Page 1

Immersive Space 2013 – 2014 Joost Lettink C1P

1


Inhoudsopgave

______________________________ Park Drie immersive spaces Museum Objecten in een ruimte Brainstorms Research Synopsis Foto opdracht Recept Teken een boom Storyboard Zelfreflectie

2

Blz. 3 Blz. 4 Blz. 7 Blz. 8 Blz. 10 Blz. 16 Blz. 19 Blz. 21 Blz. 22 Blz. 23 Blz. 24 Blz. 30


Park

______________________________ Als je aan het woord “Park” denkt, welke 5 dingen komen dan als eerste bij je op? Natuur, groen, romantiek, hondendrollen en buiten. En een stadspark dan? Een stadspark doet mij eerder denken aan een groot park in het midden van de stad. Dit hele park wordt omsloten door gebouwen. De reden dat ik hieraan denk is omdat ik mijn ervaringen met een stadspark uit het verleden associeer met het woord stadspark. Welke indruk krijg je bij het park in Arnhem? Het park maakt bij mij een veel grotere indruk als ik had verwacht. Ik ben er nog nooit geweest aangezien ik met de auto naar school ga maar ik had een absoluut ander beeld ervan. 1. 2.

Als ik in het park rondloop merk ik dat er veel meer te zien is dan bij de bij mij bekende parken. Er zijn monumenten, een meer, riviertjes etc. Ik ben als park eigenlijk een groot stuk gras met bomen en een looppad gewend. Aangezien ik eigenlijk alleen maar parken gezien heb waar je alleen maar kunt lopen en om de tijd even kunt zitten, heb ik nooit echt verwachtingen van een park gehad. Evenementen en bezienswaardigheden zou ik dus niet zo snel associëren met een park.

Ik heb deze foto gekozen omdat het toch weergeeft dat een park geen saai eentonig rondje hoeft te zijn. Deze foto straalt naar mijn mening uit dat er ook nog “leven in de brouwerij” kan zijn. Het park beweegt en veranderd dus constant. Zeg nou zelf, wat vindt u mooier dan het geluid van een beekje?

3


Drie immersive spaces

______________________________

Ik heb voor deze ruimte gekozen omdat deze immersive is voor mij. Dat komt eigenlijk simpelweg omdat ik dit overweldigend vind. Ik vind het helemaal geweldig om te zien dat er nog dingen in het leven zijn die ik nog niet met mijn eigen ogen waar heb genomen. De vormgeving is eigenlijk relatief eenvoudig. Water stroomt naar beneden door een reeks watervallen en deze eindigen in een groenblauw meertje. De sfeer die ik hieruit haal is eigenlijk rust. Het zou kunnen opgevat worden als chaos vanwege de constante beweging maar een duidelijke richting en oorsprong met als doel een rustige plek geeft zekerheid van een goed verloop.

4


Ik heb voor de letterlijke versie van “ruimte� gekozen omdat deze eigenlijk niet buiten te sluiten mag zijn. Er is eigenlijk bijna niets zo overweldigend als de ruimte. De vragen die eromheen tevoorschijn komen zoals of wij alleen zijn in het universum maakt het totaalbeeld nog sterker. Dit is een foto van de Crab Nebula. Wat ik vind dat deze foto eigenlijk uitstraalt, is dat ook in die enorme hoeveelheid aan duisternis er beeldschone dingen te vinden zijn. Omdat het zo alleen in het universum ronddwaalt, straalt het ook een soort eenzaamheid uit. Dit is maar weer een teken dat unieke dingen niet vaak voorkomen.

5


Ik heb voor dit plaatje gekozen vanwege de perceptie van anderen. Voor de meeste wespen is een wespennest met de lokale omgeving de enige ruimte die ze ooit zullen kennen. Als ik naar een wespennest kijkt bedenk ik mij dat eigenlijk net zo goed iemand nu naar ons zit te kijken. Misschien zijn wij niet zo groot als wij dachten. Dit geeft voor mij het immersive gevoel. Deze foto straalt een gezellige maar hardwerkende sfeer uit. Constant bezig met het zorgen voor de rest maar toch altijd samen zijn en nooit alleen in een grote wereld.

