Page 1

HÜgläsningsbok ük 2

Berättelsen bÜrjar i HÜgläsningsboken och fortsätter i LäsebÜckerna pü tvü nivüer. BÜckerna kan alltsü inte läsas fristüende. Sü här jobbar du med bÜckerna kapitelvis:

í˘ą HĂ–GLĂ„SNING

HĂ–GLĂ„SNINGSBOK

Du läser ett kapitel hÜgt fÜr eleverna.

• VIPS HÖGLÄSNINGSBOK ÅK 2

Vips och Önska kliver in genom porten till Lilla Vov Hotell där De osynliga smü bor. Nu bÜrjar äventyret! En av hotellgästerna fÜrsvinner spürlÜst. Var är han och varifrün kommer de rÜda trüdarna som slingrar sig fram Üverallt?

LENA HULTGREN

VIPS VI PS

í˘˛ ARBETSBOK ARBETSBOK 1

ARBETSBOK 2

LĂ„SEBOK 1

LĂ„SEBOK 2

Handlingen i HÜgläsningsboken fÜljs upp och eleverna fÜrbereds pü nya ord och uttryck som kommer i Läseboken.

í˘ł

Eleverna läser fortsättningen pü berättelsen i sina LäsebÜcker, pü tvü nivüer.

í˘´ ARBETSBOK 1

ARBETSBOK 2

LĂ„SEBOK

ARBETSBOK

Eleverna arbetar i ArbetsbÜckerna, pü tvü nivüer, nu med läsfÜrstüelse.

Best.nr 47-11007-0 Tryck.nr 47-11007-0

HÜgläsningsbok ük 2 L EN A HU LTG REN

4711007_VipsHogl2_Omslag_NY r8_TvR.indd 1

2013-10-21 11.49


ISBN 978-91-47-11007-0 © Lena Hultgren och Liber AB Projektgrupp: Helena Hammarqvist, Caroline Hjorth, Malin Wedsberg, Karin Örn och Toula van Rooij Redaktör och projektledare: Helena Hammarqvist Formgivare: Toula van Rooij Omslagsbild: Sara N Bergman Teknisk produktion: Eva Runeberg Påhlman

Första upplagan 1 Repro: Repro 8 AB, Stockholm Tryck: Kina 2014

Kopieringsförbud Detta verk är skyddat av upphovsrättslagen. Kopiering, utöver lärares och elevers rätt att kopiera för undervisningssbruk enligt BONUS-avtal, är förbjuden. BONUS-avtal tecknas mellan upphovsrättsorganisationer och huvudman för utbildningssamordnare, t.ex. kommuner och universitet. Intrång i upphovsmannens rättigheter enligt upphovsrättslagen kan medföra straff (böter eller fängelse), skadestånd och beslag/förstöring av olovligt framställt material. Såväl analog som digital kopiering regleras i BONUS-avtalet. Läs mer på www.bonuspresskopia.se

Liber AB, 113 98 Stockholm TFN: 08-690 90 00 Hemsida: www.liber.se Kundservice tfn: 08-690 93 30, fax: 08- 690 93 01 E-post: kundservice.liber@liber.se

2

4711007_Vips_Hogl2_inlaga.indd 2

2013-10-15 11.51


Till Dig som ska läsa om Vips för första gången Efter varje kapitel i Högläsningsboken arbetar barnen i Vips Arbetsbok med uppföljning och bearbetning av texten som de har lyssnat på. I arbetsboken finns också uppgifter som förbereder barnen på ord och uttryck i Vips Läsebok. När barnen har arbetat med första uppslaget i Vips Arbetsbok läser de fortsättningen på berättelsen om Vips i sina läseböcker. Därefter arbetar barnen i Vips Arbetsbok med läsförståelse, språk- och skrivövningar.

Vov Hotell Till Vov Hotell kom Vips när han bara var en liten valp, och där bor han fortfarande kvar.

Vivi och Ivar Vov Vivi och Ivar är Vov Hotells ägare och värdpar.

