Page 1

g i m m o r รถ G st il me d f i n n di n

I_Gorommig_CS5_140121.indd 7

2014-01-23 14:50


I_Gorommig_CS5_140121.indd 8

2014-01-23 14:50


innehåll förord

– 10 –

finn din stil

– 14 –

Camilla Davidsson Olsson Släppte mammalooken Anna Andersson

– 20 –

Hitta din storlek

– 41 –

Sex viktiga basunderkläder

– 44 –

Eva Wikström Jonsson Kurvig och kvinnlig Ann Carlsson

– 52 – – 62 –

Plagg för den kurviga kroppen

– 74 –

Kommissionsbutiker

– 78 –

Charlotte Wetterlundh Härligt mycket av allt Annika Williams

– 82 –

Besegrade åldersnojorna

Mer färg i vardagen

Lämnade konsultuniformen

– 32 –

– 94 –

låta sy upp

– 103 –

Kerstin Persson En perfekt garderob Christina Olsson Från tuff tjej till stilig kvinna Charlotte Ahlberg

– 106 –

packa en resväska

– 136 –

r ätt glasögon

– 140 –

Makeup

– 142 –

Handla på nätet

– 154 –

Hellre färgglad än grå

I_Gorommig_CS5_140121.indd 9

– 116 – – 126 –

2014-01-23 14:50


I_Gorommig_CS5_140121.indd 10

2014-01-23 14:50


förord att vara vuxen och feminin

D

en här boken handlar om hur vi ser ut på dagarna, hur vi

klär oss tiden när de flesta av oss är på jobbet. Tio frivilliga förväntansfulla kvinnor, i åldrarna 38–70 år, med olika bakgrund och yrken, kom till vår fotostudio för att delta i ett gör om mig-experiment. I princip har vi – jag själv, sminkösen Annika Stödberg och fotografen Niklas Palmklint – gjort samma sak med allihop, nämligen skalat av och rensat. Kort sagt, eftersträvat ett slags enkelhet. Det har egentligen inte handlat om att göra om någon, utan snarare om att ge förslag på nya, lite mer otippade varianter som vederbörande kanske inte hade vågat pröva, eller ens kommit på, själv.   Under senare år har jag rest mycket runt om i landet och hållit samtal i seminarieform med vuxna kvinnor på temat stil. Jag brukar få många intressanta frågor som verkligen belyser hur den vuxna kvinnan är belagd med ett regelverk av vad som är okej och inte. På många arbetsplatser är det viktigt att inte sticka ut som kvinna. En del kvinnor har gått på färg­ analys hos någon amatör som hittat på de mest tokiga regler om vilka färger som passar henne. Andra har fått dumma råd av sin mamma eller illojala väninna. Tyvärr verkar det vara ett vanligt kvinnligt drag att förminska sina med­systrar, ett förfärligt drag som vi borde motarbeta till varje pris! Jag hör så mycket dumt därute att jag skulle vilja slå dessa förmanande tanter på käften.   Det allenarådande idealet verkar vara att man antingen ska se så ung ut som möjligt eller att man ska vara neutral och smälta in. Kvinnans kropp är en tickande bomb. Hur vi än ser ut så är det något fel. De flesta kvinnor vet precis vad de har för ”problemområden”. Är inte höfterna för breda, så är armarna för runda eller benen för tjocka. Det märkliga är att en kvinna

föror d

I_Gorommig_CS5_140121.indd 11

– 11 –

2014-01-23 14:50


med breda höfter och smal midja kallar sig tjock. Den normala kvinnliga kroppsformen har blivit onormal.   Att se ut som en traditionell vuxen kvinna är fortfarande tabu i det här landet. Att försöka se ung ut (tänk fräsch gymnasieflicka) är mycket svårt i längden och många väljer då den neutrala looken. Och att vara neutral och smälta in handlar oftast om att klä ut sig till man. Jag kan inte förstå varför jag som vuxen kvinna ska behöva klä ut mig till flicka eller man när jag inte är någotdera. Själv har jag valt den vuxna, feminina looken och den provocerar ska ni veta! Jag brukar presentera mig själv som en typisk finn fem fel-kvinna:

1. Jag är 50 plus. 2. Jag har långt hår. 3. Jag visar armarna. 4. Kjollängden går under knäet. 5. Jag använder mycket smink.

