Page 1


Hämta inspiration till din egen täppa från de offentliga trädgårdarna.


Innehåll Förord Planering

7 8

SJU FLERÅRIGA ÖRTER Citronmeliss Fransk dragon Lavendel Mynta Oregano Salvia Timjan

14 16 18 20 22 24 26 28

FYRA ETTÅRIGA ÖRTER Basilika Citronverbena Koriander Rosmarin

30 32 34 36 38

Jord och gödsel Sådd och plantering Rensning, luckring och vattning Nya plantor av gamla Skörd och förvaring Kryddträdgård i kruka

41 42 46 53 54 59 5


Förord En gång fick jag en bukett torkad oregano av en restaurangägare på den grekiska ön Hydra. Han påstod att den bästa oreganon som finns växer vild på Kreta, och att han därför varje år for med sin kompanjon till den stora ön för att plocka. Kryddan torkades sedan enligt konstens alla regler. För mig var det väldigt speciellt att få en sådan gåva. Köttfärssåsen smakade heller aldrig lika gott sedan den grekiska oreganon tagit slut och jag åter tvingades använda butiksinköpt. Nu när jag fått möjligheten att avsätta en fjärdedel av mitt runda land till enbart kryddväxter, inser jag själv vilken oerhörd skatt en egen örtagård är. Inte bara kan jag skörda egen oregano till köttfärssåsen, landet är också en av de vackraste platserna på min kolonilott. Och det är jag inte ensam om att tycka, inget annat hörn av de 90 kvadratmetrarna är så välbesökt av humlor, fjärilar och bin.

7


Planering Vare sig du vill ha en strikt örtagård som liknar de som fanns i klostren förr i tiden eller bara några plantor i grönsakslandet, brukar det alltid finnas plats för kryddväxter i trädgården. Och skulle det mot förmodan vara proppfullt i alla rabatter, kan du alltid plantera några stycken i en stor och rymlig kruka (se sidan 60). Fördelen med det är att kryddkrukan kan flyttas och på så sätt alltid stå där man behöver den. Kanske den står bäst vid entrén ena dagen, medan den kommer mer till sin rätt vid uteplatsen nästa. Och för alla som grillar är den perfekta placeringen förstås nära köket och marineringen, de dagar det är grillväder. Den vackraste kryddträdgård jag känner till ligger i Botaniska trädgården i Visby. Jag tycker om den för att den verkar vara anlagd efter regler som följer den gamla klosterträdgårdens. Att det är så upptäcker man först efter en stund, för det första intrycket är en modern trädgård. Den liknar inget jag tidigare sett.

8


Göteborgs botaniska trädgård.


Citronmeliss Melissa officinalis Den biälskande citronmelissen är underbar att ha i örtagården och sköter sig dessutom i stort sett själv. Den börjar växa redan tidigt i maj och kan om den trivs bli en nästan meterhög planta. Redan på våren går det också bra att skörda och det är i första hand bladen man använder. Citronmelissen är en vacker kryddväxt, framför allt när den blommar på sommaren. Blommorna är ganska små och sitter i bladvecken. Gnider man bladen mellan fingrarna doftar det starkt av citron. Många tycker att citronmelissen tar mycket plats i kryddlandet och inte går att använda till så mycket, men faktum är att den är underbar till fågel, fisk, kött, till såser, sallader och omeletter – eller bara till ett örtte tillsammans med pepparmynta och lite honung. Citronmelissen anses vara lugnande för både hjärta och sinne.

HÖJD: 70–100 cm. BLOMMOR: Små, vita, läppformade blommor som sitter i bladvecken. PASSAR TILL: Fin i vattenkaraffen eller som dekoration på mat. Särskilt god som krydda i fiskkoket.

16

SÄLLSK AP: Blanda gärna citron­ melissen med gammaldags blommor som stjärnflocka eller vit och ljusblå akleja som gör sig bra till den friska gröna färgen. ÖVRIGT: Kallas också för hjärtans fröjd och hör till de kryddväxter som trivs utmärkt också i kruka i ett soligt fönster. Det finns en vacker gulbrokig sort som dock är något vekare än den gröna.


Mynta Mentha Myntan ger nybörjarodlaren råg i ryggen eftersom den är så lättodlad. Vissa menar att den nästan är för lätt eftersom den sprider sig i kryddlandet och gärna tar över hela platsen om man inte ser upp. Ett tips är att odla den i en hink utan botten. På så vis hålls plantans rotsystem någorlunda i schack. Det finns en rad olika sorters mynta: pepparmynta, äppelmynta, marockansk mynta, grekisk mynta – listan kan göras lång, och alla har de sin speciella charm. En kryddträdgård utan mynta känns på något vis ofullständig. De flesta myntor trivs både i sol och i halvskugga. Jorden får gärna vara lite fuktig och väldränerad. Undvik att plantera två olika sorter bredvid varandra eftersom de gärna korsbefruktar sig – med sämre smak som följd. Mynta är framför allt gott till lamm, till såser och som uppfriskande te. Blanda den gärna med något kinesiskt grönt baste och rör ner lite honung i den varma drycken.

