Page 1


Översättning: Elisabeth Helms


Aa avvikande, adj.

aberrant, adj.

”Jag brukar inte hålla på med sånt här”, sa du. ”Inte jag heller”, försäkrade jag. Senare visade det sig att vi båda två hade nät­dejtat förut, att vi båda två legat med folk vid första ­dejten förut, och att vi båda varit med om att trilla dit ­alldeles för fort förut. Men vi tröstade oss med att det vi egentligen ville säga var: ”Jag brukar inte gilla det så mycket.” Mät hoppfullheten i det ögonblicket, i den känslan. Allt annat kommer att mätas mot den.

5


abstain, v.

avstå, v.

Du får ursäkta att jag blev så förvånad över att du inte drack något den kvällen. ”Hur är det?” frågade jag. Det var inte din stil att tacka nej till ett glas efter jobbet. ”Ta nåt du”, sa du. ”Drick för oss bägge.” Så jag beställde två Manhattan. Jag visste inte om jag skulle fråga om du ville smaka. Jag visste inte att det ­kunde vara så här lätt att få dig att sluta utan vidare. ”Vad är det med dig?” frågade jag. Efter en dramatisk paus sa du väldigt allvarligt: ”Jag är med barn.” Och sen bröt du ihop. Jag skrattade trots att jag inte hade lust att skratta. Jag lyfte min Manhattan, vickade lite på den åt ditt håll till och ­frågade sen: ”Vems?”

6


abstraction, n.

abstraktion, s.

Kärlek är en abstraktion på sitt sätt. Men sen har vi nätterna när jag är ensam i sängen, när jag kryper ihop intill en kudde som inte är din, när jag hör tassande steg som inte är dina. Det är inte så att jag kan frambesvärja dig helt och hållet. I­ stället får jag klamra mig fast vid tanken på dig.

7


abyss, n.

avgrund, s.

Det händer att jag tvivlar på allt. När jag ångrar allt du har tagit ifrån mig, allt jag har givit dig och all tid jag har slösat bort på oss.

8


akronym, s.

acronym, n.

Jag kommer ihåg första gången du skrev under ett mejl med SWAK. Jag förstod inte vad det betydde. Det lät våldsamt, som när ett slag går in. SWAK! Batman slår ner Riddler. SWAK! Höga skrik: ”Du ljuger, du ljuger!” Tårar. SWAK! Så jag skrev och frågade: SWAK? Och nästa gång du skrev, tio m ­ inuter senare, förklarade du. Jag älskade den fåniga bild jag såg för mig av hur du lutade dig ner över laptopen och försiktigt rörde med ­läpparna vid skärmen för att besegla dina ord med en kyss innan du förvandlade dem till elektricitet. Nu har jag kvar ekot av den elektriciteten varje gång du s­ wakar mig.

9


adamant, adj.

stenhård, adj.

Du svor på att Meryl Streep fått en Oscar för bästa ­kvinnliga huvudroll i Silkwood. Nej, sa jag, det var för ­Sophies val. Av ditt sätt att argumentera skulle man ha kunnat tro att vi ­diskuterade Guds existens eller om vi skulle flytta ihop. ­Ingen kan vinna såna gräl – även om man går ut som ­segrare har man sårat motparten och det innebär alltid en viss känsla av förlust. Vi slog upp det förstås, och även om du höll med om att jag hade rätt betedde du dig ändå som om det var ett undantag. Just då funderade jag på att lämna dig. Under en kort sekund var jag på väg ut genom dörren.

10


besläktad, adj.

akin, adj.

I din profil la jag märke till att du älskade Fantastiska ­Wilbur. Så det var en sak vi talade om vid första dejten, om att vi båda tyckte att det mest träffande ordet för den var strålande, och att det mest hjärtslitande inte är när Charlotte dör utan när det ser ut som om alla hennes barn också ska lämna Wilbur. Spelade det någon roll på längre sikt att vi hade det ­gemensamt? Spelade det någon roll att vi båda två drack kaffe om kvällarna och att vi båda råkade ha varit i ­ ­Barcelona sommaren efter att vi slutade skolan? Var det något större avslöjande att vi var kittliga båda två och att vi båda t­yckte mer om hundar än katter? Var inte de där uppgifterna ­egentligen bara stödhjul tills den längre sikten verkligen fått fäste? Vi målade efter siffror och började båda två med grönt. För att det råkade vara vår älsklingsfärg. Och det, kom vi fram till, måste betyda något.

11


alfresco, adv. utomhus, adv.

Vi pallade inte med stan en minut till, så vi gick raka ­spåret in på en biluthyrning, ingen förbeställning, och åkte norrut. Medan du körde ringde jag runt och h ­ ittade till slut en stuga åt oss. Vi stannade vid ett snabbköp och köpte en vecko­ranson mat för två nätter. Det var inte särskilt kallt, så vi ställde ut köksbordet. ­Ljusen blåstes ut hela tiden, men det spelade ingen roll, för det var första gången under vår tid ihop som vi hade massor av stjärnor ovanför oss. Vinet lade an samtalstonen – slapp, lite på lyran, jordnära. ”Jag älskar att äta under bar himmel”, sa du och jag ­skrattade till. ”Vad då?” undrade du. Och jag sa: ”Nakna under himlen.” Nu var det din tur att skratta. ”Ja, känner du dig inte naken nu?” frågade du. Du tystnade och gjorde tecken åt mig att höra efter. ­Ljudet av skogen, känslan av luften. Vinet lade sig över

12


t­ ankarna. H ­ imlen, så närvarande. Och du, som såg mig ta in allt det där. Nakna för världen. Världen, naken för oss.

13


Bb balk, v. rygga, v.

Det var jag som sa att vi borde flytta ihop. Och redan när jag uttalade orden insåg jag att det skulle betyda att det blev jag som fick skulden om alltihop gick snett. Sen tröstade jag mig med detta: Om allt gick snett skulle det inte spela någon som helst roll vems fel det var att vi hade flyttat ihop.

14


banal, adj.; bane, n. banal, adj.; bane, s.

Jag tycker kopplingen mellan de här båda orden är intressant: det ena som betecknar den rad av triviala ­ ­andliga dödar som inträffar under loppet av en dag, och det andra som är den totala ödeläggelsen, ­kata­strofens själva hjärtpunkt. Jag tror vi står ut med det banala … ”Var din kyckling god?” ”Jag är så trött.” ”Vad kallt det är.” ”Var har du varit?” ”Vart vill du gå?” ”Har du väntat länge?” … som ett sätt att smita runt vår bane.

15


barfly, n. barlejon, s.

Du har förmågan att prata med vem som helst, en förmåga jag inte delar.

16


basis, n. grundval, s.

Det finns alltid ett kort ögonblick precis i början när man undrar om man är kär i personen eller i känslan av att vara kär. Om det ögonblicket inte går över, så var det inget mer – det är kört. Och om ögonblicket faktiskt går över är det ändå ­aldrig särskilt långt borta. Det står någonstans i bakgrunden, redo så snart man vill ha tillbaka det. Ibland finns det där till och med när man trodde att man var ute efter något annat, som en flyktväg, eller den ä­ lskades ansikte.

17


18

9789185763207  

Översättning: Elisabeth Helms aberrant, adj. avvikande, adj. 5 6 Kärlek är en abstraktion på sitt sätt. Men sen har vi nät- terna när jag är...

9789185763207  

Översättning: Elisabeth Helms aberrant, adj. avvikande, adj. 5 6 Kärlek är en abstraktion på sitt sätt. Men sen har vi nät- terna när jag är...