Page 1


jevgenij sokolov


Serge Gainsbourg

Jevgenij Sokolov en allegorisk berättelse

Översättning: Jenny Högström


serge gainsboUrg, Jevgenij Sokolov

originaltitel Evguénie Sokolov CoPYrigHt © Éditions Gallimard, Paris 1980 translation © Bucket List Books, 2016

Översättning Jenny Högström oMslag Jonas Rahm sättning Ateljén Arne Öström trYCk Bulls Graphics, 2016 isbn 978-91-87969-14-0 Första upplagan, första tryckningen

bUCket list books ab Hallandsgatan 40 118 57 Stockholm info@bucketlistbooks.se www.bucketlistbooks.se


Masken faller, människan förblir människa och hjälten bleknar.


D

är jag ligger på en sjukbädd i min

egen skit, omsvärmad av dyngflugor,

kommer bilder ur mitt liv för mig, ibland skarpa, oftare suddiga, out of focus som fotograferna säger, vissa överexponerade, andra snarare för mörka, som lagda sida vid sida skulle utgöra en både grotesk och vedervärdig film, eftersom ljudspåret som löper parallellt med filmremsan endast skulle bestå av tarmgasexplosioner.

374


serge gainsboUrg

Om jag ska tro mitt vacklande minne är det nog tyvärr så att jag sedan min tidigaste barndom haft denna förmåga, vad säger jag, denna orättfärdiga oförmåga som består i att ständigt släppa väder, men då jag var både försynt och försåtlig inväntade jag säkerligen rätt ögonblick för att i enrum och utan skam kunna släppa ifrån mig dessa skadliga suckar, och det var aldrig någon i min omgivning som upptäckte min grymma åkomma. Jag antar att det var min bakslugt slappa ringmuskels förtjänst som väte, kolsyra, kväve och metangas kunde kasta sig ut i fria luften på vattenklosetter och torg, och naturligtvis kunde jag på den tiden hejda de farliga gaserna av egen kraft, genom att helt enkelt knipa ihop ändtarmsöppningen.

384


jevgenij sokolov

I dag ligger jag till sängs i orolig väntan på en tredje elektrokoagulering och ser hur sängkläderna sväller av mina häftiga och olidliga väder som jag tyvärr för länge sedan förlorat kontrollen över, och medan jag sprayar med ineffektiva luftfräschare tänker jag tillbaka på mitt sorgliga och vämjeliga öde. Mitt första anala bebisjoller oroade på intet vis min amma, en mjölkko med bullig byst, för samtidigt som mina vinddrag systematiskt skickade tillbaka de moln av talk som hon pudrade min rumpa med i hennes ögon, klämde jag hela tiden på min pipleksak, en råtta med häpen uppsyn. Därefter avlöste barnsköterskorna varandra i en strid ström, likt mannekänger i en

394


serge gainsboUrg

modevisning. En lärde mig i förbifarten det kyrilliska alfabetet, en annan rätstickning och slätstickning, ännu en annan lärde mig att spela dragspel, men ingen av dem stod ut längre än tre månader med den stank som pyste ut ur min lilla bälg. På högstadiets turkiska toaletter med svängdörrar (bara magistern hade egen nyckel, som om det som han gav ifrån sig skulle vara mer värdefullt), snörde det ihop sig i både strupe och anus av rädsla för att utgjuta mina sjukliga oljud så att det hördes ända ut på skolgården, detta trots att de andra, att döma av deras ohämmade sätt att gå loss på tidningspappret, inte hyste minsta komplex för sina hemliga bestyr.

3 10 4


jevgenij sokolov

Jag undvek dem som kastade fårben, kula och tärning, alla spel som kräver den hukande ställning som är så förmånlig för att släppa väder, precis som jag undvek dem som lekte kurragömma då fisarna alltid avslöjade mig, och dem som hoppade hage (mina golfbyxor svällde vid varje hopp), och smet iväg på transsibiriska järnvägen vars utopiska lokomotiv jag med en efterblivens trippande steg styrde över häftigt svajande viadukter och genom oändliga tunnlar, till ett ackompanjemang av tuff-tuff och oljiga pruttar. Eskapaderna var så uppslukande att kalsongerna ibland fylldes med senapsfärgad gröt. Jag visade tidigt ett tydligt intresse för teckning, men pedagogerna kväste snart

3 11 4


serge gainsboUrg

mina spontana skisser och naivt fräscha akvareller då de struntade i mina kvadratiska ballonger, schackrutiga kaniner, blåa grisar och andra fantasifoster, men eftersom jag måste foga mig hämnades jag i simbassängen där jag i deras närhet släppte regnbågsskimrande bubblor som sjudande steg upp till ytan där de sprack och frigjorde sina oppositionella gaser. I sovsalen var problemet hur jag skulle kunna ge fritt blås åt mina väderspänningar utan att väcka någon, men första natten, efter ett par tre pruttsalvor dolda i simulerade hostanfall, kom jag instinktivt på lösningen: genom att försiktigt sticka in ett finger i anus kunde jag låta gaserna pysa ut helt ljudlöst,

3 12 4


jevgenij sokolov

och på dagtid, medan jag slöläste Catullus, Quid dicam gelli quare rosæ ista labella, avhöll jag mig inte från att fisa i tysthet och strirrade jag så oavvänt på mina bänkkamrater att misstankarna aldrig föll på mig. När jag blev kallad till svarta tavlan hände det att hela klassen fick kvarsittning, då läraren inte lyckades utröna vilken av lustigkurrarna som använde stinkbomber. Mina lov förlöpte under ensliga utflykter till sandstränder i norr, där jag inför onåbara horisonter och darrande under skymningens vindstötar likt en meteorolog skickade iväg sondballonger ur ändalykten och vinden förde bort mina gasutsläpp och upplöste dess djävulska flammor i fascinerande, magiska virvlar.

3 1 4


bUCket list books Utgivning 1. ConnY PalMkvist Håll inte tillbaka kärleken, William Holden (2014) 2. lorÀnt DeUtsCH Metronom – Frankrikes historia till rytmen av Paris metro (pocket, 2015) . ConnY PalMkvist Tusen ord för allt (pocket, 2015) 4. ConnY PalMkvist Jag värmer te med dina brev (2015)


5. siMone De beaUvoir Misstag i Moskva (2015) 6. torUn bÖrtZ När sista dörren stängts (2015) 7. Wiveka WaCHtMeister Om konsten att flyga – Säkerhetsinstruktioner (2015) 8. serge gainsboUrg Jevgenij Sokolov (2016)


Profile for Smakprov Media AB

9789187969140  

9789187969140  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded