Page 1

7

Betong_inl_22_janEMEM_tb.indd 7

09-01-29 10.46.08


Bra att veta VAD ÄR BETONG? Betong består till åttio procent av bergmaterial, så kallad ballast, som är sand, sten och grus. Fjorton procent är cement, som i sin tur består av upphettad och mald kalksten, och sex procent av betongen är vatten. Det gör i princip betong till ett naturmaterial som är både miljövänligt och användbart och har lång livslängd. Betong är idag ett av världens allra viktigaste byggmaterial och har en lång historia. Det finns väldigt gamla byggnader, till exempel amfiteatrar, broar och hus, som är tillverkade av betong, och de kan ha stått sedan århundradena efter Kristus. Finbetongen som vi har använt till projekten här i boken blir relativt slät, eftersom den innehåller så små stenar, max 4 millimeter. Vill man ha en ännu slätare betong finns också lagningsbruk eller reparationsbetong. Du hittar alla olika sorters betong på vanliga byggmarknader.

FORMAR Formen du gjuter i är den viktigaste delen i processen, det är formen som ger själva resultatet och här gäller det att använda fantasin. Plast är ett bra material eftersom den är elastiskt, har en glatt yta och lätt släpper ifrån sig betongen, men många andra material, som kraftig papp, trä och metall, funkar också bra. Pensla eventuellt formens insida med lite vanlig matolja så släpper den lättare.

Hinkar, sandlådeformar, plastskålar, baljor, petflaskor och gamla förpackningar är exempel på bra och billiga formar som kan användas till krukor, fågelbad, ljusstakar och mycket annat. Till bordsskivor, bänkar och hyllplan krävs att du bygger en egen form med hjälp av spånskivor och reglar. Du kan också leta på loppmarknader och i andrahandsaffärer efter billiga och roliga formar. Det kan till och med vara så enkelt som att använda formarna från Ikea som man egentligen ska frysa isbitar i. Ibland måste man klippa upp formen när det är dags att lossa betongen. Då är det ju bra om formen är en gammal plastförpackning som ändå skulle slängas.

8

Betong_inl_22_janEMEM_tb.indd 8

09-01-29 10.46.24


ARMERING Att armera innebär att man förstärker betongen, vilket behövs när du gjuter större saker. En bordsskiva måste till exempel förstärkas för att inte gå av. Armeringen gör också att betongen blir mer frystålig. Till armering kan du använda armeringsjärn, armeringsnät, höns- eller putsnät. De två senare alternativen använde vi till våra projekt eftersom näten är mjuka och lätt kan klippas till med en tång. När du ska armera klipper du till en bit nät i storlek som passar formen. Tryck sedan ner nätet i den blöta betongen och fyll eventuellt på med lite mer betong så att nätet håller sig på plats. Det är inte alls så krångligt som det kanske låter. Du kan läsa mer om det här vid respektive projekt i boken.

DEKORATION För att ge betongen det där lilla extra kan man dekorera den med en massa olika saker. En kruka kan till exempel dekoreras med mosaikbitar som du tycker ner i den blöta betongen. Om du vill skapa ett oregelbundet mönster med egen mosaik kan du slå sönder gammalt kantstött porslin, blanda gärna olika mönster och färger. Gammalt porslin finns också ofta på loppisar och det är nästan gratis. Udda enstaka kakelplattor eller mosaikbitar brukar man kunna köpa billigt i kakelbutiken. Naturmaterial, som vackra stenar och snäckor, är också jättefina att dekorera med. En variant är att även gjuta själva dekorationen. Gör exempelvis små betongblad som du sedan fäster på fågelbadet eller krukan.

Betong_inl_22_janEMEM_tb.indd 9

09-01-29 10.46.30


Blanda betong Det första momentet när du ska börja gjuta i betong är naturligtvis att blanda till själva betongen. Du behöver egentligen bara vatten och finbetong som blandas ihop till en smet. Här följer en lista över sådant som du behöver och en beskrivning av hur man gör. Beskrivningen gäller och är densamma oavsett vilket projekt du vill göra.

MATERIAL & REDSKAP DU BEHÖVER • Finbetong som du köper på byggmarknaden i säckar om 25 kg. • En eller ett par vanliga plasthinkar att blanda i. • Vatten • Spade eller murarslev att röra med. Du kan också skaffa en visp som du fäster på en borr eller en skruvdragare så blir blandmomentet inte så tungt. Denna typ av visp finns på byggmarknaden. Ska du blanda riktigt mycket och vill investera i en betongblandare finns sådana på byggmarknaden. De kostar från ett par tusenlappar. • Handskar. Ha för vana att använda handskar eftersom betongblandningen är frätande och mycket uttorkande för huden. • Munskydd. Andas inte in dammet från den torra betongen, använd munskydd för säkerhets skull.

