Page 1

Läsförståelse B

Richard Hultén


Mål LÄSA

Kunna läsa berättande texter och återberätta handlingen muntligt eller skriftligt. • Läsa och förstå – svara på frågor om innehåll • Läsa och förstå – svara på frågor om det som står ”mellan raderna”* Kunna läsa faktatexter och använda sig av innehållet muntligt eller skriftligt. • Läsa och förstå – svara på frågor om innehåll • Läsa och bearbeta en faktatext • Läsa och förstå en tankekarta • Berätta med hjälp av en tankekarta

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal.

SAMTALA

Kunna samtala om och ge kommentarer till en text. • Framföra egna åsikter • Samtala om texter

* Att läsa ”mellan raderna” betyder att du kan fundera, fantisera och räkna ut saker om det du läser fast det inte exakt står i texten.

3


LÄSA

Läs Samirs text och svara på frågorna.

Jag såg att det kom en tant längre bort med ett koppel i handen men jag vågade inte ropa att hon skulle kalla till sig hunden. Tänk om hunden skulle tro att jag var arg och hoppa på mig. Jag var så rädd att jag nästan kissade på mig. – Du behöver inte vara rädd för hunden, ropade tanten. Hon är jättesnäll! Tanten kom fram och satte på kopplet på hunden. Sen ville hon att jag skulle klappa den. – Betsy är jättesnäll, hon älskar barn, sa tanten samtidigt som hon rufsade hunden i pälsen. Sen rufsade hon mig i håret och sa att de flesta hundar är snälla. Utan att titta på tanten gick jag vidare. Jag var inte rädd längre. Jag var arg!

6

Läsa och förstå

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal.

Förra veckan efter judoträningen hände något hemskt. När jag gick genom gångtunneln som går under stora vägen kom det en stor hund rakt emot mig. Jag blev alldeles kall inuti och stannade och stod helt blickstilla. Hunden kom fram och nosade på min hand. Nosen var fuktig och kall.


Varför blev Samir arg?   Vad tror du att Samir tänkte när han såg hunden?   Varför är en del människor rädda för hundar tror du?   Vad skulle tanten ha gjort, tycker du?

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal.

  Skriv och berätta om någon gång när du varit rädd.      

Läsa och förstå – mellan raderna

7


LÄSA

Läs och bearbeta faktatexten. Använd tipsen i rutan. • • • • •

Att bearbeta en text betyder att du arbetar med den för att förstå textens innehåll.

Koncentrera dig. Stanna om du inte förstår. Läs igen. Markera ord och meningar som du tycker är svåra. Ta reda på vad de svåra orden betyder. Läs texten flera gånger.

I en judomatch tävlar två personer mot varandra i fem minuter. Målet är att kasta motståndaren på rygg eller hålla fast honom eller henne på golvet. Man kastar genom att exempelvis rulla personen över höften eller svepa undan benen. För kasten och fasthållningarna får man poäng, och den som har flest poäng när matchen är över vinner. Matchen tar slut omedelbart om någon lyckas få motståndaren på rygg eller håller fast personen i mer än 25 sekunder. I judo tävlar man i olika viktklasser. För personer med rörelsehinder, synskada eller utvecklingsstörning finns olika klasser. Idrottare med rörelsehinder kan tävla sittande eller stående. Judo betyder ’den mjuka vägen’ och utvecklades i Japan i slutet av 1800-talet. Det är en olympisk sport, och judo för personer med synskada ingår i Paralympics. Både kvinnor och män tävlar i judo.

Texten är hämtad från NE.se. Se www.ne.se/enkel/judo

8

Läsa och bearbeta en faktatext

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal.

judo är en kampsport som bygger på att man kastar och håller fast motståndaren. Däremot får man inte sparka eller slå.


Rätt eller fel? Judo är en bollsport.

rätt

fel

En judomatch pågår i 10 minuter.

rätt

fel

Man får poäng om man lyckas kasta motståndaren.

rätt

fel

Judo betyder ”den snabba vägen”.

rätt

fel

Svara på frågorna. Hur kan man beskriva sporten judo?   Hur vinner man en match i judo?

Kopiering av detta engångsmaterial är förbjudet enligt lag och gällande avtal.

 

SAMTALA

Samtala med en kompis. Varför kan man säga att judo är en sport för alla? Jag pratade med:  Så här tycker vi:   

Samtala om texter – framföra egna åsikter

9


LÄSA

SKRIVA

SAMTALA

SPRÅKET är ett basläromedel för årskurs 2 och 3 och består av praktiska arbetsböcker med ett innehåll som utgår från de nationella målen i svenska. I Basbok B är hela språkträningen samlad i en praktisk bok – mål och bedömning, läsning, skrivning och det viktiga samtalet – allt finns med. Forma Språkets fördjupningshäften innehåller ännu mer språkträning. Du kan välja böcker efter de behov som dina elever har.

Basbok B

Språklära B

Läsförståelse B

Skriva B

ISBN 978-91-40-67152-3

9

7 8 9 1 4 0

6 7 1 5 2 3

9789140671523  

Läsförståelse B Richard Hultén Kunna läsa berättande texter och återberätta handlingen muntligt eller skriftligt. • Läsa och förstå – svara...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you