Page 1

RIKKE DYRHAVE

– en möjlighet för alla

• LE, TOVA!

En dag träffar Tova en fotograf som älskar hennes hår och ögon, och som vill att Tova ska bli modell! Men Tova är nervös, tänk om hon inte är bra nog?

RIKKE DYRHAVE

Tova ser inte ut som någon av de andra i klassen. Hennes hår är ett enda krull som inte går att kamma, och så har hon ett brunt och ett blått öga.

Le, Tova!

Nypon förlag


Nypon förlag – en möjlighet för alla info@nyponforlag.se www.nyponforlag.se Titel: Le, Tova! Författare: © Rikke Dyrhave, 2015 Originalets titel: Smil, Vigga! #Stjerne-pige Gyldendal A/S 2015 Published by agreement with Gyldendal Education, Danmark Översättning: Catharina Andersson Omslag: Gyllene Snittet bokformgivning © 2017 Nypon förlag AB Första upplagan 2017 Sidantal: 98 Lix: 12 Lättlästnivå: Från 9 år. ISBN 978 91 7567 742 2 På vår hemsida finns arbetsmaterial till boken. Det är kostnadsfritt att ladda ner, utan kod eller inlogg.


Rikke Dyrhave

Le, Tova!

Översättning: Catharina Andersson

Nypon förlag


I den h채r boken finns: Tova, som boken handlar om Freja, Tovas b채sta kompis Tovas mamma och pappa Lotta, pappas nya sambo Liv, Tovas lillasyster Emma, Frejas storasyster Klasskompisar: Abbe och Milo Julia P och Julia S Maja Siri Tor, l채rare p책 skolan Chili, modell Greta, fotograf Sanna, assistent till Greta Linda, make up-artist Tina, designer


Förord

Tova ser inte ut som de andra i klassen. Hennes hår är stort och krulligt. Och så har hon ett brunt och ett blått öga. De andra tycker att hon liknar ett troll. Därför kallar de henne Troll-Tova. Det är det värsta Tova vet. Men alla tycker inte att Tova ser ut som ett troll. En dag träffar Tova fotografen Greta. Det blir början på Tovas nya liv. Hon gör sitt första jobb som modell och får en ny kompis.

5


Det finns de som 채r avundsjuka p책 Tova. Siri, till exempel. Hon skriver elaka kommentarer om Tova p책 Instagram. Till slut f책r Tova nog.

6


Tova

Hej! Jag heter Tova och går i klassen där du är lärare. Men det vet du ju ... Jag biter i pennan. Vi har en ny lärare, som heter Tor. Han har gett oss i läxa att skriva om oss själva så att han kan lära känna oss. Vi måste skriva minst en sida! Det är för mycket, tycker jag. Jag läser läxan från Tor igen: Skriv om dig själv, står det. Vem är du? Vem bor du med? Vad gör du på fritiden?

7


Och så ska man skriva två saker som man gillar med sig själv, och två saker som man inte gillar. Läxan ska lämnas in i morgon. Jag har inte kommit igång förrän nu. Det är så typiskt mig. Min bästis Freja är klar för länge sedan. Jag bor på två ställen, för mamma och pappa är skilda. Så jag har två rum. Pappa bor i stan med sin tjej Lotta. Deras lägenhet är inte så stor, så jag måste dela rum med min lillasyster Liv. Vi har en våningssäng hos pappa. Jag sover överst. Mamma bor i villa. Där har jag eget rum och en vanlig säng som står vid fönstret. Ibland sover Liv inne hos mig.

8


Freja är min bästa kompis. Men det har du nog redan märkt :-) Jag har känt Freja sedan jag var liten. Vi bor grannar (när jag bor hos mamma alltså). Det tar inte ens en minut att springa från min dörr till Frejas dörr. Vi har tagit tid. Nu kommer jag till det svåra. Två saker jag gillar med mig själv. Jag tuggar på pennan, sedan skriver jag: Jag tror att jag är en bra kompis. Det säger Freja i alla fall. Och så är jag bra på att rita. Så ritar jag en hund som viftar på svansen. Den blir söt. Jag gillar inte mina ögon. Det ena ögat är blått och det andra är brunt.