Otto Olin Otto är nattportier och arbetar i receptionen på Vov Hotell. Han är både Vips vän och hans låtsasfarfar.

De osynliga små De osynliga små finns på Vov Hotell fast ingen utom Vips kan se dem. Eftersom de är osynliga kan de i hemlighet hjälpa till med allt möjligt på hotellet utan att Vivi och Ivar och deras gäster märker det.

Lilla Vov Hotell På Lilla Vov Hotell bor De osynliga små. Lilla Vov Hotell finns inuti Stora Vov Hotell på ett alldeles särskilt sätt som du snart ska få veta i den här boken.

Vips mamma Vips mamma lever inte längre på Jorden utan bor på något som liknar ett moln. Vips kan hälsa på sin mamma både i drömmen och i verkligheten, genom att åka i en magisk hiss.

Vips pappa Vips pappa heter egentligen Xerxes och är Kung Karons hemliga agent med täcknamnet Agent X. När Vips var valp fick hans pappa ett hemligt uppdrag av Kung Karon, och det var därför som Vips kom till Vov Hotell när han bara var en liten valp.

3

4711007_Vips_Hogl2_inlaga.indd 3

2013-10-15 11.51


Förord När Vips bara var en liten valp fick hans pappa, Agent X ett hemligt och mycket farligt uppdrag av landets kung, Kung Karon. Eftersom Vips mamma sorgligt nog inte levde på Jorden längre, utan bodde på något som såg ut som ett moln, måste Vips pappa lämna sin lilla valp till någon som kunde ta hand om den på bästa sätt. Vips pappa kom bara på en enda person som han litade på, och det var Otto. För när Vips pappa var liten bodde han granne med Otto, och Otto var den mest valpkära man kunde tänka sig. Otto hade nyss börjat arbeta som nattportier på Vov Hotell, det visste Vips pappa. Men eftersom hans uppdrag var hemligt fick han inte ens berätta om det för Otto. Därför lämnade han Vips i en korg på trappan utanför Vov Hotell mitt i natten. Sedan stod han gömd bakom träden i den stora trädgården ända tills Otto upptäckte korgen. I korgen under dynan hade Vips pappa lagt ett brev där han förklarade varför han måste lämna Vips, och han lovade att komma tillbaka så fort han kunde. Men det brevet hittade ingen förrän precis innan Vips pappa kom tillbaka. Precis som Vips pappa hade trott tog Otto förstås hand om den lilla hittevalpen, men det gjorde också Vov Hotells värdpar, Vivi och Ivar. De blev så förtjusta i Vips att de önskade att ingen skulle komma och hämta honom därifrån. På Vov Hotell blev Vips vän med nästan alla gäster, både stora och små. Och eftersom de flesta trivdes så bra att de bodde kvar på hotellet, hade Vips alltid någon att leka med. Ägarna, Vivi och Ivar, visste inte att det också fanns ett osynligt småfolk på deras hotell som kallade sig för De osynliga små. De hjälpte i hemlighet till med allt möjligt, som till exempel när Vivi och Ivar hade glömt stänga kranar, när inte elden hade slocknat i öppna spisen eller när Otto hade tappat något på golvet. Ja, allt sådant fixade De osynliga små. Och redan första dagen visade de sig för Vips,

4

4711007_Vips_Hogl2_inlaga.indd 4

2013-10-15 11.51


men inte för någon annan på hotellet - inte förrän en flicka som hette Önska kom dit. När Vips pappa, Agent X, var färdig med uppdraget kom han tillbaka för att hämta Vips. Vips blev förstås lycklig över att hans pappa hade återvänt, men samtidigt blev han ledsen över att behöva skiljas från sina vänner som han tyckte så mycket om. Samma kväll som Vips pappa kom tillbaka ville De osynliga små att Vips och Önska skulle följa med dem till deras Lilla Vov Hotell. Då gav Önska en avskedspresent till Vips. Han skulle få tre önskningar uppfyllda. Först önskade Vips att han och hans pappa skulle åka i den magiska hissen och hälsa på mamma. Sedan önskade Vips att han och pappa alltid skulle bo kvar på Vov Hotell. Vips sista önskan var att tiden skulle stå stilla på Vov Hotell när han var hos De osynliga små. Vips hade knappt tänkt färdigt förrän han och Önska blev pyttesmå. En port öppnades framför dem och De osynliga små ropade: – Välkomna till vår värld!

