Page 1


Mårten Sandén

MITZI PÅ MASKERAD Illustrationer av Åsa Arnehed

I2_Mitzi på maskerad.indd 3

2013-10-15 13:39


Läs mer om Mårten Sandén på rabensjogren.se

Rabén & Sjögren Box 2052, 103 12 Stockholm rabensjogren.se

Text © Mårten Sandén 2014 Omslag och illustrationer © Åsa Arnehed 2014 Tryckt hos Livonia Print Ltd, Lettland 2014 ISBN 978-91-29-68763-7 Rabén & Sjögren ingår i Norstedts Förlagsgrupp AB, grundad 1823

I2_Mitzi på maskerad.indd 4

2013-10-15 13:39


KAPITEL 1 I klassrummet hörs inte minsta pip eller prassel, fast alla barnen är där. Mitzi har aldrig hört klasskamraterna i 1C vara så tysta som de är just nu. ”Och sista skoldagen innan jullovet …”, säger fröken och tittar på dem som om hon har en hemlighet. ”Nästa torsdag, alltså …” Alla barnen håller andan för att inte missa ett ord av vad fröken ska berätta. Mitzi också. ”Då, förstår ni”, fortsätter fröken långsamt. ”Då ska vi inte ha några lektioner alls. Då blir det …” Mitzi lutar sig framåt över bänken. Hon kan inte sluta titta på frökens ansikte. Det är så spännande! ”Maskeradbal!” ropar fröken och sträcker upp armarna i luften. ”För hela årskurs ett!” Tystnaden varar i kanske en sekund till, men sedan tar den slut. Det är som om hela klassrummet exploderar av ljud när

5

I2_Mitzi på maskerad.indd 5

2013-10-15 13:39


alla börjar tjoa och ställa sig upp i bänkarna. Anton, som kan busvissla, visslar det högsta han kan och Linus och Akbar smäller med bänklocken. Fröken skrattar och försöker säga något, men hon hörs knappt. Det blir så mycket oväsen att Mitzi måste hålla för öronen. ”Ni får en lapp med tiderna här”, ropar fröken och viftar med några gula papper. ”Och ni måste börja tänka på vad ni ska klä ut er till redan nu!” Det bildas snabbt en hög av barn runt frökens bord och alla vill ha de gula lapparna som hon delar ut. Barnen ställer sig på tå och sträcker sig efter dem med viftande händer. ”En i taget!” ropar fröken. ”Glöm inte att ge lapparna till era föräldrar!” Mitzi tycker inte om att trängas. Hon sitter kvar i sin bänk, men Bahar, som har bänken bredvid hennes, tar en lapp till Mitzi också. Bahar läser medan hon sätter sig ned och håller på att missa stolen. ”Vad står det?” frågar Mitzi. Bahar har redan läst alltihop. Hon är jättebra på att läsa. ”Du kan kolla själv”, säger hon och pekar på den gula lappen på Mitzis bänk. ”Så himla kul!” Mitzi läser inte lika fort som Bahar gör. Texten är skriven med snirkliga bokstäver, och det tar lite tid att förstå alla orden:

6

I2_Mitzi på maskerad.indd 6

2013-10-15 13:39


I2_Mitzi paĚŠ maskerad.indd 7

2013-10-15 13:39


”Visst låter det kul?” säger Bahar. ”Jag ska vinna ett sådant där pris!” Mitzi nickar fast hon inte riktigt förstår. ”Jag ska vara prinsessan Leia i Star Wars”, fortsätter Bahar. ”Jag var det när min kusin fyllde år och alla sa att det var jätte­likt.” ”Var du hon?” säger Mitzi. ”Prinsessan Leia?” ”Jepp”, säger Bahar. ”Men jag sa det först, så du får inte härmas.” Mitzi nickar, fast hon fortfarande inte förstår. ”Okej, jag ska inte.”

8

I2_Mitzi på maskerad.indd 8

2013-10-15 13:39


Maskerad. Mitzi har hört ordet, men hon vet inte riktigt vad det är. Ibland känns det som att det är så mycket hon inte vet. Innan hon började skolan visste Mitzi inte vem prinsessan Leia var. Hon kunde nästan ingenting om filmer och spel och så. Nu vet hon åtminstone att prinsessan Leia är en flicka i en film. Hon har flätor som ser ut som kanelbullar på öronen. Det har absolut inte Bahar, hon har helt vanligt hår. ”Jag ska nog vara en smurf”, säger Tyra, som sitter bakom Mitzi. En smurf? Mitzi fattar ingenting. ”Vad gör man på en maskeradbal egentligen?” frågar hon. ”Jag har aldrig varit på någon.” Både Bahar och Tyra blir tysta. De brukar bli det när de inte riktigt vet om Mitzi skojar. Men Mitzi skojar aldrig, hon vill faktiskt veta. ”Men, liksom”, säger Bahar. ”Det är som en fest, ju!” En fest! Fester är som barnkalas, och barnkalas är nästan det värsta Mitzi vet. Alla bara skriker och springer runt. Man måste ha finkläder som sticks och leka lekar som man inte förstår. När det är barnkalas brukar Mitzi sitta under bordet och vänta på att det ska bli fiskdamm. ”Men ska man inte ha finkläder när man går på fest?” säger hon. ”Smurfar är väl inte så fint klädda?” Bahar tänker.

9

I2_Mitzi på maskerad.indd 9

2013-10-15 13:39


”Man kan ha fina kläder, men man måste vara någonting”, säger hon. ”Det är det som är maskeraden.” ”En smurf”, säger Tyra. ”Till exempel.” ”Kan man inte vara utklädd till sig själv?” frågar Mitzi. ”Fast med finkläder?” ”Nej”, säger Tyra. ”Det går inte.” En maskeradbal är alltså som en fest där man är utklädd till någonting annat än sig själv, tänker Mitzi. Hon fattar fortfarande inte varför. Nu är det jättestökigt i klassrummet, och Akbar och Linus springer omkring och skjuter på varandra med pennorna och gör rymdljud. Akbar berättar om ett svärd som han önskar sig. Det blinkar och svischar och man kan köpa det i leksaksaffären för nittionio kronor. Det är svårt att tänka med allt oväsen, men Mitzi förstår att Akbar och Linus nog ska klä ut sig till superhjältar på maskerad­ balen. De leker superhjältar nästan jämt. ”Har fröken sagt slut för idag?” frågar hon Bahar. Bahar har redan packat sin rygga. ”Jadå”, säger hon. ”För länge sedan.” Mitzi viker ihop den gula lappen och stoppar den i sin ryggsäck. ”Då går jag hem”, säger hon. ”Ska vi ha sällskap?”

10

I2_Mitzi på maskerad.indd 10

2013-10-15 13:39

9789129687637  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you