ETT FÖRSTA TIPS:

”Ha alla formar som du tänker använda förberedda och klara innan du blandar till betongen” Börja med att hälla en skvätt vatten i hinken och häll sedan i betongpulvret (måtten hittar du på förpackningen). Det är också ganska lätt att blanda betongen ”på känn” vilket är lättare om man inte ska blanda till så mycket. Rör, vispa och blanda riktigt noga med spaden eller vispen. Ska du blanda en hel hink är en visp att rekommendera. Konsistensen på betongen ska likna tjock gröt. Ja, svårare än så är det inte – och nu är det bara att dra igång gjuteriet... Att ange den exakta mängden betong som går åt till de olika projekten är omöjligt, eftersom det beror på vad som ska gjutas och hur stor formen är. En hink blandad betong räcker till cirka två normalstora krukor. Blanda till betongen allt eftersom du gjuter, en hink i taget, eftersom man inte ska låta färdig betongblandning stå för länge. Då börjar den nämligen att brinna, alltså stelna. Rengör verktyg och redskap direkt eftersom det kan bli omöjligt att få bort betongen när den väl stelnat. Ha gärna vattenkanna eller trädgårdsslang till hands.

12

Betong_inl_22_janEMEM_tb.indd 12

09-01-29 10.46.48


I stället för is Här är ett av de lättaste betongprojekten du kan göra, dessutom ett perfekt projekt om barnen vill vara med! Använd en form som är tänkt för isbitar. Ikea brukar ha söta roliga isformar med olika figurer. Och vad ska man ha betongfigurerna till, kan man ju undra? Ja, en ganska onödig pryl egentligen, men varför inte ge bort ett par söta betongfåglar i present i stället för blommor när du är bortbjuden.

• Pensla insidan av formen med matolja. • Blanda betongen enligt beskrivningen på sidan 12. • Fyll formen med betong. • Knacka formen försiktigt mot marken några gånger för att få ut eventuella luftbubblor. • Låt betongen brinna, torka, i minst ett dygn. Den ska inte stå i solsken. • För att få bästa resultat kan du vattna betongen några gånger under torktiden. • Lossa försiktigt figurerna från formen. • Nu har du en liten fågelskock att ta hand om...

Isformen är fylld med betong i stället för vatten och ska nu brinna i ett dygn. 16

Betong_inl_22_janEMEM_tb.indd 16

09-01-29 10.46.55


De söta små fåglarna står på rad i fönstret som prydnad.

Den lilla betongfågeln kan också passa som dekoration på det dukade bordet. 17

Betong_inl_22_janEMEM_tb.indd 17

09-01-29 10.46.58


Bordsskiva

MED INGJUTEN KLINKERPLATTA

Möbler går också bra att gjuta i betong. En bordsskiva är ett relativt enkelt projekt att gjuta, och när den är klar fäster du den på ett bordsunderrede eller ben. Först bygger man en form, och för att skivan ska bli hållbar armeras den med hönsnät. En vackert mönstrad klinkerplatta mitt i skivan ger bordet det där lilla extra. • Formen bygger du av spånskiva och vanliga reglar som finns på brädgården. • Mät och skruva ihop reglarna till önskat mått. • Skruva fast reglarna i spånskivan. • Klipp till hönsnätet så att det passar inuti formen. • Blanda betongen enligt beskrivningen på sidan 12. • Lägg en klinkerplatta med baksidan uppåt i formen. • Fyll på med betongmassan. • Tryck ner armeringen/hönsnätet i betongen. • Dunka försiktigt formen med betongmassan mot marken några gånger för att få ut eventuella luftbubblor. • Låt betongskivan brinna, torka, i minst ett dygn. Den ska inte stå i solsken. • Vattna betongen några gånger under torktiden. • Bänd försiktigt loss den färdiga bordsskivan från formen. • Fäst skivan på ett underrede eller skruva fast bordsben och du har ett trevligt trädgårdsbord. Bordsskivan blir vacker med mönstrade klinkerplattan i kombination med den ruffa betongens yta och färg. 19

Betong_inl_22_janEMEM_tb.indd 19

09-01-29 10.47.05


Vi gillar när trädgården är indelad i olika små rum där alla har sitt tema och sin speciella funktion. Betongen kommer väl till pass överallt. Grillhörnan med grillbänken, bersån med trädgårdsbordet, trädgårdslandet med fina betongplattor, växthuset med trappsteget i betong, planteringshörnan med betongkrukorna – släpp loss fantasin!

