Issuu on Google+

PORTFOLIO Sarah Marshall


Contents

Architectural Design Master’s Thesis: City Water 4 Public Spaces Public Life 8 Northlake Wharf 12 School of Urban Horticulture 14 Work Experience Daylight Pattern Guide 16 Daylight Simulation 18 Photography Freelance Photography 20 Black and White Photography 21 Built Work Collab/Fab Studio 22 Furniture 23


MASTER’S THESIS PROJECT: CITY WATER WINTER/SPRING, 2011 This thesis began as an investigation on what it would mean to implement an open stormwater system in downtown Seattle, based on precedents in Copenhagen and MalmÜ. The resulting design of a bathing facility for Elliott Bay at Pier L_HTPULZOV^^LKLÄUL standards for water quality. The design explores our relationship to stormwater and the bay, ans seeks to create a sense of public ownership over the quality of water in the Puget Sound.

4 | SARAH MARSHALL PORTFOLIO


Transverse Section, Multipurpose Room

Transverse Section, Boat Launch

Transverse Section, Sauna

1ST AVE

16

32

64

16

32

64

16

32

64

ALASKAN WAY

SARAH MARSHALL PORTFOLIO | 5


6 | SARAH MARSHALL PORTFOLIO

SARAH MARSHALL PORTFOLIO | 6


5

3

17

2 4

8

18

10

1 7

Under Deck

32

64

128

4

12

12

16

13

15

Above Deck

32

64

14

11

128

1. Kayak Storage 2. Showers 3. Lockers 4. Toilets 5. Changing Rooms 6. Sauna

7. Boat Launch 8. Heated Pool 9. Diving Platform 10. Sun Deck 11. Multipurpose Room 7YP]H[L6MÄJL

(KTPUPZ[YH[P]L6MÄJL 14. Kitchen 15. Solar Roof 16. Water Roof 17. Bike Storage 18. Intertidal Zone

ALASKAN WAY

SARAH MARSHALL PORTFOLIO | 7

1ST A


PUBLIC SPACES | PUBLIC LIFE STUDIO WITH GEHL ARCHITECTS WINTER, 2010 The goal of this project was to design a dense urban town center around the Mt. Baker light rail station. The studio began with an interdisciplinary study trip to Copenhagen, where we toured with Gehl architects for 2 weeks, learning about their approach to designing spaces for people. This project seeks to revitalize an abandoned grocery center and unused green space through the combination of agriculture, food production, and marketplaces. Collaboration by: Sarah Marshall, Maggie Winter, Christy Alexander, and Deanna Goldy

8 | SARAH MARSHALL PORTFOLIO


Goal: Create East/West links across Rainier

Goal: Balance of agriculture and commerce

Goal: Create a program of interdependent activities around light rail station

Proposal: Re-route vehicle [YHMĂ„JHYV\UKSPNO[YHPSJYLH[LH pedestrian link across Rainier

Proposal: Create high density pedestrian areas on both sides of Rainier

Proposal: New buildings to encourage density around the light rail station

SARAH MARSHALL PORTFOLIO | 9


Left: The roof of an abandoned grocery store becomes a site for urban agriculture

Below: The abandoned grocery store becomes a cooperative food production facility for start up wineries, canneries, etc.

10 | SARAH MARSHALL PORTFOLIO


Right: An urban plaza is created in the space outside a new public market on Rainier

Left: An open air market serves as a site for vendors and farmers who are using the growing space and food production facility across the street

SARAH MARSHALL PORTFOLIO | 11


NORTHLAKE WHARF WINTER, 2009 The goal of the Northlake Wharf is to provide access to the water for all. In designing this project the democratic character of Wallingford itself had a profound PUĂ…\LUJL!OV\ZLZMHJLLHJO other instead of the water; views are shared via streets that run south to Lake Union. The program was divided into two buildings: one containing all of the conditioned spaces and the other housing the restoration shop and the sail loft.

12 | SARAH MARSHALL PORTFOLIO


SARAH MARSHALL PORTFOLIO | 13


SCHOOL OF URBAN HORTICULTURE AUTUMN, 2008 The School of Urban Horticulture was designed as a part of a larger campus, the Northwest Institute for Sustainable Technologies. This project included a Master Plan of the entire campus by the whole studio, and individual design projects for the various schools on the campus.

9="0/%;',.'

)+5$%$1

99"0/%;',.'

5$#%*<%1

9:"0/%;',.'

