Page 1


Bebisboken frĂĽn retropyssel till bebisfest

av ulrika hjorth foto: maria rosenlĂśf


Bebisboken – från retropyssel till bebisfest Utgiven av Idus förlag www.idusforlag.se | info@idusforlag.se © Ulrika Hjorth © Foto: Maria Rosenlöf Grafisk form och sättning: Sandra Stridh, Idus förlag Första upplagan Tryckt av Riga 2014 ISBN: 978-91-7577-024-6


s u f u R Till


Innehåll Förord Mat, kärlek och mys

Barnets utveckling

8 10

12

Månad 1-4

14

Månad 5-8

16

Månad 9-12

18

Bebiskul

20

Något färgglatt som prasslar

22

Pyjamaskanin

23

Tittutbok

24

Vintagekul

26

Knappgubbe

28

Kärlekshjärta i fleece

30

Prasselfiskar

32

Knappband

32

Strumpskallra

34

Petflaskeskallra

36

Ett eget krypin

38

Skapa med skräp

40

Mjölkklossar

42

Fruktstund i fleece

44

Mer bebiskul

46

Sinnligt på bebisvis

48

Höra, Lukta, Se

50

Känna, Smaka

52

Bebisfint

54

Trolla med tyg

56

Bebishörnan

58

Bokstavskudde

58

Grenmobil

60

Vintagefint

62

Retroglad myshörna

64

Ettårsrummet

66

Smart förvaring och glada färger

68

Trasmobil

68


Blöjpåse i tyg 70 Knappfint

72

T-shirtklänning 74 Lappat och klart

76

Snabbfixade favoritplagg

78

Namntröja 80 Tygråtta 80 Hej fina rutin

82

Mer vila-mindre stress

84

Bebisfest 86 Bebisens stora dag 88 Barnsligt kul för små gäster

90

Mormor Judiths vaniljkrökar

90

Minimuffins med hallontopp

92

Knapriga schackrutor 93 I hjärtats tecken

94

Möra chokladsnittar 94 Kristyrhjärtan 94 Krispig citrontårta 96 Drömgoda dopbollar 97 Mördegshjärtan med glasyr

98

Hjärtebröd

100

Dopklänningen

102

Tygtavla

102

Namnsten

102

Inbjudningskort

104

Dopservetter

106

Paketen

108

Minneslåda

110

Sex bebismyter

112

BVC svarar

114

Bebisjul

118

Julmys på bebisvis

116

Pepparkaksdräkt i fleece

118

Hjärtetossor

120

Fingertomtar

122

Ispyssel

124

Julkul på ettårsvis

126

Beskrivning dopservett Tack

128 129


d Föror

Kanske har du som läser det här ett alldeles nyfött litet knyte därhemma? Eller en liten familjemedlem som börjar närma sig ettårsdagen?

Oavsett hur långt ni hunnit på bebisresan är en sak säker – första året är både omtumlande, utmattande och för det mesta helt fantastiskt. Som förälder gäller det att njuta, sova när det går, och försöka följa med i barnets häftiga utvecklingssvängar. Idag är utbudet av gulliga spädbarnsprylar, trendiga vagnar och söta bebiskläder större än någonsin. Och visst är det kul att investera i en och annan fin detalj till bebisens hörna, eller i några utvalda miniplagg av favoritmärket. Men det är också väldigt roligt att göra något eget till barnet, även om det bara handlar om att knåpa ihop en enkel strumpskallra (mycket poppis bland femmånadersbebbar) eller att sy fast en fin tygstjärna på första tröjan. Så lätt som möjligt ska bebispysslandet vara (tycker jag som fick sänkt betyg i textilslöjd…). Återbruk av både bebissaker, kläder och pysselmaterial känns också helt rätt under småbarnsåren. Härliga loppistyger och charmigt nötta bebissaker blir personliga inredningsdetaljer i barnets rum eller på bebisens dop- eller namngivningsfest. Och med ärvda och loppisfyndade plagg slipper din bebis farliga gifter i kläderna. Hur mycket kraft och energi man har över till annat än sova-mata-bära-karusellen varierar förstås från förälder till förälder. Själv var jag så snurrig av sömnbrist det första halvåret som mamma att jag ofta gick in i väggen (bokstavligt talat eftersom balans8


rubbningar kan vara ett symptom på långvarig sömnbrist!). Sedan lättade det och krafterna kom tillbaka. Känn därför ingen press på att gå loss vid pysselbordet om allt du behöver är att sova. Boken innehåller också massor av glada bebistips som varken kräver nål, tråd eller limstift. Att ta en sväng med bebisen till närmaste skogsglänta och spana in kottar, eller bara slappa lite tillsammans hemma i soffan, är också bebismys på allra högsta nivå.