Den här listan kan givetvis göras ännu längre, men dessa fem punkter sammanfattar ganska bra hur man inte ”bör” vara och se ut som kvinna.   Listan ger också en ganska tydlig bild av min stil. Hur hittar man då sin personliga stil? Och vad är egentligen stil? Stil handlar för mig om att se ärligt på sin kropp, om temperament, ekonomi, klasstillhörighet och om hur man har det i största allmänhet. Det finns så många stilar att hänge sig åt och jag tycker egentligen inte att någon stil är fel så länge man är konsekvent.   Jag hoppas att den här boken ruskar om dig lite grann och att du ser på din garderob med nya ögon. Kanske är det dags för en rensning? Jag hoppas också att du får en underhållande läsning, ett och annat gott råd och kanske till och med att du blir förfasad här och där. Vi som har gjort den här boken har haft roligt, med många spännande samtal och nya bekantskaper.

– 12 –

föror d

I_Gorommig_CS5_140121.indd 12

2014-01-23 14:50


En och samma person kan se ut på alla möjliga vis. Jag får ofta höra ”ja men, du kan ju se ut så där och ha på dig de där kläderna, inte jag”, men det stämmer inte. Min karaktär blir helt olika beroende på hur hår, smink och eventuella glasögon ser ut. Lägg lite extra krut på dessa tre och forma din karaktär efter det.

k apitelnamn

I_Gorommig_CS5_140121.indd 13

– 13 –

2014-01-23 14:51


finn din stil

A

tt finna sin stil är inte alltid det lättaste, men har man väl

funnit den blir livet genast mycket enklare. Allt i garderoben passar ihop, såväl plagg som färger. En person som har stil ser oftast likadan ut i olika former och håller sig till samma frisyr, färger och modeller. Givetvis behöver även den stilmedvetna förnya sin garderob då och då. Att gå omkring i för korta kjolar, bredaxlade kavajer och konstiga klackar är inte alltid så lyckat, så tillvida man inte har en ”originell” stil, men det är inte den vi ska ägna oss åt här, för de personerna klarar sig alldeles utmärkt själva.   Här kommer jag att gå igenom hur du stegvis kan närma dig din egen stil. En stil som du kanske inte ens visste att du hade.

steg 1: garderobsrensning De flesta använder sin garderob som ett lager för gamla kläder. Kläder som ofta är omoderna eller väntar på ägarens eventuella viktminskning.   Börja med att ta ut vartenda plagg och fundera noga på när det senast användes. Var det evigheter sedan det åkte på (kanske ett misslyckat impulsköp?) ut med det genast! Känns plagget fortfarande rätt, lägg det åt sidan.   Gör två högar av det du rensar bort, en för välgörenhet och en för soptunnan. Med denna metod brukar det endast bli cirka 15 procent kvar av garderoben, plagg som du använder och tycker om.   Var ärlig mot dig själv och spara inget plagg för att det eventuellt kommer att bli modernt igen. Kläder blir nästan aldrig moderna på nytt, åtminstone inte i samma tappning utan då är det en ny twist på temat. Undantaget är förstås högklassiga designerplagg, typ den där dräktjackan av Thierry

– 14 –

finn din stil

I_Gorommig_CS5_140121.indd 14

2014-01-24 16:50


Mugler från hans gyllene åttiotal som du förstås ska spara om den fort­ farande passar dig.   Ibland kan det helt enkelt vara så att man är färdig med vissa plagg. Ut med dem! Du kommer aldrig mer att använda dem.