4+3'/!"$''"

!"#$%&'(

!"#$%&'(

!"#$%&'(

&%))'$1

school of urban horticulture

!"#$'

)#%*+,&

)'-".$'/0%))

',"$1

-%6' )#%*+,&

&%))'$1

)#%*+,&

',"$1 %"$+.2/)#551

)#551

%*2+, '70+5+"

2#-3/.4/!".*+#

<#$3!0#4

-#8)%5

!".*',"/.,+#,

',"$1 &%))'$1 ',"$1 %.*+"#$+.2

.,+#,/!"$''"

14 | SARAH MARSHALL PORTFOLIO


CONSERVATORY ROOF: Glass conservatory roof provides light for plants; operable panels allow building to breathe. GREEN SCREEN: Green wall is supported on exterior walkways; shade laboratories in summer and allow maximum light during winter.

WALKWAYS: Metal grate with vertical slats that allow some light penetration into labs. GLASS CURTAIN WALL: Encloses entire laboratory space, hung from the steel frame system behind it. STEEL FRAME: Consists of castellated girders that allow utilities to run through them to vertical, light/air shafts at the east end of the laboratory.

CONCRETE FRAME: A forest of concrete columns are used for for the ground level open space. SARAH MARSHALL PORTFOLIO | 15


DAYLIGHT PATTERN GUIDE DEC 2009- AUG 2010 This project, a collaboration between IDL Seattle, IDL Boise, and the New Buildings Institute, is intended as a guide for daylighting in buildings based on common design patterns and daylighting schemes. By using Ecotect and Radiance, and writing scripts to batch run a variety of daylighting variables (date, time, building dimensions, etc.) at once, it PZWVZZPISL[VPUĂ&#x201E;UP[LS`THUPW\SH[LH building to test the design possibilities that could have been. This process helps to answer certain questions about daylighting. For example, how deep is too deep to daylight with a courtyard? How does furniture build-out affect daylight distribution? This guide is intended as a web-based tool for designers. My role in the project included drawing models in Revit, Sketchup and Ecotect, running batch simulations in Radiance via Ecotect, synthesizing data through diagrams, and collaborating with web designers on layout options. 16 | SARAH MARSHALL PORTFOLIO

Pattern: Furniture, Daylight from One Side, Banner Bank building, Boise, ID

Pattern: Courtyard proportions, ;LYY`;OVTHZVMĂ&#x201E;JLI\PSKPUN Seattle, WA


Pattern: Daylight for space programming, NE Branch Library, Seattle, WA

SARAH MARSHALL PORTFOLIO | 17


INTEGRATED DESIGN LAB DAYLIGHT SIMULATION JUNE 2008- AUG 2010 My work at the Integrated Design Lab has consisted primarily of daylight simulation in Ecotect and Radiance. This project, a Net Zero addition to Hood River Middle School by Opsis Architects in Portland was modeled in Revit, and imported to Ecotect where I ran a daylight factor study. This study tells what percentage of outdoor light will make it inside with a variety of roof monitor options.

18 | SARAH MARSHALL PORTFOLIO


Music Room with south facing Skylights, December

Science Room with north facing skylights, December

Music Room with north facing skylight, December

Science Room with south facing skylights, December

SARAH MARSHALL PORTFOLIO | 19


FREELANCE PHOTOGRAPHY: NORTHWEST TRAVEL MAGAZINE MARCH/APRIL 2008

20 | SARAH MARSHALL PORTFOLIO


BLACK AND WHITE AND LARGE FORMAT PHOTOGRAPHY These photos were taken while helping John Stamets with the historical documentation of the Jackson Visitor Center at Mt. Rainier. They began tearing down the building the next, to be replaced by a new visitorâ&#x20AC;&#x2122;s center.

!"#$%&''(%)'*#+,%-%./#01%23/*' 456%789"#('9(/8'%:;;<= >/0?@%:;;A .B6%*#0C'8@%DE%FFG

Jackson Visitor Center September, 2008 B&W silver, 35 mm.

Silhouette and Mt. Rainier September, 2008 B&W silver, 35 mm.

SARAH MARSHALL PORTFOLIO | 21


COLLAB/FAB STUDIO: TWISP SPROUTHOUSE AUTUMN, 2008 The goal of this studio was to revive a former Forest Service complex as a center for agriculture in the heart of downtown Twisp. Based on community meetings, the town agreed that gardening and agriculture was a unifying link amongst townspeople, yet the town needed to kickstart ideas about developing this site. Our studio designed the Sprouthouse as part functional greenhouse and part art installiation to plant the idea of change on the site. The project is installed at the edge of an otherwise closed site and allows visual acces and passage through into the Forest Service complex.

22 | SARAH MARSHALL PORTFOLIO


FURNITURE STUDIO

!"#$%&'()'%!$"!)$%&'( !*+,

SUMMER, 2009 These tables were designed ^P[OĂ&#x2026;L_PISL\ZLLJVUVT`VM materials, and portability in mind. Recycled/found materials were used whenever possible.

HIJ)K)%!LM7N%O7.JK M'9?90'1%6P0,/(%!98PQ

SARAH MARSHALL PORTFOLIO | 23


Sarah Marshall Portfolio