Lycka till med din bebis! Ulrika Hjorth

9


Mat, kärlek och mys ”Ingenting utvecklar ditt barn mer än din kärlekfulla blick.” Citatet tillhör de finaste jag vet och kommer från spädbarnsforskaren Claes von Hofsten. Och visst har han rätt! Det enda en alldeles ny liten människa behöver är massor av närhet, kärlek och så mat förstås (blöjor är också svårt att klara sig utan ...). Ganska skönt att tänka på när det hela tiden kommer nya, och ofta svindyra, pedagogiska bebisleksaker. Ändå är det inte alltid så lätt att lita på att man räcker till som nybliven förälder – att bebisen får tillräckligt med näring, lagom mycket gos och rätt sorts stimulans. Inte minst eftersom tips och råd om hur man tar hand om en liten spädis brukar strömma in från bekantskapskretsen så fort barnet är fött. Råd som kan vara ganska svåra att värja sig mot. Här gäller det helt enkelt att stå på sig och komma ihåg att det faktiskt är du som känner ditt barn allra bäst. Och att det är relation som är viktigast just nu – allt annat kan vänta.

10


11


1-12der måna

Barnets utveckling

Från kisande litet pyre till nyfiken ettåring med självförtroende som solen själv … Resan ditt barn kommer att göra under det första året är hisnande, spännande och alldeles, alldeles underbar. Men snabbt går det, så häng med! Med drömsk blick vilar din nyfödda i din famn. Men barnet är inte alls ett ”oskrivet blad” som man trodde förr. Redan från första minuten i livet börjar bebisen utforska omvärlden. Den allra senaste forskningen visar att nyfödda barns rörelser inte styrs av primitiva reflexer, i första hand, utan av planerade handlingar. Ditt barn kan till exempel medvetet rikta blicken mot viktig information runt omkring (som ditt ansikte). Snart kommer den ena färdigheten efter den andra att avlösa varandra. Första ögonkastet, första jollret, första magrullningen … Alla blir de små milstolpar på vägen mot din lilla unges första tultande steg. Även om rörelsemönstren för ett barns grundläggande motorik – sådant som att rulla runt, gripa, sitta och gå – till stor del är medfödda så måste barnet träna, träna och träna för att lära sig att behärska ett nytt moment. Som bebisförälder är det viktigt att komma ihåg att inte alla barn utvecklas lika. Skillnaderna kan vara större än man tror mellan två exakt lika gamla bebisar. Ofta tror man att ett barn måste utvecklas enligt principen A B C, där till exempel förmågan att sitta ska följas av en lagom lång krypperiod innan det är dags att ta det första steget. Men många barn utvecklas istället enligt sitt alldeles egna schema, hoppar kanske över krypstadiet helt eller ligger nästan aldrig på mage. Och det går alldeles utmärkt det också. Så även om det här utvecklingskapitlet innehåller gott om tips, råd och fakta om vad som är typiskt för de flesta barn under det första året är en sak klar – din bebis är en alldeles egen person och helt unik.

(källa: claes von hofsten spädbarnforskare vid uppsala universitet)

12


13


Bebiskul


21


Något färgglatt som prasslar Att tillverka egna leksaker till bebisen är både enkelt och kul. Det mesta som behövs brukar redan finns i gömmorna därhemma. Annars är loppisfynd som fantasifulla barntyger, roliga knappar och dekorativa band smart att komplettera med. Sedan är det bara att sätta igång! Leksakerna som beskrivs i det här kapitlet är anpassade efter barns utveckling det första året men kan garanterat roa större barn också. Säkerhetsaspekten är förstås viktig när man gör leksaken själv. Läs gärna den här checklistan innan du börjar. Mjukisdjur ska ha ordentliga sömmar så att barnet inte kan pilla ut stoppningen. Knappögon och andra fastsydda detaljer måste sitta mycket hårt fast – kontrollera noga, innan och efter lek, att inget sitter löst. Använd tyg som tål att tvättas. Urtvättade tyger är att föredra framför nyköpta som kan innehålla gifter. Undvik föremål som är mindre än tre centimeter i diameter. Leksaken ska hålla för tuffa tag utan att gå sönder. Använd bara lim, kritor och pennor avsedda för småbarn som inte orsakar allergiska reaktioner om de kommer på huden. Snören, band och snoddar bör inte vara längre än 22 cm för att undvika strypningsrisk. Låt barnet leka med leksaken under uppsyn.

Tips på bra pysselmaterial • • • • •

Fina band Roliga knappar Kartonger Papper Vadd

• • • • •

Garn Gamla serietidningar Naturmaterial som kottar, grenar och blad Färgglada tygbitar i bomull och fleece Vattenbaserat hobbylim, nål, tråd och sax 22


Pyjamaskanin Det här behövs Ett par bebisstrumpbyxor En bodysuit eller en pyjamas i liten storlek Garn Vadd Nål och sax

Gör så här 1. Brodera kaninens ögon och nos med lite garn på ett par bebisstrumpbyxor. Fyll dem med vadd. 2. Använd samma garn som till ansiktet och sy, gärna med langettstygn, igen muddarna och eventuella andra öppningar på bebispyjamasen som ska bli kaninens kropp. Lämna öppet runt halslinningen. 3. Sy ihop halslinningen med strumpbyxlinningen. Nu är Herr Skutt redo att bli kramad!

23


9789175770246  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you