överst på u trensningslistan  Allt som är för smått.  Omoderna stora bomulls-T-shirtar.  Urtvättade myskläder i trista färger och material.  Långbyxor med frontveck och i konstiga färger.  Kavajer och dräktjackor med omoderna slag och saggiga axelvaddar.  Noppriga tröjor och koftor som har tappat formen.  Gamla strumpbyxor som är för små och de som är fula i färgen.  Dassiga uttjänta behåar och trosor.  För korta klänningar och kjolar.  Modeskor med fula klackar och i billiga material.  Gamla gympaskor.  Skor som är torra och har ful form.  Sjalar som har gjort sitt.

steg 2: analys När du gjort din garderobsläxa är det dags att tänka till. Kvar är förhopp­ ningsvis endast de plagg du dagligen använder och kanske några för fest­ ligare tillfällen. Se över klädernas status. Hur ser de ut egentligen? Fattas knappar? Är kläderna slitna? Kanske sitter där en gammal sur fläck som inte vill ge sig? Tvätta, fräscha upp, renovera och ge plaggen en nystart om de är värda det.   Gör en analys. Varför är det just dessa plagg som du tycker bäst om? Denna enkla analys kan bli ett groende frö till en stil. Är fallet så, gå ut på stan och titta efter liknande plagg. Håll dig till en snäv färgskala, så att alla färger passar ihop.   Beroende på kassa, försök gå upp någon eller några prisklasser och köp inte så mycket. Hellre färre, något dyrare plagg, som tål att tvättas ofta och som inte tappar formen eller färgen med tiden.

finn din stil

I_Gorommig_CS5_140121.indd 15

– 15 –

2014-01-24 16:50


– 16 –

k apitelnamn

I_Gorommig_CS5_140121.indd 16

2014-01-23 14:51


STEG 3: FÄRG OCH MATERIAL Det är både snyggt och praktiskt att ha en färg som stomme i garderoben. Fundera på vilken färg du tycker bäst om och tänk den som basfärg. Antingen låter du alla plagg gå i den färgen, eller så mixar du med passande komplementfärger i toppar och sjalar. Många väljer gärna svart som basfärg. Svart mixar jag gladeligen med marinblått, mörkbrunt och mörk gråmelange. De ljusa årstiderna är det snyggt att mixa in vitt, beige och ljusa pasteller. Om du har lust går det också fi nt att blanda in mönster i denna sobra stil. Dessa kombinationer ger en elegant, välklädd look och är säker i alla lägen eftersom den här stilen sällan stör omgivningen. För dig som är underbart modig och vågar bära starka färger och häftiga mönster har jag också några små tips. Tänk på att du alltid syns och var beredd på att folk har åsikter om ditt utseende. Personligen har jag inga problem med andras åsikter. Folk som fäller negativa kommentarer om hur man ser ut är ofta osäkra och fördomsfulla. Väljer du en stark grundfärg, som klassiskt rött, kombinera den gärna med andra kraftiga färger. Rött är ursnyggt ihop med cerise, mandarin, vinrött, cyklamen och syren. Även kornblått och smaragdgrönt är vackert ihop med kraftiga färger, exempelvis nyanser i cyklamen, kraftig syren och turkost. De kraftfulla färgerna lyfter varandra på ett enastående vis. Klassiska modeskapare som Yves Saint Laurent, Christian Lacroix och Emilio Pucci var mästare på att få till otippade färgkombinationer. Häftiga mönster med de rätta färgerna kan vara svåra att hitta, men när du väl fi nner dem, slå till. Köp aldrig ett mönstrat plagg som du känner halvdant inför, välj hellre det enfärgade alternativet i så fall. Tycker du inte riktigt om mönstret, kan du lätt se obekväm ut.