6


Museum

______________________________ Als je aan het woord "Museum" denkt, wat komt er dan bij je op? History, kunst, schilderijen, ouderwets en modern. Geeft het woord "Expositie" nog een extra toevoeging? Ja eigenlijk wel. Ik denk dan aan meerdere onderdelen over een onderwerp binnen een museum. Iets zoals alle kunst van Rembrandt. Indruk museum Ik ben naar het Museum van Moderne Kunst in Arnhem geweest. Ik ben wel eens eerder in een museum geweest zoals het Valkhof in Nijmegen. In verhouding is het museum van Moderne Kunst veel kleiner en ook vooral gefocust op een ander onderwerp. Het Valkhof was grotendeels op oude munten en oorlogsgeschiedenis gericht terwijl het Museum van Moderne Kunst zich meer richte op extravagante schilderijen of tentoonstellingen. Het museum had veel interessante onderwerpen. Echter was het wel jammer dat een groot gedeelte afgesloten was wegens verbouwingen. Het beeld wat het museum mij geeft is dat het een leuke plaats is om inspiratie op te doen.

Ik heb voor deze foto gekozen als een typische beleving van mijn bezoek weergeeft. Er hingen overal rekken aan de muren met schilderijen en deze vond ik toch een van de meest abstracte. Aangezien het moderne kunst is hoeft het niet zo perfectionistisch realistisch maar kan het ook iets abstracts zijn. Dit zag ik vaker terugkomen in het museum. Vandaar dat dit schilderij voor mij de beleving was van mijn bezoek.

7


Objecten in een ruimte

______________________________ Origineel:

Ik heb op het internet een lege kamer opgezocht. Toen ik onderstaande kamer vond kreeg ik er al meteen een soort van kil sfeertje bij. Dit was dan ook als gevolg de richting die ik op zou gaan bij het plaatsen van objecten.

8


Bewerkt:

Zoals te zien is in onderstaande foto zijn er een aantal aanpassingen gemaakt. De ene is subtieler dan de andere. Een dode man achter in de kamer met witte glimmende ogen, een dode geit op de grond, een gezicht in de schaduw in het midden van het plaatje, een christelijk kruis dat op de kop hangt aan de muur. Dit zijn enkele voorbeelden van veranderingen die ervoor zorgen dat de kamer een sfeer krijgt die akeligheid uitstraalt. Horror is naar mijn mening ook een mooi woord als beschrijving.

9


Brainstorms

______________________________ 1.

Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? De eerste ruimte die ik mij nog kan herinneren is mijn kamer in ons oude huis. Deze had lichtblauwe houten planken als muren en een klein gat in het plafond waar ik destijds doodsbang voor was.

2.

Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Ik had een nachtkastje met een kinderlampje. Meer had ik eigenlijk niet zomaar op mijn kamer, behalve een doos lego aan het voeten eind van mijn bed.

3.

Wat is de grootste ruimte waar je ooit in bent geweest? Buiten geld ook als een ruimte naar mijn mening. Daarom is de grootste ruimte waar ik ooit in geweest ben buiten.

4.

Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in bent geweest? De oude kruipruimte onder het oude huis. Deze was nog net hoog genoeg om liggend doorheen te komen. Ik schat zo’n 40 cm hoog.

5.

Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Ik voel me in sommige ruimtes prettig omdat ik mij dan niet helemaal hoef te focussen op van alles en nog wat. Als mijn omgeving rustig is ben ik dat ook, vandaar dat ik van natuurplekken houd.

6.

Voel jij je in sommige ruimtes onprettig? In een meer of in de zee voel ik mij zeer onprettig.

7.

Waar wordt dat gevoel door veroorzaakt? Ik ben dol op zwemmen maar ik ben bang voor het onbekende. Als ik zwem weet ik niet wat er zich onder mij bevind en daar ben ik doodsbang voor. Dit heb ik ook in donkere ruimtes waar ik niets kan zien.

8. Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit geweest bent kun je toch wel en voorstelling maken? In bijvoorbeeld de cockpit van een vliegtuig, of zo nodig op een andere planeet. Als ik er beelden van gezien heb zoals in een film associeer ik er mijn mogelijke ervaringen mee. 9.

Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Ik kan mij geen voorstelling maken van hoe het is in een zwart gat.

10.

Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film? Beschrijf die. Het huis van de film “The Grudge”. Het huis was afgebrand en iedereen die daar binnen komt krijgt een vloek over zich heen van een dode moeder en een dood kind die je gaan achtervolgen tot je zelf ook dood bent. Het huis was zo eng omdat je er bijna niks kon zien en er een zeer akelige sfeer hing.

11.

Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good movie? Beschrijf die. Forrest Gump. De ruimte die ik nooit zal vergeten is de bank waar de hoofdpersonage op zit terwijl hij zijn verhaal verteld. Deze ruimte geeft hem een soort rust om zijn gedachten te laten dwalen waardoor hij alles zeer gedetailleerd kan vertellen aan de mensen die wachten op de bus.

12.

Liever een koude of een warme ruimte? Ik heb hier een wisselend gevoel over, ik hou van een frisse en schone ruimte, maar ik houd ook van gezelligheid wat dus weer warmte uitstraalt. Ik voel me het meest comfortabel bij een combinatie.

10


13.

Liever een drukke of een rustige ruimte? Ik houd enorm veel van rustige ruimtes, Alleen zijn is naar mijn mening vaak een van de fijnste dingen die er zijn.

14.

Wat vind je van een ruimte met veel kleur? Kleur maakt iets heel snel heel chaotisch tenzij het goed afgestemd is. Ik ben meer van het minimalistische dus ik voel me beter bij een beperkte hoeveelheid kleur.

15.

Ben je bang om te verdwalen in een eenzame, lege ruimte? Een beetje. Aan de ene kant vind ik een lege ruimte fijn, aan de andere kant is het een van mijn grootste angsten. Ik ben doodsbang voor iets wat eeuwig doorgaat. Als ik eeuwig in een lege ruimte zit zonder iets te doen wordt ik helemaal gek. Zolang ik iets bij me heb zoals mijn laptop wordt het weer beter.

16.

Zou je ooit de ruimte in willen? Sowieso, ik zou er bijna alles voor doen om dat mee te mogen maken.

11


Mindmaps

______________________________ Mindmap 1:

Deze wereld zou over een immersive space gaan in je brein zelf. Je eigen brein als hoofdkamer waarmee je tochten kunt maken naar bijvoorbeeld je verleden, heden of verwachte toekomst.

12


Mindmap 2:

Mythologie is iets wat veel met fantasie te maken heeft. Van alle duizenden verhalen is een hele wereld gecreeĂŤrd die ik ook wilde toepassen als immersive space. Ik ben hier niet verder mee gegaan maar dit is wel een van de manieren hoe ik bij mijn huidige wereld ben gekomen.

13


Mindmap 3:

Ik heb deze wereld gekozen vanwege mijn grote interesse erin. Het is iets waarin je heel vrij in gelaten kunt worden terwijl het alsnog een hele rustgevende sfeer overgeeft.

14


Alfabet

______________________________ Aarde Natuur Bomen Ontdekking Creaties Positiviteit Dieren Quantiteit Emotie Rust Fantasie Sierlijk Grappig Trots Hoopvol Uitrusten Interactief Vriendelijk Jolig Wandeling Kleuren Xylophoon Leven Yell Magie Zooi

15


Research

______________________________ Ik ben al jaren fan van de site Newgrounds.com. Dit is de Flash versie van Youtube en hier is enorm veel informatie te vinden als het om flash spellen, kunst of films gaat. Jaren geleden ben ik voor het eerst op Newgrounds gekomen door ĂŠĂŠn bepaald filmpje. De stijl die hierin werd gebruikt vond ik zo gedetaileerd maar toch ook zo eenvoudig dat ik dat filmpje nooit meer ben vergeten (zie onderstaand plaatje).

Deze stijl zal ook zeker terug te vinden zijn in mijn immersive space.

16


Een andere stijl die ik ook heel mooi vond is de stijl uit een serie die ik vaak kijk. Deze serie heet Adventure Time. Dit is een tekenflm waarbij er met maar bijvoorbeeld 1 kleur schaduw toch heel veel detail wordt gecreeĂŤrd. (zie onderstaand plaatje).

