Page 1

RELIGION OCH LIV 7

RELIGION OCH LIV 7

FOKUS

Leif Berg och Gunilla Rundblom

Boken innehåller förutom huvudkapitlet Boken som förändrat världen också kapitlen Hur ska jag leva mitt liv?, Hos flodernas folk och I antikens värld.

O FOKUS

Religion och liv 7 Fokus finns även som digital bok med inläst text.

RELIGION OCH LIV 7

Religion och liv 7 Fokus är en lättare version av Religion och liv 7 och är anpassad till Lgr 11.

FOKUS

Till boken finns en arbetsbok med uppgifter. Mer information om komponenter, beställningsnummer och priser finns på www.nok.se/sol4000

I serien SOL 4000 finns: Religion och liv

Levande historia

Geografi

Samhälle i dag

är samhällsorienterande läromedel för de senare skolåren. Samtliga delar är strukturerade på samma sätt.

7 ISBN 978-91-27-42178-3

9 789127 421783

Leif Berg Gunilla Rundblom


fokus historia 26 sept.indd 2

11-10-27 09.27.44


Innehåll Hur ska jag leva mitt liv? 5

Boken som förändrat världen 50

Virika från Indien 6

Bibelns värld 52

Amir från Egypten 8

De första människorna 54

Julia – kristen i Sverige 10

Noa och syndafloden 56

Anna tror inte på Gud 12

Babels torn och språken 58

Erik levde på 1800-talet 14

Abraham – folkets far 60

Vem bestämmer – du eller andra? 16

Mose i kamp mot farao 64

Religion – inte bara gudar 18

Israeliterna flyr från Egypten 66 Jag är er Gud och ni är mitt folk! 68

Hos flodernas folk 20

Israel blir till 70 David – den störste kungen 72

Sumererna 22

Jerusalems tempel 75

I babyloniernas mäktiga rike 28

Profeter – Guds röst på jorden? 76

Bland pyramider och klippgravar 34

Folket i fångenskap 80 Judarnas Bibel – Gamla testamentet 82

I antikens värld 42 Grekland 43 De olympiska gudarna 44 Vetenskapsmännen och gudarna 48

Det judiska folket under tre tusen år 84 Israel – den judiska staten 88 Att leva som jude 90 Register 94


4

Hur ska jag leva mitt liv?


Hur ska jag leva mitt liv? Alla vill vi få det bra och känna oss lyckliga. Men vad är ett lyckligt liv? Är det att ha mycket pengar? Eller många vänner? Eller är det att ha en religiös tro och känna att livet har en djupare mening? Hur vill du att ditt liv ska bli? Vad kommer du att ha för jobb om sådär 10–15 år? Har du då familj? Bor du i lägenhet eller villa? Bor du i Sverige eller i ett annat land?

Hur ska jag leva mitt liv?

5


Virika från Indien Virika bor i Indien, i den stora staden Bombay. Hon bor tillsammans med sin mamma och pappa och sina tre syskon. Familjen är inte rik, men Virika tycker att de har det bra. De bor i ett hyreshus och har två rum och kök. I huset finns både varmt och kallt rinnande vatten och Virikas familj har en egen teve och de har två bärbara datorer.

5

Namn: Virika Bor: Indien Religion: Hindu

10

I Virikas familj är alla hinduer. Så här svarar hon på några frågor:

Hur har ditt liv varit hittills?

15

Det har varit mycket bra. Jag går i skolan och vill bli journalist. Mina föräldrar har inte så lång utbildning, men de har lyckats med att starta en mataffär. Där arbetar de från morgon till kväll. Mina syskon och jag brukar hjälpa till när vi har tid efter skolan. Jag är äldst av syskonen, så jag brukar hjälpa de andra med läxorna. All tid som blir över går åt till att göra mina egna läxor. Om jag ska lyckas måste jag vara duktig i skolan och få bra betyg. Jag trivs med mitt liv och jag tror på framtiden. Hur tänker du dig framtiden?

20

25

Antagligen kommer jag att gifta mig. Det vanligaste här i Indien är att föräldrarna väljer ut en passande man. Men jag skulle helst själv vilja få välja vem jag ska gifta mig med. Jag vill inte att min man ska bestämma över mig, som det ofta är här i Indien. Jag tänker mig att vi får tre barn och att vi får råd med en ganska stor lägenhet eller kanske ett hus. Hur är en klok och bra människa?