RÖD

CERISE

MANDARIN

VINRÖD

CYKL AMEN

KORNBL Å

SYRE N

MÖRK SYREN

SMAR AGD

TURK OS

FINN DIN STIL

I_Gorommig_CS5_140121.indd 17

– 17 –

2014-01-24 16:50


besegrade åldersnojorna

Camilla Davidsson Olsson

– 20 –

k apitelnamn

I_Gorommig_CS5_140121.indd 20

2014-01-23 14:52


”Jag vill inte se äldre ut än jag är. Jag vill dock inte se flickaktig ut, utan hitta en mer kvinnlig och glamorös stil.”

k apitelnamn

I_Gorommig_CS5_140121.indd 21

– 21 –

2014-01-23 14:52


det här är camilla namn: Camilla Davidsson Olsson ålder: 51 år yrke: Administratör/mäklarassistent bor: Åmål familj: Man och två barn, 19 och 22 år intressen: Mina perserkatter, zumbaträning,

skönhet och hälsa, litteratur, film och musik stilförebild: Shirley MacLaine skulle aldrig ta på mig:

Kortkort kjol eller knytblus

camillas egna tips  Var inte rädd för att använda lite tajtare kläder. Spanxgördeln, Guds gåva till den kurviga kvinnan, finns. Den gör så att du minskar nästan en storlek och dessutom får en timglasfigur utan att banta.  Använd rött läppstift, det blir man glad av. Det finns en nyans för alla, själv klär jag bäst i varmröda nyanser.  Ta hjälp av en bra sömmerska eller skräddare, en sådan kontakt är ovärderlig.  Prova att använda ett brett bälte. Jag hade inte använt skärp i midjan på 20 år. Prova med ett resårbälte i samma färg som kjolen, för att poängtera midjan. Det hade jag aldrig kommit på själv, men det är faktiskt väldigt snyggt.  Satsa på en bra hudvårdsrutin morgon och kväll, det lönar sig.

– 22 –

k apitelnamn

I_Gorommig_CS5_140121.indd 22

2014-01-23 14:52


N

är camilla närmade sig 50-årsdagen började åldersnojan

snurra runt i skallen. Hon hade funderingar på att låta tatuera sig, spruta in lite botox och införskaffa ungdomligare kläder. Men efter att ha kommit i kontakt med mina tankar genom boken Stil med Thulin gjorde hon tvärtom. Hon tog fram måttbandet och istället för att se sig själv som den gamla vanliga 36:an insåg hon att hon faktiskt hade 40/42 i storlek. Hon skrev ett väldigt kul mejl till mig och efter att ha läst hennes ord kändes hon självklar för det här bokprojektet.   Camilla är utbildad tandhygienist med en separat utbildning i administration och bokföring. Efter 14 år inom tandvården, sadlade hon om och blev administratör på ett litet byggföretag, vilket i sin tur ledde till det nya jobbet som mäklarassistent och administratör på Svensk Fastighetsförmedling i Åmål. Ett jobb som passar henne utmärkt.   På fritiden jobbar hon som hudvårdskonsulent åt ett kosmetikaföretag. Där krävs en strikt klädkod med svart dräkt och vit topp och skor med klack. Håret och makeupen måste vara i sin ordning, eftersom hon är sitt eget varumärke.

mormor idolen Som liten flicka var Camilla fint klädd med rosetter i håret. Hennes mamma har alltid sett proper ut, men aldrig varit överdrivet intresserad av sitt yttre. Mormor däremot hade alltid fina klänningar, högklackat och svinrygg.  – Mormor var min idol som liten, säger Camilla. Hon doftade alltid god parfym. Jag fick följa med henne då hon gick och lade håret inför helgen, vilket var vanligt förr då man hade mer komplicerade frisyrer och det var viktigt att se vacker ut i håret. Idag eftersträvar vi enklare, mer lättskötta frisyrer.   Förmodligen var det här det började, Camillas intresse för kläder och smink, för det är stort.

besegr ade åldersnojor na

I_Gorommig_CS5_140121.indd 23

– 23 –

2014-01-23 14:52


sminkskola för camilla Ansiktet gömt

Alltför orange färg

bakom luggen.

på ögonbrynen.

Ögonen ser små och runda ut.