Deze stijl is wat simpeler en duidelijk wat meer cartoon-achtig. Toch vind ik dat met een bepaald beperkt kleurenpallet er een heleboel wordt bereikt. Net zoals het vorige plaatje zal ik deze stijl terug laten komen in mijn immersive space. Het kan ook zijn dat ik een combinatie maak van de twee.

17


Opdracht 4

18

Moodboard

______________________________


Synopsis

______________________________ Korte beschijving Mijn wereld gaat over de natuur in combinatie met fantasie. Er zullen dingen in voorkomen die in het echt niet mogelijk zijn. Vliegende eilanden, planeten heel dichtbij, rare wezens en rare kleuren fauna zijn enkele voorbeelden hiervan. Mijn visie hierop Ik wil overbrengen hoe fijn het kan zijn om even rustig de tijd te nemen om te genieten van je omgeving. Ook wil ik een vorm van mysterie en fantasie overbrengen. We leven in een tijd waar bijna alles al bekend is. Fantasie zorgt ervoor dat deze grens overschreden kan worden. Korte beschrijving 3 ruimtes Ruimte 1: In de eerste ruimte is een landschap te zien met een riviertje en een bos. Hierin komen meerdere poppetjes tevoorschijn die interactief zijn. Op het achtergrond is een grote planeet te zien en in het midden zit het hoofdpersonage van de immersive space als je op het gat in de grond klikt gaat hij naar scene 2. Ook zijn er vliegende eilanden op het achtergrond te zien. Deze vliegende eilanden brengen je naar ruimte 3. Ruimte 2: In de 2e ruimte valt het personage door een gat naar beneden in een grot. In deze grot zit een groot monster en achterin de grot zitten twee openingen en is de lucht te zien waar het vliegende eiland dat je naar de 3e ruimte brengt ook zichtbaar is. Ook kun je vanuit deze ruimte op een touw klikken die je weer naar de eerste ruimte brengt. Aan de zijkant zijn een soort van elvenbankjes te vinden. Ruimte 3: Deze ruimte speelt zich af in de lucht op het vliegende eiland. Dit eiland zit tussen de wolken in en krijgt een ander soort uiterlijk. Het gras wordt wat blauwer en alles wordt wat hemelser. De lucht weergeefd sterren in plaats van de blauwe lucht en de hoogte wordt hier echt benadrukt. Het poppetje zit hier appels te eten van een boom. Beschrijving sfeer De sfeer die ik wil overbrengen is ontdekking en ondertussen ook rust. Elke keer als je de immersive space ziet moet je weer tot rust kunnen komen. Beschrijving vormgeving De vormgeving die ik ga gebruiken in mijn immersive space is relatief simpel. Met ĂŠĂŠn kleur moet ik elk onderdeel maken. Echter krijgt elk onderdeel (zoals mijn hoofdpersonage) ook een lichtere kleur voor lichtweerkaatsing en een donkere kleur voor schaduw. Alles wat gemaakt is krijgt dus rond de 2 of 3 kleuren. Ik maak geen of amper gebruik van lijnen. Ik wil echt at de buitenkant van een wezen niet eindigt bij een lijn omdat het dan te cartoon-achtig wordt.

19


Voorbeelden mogelijke animaties Ruimte 1: - Bewegende planten - Bewegende wolken - Interactieve poppetjes - Vliegend eiland Ruimte 2: - Ogen van een monster die je volgen - Meerdere ogen openen zich als je klikt - Elvenbankjes die toonladder geluid maken - Vliegend eiland Ruimte 3: - Poppetje aan het eten - Diertje die in een boom tevoorschijn komt om de tijd en dan verdwijnt - Diertjes die spelen in de wolken - Sterren die bewegen - Andere vliegende eilanden - vulkaan wolken

20


Foto opdracht

______________________________ Ik heb 5 foto's gemaakt van een object uit mijn omgeving met verschillende belichtingen.

Licht van onderen: Hierin komt het licht van onderen en is duidelijk te zien dat het door het hele flesje reist en het hele flesje licht laat geven.

Licht van boven: Hier komt het licht van boven. Er is duidelijk te zien dat er op de ondergrond een bredere schaduw te zien is dan het flesje.

