9789188009128

Page 1

An n a H an sson

Vaktmästarens häm nd med illus tra tioner av Oska r As pm an

SPÖKTIMM EN


I samma serie: Svarta Madam, kom fram! (2015) Spökdiscot (2016)

Spöktimmen – Vaktmästarens hämnd Utgiven av Beta Pedagog AB Skutevägen 1, 432 99 Skällinge info@betapedagog.se www.betapedagog.se tfn 0340-355 05 Copyright © Anna Hansson, Oskar Aspman och Beta Pedagog AB, 2016 Författare: Anna Hansson Illustratör: Oskar Aspman Redaktör: Isac Carlsson Läsbarhetsindex (lix): 20 Art. nr beta-3433 ISBN 978-91-88009-12-8 Första upplagan, första tryckningen Drukarnia Dimograf, Polen, 2016


Anna Hansson

SPÖKTIMMEN

Vaktmästarens häm nd Illustrationer: Oskar Aspman


4


På en gammal skola, mitt inne i stan, jobbade för länge sedan en vaktmästare. Han tyckte om sitt jobb. Men han tyckte inte om barnen som gick på skolan. Han hade gjort illa benet när han var liten, och gick med käpp. Med den brukade han slå efter barnen. De tyckte inte om honom heller. Därför blev de inte ledsna den dagen då han försvann spårlöst. Men de blev inte av med honom för det. Det blev värre än någonsin. Dagen efter stod ett meddelande skrivet med blod på en av skolans väggar. Det stod att han skulle hämnas på alla barn, i all framtid.

5


Det löftet hade han hållit. Hans steg hördes i korridorerna. Barnen kände honom slå efter dem med käppen. Och lamporna i korridoren tändes och släcktes, utan att någon varit i närheten av lysknappen.

6


– Kan vi få intervjua dig till skoltidningen? frågade Ebba. Hon och Mark stod i dörr­ öppningen till Jannes kontor. Det var så litet att det knappt fick plats ett skrivbord och en stol. – Ja, det ska väl gå bra, sa Janne utan att titta upp från datorskärmen. – Och så måste vi få följa med dig på jobbet en hel dag, sa Mark. Janne suckade. – En hel dag? Ebba och Mark nickade. – Ska ni bara titta på då, eller ska ni hjälpa till?

7


– Vi ska hjälpa till, sa Ebba. Vi vill göra en artikel om dig och ditt jobb. – Okej, sa Janne. Han bläddrade lite i sin kalender. – Idag går bra. Idag ska jag städa ur förrådet i källaren, det kan ni få hjälpa till med. Janne reste sig upp och gick till det lilla nyckelskåpet.

8


9


– Det där med att städa idag, det hittade han bara på nu, viskade Mark. – Jag vet, viskade Ebba tillbaka. Janne gick före dem genom korridoren, ner för trappan till källaren och fram till en stor dörr. Han låste upp och tände lyset. Det var fullt av saker där inne. Gamla bord, trasiga stolar, böcker och bokhyllor. – Kan du inte berätta om den där gamla vaktmästaren? bad Ebba. Han som försvann. – Han som försvann? sa Janne. – Ja, sa Mark. Han som bara försvann en dag för länge sedan. När min mamma gick här. 10


– Ja, jag vet inte så mycket om honom, sa Janne. Bara att han försvann. – Spökar han här än? frågade Ebba. – Det tror jag inte, sa Janne. Ni kan väl börja sortera ut alla gamla böcker och lägga i en hög. Jag ska hämta lite kaffe så länge. Janne skyndade sig ut genom dörren och upp för trappan. – Vad bråttom han fick, sa Mark. Han måste ha varit väldigt kaffesugen.

11


– Ja, sa Ebba. Eller så försöker han slippa undan städningen. Eller kanske ville han inte prata om den gamla vaktmästaren. Vad har din mamma berättat? – Inte så mycket, sa Mark. Att han brukade slå barnen med sin käpp om de kom för nära, och att de brukade gömma hans käpp om han hade ställt ifrån sig den. Och att han bara försvann en dag. – Usch, vad otäckt, sa Ebba. Vad tror du hände? – Jag vet inte, sa Mark. Mamma sa att han kanske tog livet av sig. – Tror du att han spökar här?

12


– Jag vet inte. Men mamma sa att han spökade här när hon var liten. Hon sa att både barnen och lärarna kände det. Det kunde bli kallt ibland, som om ett spöke gick förbi. Och så brukade det lukta kaffe på morgonen, fast det inte var någon som hunnit dricka det än. – Har du märkt något? frågade Ebba. – Jag tror inte det, sa Mark. Ibland när jag har kommit tidigt har jag sett hur rektorn har tvättat bort något från väggen. Men jag har aldrig hunnit se vad.

13


De började sortera ut alla böcker och lägga i en hög vid sidan av dörren. De hade nästan hunnit färdigt när de hörde steg närma sig i korridoren utanför. – Det var på tiden, sa Mark och vände sig om. Men det var ingen där. Stegen hade tystnat. Den som hade närmat sig hade stannat. – Janne? ropade han. Han fick inget svar. Han gick fram till dörren och kikade ut, men korridoren utanför förrådet var tom.

14


15


En vaktmästare försvinner spårlöst, men börjar spöka på skolan där han jobbat. Han tänker hämnas på barnen i all framtid. Varför vill han hämnas på barnen, och kommer det någonsin att få ett slut? Anna Hansson är lärare och författare till ett stort antal barn- och ungdomsböcker. Böckerna i serien Spöktimmen är skrivna för barn i åldern 9 till 12 år. De är lättlästa (lix 19–20) och varje bok avslutas med ett kortare arbetsmaterial.

Art. nr beta-3433

9 789188 009128

www.betapedagog.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.