Alltför rosa foundation, som dessutom inte täcker. Camilla har glömt att

För skarp och mörk kontur.

tona ut foundationcrèmen

En konturpenna ska inte synas,

ner på halsen.

den ska bara hålla läppstiftet på plats. Läppstift i alltför orange ton.

makeup och hår

är Camillas roliga hobby-

 Som många andra har hon gått till samma

verksamhet.

frisör sedan hon var 14 år.

 – Smink och hår är kul. Jag läser gärna kos-

 – Jag kan inte tänka mig grått hår, det skulle

metiknyheter och har sminkat mig så länge jag

ta bort all min färg i ansiktet. Har man en snygg

kan komma ihåg. Jag går ogärna osminkad.

grå nyans så är det ju fint men min är grågul!

Har jag en dålig dag drar jag på mig mer smink.

Jag vill ha en frisyr som är lätt att fixa, eftersom

 – Jag handlar gärna på nätet eller i det lilla

jag har ett bra hår, säger Camilla.

parfymeriet, om produkten inte finns i mitt

 Camillas personliga stilikon är den oefter-

egna sortiment.

härmliga Shirley MacLaine.

– 30 –

besegr ade åldersnojor na

I_Gorommig_CS5_140121.indd 30

2014-01-24 16:50


Solpuder borstat utmed

Bort med allt hår från ansiktet!

hårfästet, längsmed

Håret är rullat på värmespolar

ansiktskanten och ner på halsen

och lockat med locktång.

för att rama in ansiktet.

Tuperat i hårbotten, sprayat och format med fingrarna.

Brun kajalpenna längs övre franskant, som fixerats med brun ögonskugga.

Brun ögonbrynspenna

Även brun skugga under ögat

som borstats in.

för att skapa en oval form. Brun skugga suddad över hela ögonlocket. Volymserum på ögonfransarna. Svart mascara på övre fransraden.

Rosa crèmerouge på den högsta punkten. Obs! Aldrig utmed kindbenet.

Pigmentrik foundation med gul ton. Fixerad med löspuder.

Läppenna, läppstift och läppglans i knallrött.

 – Hon är snygg än idag, med sitt korta röda

ansikte och personlighet tål mycket makeup

hår och sina roströda läppar. Kanske är hon lite

och färg, det ger lite skjuts till hennes sprud-

tillfixad, men det är det lilla. Jag gillar hennes

lande sätt. Tidigare har hon varit inne på den

yrkesskicklighet och självförtroende. Hon är en

busiga, rockiga stilen, vilket inte har varit speci-

person jag verkligen skulle vilja träffa.

ellt välgörande. Dessvärre känns den stilen ofta

 Camilla har all potential att se både personlig

smått patetisk på oss vuxna kvinnor och den

och härlig ut, det är lite Annette Bening över

signalerar att vi vill vara och tror oss se yngre

henne. Istället för att gömma hennes pigga

ut. Tyvärr blir resultatet ofta tvärtom: tantigt

ansikte valde vi att plocka fram det. Camillas

och töntigt.

besegr ade åldersnojor na

I_Gorommig_CS5_140121.indd 31

– 31 –

2014-01-23 14:53


släppte mammalooken

Anna Andersson

– 32 –

k apitelnamn

I_Gorommig_CS5_140121.indd 32

2014-01-23 14:53


”Jag är kurvig och så kommer jag att förbli. Jag kommer aldrig få en kantig, androgyn pojkkropp med modellmått.” k apitelnamn

I_Gorommig_CS5_140121.indd 33

– 33 –

2014-01-23 14:53


mer färg i vardagen

Eva Wikström Jonsson

– 52 –

k apitelnamn

I_Gorommig_CS5_140121.indd 52

2014-01-23 14:55


”Det blir väldigt tråkigt när vi alla ser ut som små gubbar.”

k apitelnamn

I_Gorommig_CS5_140121.indd 53

– 53 –

2014-01-23 14:56

9789174243710