Licht van achteren: Dit is een foto van het flesje met het licht van achteren. Het hele flesje licht weer op, net als in de eerste foto alleen dan op een andere plaats.

Licht van de zijkant: Het licht komt hier direct van de zijkant en aangezien het licht door het flesje heen kan reizen is de schaduw niet volkomen solide.

LIcht van voren: Hier komt het licht van het punt waar de foto is genomen. Er is een klein beetje schaduw zichtbaar op het achtergrond en een licht stuk voorop.

21


Recept

______________________________ Wat heb je nodig: - 25 wandelbenen - Bladkruiden naar keuze - Elke vrucht bedenkbaar - Vlees van wild dier naar keuze - Blinddoek - Vriend - Geheim - Bladerdeeg - Boom recept: - Meng 25 benen samen in een kom met de mixer en voeg er verscheidene bladkruiden bij zoals mint totdat de smaak acceptabel is, - Voeg daarna van elk bedenkbare vrucht een paar blokjes toe en meng het goed door elkaar, - Bak ondertussen het vlees van een wild dier naar keuze tot het goed doorbakken is en leg het erbij. - Laat jezelf vervolgens blinddoeken en laat een vriend verschillende ingredienten toevoegen wat je niet mag weten. - Doe het blinddoek af en stop stukjes van het gerecht in het bladerdeeg en vervolgens in de oven op 300 graden voor 1 uur. - Serveer het op een boom.

22


Teken een boom

______________________________ Ik heb van de appel uit mijn 3e ruimte 5 verschillende versies gemaakt. Ik kies voor de eerste appel omdat dat de stijl is die ik wil aanhouden. Ook is dit wat meer de stijl van flash zelf wat ik heel mooi vind.

23


Storyboard

______________________________ In dit onderwerp bespreek ik mijn 3 ruimtes en geef ik weer wat de inhoud er allemaal van is, hoe het uiteindelijke resultaat (mogelijk) zal worden en welke interacties er zich zullen voordoen. Ruimte 1:

Achtergrond: Het achtergrond bestaat uit de wolken, het gras, de bomen etc. De bomen vallen snel op bij het achtergrond vanwege het de felle kleuren. Deze kleur is terug te zien in de bloem en een klein beetje in de planeet die doorzichtig is gemaakt. Objecten: Er zitten een aantal objecten in de eerste ruimte. Het blauwe poppetje links, het roze poppetje op de steen en het bruin/oranje poppetje in het midden. Zijn de hoofd-objecten die een rol zullen spelen in deze ruimte. Interactie/Beweging: De bewegende onderdelen zijn de wolken, het vliegende eiland, de 3 voorgenoemde poppetjes en de plant rechts voorin. Navigatie: Qua navigatie is er een mogelijkheid om naar de tweede ruimte te gaan door op het gat in het gras te klikken. Deze is duidelijk te herkennen. Om naar de derde ruimte te gaan kan er op het vliegende eiland geklikt worden. Er zijn dus verbindingen naar de andere twee ruimtes.

24


Acties: Zoals links te zien is begint het poppetje terwijl hij je aankijkt. Pas als jij op hem klikt gaat hij glimlachen, verdwijnt hij en springt hij even later achter de bomen weg.

Dit is het poppetje dat je volgt. Uit zichzelf kijkt hij een keer om naar het gat in het gras. Als je vervolgens op het gras klikt om naar de tweede ruimte te gaan staat hij op en springt hij het gat in.

Dit roze balletje springt aan het begin van de space op de rots. Vervolgens wacht hij tot je op hem klikt. Dan gaat hij een soort engelachtig deuntje zingen en springt hij weer terug in het water.

25


Ruimte 2:

Achtergrond: Het achtergrond bestaat in principe alleen uit de grot en een gedeelte blauw lucht op het achtergrond. Door maar een aantal kleuren te gebruiken voor schaduw ziet het er toch wat gedetailleerder uit. De kleur van het vliegende eiland wordt nog aangepast naar de kleur van de grot. Objecten: In deze ruimte zijn het monster, de elvenbankjes en weer jou personage de hoofdobjecten die een rol zullen spelen. Interactie/Beweging: Het oog van het monster, de elvenbankjes jou personage, de vliegende eilanden en een aantal vogels. Navigatie: In de uiteindelijke versie komt er een touw van boven te hangen zodat er van deze ruimte weer naar de eerste ruimte genavigeerd kan worden. De vliegende eilanden zijn weer de navigatie naar de derde ruimte.

