Page 1

jag kommer hem igen till jul – 5–

förord – 6– –––––––––––––– viskar en bön – 12 – –––––––––––––– ave maria – 18 – –––––––––––––– jag kommer hem igen till jul – 28 – –––––––––––––– jul, jul, strålande jul – 40 – –––––––––––––– gå inte förbi – 46 – –––––––––––––– gläns över sjö och strand – 54 – –––––––––––––– snön föll – 64 – –––––––––––––– decembernatt – 72 – –––––––––––––– guds frid i gode vise män – 82 –

PETER_JAG KOMMER HEM_CS5,5_Ny.indd 5

marias sång – 86 – –––––––––––––– o, helga natt – 90 – –––––––––––––– jag tror på dig – 96 – –––––––––––––– stilla natt – 104 – –––––––––––––– julmat – 110 – –––––––––––––– varmt igen – 126 – –––––––––––––– gott nytt år – 134 – –––––––––––––– trumslagarpojken – 140 – –––––––––––––– änglar i snön – 144 – –––––––––––––– min bön (the prayer) – 148 –

2012-09-24 07.56


peter jöback – 6–

Forord År 2002 fick jag en förfrågan från mitt skivbolag om jag ville göra en julskiva. Min första reaktion var att förslaget var oförskämt. Skojade de? Fattade de inte att jag var inne på en helt ny väg, att det skulle hända stora saker? Jag hade nyss fyllt trettio, var inte julskiva en desperat åtgärd sent i karriären? Men idén slog rot, trots allt. Jag började lyssna på julsånger, lät mina minnen och tankar komma och gå fritt i flödet av harmonier, upptäckte låtar som jag halvt hade glömt och vande mig långsamt vid tanken.

PETER_JAG KOMMER HEM_CS5,5_Ny.indd 6

2012-09-25 11.16


jag kommer hem igen till jul – 7–

PETER_JAG KOMMER HEM_CS5,5_Ny.indd 7

2012-09-24 07.56


peter jöback – 8–

Så en dag hörde jag ”Jul, jul, Strålande jul …” Aldrig ska jag glömma den stunden. Ackorden var som strålar i kroppen på mig, spred sitt ljus över minnen som för mig är evigt förknippade med jul. Luciatågen på Adolf Fredrik - musikskolan som jag älskade. Stjärngossestruten, jag kunde riktigt känna gummibandet om hakan. Tidiga barndomens lyckliga jular, sena tonårens berusade jular, ensamma jular, förväntansfulla jular, sorgsna jular, överviktiga jular. Snöbollskrigen med brorsan, fantastiska släktmiddagar – och en del som blev för blöta. Onda och goda minnen kom strömmande med väldig kraft och min upplevelse var att jag samtidigt var barnet och den jag senare blev. Jag satt med ett livets eget Memory-spel medan ord och toner sköljde tvärs igenom hela mitt väsen: Kom, kom signade jul … Känslan var genomgripande. Jag tänkte, shit, jag ska göra världens bästa julskiva! Den ska bli helt min egen, varenda låt ska jag välja själv med omsorg och eftertanke och framföra på mitt eget sätt!

PETER_JAG KOMMER HEM_CS5,5_Ny.indd 8

2012-09-24 07.56


jag kommer hem igen till jul – 9–

Julskivan fick namnet Jag kommer hem igen till jul. Den kom verkligen att bli precis så personlig som jag ville, men vägen dit var inte självklar. Inte så att jag tvekade när jag väl hade bestämt mig, snarare väcktes en ny sorts oro när jag började reflektera över innehållet i sångerna jag ville ha med. Hade jag någon egen tro? Hur såg min andlighet ut? Kunde jag sjunga trovärdigt om en trygg, inre verklighet om jag inte var säker på att jag kände den i mig själv? Räckte det med en känsla av att jag ville tro, men att jag fortfarande kämpade med min rädsla? Att jag kände en stor längtan efter tillit? Hemma, var ligger det någonstans? Några riktiga svar hittade jag inte den gången. Julsångens ord och toner, Kom, kom signade jul …, bar mig ändå med sådan kraft att lugn infann sig. Jag hade i alla fall min tro på mig själv. Den fick duga. Än idag känns det som något av ett mirakel att ett musikaliskt projekt som inleddes i motstånd kunde nå så många hundratusentals hjärtan. Att Jag kommer hem igen till jul har fått bli jultradition för så många och hyllas som en modern klassiker i sin art gör mig förundrad, tacksam och glad – inte minst därför att julskivan var ett så djupt personligt projekt. För första gången någonsin litade jag helt och hållet på mig själv och min intuitiva känsla för vad som var rätt för mig, både musikaliskt och artistiskt.

