Page 1

Alexandra Kamis

Med en ny och rolig teknik vill författaren Alexandra Kamis visa att vem som helst kan lära sig teckna. Istället för att använda bokstäver och siffror i skrift kan du använda dem i teckning. I boken finner du en mängd härliga djur, uppbyggda med den här spännande tekniken. Genom att följa de enkla steg-för-steg-instruktionerna kommer du att bli förvånad över resultatet. Vidare finner du också sidor fyllda med värdefull kunskap om olika skisstekniker, teckningslära och andra smarta tips. Det ska vara enkelt att lära sig teckna, för då blir det också roligt. Alexandra Kamis har tidigare gjort böckerna ”Konsten att teckna människor” och ”Konsten att teckna rörelse” på Ica Bokförlag. Hon är utbildad art director och frilansar som både designer och illustratör.

Alexandra Kamis

ISBN 978-91-534-3162-6

www.icabokforlag.se

Tecknaomslag fr Done.indd 1

2010-07-01 16.05


Ett stort tack till Mattonbutiken i Stockholm för all hjälp.

www.icabokforlag.se © 2010 Alexandra Kamis och Ica Bokförlag, Forma Books AB Mångfaldigande av innehållet i denna bok, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av förlaget. Förbudet gäller varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering, bandinspelning, elektronisk lagring och spridning etc. Forma Books AB är ett dotterbolag till Forma Publishing Group som är miljöcertifierat enligt SS-EN ISO 14001. Fotografier: Alexandra Kamis Teckningar: Alexandra Kamis Grafisk form: Alexandra Kamis Original: Elisabeth Lindbäck Redaktör: Carin Brosten Repro: Done Tryck: UAB BALTO print, Litauen 2010 ISBN 978-91-534-3162-6


Förord Material Valet sätter stilen Grafitpennor Grafitstift Kol Färgpennor och torrpastell Papper, fixativ, radergummi och pennvässare Skissteknik Grunderna i teckning Skissa först, teckna sedan Proportioner Perspektiv Spara och sudda Skissa lätt Färg och toner Enkla former Teckna efter noter Instruktioner till instruktioner Teckna djur Babian och chimpans Babian Chimpans Brunbjörn, isbjörn och koala Brunbjörn Isbjörn Koala Kanin, marsvin och mus Kanin Marsvin Mus Katt, tiger och lejon Katt Tiger Lejon Lejonhane och lejonhona Hund och varg Hund Hund Varg

6 7 8 8 9 9 10

Häst, ko, zebra och åsna Häst Häst Ko Zebra Åsna Elefant och gris Elefant 11 Gris 12 Delfin och haj 12 Delfin 12 Haj 13 Groda och krokodil 13 Groda 14 Krokodil 14 Papegoja, pingvin och mås 15 Papegoja 16 Pingvin 16 Mås 17 Teckning och komposition 18 Finliret i teckning 18 Att sluta i otid 19 Skuggor och ljus 20 Att teckna skuggor 21 Balans 22 Att göra mörkt ljust 23 Lek med verkligheten 24 Snygga övergångar 25 Mixa material 26 Använda förlaga 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37

38 39 40 41 42 43 44 45 46 47 48 49 50 51 52 53 54 55 56 57 57 57 58 58 59 59 60 60 61 62


Färgpennor och torrpastell

10

Färgpennor och torrpastell är grafitpennan och kolets motsvarighet i färg. De har ungefär samma egenskaper som sina färglösa ”kusiner” och därför är det heller inte alls krångligt att använda dem. När jag upptäckte torrpastell så märkte jag hur lätt färgerna blandas och suddas ut – då förstod jag hur fantastiskt bra det är med fixativ. Det brukar vara väldigt fint att färglägga sin svartvita teckning med färgpennor genom att arbeta med streck eller mindre färgpartier istället för att täcka hela teckningen med färg. Färgen har nämligen en tendens att synas mer när man kombinerar den med en svartvit miljö.


Papper, fixativ, radergummi och pennvässare

Det är faktiskt en hel vetenskap att välja papper, men det finns naturligtvis ganska tydliga riktlinjer. Ju tunnare papper desto billigare är det, ju tjockare papper desto porösare yta. Ska man teckna med mjuka material som till exempel kol eller torrpastell är porösa ytor lämpliga, ska man skissa så kan man använda sig av tunna, glattare papper. Det finns två stora skiljelinjer när man väljer ett teckningsblock – ritpapper eller skisspapper. Av dessa två är skisspapper den billigare varianten, men om du vill hänga upp din teckning eller spara den ska du välja ritpapper. När man suddar med radergummi är det bra att ha ett rejält sådant. Ett tips är att ”sudda av” det på ett annat papper vid sidan om, då håller radergummit sig rent och fint och kladdar inte ner teckningen. En pennvässare med ett större hål gör att spetsarna blir kortare, vilket innebär att man kan arbeta hårdare med pennstiftet. Ett tips om man bara vill vässa stiftet är att använda sig av en bit sandpapper. Som en sista handling kan man spreja sin teckning med fixativ. Det gör så att färgpigmenten fixeras och inte suddas ut. Ett tips om man inte har fixativ är att använda hårspray.