HÖJD: 40–90 cm beroende på art. BLOMMOR: Fina blekblå, violblå eller lila. PASSAR TILL: Särskilt bra till lamm. Mynta ingår också ofta i ansiktsvatten och olika typer av hudpreparat.

22

SÄLLSK AP: Myntan är fin tillsam­ mans med stockrosor eller klätter­ rosor i vitt eller rosa, men se till att hålla dess rötter i schack så att den inte tar över i hela rabatten. ÖVRIGT: Bilden här intill visar en äppelmynta, men det finns ca 30 olika arter. Alla med varierande utseende och smak. Myntan är också en av fjärilar­­n as favoritkryddor.


Sådd och plantering De flesta kryddväxter är ganska enkla att driva upp från frö, men det kräver gott om utrymme och lite extra tid. Dessutom tar de små plantorna längre tid på sig att växa till sig i landet. Därför är det betydligt enklare att åka till närmaste handelsträdgård och köpa färdiga plantor att plantera. Då är kryddlandet i princip uppvuxet på en säsong. Välsorterade livsmedelsbutiker brukar också sälja kraftfulla kryddörtsexemplar, oftast importerade från Italien. Trots att dessa plantor ser fantastiska ut är de ofta lite känsligare. Det beror på att de är framdrivna på betydligt varmare breddgrader och därför kräver lite anpassning innan de trivs. Det brukar dock gå utmärkt att plantera dem när försommarens värsta nattkyla är över. Allra säkrast är det naturligtvis att köpa exemplar som drivits upp här i Sverige. Förbered jorden och gräv en grop som är lite större än plantans storlek. Består jorden till största delen av lera krävs en ännu större grop för att få plats med det jordförbättrande materialet (se kapitlet om jord på föregående sida).

42


Sm책 skyltar i landet 채r b책de praktiskt och trevligt.


Vattna plantan väl. Lyft plantan försiktigt ur krukan. Om rötterna har börjat växa i cirklar i krukan måste mönstret brytas för att de i stället ska söka sig nedåt i jorden. Dra då försiktigt ut rötterna ur jordklumpen. Sätt ner plantan i gropen, fyll på med jord, tryck till runt plantan och vattna ordentligt. När kryddväxterna väl är på plats kan du ge dem toppdressing av något bra gödsel, exempelvis mull från komposten. Strö gödslet ovanpå jorden och mylla försiktigt ner den runt plantorna. Den bästa tiden för plantering av kryddväxter beror på var du bor. I norra delen av Sverige är vårplantering att föredra, plantorna hinner i och med det utvecklas ordentligt innan vintern. I södra delen av landet går det bra att höstplantera.

45


Efter några år behöver kryddplantorna föryngras.


Nya plantor av gamla Efter några år tacklar växterna i kryddträdgården av. Det beror oftast på att deras rötter växt sig så stora och starka att de inte får tillräckligt med luft och näring. Men det kan också bero på att växtgrannen tagit det mesta av utrymmet i landet och tar plats från de svagare plantorna. I båda fallen behöver man göra något åt det. Det bästa är att om våren gräva upp plantorna, några i taget, lägga dem åt sidan och täcka över rötterna medan jorden görs i ordning. Föryngra de gamla plantorna genom att dela dem. Du gör det enklast genom att dra isär dem, men det går också bra att dela dem med kniv. Plantera dem sedan i det jordförbättrade landet. Glöm inte att vattna de delade och nyplanterade kryddväxterna ordentligt. På det här sättet får kryddväxterna förnyad växtkraft och efter en tid är det gamla kryddlandet som nytt med frodiga gröna och välmående plantor. Vissa av kryddväxterna går också att sticklingsföröka. Det gör man genom att klippa av toppskott från plantan och plantera dem i sandblandad mager jord. Salvia och lavendel kan du föröka på det här sättet, och även rosmarin. Försök att få med en del av den förvedade delen av stjälken, då är det enklare att lyckas än om du bara tar den gröna delen.

53


Skörd och förvaring Att skörda kryddor är trevligt eftersom syftet med att odla dem då blir så tydligt – de ska ju tas till vara! Använd en vass sax och en bra sekatör. Skörda gärna under hela säsongen, klipp så mycket du behöver precis innan du ska använda kryddorna. Om du tänkt torka dina kryddväxter, undvik att samla in dem för tidigt på morgonen eftersom daggen då ofta ligger i bladen vilket får örterna att torka långsammare. Regnar det är det bättre att vänta med skörden till en annan dag. Se till att torka några av sommarens färska kryddor så kan du njuta av dem året om. För att få en fin smak bör örterna torka så snabbt som möjligt, därför är det bra att binda buketter och hänga på tork. Buketterna får inte vara för tjocka, luften måste kunna cirkulera runt stjälkarna, annars mister örterna sin smak. Häng buketterna upp och ner på en mörk och luftig plats. Det tar cirka två veckor för kryddorna att torka. Efter det kan du lägga dem i papperspåsar och gnugga dem så att bladen lossnar. På så vis är det lätt att avlägsna stjälkarna och ta vara på bladen. Häll upp de torra bladen på mörka burkar, ljus gör att de tappar smaken fortare. Förvara dem sedan mörkt och svalt, gärna i ett skafferi.

54


Nyskรถrdad mynta, oregano, salvia och timjan.


9789186623326  
9789186623326