»

För första gången någonsin litade jag helt

och hållet på mig själv och min intuitiva känsla …

PETER_JAG KOMMER HEM_CS5,5_Ny.indd 9

2012-09-24 07.56


peter jöback – 10 –

Det har gått tio år sedan julskivan släpptes. Under detta omvälvande decennium har jag gått från mörker till ljus. Så känns det. Från tvekan till visshet, från förhoppning till infriad förväntan, från vrede till försoning, från kyla till värme, från ensamhet till gemenskap. Även under dessa år har musikens egen, inneboende styrka burit mig och samarbetet med musikens människor varit en källa till glädje, men jag har varit med om en tuff, inre resa. Jag är tacksam över att jag har orkat genomföra den. Idag bär jag min livsberättelse som en kung bär sin krona – med stolthet och värdighet. Jag vet vem jag är och vad jag står för. Att öppna dörrarna till barndomens och uppväxtens mörka rum har inte varit lätt, men det har samtidigt fått mig att upptäcka alla ljusa minnen. Att genomföra den inre storstädningen har fått mig att mogna som människa och djupna som artist. För mig handlar mod mycket om en förmåga till öppenhet och tillit. Själv förlorade jag den förmågan som barn, men det jag har lärt mig under de gångna tio åren är att destruktiva mönster kan brytas. Förändring är möjlig. Jag har varit rädd många gånger, men att våga släppa taget innebär samtidigt en förhoppning om att Någon eller Något ska ta emot. Det visade sig att jag landade mjukt. Jag återfann min tillit.

* Idag står julen för många olika saker i mitt liv: vila, eftertanke, återfödelse, ljus, värme, god mat, glädjefylld och kravlös gemenskap. Familj! Min stora längtan efter samhörighet och mitt behov av en familj! Jag älskar min egen familj, men jag älskar även själva begreppet familj och försöker ofta skapa familjekänsla i mitt sätt att arbeta.

PETER_JAG KOMMER HEM_CS5,5_Ny.indd 10

2012-09-24 07.57


jag kommer hem igen till jul – 11 –

När julskivan Jag kommer hem igen till jul var ny för tio år sedan, hade jag en vision om vad jag ville och vart jag var på väg. Idag är den visionen min verklighet. Jag vågar säga att jag är lycklig, och i min julbok vill jag ta med er på min egen resa, den som ledde hem till mig själv. Resan följer julskivan, sång efter sång, medan jag reflekterar över julens trygga budskap, texternas föränderliga innebörd och mina egna livserfarenheter. Sjung gärna med om ni vill! I boken finns såväl noter som texter och en dvd från en av mina julkonserter. Min berättelse innehåller en del svärta. Det står jag för. Det är sådan jag är. Kanske berättar jag hela mitt livs historia någon gång i framtiden? Vi får se. Det får bli i en annan bok i så fall. Det är mycket i mitt liv som inte ryms, eller ens passar så bra, i min julbok. Men när julen är som bäst, är den full av värme och gemenskap. Detta vet jag ur djupet av mitt hjärta, för mina jular har inte alltid varit sådana. För mig är det riktigt stora i julens budskap: Ljuset vinner. Alltid.

@

PETER_JAG KOMMER HEM_CS5,5_Ny.indd 11

2012-09-25 11.16


peter jöback – 104 –

S

ti ll a n att

Varje vers i den här psalmen knyter an till ett julfirande som pågår sedan många, många generationer. Här finns både trösten och tryggheten: Mörkret flyr, dagen gryr … Just de orden i psalmen tycker jag alltid beskriver min egen, personliga tolkning av julhelgens betydelse: ljus, hopp, pånyttfödelse. För oss som bor långt i norr sammanfaller julen med vintersolståndet. Varje sångtext som handlar om miraklet i Betlehem kan i mitt hjärta precis lika gärna påminna om vändningen, vår glädje när ljuset börjar komma tillbaka. Det mesta kan trivialiseras, men somligt i livet är faktiskt värt att tas på allvar. Dit hör julens olika symboler, tycker jag. Jag tror att syftet med dem är eftertanke. En stilla natt kan berätta många sanningar om man tar sig tid att lyssna.