11


Enkla former

När man är en van tecknare så förenklar man den komplicerade formen instinktivt och därför går det snabbt och lätt att få ett snyggt resultat. Om man är ovan att tänka så här så krävs det lite övning.

Teckna efter noter

16

Precis som ett vackert musikstycke kan spelas upp om och om igen med hjälp av noter, kan vi använda samma knep i teckning. I kommande kapitel kommer du att stöta på en massa olika djur och deras ”teckningsnoter” som jag har komponerat. Med en bildserie som stegvis bygger upp djuret utifrån en klassisk position, kommer du få en bas med rätt proportioner och vinklar att sedan arbeta med så att du får en grundform. Om du dessutom studerar djuret från fotografier eller verkligheten får du en känsla för djurets kropp och former, och då kommer det att bli ännu lättare att arbeta från basen. Jag har använt mig av bokstäver, siffror och skiljetecken för att bygga upp basen, eftersom det är former och linjer som man redan använder flitigt när man skriver – och sålunda är väl bekant med. Istället för att börja från början med nya former, så kommer du kunna använda dig av något du redan kan – men kanske inte visste att du kunde använda så här. Om du stöter på svårigheter kan du mäta med din penna och jämföra med instruktionsbilderna, vissa djur kommer att bli svårare än andra. Men framförallt, ge inte upp vid första försöket. Oavsett hur duktig eller van du är så blir den första teckningen aldrig den bästa.


Instruktioner till instruktioner

1. Bildserierna i boken är uppdelade i fyra stycken steg-för-steg-bilder där du skapar basen med alfabetsformer. För att det ska bli extra tydligt vilka streck du ska arbeta med i den aktuella bilden, är de mörkare än de andra.

2. När basen är klar ska du lägga till streck för att få fram den kompletta grund formen. Det blir kanske lite svårare, men också roligt, för nu kommer du se djuret växa fram. 3. När du har gjort alla föregående steg behöver du justera lite så att det blir all deles rätt. Ta till exempel bort linjer eller gör dem rakare eller mjukare. Vissa linjer finns kvar för att ge ett stöd när du sedan skuggar djuret. a) Betyder att du ska ta bort den markerade delen av strecket. b) Betyder att du ska göra det markerade strecket lite rakare. c) Betyder att du ska göra det markerade strecket lite mjukare. 4. Detta är den färdiga grundformen när du har justerat de markerade strecken. 5. Med den här bilden får du förslag på hur du kan teckna djurets pälsriktning och var skuggan ska vara. a) Visar var skuggan kan vara. b) Visar i vilken riktning pälsen, och därmed din penna, går. 6. Det färdiga resultatet.

17


Lejon

32


Lejon

Lejonhane och lejonhona

Lejonen är de enda kattdjur där det syns tydligt om det är en hona eller en hane. Precis som den klassiska bilden av ett lejon så är det naturligtvis manen som gör skillnaden. Ju äldre och mer livskraftigt lejonet är, desto längre och mörkare är manen. När man arbetar med lejonets korta päls märker man att det blir ännu viktigare med skuggorna. Eftersom lejon inte har några karakteristiska mönster och är enfärgade, är det musklerna som skapar struktur i kroppen. Att skugga fram en muskel är faktiskt inte så komplicerat, det handlar bara om att tänka rätt. Det är nämligen inte muskeln man skuggar utan det område där muskeln tar vid. Det räcker med en antydan till djup i kroppen, så kommer man automatiskt att se området bredvid som upphöjt – som en muskel. Muskeln är en mjuk form och därför ska också skuggan vara mjuk. Ju skarpare skugga man gör, desto större uppfattas muskeln som man markerar med skuggan. Om man tittar på en bild av ett lejon, där det finns skuggor på kroppen, kan man kisa med ögonen för att se var de tydligaste musklerna finns.

33


Alexandra Kamis

Med en ny och rolig teknik vill författaren Alexandra Kamis visa att vem som helst kan lära sig teckna. Istället för att använda bokstäver och siffror i skrift kan du använda dem i teckning. I boken finner du en mängd härliga djur, uppbyggda med den här spännande tekniken. Genom att följa de enkla steg-för-steg-instruktionerna kommer du att bli förvånad över resultatet. Vidare finner du också sidor fyllda med värdefull kunskap om olika skisstekniker, teckningslära och andra smarta tips. Det ska vara enkelt att lära sig teckna, för då blir det också roligt. Alexandra Kamis har tidigare gjort böckerna ”Konsten att teckna människor” och ”Konsten att teckna rörelse” på Ica Bokförlag. Hon är utbildad art director och frilansar som både designer och illustratör.

Alexandra Kamis

ISBN 978-91-534-3162-6

www.icabokforlag.se

Tecknaomslag fr Done.indd 1

2010-07-01 16.05

9789153431626  

Alexandra Kamis Ett stort tack till Mattonbutiken i Stockholm för all hjälp. Mångfaldigande av innehållet i denna bok, helt eller delvis, är...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you