__MAIN_TEXT__

Page 6

6

TOEKOMST DEELECONOMIE

FOKUS-ONDERNEMEN.BE

Het is een mentaal probleem, van carpoolen weten we ook dat het goed is, maar toch willen we onze onafhankelijkheid niet opgeven

GROEN, MAAR OOK WEER NIET TÉ

De deeleconomie heeft een groen imago, maar dat mag je niet overschatten, zo waarschuwt professor Koen Frenken van de Universiteit Utrecht in een interview met DeWereldMorgen. Volgens de professor leidt delen tot minder energieverbruik en minder CO2-uitstoot, maar is er ook nog zoiets als het reboundeffect. “Als vakanties goedkoper worden vanwege AirBnB, ga je vaker op vakantie, ga je vaker met het vliegtuig en stoot je dus weer meer CO2 uit.”

- Alex Van Breedam

De kunst van het delen Terwijl voor consumenten de sharing economy op volle toeren draait, komen aan de B2B-kant nog maar net de eerste initiatieven om de hoek kijken. Wie zijn die pioniers? En waarom ontwikkelt deze markt zich een stuk trager? “Er is nog een serieuze mindshift nodig”. TEKST FREDERIC PETITJEAN

BEELD LEONARDO PATRIZI

U DIGITAAL BIJKLUSSEN WORDT BELAST

De regering gaat mensen die bijklussen via digitale platformen als Uber of AirBnB een apart statuut geven en hen daarop belasten. In ruil hiervoor zullen ze niet meer in een onzekere grijze zone moeten werken. Wie jaarlijks minder dan 6.000 euro bijverdient, zal maar één kleine belasting moeten betalen. De regering hoopt dat de maatregel dit jaar nog 20 miljoen euro opbrengt.

DEELECONOMIE WORDT MILJARDENBUSINESS

De totale waarde van de deeleconomie ligt momenteel op zowat vijftien miljard dollar, zo schat het consultancybureau PwC. Daarmee staan we nog maar aan het begin, want tegen 2025 zou de waarde al op 335 miljard dollar liggen. Zowat 44 procent van alle volwassen Amerikanen weet wat de deeleconomie inhoudt. Net niet één op vijf heeft al deelgenomen aan een transactie. Nog een opmerkelijk cijfer: AirBnB legt elke nacht ongeveer 425.000 mensen te slapen, 22 procent meer dan Hilton Worldwide.

ber, AirBnB, Peerby, Cambio, NeighbourGood, HomeAway,…Het aantal bedrijven dat consumenten deeldiensten aanbiedt, is haast eindeloos geworden. In de B2Bwereld is het aanbod kleiner: YardClub laat bouwbedrijven materiaal uitlenen dat ze zelf niet gebruiken, bij WeWork kan bedrijfs- en kantoorruimte in de aanbieding gezet worden. Floow2 is een meer algemeen platform waarop bedrijven en instellingen al hun overtollige assets en personeel kunnen verhuren, uitlenen of detacheren. Dat gaat van rollend materiaal over bedrijfsruimte en gereedschap tot zelfs personeel.

“FLOOW2 IS EEN nieuw zakenmodel dat financieel voordeel en duurzaamheid combineert”, zegt de Nederlandse medeoprichter Kim Tjoa. “Bedrijven gaan efficiënter om met hun activa, waardoor ze een financieel voordeel hebben. Tegelijkertijd zorgt dat voor minder afval- en transportstromen, wat goed is voor de duurzaamheid. Als kers op de taart komen meer mensen met mekaar in contact, wat de sociale cohesie bevordert.” “ER IS WEL nog een grote horde te nemen voor deze werkwijze massaal doorbreekt”, meent Kim. “Veel bedrijfsleiders redeneren nog volgens het oude denkpatroon: waarom zou ik mijn concurrent mijn bouwkraan geven? Nou, omdat je er geen werk voor hebt, die bouwkraan daar maar staat en omdat je er dan toch nog iets aan verdient (lacht). Het klinkt allemaal logisch, maar die mindshift hebben velen nog niet gemaakt.”

OOK IN BELGIË steken de eerste initiatieven de kop op. TriVizor uit Niel is een van de pioniers. “Wij zijn een soort orchestrator die zorgt dat bedrijven cargocapaciteit op vrachtwagens, schepen en treinen met elkaar kunnen delen”, zegt medeoprichter Alex Van Breedam. “We hebben zelf geen rollend materiaal of magazijnen. We kunnen wel bedrijven met elkaar in contact brengen, als een soort datingbureau (lacht).” En dat is nodig. In Europa rijdt één vrachtwagen op vier leeg rond. Bij de drie andere is de laadbak gemiddeld maar voor 57 procent gevuld. Om die capaciteit beter te benutten, moeten goederenstromen gebundeld worden. TriVizor beschikt daarvoor over een gigantische

database van ondernemingen en hun routes. Als er overlappingen zijn, is het zaak om de bedrijven rond de tafel te krijgen. VAN BREEDAM GEEFT het voorbeeld van bananenproducenten. “Op de plantages in Zuid-Amerika gaan alle bananen in drie mandjes, van drie grote producenten. Die drie concurrenten zetten aparte schepen, magazijnen en rijperijen in, om de banaan uiteindelijk in hetzelfde winkelrek te leggen. Je voelt intuïtief aan dat je grote besparingen in kosten en CO2 kun realiseren door alle bananen samen te vervoeren en te behandelen en het merklabel pas te plakken net voor de banaan naar de winkel gaat.”

NET ALS BIJ FLOOW2 kost het TriVizor

soms moeite om concurrenten met elkaar in zee te doen gaan. “Sluitende juridische afspraken en contracten zijn daarbij een hefboom”, zegt Van Breedam. “Wij zijn de architect van de samenwerking, berekenen en monitoren voor elke partij de winsten, leggen die vast en verdelen die ook. We trekken ‘Chinese muren’ op tussen de bedrijven, zodat ze elkaars gegevens niet hoeven te zien om toch te kunnen samenwerken.” VOORLOPIG ZIJN HET vooral multinationals die TriVizor weten wonen, onder meer Nestlé en PepsiCo zijn al klant bij het bedrijf. Kmo’s lijken er voorlopig nog niet aan toe. “Het is vooral een mentaal probleem, denk ik”, zegt Van Breedam. “Van carpoolen weten we ook dat het goed is, maar toch willen we die onafhankelijkheid niet opgeven. Er wordt nog te veel rekening gehouden met het heel uitzonderlijke geval dat er eens iets fout gaat, dat de andere partij niet opdaagt bijvoorbeeld.” BOVENDIEN GAAN de zaken gaan ook nog altijd té gemakkelijk. De ondernemer voelt de noodzaak nog niet genoeg om de omslag te maken. “Maar door het nakende capaciteitstekort dat eraan komt, zou dat wel eens heel snel kunnen gaan”, meent Van Breedam. “SOWIESO VALT DE klok niet terug

Ook ngo’s en de overheid zullen meer en meer met de deeleconomie aan de slag gaan - Kim Tjao

te draaien”, zegt Tjoa. “Deze beweging heeft de tijdsgeest mee. We staan aan het begin van een transitieperiode: ook ngo’s en overheidsdiensten zullen meer en meer met de deeleconomie aan de slag gaan. Nee, zoals vroeger wordt het nooit meer.”

Profile for Smart Media Agency | Fokus

Fokus Leasing & Fleet  

Bijlage van Smart Media bij Knack Magazine.

Fokus Leasing & Fleet  

Bijlage van Smart Media bij Knack Magazine.