* År 2002 var omvälvande för mig på fler sätt än att jag beslöt att göra min första julskiva på mitt eget sätt. Det året föddes min brorsdotter Melina, Mikaels och Karins första barn. Att min bror vågade bli pappa gjorde mig stolt. Jag tyckte att det var modigt av honom att starta familj. Med tanke på den splittrade bakgrund som han och jag har, framstod Melinas födelse som en jättestark symbol för något nytt och bra. Själv var jag inte alltid någon bra farbror till Melina i början, jag vet, men jag tillägnade

PETER_JAG KOMMER HEM_CS5,5_Ny.indd 104

2012-09-24 08.19


jag kommer hem igen till jul – 105 –

PETER_JAG KOMMER HEM_CS5,5_Ny.indd 105

2012-09-24 08.19


peter jöback – 106 –

henne min julskiva. Melina fick bli mitt ljus medan jag sjöng in julsångerna som jag valde med sådan kärleksfull omsorg. Samma jul hittade min bror Mikael och jag också ett gammalt bowlingspel på vinden. Det är av märke Stiga, stort som ett klassiskt hockeyspel, och har en liten snurra som ska slå omkull de tillhörande små käglorna i stället för ett klot. Sedan dess är det bowling som gäller på annandagen för brorsan och mig och den jultraditionen håller vi hårt på. Eftersom Oscar och jag inte har några barn, har han och och jag en rätt fri känsla i övrigt kring hur vi ordnar vårt julfirande. Men på annandagen ska det absolut ätas god julmat och spelas bowling. Det hör till. Kring julfirandet får det gärna finnas en uppbyggd förväntan, tycker jag. Så om någon i gänget möter några medspelare redan på sommaren säger man till varandra att på annandagen, hörni, då gäller det! Vi har till och med en egen pokal där man skriver in årets vinnare, en kägla som vi hittade på loppis någon gång och som Oscar har satt på en sockel. Den som vinner får sitt namn inristat och blir värd för evenemanget nästföljande år. Sådan är traditionen. Man behöver inte vara duktig på spelet för att vinna. Snurran gör att det är precis lika mycket slumpen som avgör vem som vinner, och precis så ska bra sällskapsspel vara i juletid, tycker jag, roliga för alla. Från början var det bara brorsan och jag som spelade. Vi började vårt bowlingspelande i barndomens ursinniga tävlingslust. Att vinna eller förlora var på liv och död. Med tiden har vår lekfullhet växt betydligt, men det är sex år mellan Micke och mig, så det är först som vuxna som vi har blivit både jämnåriga och jämnstarka. På Oscars och mitt bröllop höll Micke ett fint tal. Han sa, att han hade hört att om det är så mycket som sex år mellan två syskon, så uppfostras båda som ensambarn.

PETER_JAG KOMMER HEM_CS5,5_Ny.indd 106

2012-09-24 08.19


jag kommer hem igen till jul – 107 –

»

Förändring tar tid, men det väsentliga idag är

den enorma kärlek som jag känner för min bror.

Ibland kunde åldersskillnaden verkligen ställa till det. Vi hade länge en del ouppklarat, Micke och jag, det stod klart under min period på rehab, fem år efter att vi hade hittat bowlingspelet. Under den så kallade familjeveckan på rehab bjuder man in anhöriga. Tanken är att man ska rensa luften och säga precis som det känns och det Micke sa till mig var: – När pappa dog var det första gången som jag kunde andas hemma. För du och han tog så jävla mycket plats! Först blev jag ledsen. Sedan svarade jag: – Men, Micke, jag var ju bara ett barn. Jag försökte bara överleva. Vi tittade på varandra och darrade. Att vi hade varit barn, det hade vi aldrig tänkt på. Vi grät och kramades och för oss var det ett stort ögonblick. För både honom och mig öppnades nya fönster. Förändring tar tid, men det väsentliga idag är den enorma kärlek som jag känner för min bror. Jag är stolt över allt som han är och står för. Micke och jag har även tre halvbröder på min pappas sida. En av dem är död och vi har aldrig haft någon närmare kontakt med någon av dem, sorgligt nog. Det finns tid för förändring, även här.