En bra människa är ärlig och går att lita på. Han eller hon ljuger eller stjäl inte och är inte otrogen. En som är klok kan både prata själv och lyssna på andra. Och ingen som jag känner dricker alkohol eller använder droger.

6

Hur ska jag leva mitt liv?


Vad är meningen med livet?

I min familj är vi hinduer. Vi tror att människan har en själ som överlever kroppens död. När vi dör flyttar själen över till en ny kropp. I varje nytt liv får vi möjlighet att leva bättre än i det förra livet. 5

10

Om vi förbättrar oss i varje liv, kan själen till slut slippa återfödas. Då flyter den samman med världssjälen som man också kan kalla för Gud. Det är den makt som skapat oss alla och som håller samman hela universum. Därför måste alla människor försöka leva så goda och bra liv som de bara kan. Det är meningen med livet.

Virikas småsystrar i det vackra templet där gudabilderna finns.

Hur ska jag leva mitt liv?

7


Amir från Egypten

Namn: Amir Bor: Egypten Religion: Muslim

Amir bor utanför staden Luxor i södra Egypten tillsammans med sin stora familj. Han har sex syskon. Föräldrarna är bönder och arbetar hela dagarna på fälten. Själv 5 tycker inte Amir att familjen är fattig, men jämfört med de rika egyptierna har de inte så mycket. Men de äger sitt enkla hus och sina åkrar och barnen får gå i skolan. Familjen är muslimer, precis som 10 de flesta andra i Egypten. Amir berättar så här om sitt liv: Hur har ditt liv varit hittills?

15

20

Jag tycker att det har varit ganska bra. Vi har bott i samma hus sedan jag föddes och det ser likadant ut nu som det gjorde då. Mina föräldrar låter mig gå kvar i skolan, fast jag redan fyllt tretton år. Det är inte så vanligt hos oss. En del barn i vår by har inte gått i skolan alls för de måste hjälpa till hemma. Andra har bara fått gå några år och lära sig läsa. Jag pluggar stenhårt. Särskilt engelska, för det måste man kunna om man vill jobba med turister, som guide eller på hotell. Och det vill jag. Hur tänker du dig framtiden?

25

När jag blir äldre kommer mina föräldrar att välja ut en lämplig fru åt mig. Så är det för alla här i Egypten. Det är skönt för jag vet inte hur jag skulle bära mig åt om jag skulle försöka välja en fru själv. Hur vet man vem man passar ihop med? Det vet föräldrarna bäst. Jag hoppas att jag får ett bra arbete, kanske på något hotell. Om jag jobbar hårt och sköter mig bra, kan jag till slut bli chef över ett litet hotell. Det hoppas jag i alla fall.

30

8

Min fru kommer att vara hemma med barnen så det är jag som måste tjäna ihop till allt. Jag ska kämpa så mycket jag kan för att göra mina föräldrar stolta. Och sen vill jag kunna hjälpa dem när de blir gamla och inte kan arbeta längre.

Hur ska jag leva mitt liv?


Hur är en klok och bra människa?

5

Man ska vara ärlig och inte göra sådant som är fel, till exempel stjäla eller använda droger och alkohol. Det är förbjudet i islam. Sen ska man gå i moskén. Och be till Gud fem gånger om dagen. Min största dröm är att en dag få åka på pilgrimsfärd till Mekka. Det är en helig stad för oss muslimer och alla som kan försöker spara ihop till en resa dit. Vad är meningen med livet?

10

15

Vad som än händer i livet vill jag alltid försöka vara en god muslim. Det är det viktigaste. En god muslim försöker följa Koranen och leva som Gud vill. När jag dör, öppnas Livets bok och där står om allt ont och gott som jag har gjort under mitt liv. Det är Gud som bestämmer om jag ska komma till helvetet eller till paradiset efter döden. Gud är god och eftersom jag har gjort mitt bästa kommer han säkert att låta mig komma till paradiset. Det är det som är meningen med livet. Därför finns vi här på jorden.