26


Acties: Op het moment als je op het oog van het monster klikt openen er allemaal andere ogen. Deze ogen volgen jou muis ook en knipperen met hun wimpers.

Dit is ĂŠĂŠn van de elvenbankjes. Als je er met de muis overheen gaat, gaat hij gloeien en de onderste tot en met de bovenste maakt een geluid van een notenladder.

De animatie van de personage is nog niet klaar hier maar hij zal vanaf de bovenkant van het scherm neervallen op een rots en zal daar verbaast blijven zitten.

27


Ruimte 3:

Achtergrond: Het achtergrond bevat het blauwe gras, de wolken, de ruimte en het eiland waar je in ruimte 1 en 2 op zat. Ook is er een boom in deze ruimte waar de appels aan hangen Objecten: Jou personage, het eiland, de monster tentakels en de boom. monsters in de wolken Interactie/Beweging: Het hoofdpersonage, het vliegende eiland, de sterren, rook uit de vulkaan en de boom. Navigatie: Hierin is ook weer te navigeren naar de 2 andere ruimtes. Als je op het groene gedeelte van het vliegende eiland klikt ga je naar de eerste ruimte, als je op het bruine gedeelte van het eiland of de tentakels klikt ga je naar de tweede ruimte.

28


Acties: De tentakels van het monster bewegen al om de tijd uit zichzelf. toch zal een tentakel heen en weer bewegen wanneer je erop klikt.

De boom zal een appel laten vallen in de sneeuw die weer verdwijnt. Dit gebeurd alleen als er geklikt wordt op de boom zelf.

Het hoofdpersonage is hier niet zo goed te zien aangezien het nog een schets was en de tekening halfklaar is. Het monster heeft een appel in zijn hand en neemt elke keer als je op hem klikt een hap.

29


Zelfreflectie

______________________________ Hoofdvraag: Wat heb ik deze course geleerd? TIjdens deze course kwam het grotendeels neer op creativiteit. Je werd vrijgelaten om je eigen ding te creeĂŤren wat Ik persoonlijk heel leuk vond. We kregen een introductie van Flash wat ik eigenlijk al een aantal jaren geleden had geprobeerd te leren maar jammer genoeg vroegtijdig afscheid van had genomen. Ik begon eigenlijk meteen de eerste week al met het creeĂŤren van mijn flash. Ik kwam al snel tegen redelijk wat problemen aan aangezien ik zo vroeg begon, maar heb mijzelf er uit weten te halen. Door de problemen te leren kennen wist ik hoe ik ze moest voorkomen en leerde ik elke dag weer iets nieuws over flash. Het coderen is en blijft een obstakel en wat ik met flash kan is nog steeds zeer beperkt. Echter kan ik wel (met genoeg tijd) een goed product leveren. Het werkboek moest in Indesign gemaakt worden. Dit heb ik al eerder moeten gebruiken bij het vak Branddesign dus kende ik het programma al. Ik heb tijdens deze course geleerd er sneller mee om te gaan dan eerst. Planning is nooit mijn sterkste kant geweest. Ik kom vaak in de problemen met de planning zodat ik veel op het laatste moment moest maken. Vanwege mijn eigen grote interesse in Flash heb ik dat gedeelte wel redelijk ver weten te krijgen zonder in de problemen te raken. Ik weet wel dat het plannen van mijn taken een hele grote rol moet spelen tijdens deze gehele opleiding en mijn loopbaan hierna. Vandaar dat ik steeds meer ben gaan werken met een logboekje. Ik heb tijdens deze course veel geleerd. Dit bleef niet beperkt tot flash en indesign. Ik heb natuurlijk geleerd met flash om te gaan, mijn klasgenoten om hulp te vragen wanneer nodig, problemen beter aan te pakken en het beter verdelen van mijn taken. Alles samen bekeken vond ik dit een leuke course en heb ik er veel van geleerd.

30

Immersive space  
Advertisement