* Under årens lopp tillkom allt fler julfirare i brorsans och mitt bowlingspelande på annandagen, som det gör när familjen växer. Dynamiken ändras, folk får barn, nya par bildas, släktingar till de ingifta kommer med. En jul var vi fyrtio vuxna och barn som träffades på annandagen, men då tyckte vi att firandet hade eskalerat

PETER_JAG KOMMER HEM_CS5,5_Ny.indd 107

2012-09-24 08.19


peter jöback – 108 –

väl mycket. Tänk om någons pojkväns syster vann vår pokal och förhållandet sedan tog slut? Vad skulle vi göra då? Nu är vi tillbaka till kärnan. Bowlingen är trots allt vår speciella familjetradition. Det är kul att vi har den tillsammans, men det finns allvar i botten, eftersom det dröjde länge innan jag hittade in i familjens gemenskap. Insikten om att Mickes och Karins familj kunde vara även min familj växte fram gradvis. Länge var jag mest upptagen med att tycka synd om mig själv. Det var omöjligt för mig att ta till mig att de faktiskt längtade efter att kunna inkludera mig i gemenskapen. Jag såg hur fint det kunde vara med jul om ingen drack för mycket, men jag kände mig utanför. Varför det var jobbigt kunde jag inte förklara ens för mig själv, så det är klart att jag inte kunde förklara det för Micke heller. Det var enklare att lämna familjegemenskapen snabbast möjligt och fira jul på krogen med polare. Min bror sa många gånger: – Peter, vi är många som står och vinkar till dig! Det är som om du har utvecklat ett tunnelseende, för du ser oss inte! Därför var bowlingspelet betydelsefullt. Det blev en vändpunkt för brorsan och mig. När Oscar och jag med tiden köpte hus tillsammans, kunde vi för första gången stå som värdar för släktens annandagsmiddag. Det var riktigt stort.

@

PETER_JAG KOMMER HEM_CS5,5_Ny.indd 108

2012-09-24 08.19


jag kommer hem igen till jul – 109 –

stilla natt

–––––––––––––––––––––

text: oscar mannström & edvard evers & torsten fogelqvist musik: franz gruber Stilla natt, heliga natt allt är frid, stjärnan blid skiner på barnet i stallets strå och de vakande fromma två Kristus till jorden är kommen oss är en Frälsare född Stora stund, heliga stund änglars här, slår sin rund kring de vaktande herdars hjord rymden ljuder av glädjens ord Kristus till jorden är kommen eder är Frälsaren född Stilla natt, heliga natt mörkret flyr, dagen gryr räddningstimman för världen slår nu begynner vårt jubelår Kristus till jorden är kommen oss är en Frälsare född

PETER_JAG KOMMER HEM_CS5,5_Ny.indd 109

2012-09-24 08.19


peter jöback – 124 –

Normalt sett är jag försiktig med socker och sötsaker, men julen är ett undantag. Då unnar man sig. Och det behövs lite socker om man vill vinna i bowling! Att göra julgodis och baka lussebullar tycker jag ingår i förberedelserna, eller som brorsans fru brukar göra, koka egen kola.

Chokladbräck

Knäck

• 400 g choklad av valfri sort och procenthalt

• 2 dl vispgrädde • 2 dl strösocker • 2 dl ljus sirap • 60 g osaltat smör • 30 g flagad mandel (mandelspån) • 1 paket knäckformar (ca 200 st)

1 medelstor ugnsfast form, ca 20 cm i diameter (56–85% eller vit choklad)

Förslag på fyllningar (välj 3–4 sorter) • russin • aprikoser, torkade och hackade • fikon, torkade och hackade • nötter, blandade sorter, hackade • kaffebönor, hackade • kokosflingor, rostade (i torr panna) • frostiesflingor • rice crispiespuffar

• plastfilm eller bakplåtspapper

ca 200 st

Koka alla ingredienser utom smöret och mandeln. För att pröva om konsistensen är rätt kan man göra ett kulprov genom att droppa ner smeten i ett glas med kallt vatten. Bildar smeten en kula när man rullar den mellan fingrarna, så är den klar. Rör ner smör samt mandelspån, Häll försiktigt upp i knäckformar.

Smält chokladen i en bunke i ett vattenbad eller i mikron. Blanda i valfri fyllning. Bred ut chokladsmeten på en plåt med kanter, täckt med plastfilm eller bakplåtspapper. Låt stelna och bryt i bitar. Förvara kallt i kylen.

PETER_JAG KOMMER HEM_CS5,5_Ny.indd 124

2012-09-24 08.25


jag kommer hem igen till jul – 125 –

PETER_JAG KOMMER HEM_CS5,5_Ny.indd 125

2012-09-24 08.25


PETER_JAG KOMMER HEM_CS5,5_Ny.indd 65

2012-09-24 08.20

9789174242973