5

4711007_Vips_Hogl2_inlaga.indd 5

2013-10-15 11.51


KAPITEL 1

Lilla Vov Hotell

-H

jälp, var är vi? ropade Vips. Önska, var är du? Jag ser dig inte! Vips gnuggade sig i ögonen och såg sig omkring. Han stod i en mörk gång, eller var det kanske en hall? Var han ensam här? Vips vände sig helt om. Han trodde nästan inte sina ögon. Framför honom stod en hel flock figurer som han aldrig hade sett förut, eller rättare sagt: Vips hade sett dem på Stora Vov Hotell, men inte så här tydligt som han såg dem nu. Du anar säkert vilka det var som stod där. Ja, det var De osynliga små, de som i hemlighet hade hjälpt till med allt möjligt på Vov Hotell utan att Otto, Vivi och Ivar eller någon av deras gäster hade sett dem. Nu såg Vips dem som de såg ut när de var i sin egen värld. De verkade vara lätta som såpbubblor. Men det märkligaste var att man såg deras hjärtan. Vips förstod att han inte längre kunde kalla dem för De osynliga små. Från och med nu var de De synliga små. – Hej och välkomna till oss på Lilla Vov Hotell, sa en av dem. Hon hette Ammi. Hennes ögon var mycket vänliga och hennes hjärta var stort och rött. Vips kände det som om hela Ammi strålade av värme mot honom. – Jag hoppas att ni ska trivas här hos oss, sa Ammi. Alla de andra synliga små nickade ivrigt för att visa att de höll med henne. Vips skulle just fråga Ammi om hon visste vart Önska hade tagit vägen när han kände en hand på sin axel. Där stod ju Önska bredvid honom. Vips blev så glad att han kramade henne, men hon kramade inte honom tillbaka. – Vips, det är något konstigt som har hänt, sa Önska.

6

4711007_Vips_Hogl2_inlaga.indd 6

2013-10-15 11.51


KAPITEL 1

– Jag vet, sa Vips ivrigt. Du har krympt, precis som jag. Och titta på De osynliga små! De har blivit synliga! Jag kan se dem nu. Kan du det? – Ja, men det är inte det jag menar, svarade Önska allvarligt. Jag tror att … – Kolla! Du har till och med krympt mer än jag! ropade Vips glatt. Här är vi nästan lika långa! – Ja, jag vet, men jag tror att jag har tappat något viktigt, sa Önska och lät både ledsen och orolig. Hon ställde sig framför Vips och såg honom i ögonen. – Tänk på något! sa hon. – På vad då? frågade Vips – Det spelar ingen roll. Tänk på vad som helst, sa Önska. Först tänkte Vips på mamma och pappa. Sedan tänkte han på Otto och Vivi och alla de andra gästerna på Vov Hotell som han tyckte så mycket om. – Jag har tänkt färdigt, sa Vips. – Har du? frågade Önska och lät så besviken. Nu bad hon Vips att han skulle önska sig vad som helst, men han fick inte säga det högt. Han skulle bara tänka på det, alldeles tyst för sig själv. Vips såg förvånat på Önska. Varför höll hon på så här? Det var som om hon inte hade märkt var de var. Varför brydde hon sig inte om alla De synliga små som stod och väntade? – Har du gjort det än? frågade Önska. Vips förstod att hon inte skulle ge sig. Det tog inte en sekund innan han visste vad han skulle önska sig. – Nu är jag färdig! sa Vips och hoppades att Önska skulle bli glad. Han hade önskat att hon skulle hitta det där som hon hade tappat. Men nu verkade hon ännu mer besviken. – Då hade jag rätt, sa hon dystert.

