele cablului la “blocul de contacte nr.2” conform indicatiilor din figura de pe pag.7 1= Motor+ 2= Motor3= Encoder+ 4= EncoderRetineti sa conectati cablul de pamantare conform standardelor in vigoare (EN 60204 – IEC 64-1 – EN 60335) ca in imagine(pag.7 jos).

12 Manevrarea manuala, decuplare Manevrarea manuala pentru modelele: MB4005 – MB4006 – MB4015 – MB4024 –MB5015 – MB5016 – MB5024 Poarta trebuie sa fie manevrata manual (fig.3) in caz de pauza de curent sau defectiuni la sistem. Pentru a putea misca poarta se actioneaza sistemul de deblocare manuala. Miscarea manuala este posibila numai daca motorul a fost montat corect si au fost urilizate accesorii originale. Manevrarea manuala pentru modelele reversibile: MB4605 – MB4615 – MB5615 In cazul acestor modele nu este necesarea deblocarea motoarelor pentru a putea manevra poarta manual (asigurati-va ca yala electromagnetica a fost deblocata); apasati tare pe capatul portii.

13 Testare Intrg sistemul trebuie testat de catre experti calificati, care trebuie sa efectueze testele necesare, conform riscurilor posibile. Pentru a testa Moby procedati cum urmeaza: Inchideti poarta; Deconectati alimentarea de la unitatea de comanda; Deblocati motorul; Deschideti complet poarta manual; Verificati ca pe parcursul miscarii poarat sa nu agate; Verificati ca oprita in orice pozitie, poarta sa ramana nemiscata; Verificati ca sistemele de siguranta si orpitoarele mecanice sa fie in stare buna; Verificati ca suruburile de fixare sunt stranse corespunzator; Verificati ca surubul melcat si pinionul de actionare sa fie bine unse cu vazelina; Verificati fotocelulele sa fie curate; Dupa verificarile de mai sus blocati motorul si alimentati unitatea de comanda;

Pagina 4 din 5


MOBY nu are sisteme de ajustare a puterii, acest tip de reglaje se face in uniotatea de comanda. Masurati forta de impact conform standardelor EN12453 si EN12445.

14 Intretinere MOBY nu necesita intretinere speciala, dar controale temporare, din 6 in 6 luni, vor garanta o mai mare durabilitate a motorului si functionarea corecta si sigura a sistemului. Intertinerea implica simpla repetare a procedurii de testare.

15 Reciclare Moby consta din diferite tipuri de materiale, care se recicleaza in concordanta cu legile in vigoare a fiecarei tari in parte. Nu exista pericole speciale sau riscuri derivand din dezasamblarea sistemului. Daca se solicita sortarea gunoaielor, componentele trebuie sortate dupa tip de material (electrice, aluminiu, plastic, etc.)

16 Specificatii tehnice (pag.8) Tensiune de alimentare

(Vca 50Hz) (Vcc) Curent (A) Putere absorbita (W) Condensator (uF) Nivel protectie (IP) Viteza (m/s) Cursa (Y) (mm) Forta maxima (N) Temperatura de functionare(째C Min/Max) Protectie termica (째C) Cicluri (%) Greutate (kg)

17 Modele si caracteristici 24Vcc, enc., irrev., opritor mec la deschidere Limit. la deschidere Pana la 3m/canat

Ireversibil 230Vca

MOBY

Reversibil

Rapid

Limit. la desch.si inchid.

Lent

Limit. la deschidere

Rapid

Limit. la deschidere

Lent

Limit. la deschidere

Rapid

Limit. la deschider

Lent

Limit. la desch.si inchid.

Lent

Limit. la deschider

24Vcc, enc., irrev., opritor mec la deschidere Pana la 5m/canat

230Vca

Ireversibil Reversibil

MB4024 MB4005 MB4006 MB4015 MB4605 MB4615 MB5024 MB5015 MB5016 MB5615

Pagina 5 din 5

http://www.smilo.ro/sites/default/files/distribuitori/Instr.%20automatizari%20Nice/Lb%20romana/MB400  

http://www.smilo.ro/sites/default/files/distribuitori/Instr.%20automatizari%20Nice/Lb%20romana/MB4005.pdf