Formen byggs av spånskiva och vanliga reglar. Vi gjorde två bordsskivor samtidigt, intill varandra. Man mäter och skruvar ihop reglarna till önskad form som skruvas fast i spånskivan. Lägg en klinkerplatta med undersidan uppåt i formen. Häll betongmassan i formen och tryck ner armeringen av hönsnät i den våta betongen. 20

Betong_inl_22_janEMEM_tb.indd 20

09-01-29 10.47.06


Ditt eget personliga betongbord är klart och passar fint för fikat i trädgården.

21

Betong_inl_22_janEMEM_tb.indd 21

09-01-29 10.47.10


Handen

I HANDSKEN

En betongpryl, kanske inte så användbar men lätt och rolig att göra. Fyll en plasthandske med betong och du får en hand att placera hemma. Ett bra projekt att göra med barnen. • Blanda betongen enligt beskrivningen på sidan 12. • Häll betongen i handsken. • Häng handsken på tork och låt den brinna i minst ett dygn. Den ska inte hänga i solsken. • Dra försiktigt handsken av handen.

Använd en vanlig plasthandske som form och fyll den ordentligt med betong. Häng den på tork. En härlig hand i betong som ser rätt skojig ut. 37

Betong_inl_22_janEMEM_tb.indd 37

09-01-29 10.47.55


Ballt bokstöd Visst blev det tufft, vårt bokstöd som är gjutet i en gammal sköljmedelsförpackning! Ännu ett exempel på att gamla förpackningar passar mycket bra att använda som formar. • Skruva av locket på flaskan och skär eller klipp ett hål i det. • Blanda betongen enligt beskrivningen på sidan 12. • Fyll flaskan med betong ända upp. • Skruva tillbaka locket och fyll även det ända upp. • Dunka flaskan försiktigt i marken några gånger för att få ut eventuella luftbubblor. • Låt bokstödet nu stå att brinna, torka, i minst ett dygn. Det ska inte stå i solsken. • Skruva av locket och klipp upp flaskan för att få loss bokstödet.

Flaskan ska fyllas med betong ända upp till kanten.

När locket – med hål i – är fastskruvat kan man fylla på med betong även i det. 54

Betong_inl_22_janEMEM_tb.indd 54

09-01-29 10.48.40


Tungt, stadigt och snyggt bokstรถd i betong.

55

Betong_inl_22_janEMEM_tb.indd 55

09-01-29 10.48.42


Byrå

MED BETONGSKIVA

En charmig gammal byrå som inhandlades på loppis för en hundring blev ännu charmigare toppad med betongskiva. Några ingjutna kakelplattor blev pricken över i. Man börjar med att bygga en form och för att skivan ska bli hållbar armeras den med hönsnät.

• Formen bygger du av spånskiva och vanliga reglar som köps på brädgården. Mät och skruva ihop reglarna till önskad storlek. • Skruva fast reglarna i spånskivan. • Klipp till hönsnätet i en storlek som passar inuti formen. • Blanda betongen enligt beskrivningen på sidan 12. • Lägg kakelplattorna med undersidan uppåt i formen. • Fyll formen med betongmassan. • Tryck ner armeringen/hönsnätet i betongen. • Slå formen med betongmassan försiktigt mot marken några gånger för att få ut eventuella luftbubblor. • Låt skivan brinna, torka, i minst ett dygn. Den ska inte stå i solsken. • För bästa resultat vattnas betongen några gånger under torktiden. • Lossa skivan försiktigt från formen genom att bända lite.

Dekorativa kakelplattor kommer

• Lägg skivan på byrån. Skivan är så pass tung att den egentligen inte

att liva upp betongskivan.

behöver fästas på annat sätt.

Tråkiga byrån blir trendigt ny med betongskiva. Gjut skivan, lägg den på byrån – klart! Ge byrån en hedersplats! 68

Betong_inl_22_janEMEM_tb.indd 68

” 09-01-29 10.49.13


Reglarna är skruvade i spånskivan och kakelplattorna ligger på plats upp och ner.

Visst är det en snygg kombination, betongens grå ton tillsammans med kaklets knallgröna färg. Fråga hos kakelhandlaren efter spillkakel. Skivan är klar och ger byrån ny look, avställningsytan har dessutom blivit större.

69

Betong_inl_22_janEMEM_tb.indd 69

09-01-29 10.49.15

9789155254360  

7 VAD ÄR BETONG? 8 Formen du gjuter i är den viktigaste delen i processen, det är formen som ger själva resultatet och här gäller det att an...

9789155254360  

7 VAD ÄR BETONG? 8 Formen du gjuter i är den viktigaste delen i processen, det är formen som ger själva resultatet och här gäller det att an...