Amirs mamma lagar mat åt familjen i det lilla köket. Numera har hon ett spritkök men tidigare värmde hon kastruller och stekpannor över en liten eld på golvet. Det finns ingen skorsten, bara en liten ventil, och därför blev köket sotigt av all rök. Det syns fortfarande på väggarna.

Hur ska jag leva mitt liv?

9


Julia – kristen i Sverige Julia går första året på gymnasiet. Hon bor i Uppsala och är med i Pingstkyrkan, precis som hela hennes familj.

5

Namn: Julia Bor: Sverige Religion: Kristen

Julia är näst yngst av sju systrar. Alla är musikaliska och Julia spelar både piano och klarinett. Hon kan inte tänka sig ett liv där hon inte skulle få spela och sjunga.

Hur har ditt liv varit hittills? 10

15

Jag har gått i skolan, förstås. På fritiden har jag varit med på många olika aktiviteter som kyrkan ordnar. Först var det söndagsskola, och senare olika ungdomsgrupper och kyrkans kör. De flesta av mina vänner är också med i Pingstkyrkan. Min familj betyder otroligt mycket för mig. Vi håller ihop och står varandra nära. Jag känner mig lyckligt lottad som har haft en så trygg och bra barndom. Men det har inte alltid varit lätt att vara kristen. När jag var yngre och gick i grundskolan kunde jag ibland känna mig annorlunda och lite ensam. Hur tänker du dig framtiden?

20

Som alla andra vill jag förstås ha ett intressant arbete och känna att jag gör nytta. Jag hoppas att jag får en familj som fungerar precis som den jag har vuxit upp i. Och musiken kommer alltid att vara viktig för mig. Det viktigaste för mig är att leva så som Gud vill och försöka att vara en god människa. Hur är en klok och bra människa?

25

10

Den som är klok följer de tio budord som Gud en gång gav till israeliterna vid berget Sinai. Man ska inte ljuga, inte stjäla, inte döda någon, inte vara otrogen och så vidare. Man ska också avstå från alkohol och droger. De leder bara till problem.

Hur ska jag leva mitt liv?


En bra människa talar inte illa om andra och försöker behandla sina medmänniskor väl. Gud är kärleken och han vill att vi ska vara kärleksfulla mot varandra.

5

Jesus har genom sitt liv berättat för oss om hur vi ska leva. Han var förlåtande mot alla och dömde ingen. Ibland när jag är osäker på vad som är rätt, brukar jag fråga mig själv: Hur skulle Jesus ha gjort? Vad är meningen med livet?

10

Jesus sa att han är vägen, sanningen och livet och att ingen kommer till himlen utom genom honom. Han har öppnat dörren till Gud för oss och vi är välkomna att stiga in. Att gå genom den dörren är att bli frälst, räddad från en evighet i mörker. Att tro på Jesus och försöka vara som han, det är livets mening. Pingstkyrkan i Uppsala. Kören sjunger och församlingen sjunger med. Det är mycket sång och musik under gudstjänsterna.

Hur ska jag leva mitt liv?

11


RELIGION OCH LIV 7

RELIGION OCH LIV 7

FOKUS

Leif Berg och Gunilla Rundblom

Boken innehåller förutom huvudkapitlet Boken som förändrat världen också kapitlen Hur ska jag leva mitt liv?, Hos flodernas folk och I antikens värld.

O FOKUS

Religion och liv 7 Fokus finns även som digital bok med inläst text.

RELIGION OCH LIV 7

Religion och liv 7 Fokus är en lättare version av Religion och liv 7 och är anpassad till Lgr 11.

FOKUS

Till boken finns en arbetsbok med uppgifter. Mer information om komponenter, beställningsnummer och priser finns på www.nok.se/sol4000

I serien SOL 4000 finns: Religion och liv

Levande historia

Geografi

Samhälle i dag

är samhällsorienterande läromedel för de senare skolåren. Samtliga delar är strukturerade på samma sätt.

7 ISBN 978-91-27-42178-3

9 789127 421783

Leif Berg Gunilla Rundblom

9789127421783  

FOKUS Leif Berg Gunilla Rundblom Virika från Indien 6 Amir från Egypten 8 Julia – kristen i Sverige 10 Anna tror inte på Gud 12 Erik levde p...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you