Page 1


KALLA FAKTA OM IS Bokförlaget Opal, 2010 www.opal.se © Text: Lena Sjöberg, 2010 © Illustrationer: Lena Sjöberg, 2010

Typsnitt: Icy Sans Faktagranskning: Gunhild Rosqvist Tryckt av Scangraphic, Danmark, 2010 ISBN 978 -91 -7299-394-5


En vinterkväll, när jag var på väg hem från jobbet, hörde jag ett märkligt lj ud. Det lät som om ett flygplan var på väg att landa alldeles intill mig. Jag tvärstannade. Ljudet försvann bort över sjön och jag kunde inte lista ut vad det var jag hade hört. Lite senare hände samma sak, men den här gången lät det som om någon spelade på en såg. Rungande och spöklikt i fullmånens sken. Jag tittade ut över den frusna sjön. Plötsligt förstod jag! Ljuden kom från isen. I flera veckor, när jag promenerade vägen hem, dök frågor upp. Varför låter isen? Hur bildas istappar? Hur kan rinnande vatten frysa till is? Varför lyser isberg? Och vad gör fiskarna på vintern? Svaren får du i den här boken.

4


Har du tänkt på isen runt omkring dig? Isbiten i ett saftglas en varm sommardag eller istapparna under takrännan på vintern. Isen i tv när en hockeymatch flimrar förbi. Eller så hör du kanske hur det pratas om att polarisarna smälter och isbjörnarna får svårare att överleva. Ibland säger vi att någon har is i magen eller att en deppig person är under isen. Tittar man sig omkring upptäcker man att isen finns både här och där. Kanske på fler ställen än du trott?

Många hip-hop och rapmusiker använder ordet ice i sina artistnamn. Ice är engelska och betyder is.

Somliga gillar att bada isvak.

En del skräckfilmer är så läskiga att blodet (nästan) fryser till is i ådrorna hos den som tittar.

Vissa vill sova riktigt kallt. I norra Sverige kan man bädda ner sig i en säng av is på ishotellet i Jukkasjärvi. I april varje år smälter hela hotellet ner och byggs upp igen när vintern kommer. 6

Andra vill med isens hjälp få en plats i Guinness rekordbok. Ett företag försökte resa världens största isglass. Mitt i sommaren, i New York! Men glassen smälte direkt. Tusentals liter klibbig saft rann ut på gatorna och orsakade trafikkaos. Det blev inget världsrekord.


Att ha kylskåp och frys hemma är självklart, tycker vi. Men när din mormors mormors mormors mor eller din farfars farfars farfars far var barn fick man gå till isstacken när man behövde is. Isstacken stod utomhus i skuggan. Den bestod av isblock täckta av sågspån. Isblocken sågade man ur sjön på vintern. Sågspånet gjorde att isen höll sig frusen ända till midsommar. Resten av sommaren och hösten fick man klara sig utan is.

Så småningom uppfanns isskåpet! Det fungerade som vår tids kylskåp, men utan elektricitet. Man la ett isblock i skåpet och när isblocket hade smält beställde man ett nytt. Matvarorna i isskåpet höll sig kalla och färska länge. De som bar ut is till hemmen kallades iskarlar.

Men hur kom man på att djupfrysa mat? Jo, i norra Kanada gjorde kylan att fisk frös till is så fort den dragits upp ur vattnet. När fisken sen stektes smakade den precis som vanligt. I USA gjordes experiment med att frysa in olika sorters mat. Man upptäckte att det bästa var att låta maten frysa supersnabbt! Då både smakade den godast och såg godast ut.

Strax därefter (året var 1930) började djupfrysta rätter att säljas i affärerna.

Och sen kom frysboxarna som fick plats i hemmet och som många hade råd att köpa. Nu kunde till exempel bär och grönsaker ätas hela året, och inte bara på sommaren!

Idag finns kylskåp med inbyggda ismaskiner, och vi tycker inte alls att det är konstigt att hämta glass eller fiskpinnar ur frysen. Undrar vad mormors mormors mormors mor skulle ha sagt om hon hade kunnat se in i framtiden? 7


Kärnis som frusit under kalla, vindstilla dygn behöver vara tio centimeter tjock för att den säkert ska hålla för en människa att gå på. Är det tio minusgrader i luften fryser isen ungefär 2, 5 centimeter på ett dygn. Om det inte blåser förstås. Vinden gör nämligen att isen blir skör och inte lika pålitlig. Kom ihåg att isens tjocklek varierar beroende på var den frusit. Det finns platser där isen är tunn fastän istäcket intill är starkt och hållbart. Strömmande vatten innebär ofta att isen inte går att lita på. Fler av isens svaga punkter ser du i bilden.

20


Vissa insekter, som till exempel fluglarver och fjärilslarver, kan övervintra i is. Den lilla genomskinliga trögkryparen, eller björndjuret som det också kallas, är ovanligt köldtålig. Den finns överallt på jorden och överlever temperaturer ner till absoluta nollpunkten. Minus 273 grader! Och den nordamerikanska skogsgrodan, Rana sylvatica, fryser delvis till is under vintern. I de viktigaste kroppsdelarna bildar grodan ett ämne som heter glukos, som gör att den ändå klarar sig.

Fiskar är växelvarma. Med det menas att de har samma kroppstemperatur som vattnet de simmar i. Olika fiskar har olika sätt att anpassa sig till vinterlivet. Rudan är en av de fiffigare. Den går i dvala och övervintrar i bottenfrusna gölar. Den slutar helt enkelt att andas syre, och bildar istället alkohol som gör att den inte fryser sönder. De allra flesta fiskarter håller sig nära botten, rör sig lite och äter nästan ingenting.

När våren närmar sig och temperaturen stiger blir isen allt mer porös. Isen spricker och kan med kraft slita loss bryggor och annat som kommer i dess väg. Islossningen kan bli dramatisk. År 1615 slet ismassorna i Torneälven med sig en hel kyrka!

21


Alla vet att isen är kall och att den smälter när det blir varmt. Men det finns mycket annat att veta ! Hur kom man till exempel på att man kunde frysa mat? Varför låter isen som en råmande ko? Hur kan forsande vatten frysa? Vilka djur övervintrar i is? Och vem var egentligen den mystiske ismannen? Lena Sjöberg vann Opals faktabokstävli ng 2009 med denna innehållsrika bok om is för alla åldrar.

ISBN 978-91-7299-394-5

9789172993945  

KALLA FAKTA OM IS Bokförlaget Opal, 2010 www.opal.se © Text: Lena Sjöberg, 2010 © Illustrationer: Lena Sjöberg, 2010 Typsnitt: Icy Sans Fakt...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you