7

4711007_Vips_Hogl2_inlaga.indd 7

2013-10-15 11.51


KAPITEL 1

– Men vad är det som har hänt? frågade Vips otåligt. – Jag kan inte längre känna på mig vad du tänker, suckade Önska. Om jag inte kan det, då kan jag inte uppfylla dina önskningar. Då kan jag inte hjälpa dig om något händer när vi är här. – Det var verkligen inte bra. Nej, det var inte alls bra, sa Ammi. Jag hoppas att du får tillbaka din förmåga snart. Konstigt nog verkade Ammi vara lika besviken som Önska. Vips funderade ett tag. Sedan började han plötsligt gapskratta. Det lät så härligt och roligt att alla utom Önska och Ammi skrattade fast de inte hade en aning om varför. – Hur kan du vara så glad när jag är ledsen? frågade Önska. – Förlåt, men jag kom på något som är både roligt och bra, svarade Vips. Du har tappat något, men det gör ingenting, för jag har fått något! – Va’? Fått något? Vad då? undrade Önska. – Märker du inte det? fortsatte Vips. Du säger att du varken känner på dig vad jag tänker eller vad jag önskar mig när vi är här. – Ja, så är det tyvärr, sa Önska som fortfarande inte förstod vad som var så roligt. Vips ställde sig framför henne. – Bla, bla, bla, bla, bla, bla, bla …, sa Vips. Förstår du nu då? Märker du inte vad som har hänt? Du behöver inte kunna höra mina tankar eller mina önskningar därför att … Vips tog ett djupt andetag för att säga det, men nu avbröt Önska honom. – Nu vet jag! Du kan prata! Ja, du kan prata när vi är här! ropade hon lyckligt. Hon tog tag i Vips och sedan skuttade de omkring och dansade runt ända tills Ammi ropade på dem. – Kom, Vips och Önska! sa hon. Nu ska ni få se hur vi har det här.

8

4711007_Vips_Hogl2_inlaga.indd 8

2013-10-15 11.51


KAPITEL 1

Ammi gick fram till nästa port och öppnade den. – Välkomna till Lilla Vov Hotell, sa hon. Var så goda att stiga in! Vips och Önska gick in. Så fort de kom innanför porten stannade de och tittade förvånat på varandra. Ja, du skulle bara veta hur överraskade de blev!

Nu arbetar barnen med kapitel 1 i arbetsboken. Sedan läser de fortsättningen på berättelsen i kapitel 1 i sina läseböcker .

9

4711007_Vips_Hogl2_inlaga.indd 9

2013-10-15 11.51


KAPITEL 2

I kapitel 1 i Vips Läsebok kom Vips och Önska till Lilla Vov Hotell. Där träffade de Ammis bror Pim. Pim var nattportier och skulle just ge dem korten till deras rum när Ammi hejdade honom. Först ville hon visa Vips och Önska hur det såg ut på deras lilla hotell. De följde med Ammi till en hift som var något mittemellan en hiss och en lift. Hiften styrdes med en dosa som fungerade som en fjärrkontroll. Nu skulle Vips och Önska få åka med Ammi i hiften, så hon sa att de kunde gå in.

Himlatornet i p s och Önska stod framför luckan till hiften. Vips såg på Önska och Önska såg på Vips. Skulle de våga gå in? Ingen av dem trodde att Ammi skulle lura dem. Hon och hennes syskon hade alltid varit snälla och gjort allt de kunde för att hjälpa till på Stora Vov Hotell. – Gå in nu, sa Ammi. Det ska bli så roligt att få visa vårt lilla hotell för er. Då gick Vips och Önska uppför trappan till hiften. Så fort de kom in i hiften tändes en sorts plastremsa som gick från golv till tak. Den lyste med ett svagt orange ljus. Inuti hiften såg det ut som i en vanlig hiss fast det fanns inga knappar att trycka på, och den ena väggen såg ut som om den var av glas. Den var svart och liknade en dataskärm. – Hur ska vi kunna åka till en speciell våning? viskade Vips till Önska. Det finns ju inga knappar här. Önska hade förstås ingen aning. När Ammi kom in tog hon