9


Det är ganska ovanligt, så folk brukar stirra på mig. Mamma säger att jag har fått ett öga efter henne och ett öga efter pappa. Jag gillar inte mitt hår heller. Det är ett enda krull. När det är blött blir det ännu värre. Det är svårt att kamma ut det, och det gör ont. Ibland gör det så ont att jag skriker. Då blir mamma sur. Det var lite om mig. Slut. Tova Nilsson. Wow! Jag har skrivit en hel sida. Det ska jag fira med ett glas saft. Man blir törstig av att skriva. Jag går till köket och tar ett glas hallonsaft. Mmm ...

10


Ibland blir jag retad av Siri och Julia P och Julia S. De kallar mig Troll-Tova. Jag hatar det. – Det är ju inte normalt att se ut som du, kan Siri säga och flina. Då flinar Julia P och Julia S också. Mamma säger att de bara är avundsjuka, men det tror jag inte på. Siri har fint hår och båda hennes ögon har samma färg. Hon ser ut som en prinsessa. Hon verkar nästan tro att hon är en prinsessa också. Hon började i vår klass för två år sedan. En dag bara kom hon. Inte ens vår fröken visste att hon skulle komma. Jag slår ihop min skrivbok och lägger ner den i min väska. Jag orkar inte tänka på Siri mer.

11


Mjölk och modell

– Måste jag följa med? säger jag till mamma. Vi ska ut och handla, men jag vill inte. Jag är klar med läxan och vill bara ta fram min padda och titta på Netflix. Jag följer en superbra serie. Den handlar om en tjej som går på en skola där man tränar dans och sång. – Ja, du måste följa med, säger mamma. Liv är redan klar och ropar att jag ska skynda mig. Mamma säger åt mig att ta på mig skorna. Som tur är tar vi bilen istället för att cykla, för det regnar.

12


Det är fullt av folk i affären. Liv går till leksakerna, och jag går med mamma. Hon har en lång lista på vad som ska köpas. Jag suckar. – Vad ska vi äta till middag? frågar jag. Mamma lägger färs i vagnen. – Köttbullar, säger hon och ler. Köttbullar är gott, men jag är sugen på pizza. Det säger jag till mamma. – Gnäll, gnäll, gnäll, säger hon. Du gör inget annat än gnäller. – Det gör jag visst, säger jag och puttar till vagnen. Jag sa bara att jag var sugen på pizza. Jag älskar pizza. – Hos pappa får vi ofta pizza. Mamma suckar. – Kan du hämta två liter mjölk? säger hon. Jag nickar och går för att hämta mjölk.

13


Jag tar två paket och vänder mig om för att gå tillbaka till mamma. – Hoppsan! säger någon. Jag har gått rakt in i en kvinna. – Förlåt, säger jag. – Ingen fara, säger kvinnan och ler. Hon har knallrött läppstift. Jag går bort till mamma vid frukten. – Jag vill ha gröna äpplen, säger jag. Det vet mamma så hon har redan tagit fem gröna äpplen och fem röda. Liv tycker bäst om de röda. – Ursäkta, säger någon. Det är kvinnan med rött läppstift igen. – Är det din dotter? säger hon till mamma och pekar på mig. Mamma nickar och ser frågande ut. Kvinnan säger att hon heter Greta. Hon är väldigt lång.

14


Jag tittar ner. Det är hennes skor som är höga. Mycket höga och mycket gula. – Jag letar efter en modell till reklam för kläder för ungdomar, säger hon. Med det där håret och de fina ögonen skulle hon vara perfekt. Jag drar med handen genom håret. Det står åt alla håll. – Menar du att Tova skulle passa som modell? säger mamma. – Absolut, säger Greta. Hon ser på mig och säger: – Vi ska fota i helgen. Flickan som skulle ha varit vår modell har brutit benet. Greta ger mamma ett kort med sitt namn och mobilnummer på. – Tänk på saken, säger hon. Men inte för länge. Vi behöver ta några provbilder redan i morgon.

15


Mamma lovar att ringa henne senare i kväll. – Hoppas vi ses, Tova, säger Greta och skyndar iväg på sina höga klackar. Här är man på Coop en helt vanlig dag och så kommer det någon och frågar om jag vill vara modell! Det är helt sjukt. Freja kommer inte att tro mig. Vi brukar leka att vi är modeller. Vi tar bilder på varandra och lägger upp dem på Instagram. – Får jag? säger jag till mamma. Det pirrar i magen. Som om jag alltid velat bli modell utan att veta om det själv. – Vi får se, säger mamma. Vi måste prata med din pappa först.

16

9789175677422  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you