Page 1

Immersive Space Marloes Wanders


Opdracht 1: Drie immersive ruimtes

Muurschilderingen Hierboven zie je twee afbeeldingen van muurschilderingen die erg realistisch zijn. Deze prachtige schilderingen zijn erg gedetailleerd en je zou zo tegen de muur aan lopen, daarom vind ik deze afbeeldingen ‘immersive’. Ook de combinatie van de muurschildering met een echte auto, maakt de belevenis compleet. De linker afbeelding straalt een gezellige en warme sfeer uit. Dit komt met name door de lichtinval en de warme kleuren die zijn gebruikt. De rechter afbeelding straalt een soort openheid en rust uit. Alsof dit een hele lange weg is die je naar een mooie plek brengt. Ook lijkt het alsof je heel ver kan kijken, en dat vind ik erg knap gemaakt.


Bodemloze lift Hierboven zie je twee afbeeldingen van liften zonder vloer. De linker afbeelding is van een lift in een winkelcentrum in London. De vloer is zo beschilderd dat het net lijkt of je in een diep gat valt. De sfeer die deze afbeelding weergeeft, doet mij denken aan wegwerkzaamheden. De lift is een beetje donker en het lijkt alsof de vloer van afgebrokkeld beton is gemaakt. De rechter afbeelding is een screenshot van een reclame filmpje van LG: http://www.youtube.com/watch?v=NeXMxuNNlE8. Deze lift zou goed passen in een kantoorpand. De vloer van deze lift bestaat uit tv schermen die in het begin wit zijn. Zodra een persoon in de lift stapt, vallen de ‘vloerpanelen’ stuk voor stuk naar beneden. Ik vind deze afbeeldingen echt ‘immersive’, omdat je alleen al aan de reactie van de mensen kan zien dat dit erg realistisch lijkt. Het is iets onverwachts en dit creëert een gevoel dat je naar beneden gaat vallen.


Skischans Hieronder zie je een afbeelding van een bijzonder toilet. In verschillende ski resorts die zijn gevestigd in Japan kun je op een toilet plaatsnemen dat een prachtig uitzicht biedt op een springschans. Ik vind deze ruimte ‘immersive’, omdat vanuit de zithouding de omgeving zo is ontworpen dat je hetzelfde ziet als een skischansspringer voordat hij zichzelf afzet om aan zijn lancering te gaan beginnen. Er is een set skilatten op de vloer afgedrukt, als je gaat zitten op de pot dan passen ze precies in de vorm van je voeten, hierdoor wordt de beleving nog meer versterkt.


Opdracht 2: Objecten in een ruimte

Woonkamer

Voor deze opdracht heb ik een woonkamer gemaakt. Ik heb geprobeerd om een huiselijke sfeer te creĂŤren. Een grote comfortabele hoekbank, met een salontafel op een lekker zacht vloerkleed. Een kleurig gordijn en gezellige schilderijtjes aan de muur. Tot slot nog een lamp aan de rechterkant om het af te maken. De vloer heb ik iets donkerder gemaakt, zodat het wat minder lijkt alsof het kleed boven de vloer zweeft. De bank en de tafel heb ik een lichte schaduw gegeven. Het is lastig om de meubels netjes in de ruimte te plaatsen, omdat deze ruimte vanuit een lastige hoek is gefotografeerd.


Opdracht 3: Immersive Space Wat is de eerste ruimte die je je kunt herinneren? Kun je nog objecten noemen en beschrijven die daar waren? Wat is de grootste ruimte waar je ooit in geweest bent? Wat is de kleinste ruimte waar je ooit in geweest bent? Waarom voel jij je in sommige ruimtes prettig? Waarom voel jij je in sommige ruimtes onprettig? Van welke ruimtes of omgevingen waar je nog nooit bent geweest kun je je toch wel een voorstelling van maken? Van welke ruimtes of omgevingen kun je je helemaal geen voorstelling maken? Kun je je nog een ruimte herinneren van een enge film? Beschrijf die. Kun je je nog een ruimte herinneren van een feel-good-movie? Beschrijf die.

Bedenk zelf 5 ruimtevragen en beantwoord die. 2. Maak een uitgebreide mindmap van alledrie de ideeĂŤn die je hebt voor mogelijke werelden / immersive spaces. 3. Bedenk voor elke letter van het alfabet iets wat met je (gekozen) wereld te maken heeft. Planning: les 2, gereed in week 2.

Immersive Space Werkboekje  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you