V

10

4711007_Vips_Hogl2_inlaga.indd 10

2013-10-15 11.51


KAPITEL 2

fram dosan. Hon klickade någonstans på den och med ens kom det upp en stor karta på den där dataskärmen. – Här ser ni en karta på Lilla Vov Hotell, sa hon. Plötsligt hände det något. En liten kvadrat ganska långt ner i mitten på kartan började blinka. Ammi förstorade kvadraten och med ens såg de en stor bild på sig själva där de stod precis nu. Den såg ut som en spegelbild. Ammi log när hon såg hur överraskade Vips och Önska blev. Ammi tryckte bort spegelbilden så att bara kartan syntes. – Här är vi just nu, sa hon och pekade på den blå kvadraten. Det är den som visar var hiften är. – Men det är hit vi ska åka, fortsatte hon och pekade högst upp i mitten på kartan. Håll i er! ”I vad då?” tänkte Vips och Önska samtidigt, men ingen av dem hann fråga, för plötsligt åkte hiften uppåt med en ruskig fart. – Hjääälp! ropade Vips och Önska och tog tag i varandra. Ammi skrattade och sa att de snart var framme. Och några sekunder senare bromsades farten upp mjukt innan hiften stannade. Ammi öppnade luckan och en kall vind svepte in. Hon gick ut och Vips och Önska följde efter. Vart hade de kommit nu? Det såg ut som om de stod allra högst upp på en utkiksplats i ett högt torn. Ovanför dem var himlen mörkblå med tusentals gnistrande stjärnor. Runtomkring dem fanns ett räcke, men det var alldeles för högt för att de skulle kunna nå upp och se utsikten därifrån. – Det här är vår stjärnkikarbalkong som vi kallar för Himlatornet, berättade Ammi. Där ser ni vårt teleskop och därborta är vår väder- och rymdstation. Hon pekade på ett uterum med glasväggar. Månens sken reflekterades i glaset, så de kunde inte se hur det såg ut därinne. Vips och Önska blev så förvånade. Tänk att De synliga små hade allt det här!

11

4711007_Vips_Hogl2_inlaga.indd 11

2013-10-15 11.51


HÜgläsningsbok ük 2

Berättelsen bÜrjar i HÜgläsningsboken och fortsätter i LäsebÜckerna pü tvü nivüer. BÜckerna kan alltsü inte läsas fristüende. Sü här jobbar du med bÜckerna kapitelvis:

í˘ą HĂ–GLĂ„SNING

HĂ–GLĂ„SNINGSBOK

Du läser ett kapitel hÜgt fÜr eleverna.

• VIPS HÖGLÄSNINGSBOK ÅK 2

Vips och Önska kliver in genom porten till Lilla Vov Hotell där De osynliga smü bor. Nu bÜrjar äventyret! En av hotellgästerna fÜrsvinner spürlÜst. Var är han och varifrün kommer de rÜda trüdarna som slingrar sig fram Üverallt?

LENA HULTGREN

VIPS VI PS

í˘˛ ARBETSBOK ARBETSBOK 1

ARBETSBOK 2

LĂ„SEBOK 1

LĂ„SEBOK 2

Handlingen i HÜgläsningsboken fÜljs upp och eleverna fÜrbereds pü nya ord och uttryck som kommer i Läseboken.

í˘ł

Eleverna läser fortsättningen pü berättelsen i sina LäsebÜcker, pü tvü nivüer.

í˘´ ARBETSBOK 1

ARBETSBOK 2

LĂ„SEBOK

ARBETSBOK

Eleverna arbetar i ArbetsbÜckerna, pü tvü nivüer, nu med läsfÜrstüelse.

Best.nr 47-11007-0 Tryck.nr 47-11007-0

HÜgläsningsbok ük 2 L EN A HU LTG REN

4711007_VipsHogl2_Omslag_NY r8_TvR.indd 1

2013-10-21 11.49

9789147110070  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you