Page 1

TE

TE

TIV

CD

Max och Martha är två kompisar som reser runt i Europa och besöker 31 länder. De beskriver länderna i ”brevform” och berättar fakta om länderna och om vad de gjort och upplevt.

Jenny Lundberg, Per Svangren

Jenny Lundberg Per Svangren

R

med Max & Martha

AK

Till varje land finns en faktaruta och uppgifter på två nivåer. Nivå 1 faktafrågor och kartkunskap Nivå 2 fördjupnings- och ämnesövergripande uppgifter Till boken finns en cd med interaktiva uppgifter där kunskaperna fördjupas och befästs i form av bl a: korsord kartövningar språkliga övningar matematiska problem flervalsfrågor

Jenny Lundberg Per Svangren

ISBN 978-91-40-65113-6

R

IN

opa runt Eur

med Max & Martha

M ED

E

uropa runt

IN

med Max & Martha

MED

Europa runt med Max & Martha

a p r u o r n u t E

a p r u o r n u t E

AK

TIV

CD


Innehåll Danmark – äventyret börjar! _____________________ ______6 6 Norge - Hurtigruten! ___________________________ ____ 10 Finland – de tusen sjöarnas land! _________________ ____ 13 Island – vi rider bland vulkaner! __________________ ____ 16 Irland – den gröna ön! __________________________ ____ 19 Storbritannien – flera länder i ett! _______________ ____ 22 Frankrike – romantik! __________________________ ____ 26 Belgien – världsberömd choklad! _________________ ____ 29 Nederländerna – tulpanernas land! _______________ ____ 32 Tyskland – ett historiskt besök! __________________ ____ 35 Österrike – wienervals och joddling! ______________ ____ 38 Schweiz – ett bergigt land! ______________________ ____ 41 Spanien – skönt med siesta! _____________________ ____ 44 Portugal – picknick under korkekar! ______________ ____ 47 Italien – rundtur med buss! ______________________ ____ 50 Slovenien – grottornas land! ____________________ ____ 53 Kroatien – många möten! _______________________ ____ 56 ____ 59 Bosnien – Hercegovina – landet med tre språk! ____ Serbien – nu ett eget land! ______________________ ____ 62 Makedonien – med minnen från romartiden! ______ ____ 65 Grekland – bland gudar och filosofer! _____________ ____ 68 Bulgarien – både skidåkning och bad! _____________ ____ 71 Rumänien – Draculas hemland! __________________ ____ 74 Ungern – varma källor, varma bad! _______________ ____ 77 Slovakien – friluftsliv! __________________________ ____ 80 Tjeckien – hockey! _____________________________ ____ 83 Polen – var 20:e europé är polack! _______________ ____ 86 Litauen – den största baltstaten! _________________ ____ 89 Lettland – stränder med bärnsten! _______________ ____ 92 Estland – med Ösel och Dagö! ___________________ ____ 95 Ryssland – världens största land! _________________ ____ 98


Tyskland ! k ö s e b t k s – ett histori

Utsikt över Rhen

Hallo!

Hallo! Hej!

Nu har vi åkt vidare till Tyskland. Vi åkte tåg från Amsterdam till Berlin, som är Tysklands huvudstad. Vi passerade över tre stora floder, Rhen, Weser och Elbe. Vi har varit här i två dagar nu. Det är dåligt väder så vi går mest på museer. Det finns många historiska museer som berättar om första och andra världskrigen som Tyskland var med i. Det är mycket intressant. Tyskland var inblandat i första världskriget 1914 -1919 och andra världskriget 1939 –1945. Överallt i Berlin finns minnen från kriget. Man kan hitta kulhål i gamla fasader och bombade kyrkor. Vi hade också tänkt åka till ett koncentrationsläger men det kändes för läskigt. Koncentrationsläger var platser dit Hitler och hans mannar skickade judar under andra världskriget för att arbeta och sedan avrättas. Nu finns koncentrationsläger kvar bara som museum så att människor aldrig ska glömma det fruktansvärda som hände då. Det var många judar som avrättades och det kallas för förintelsen.

35

MAX

TYSKLAND

& MA

HA RT


X-

X

Tyskland förlorade andra världskriget och då bestämde de som vann att Tyskland skulle delas i två delar. Östtyskland och Västtyskland. Det byggdes en mur som delade Berlin i två delar. Muren var ungefär två meter hög och högst upp fanns det taggtråd. Det fanns vakter som kontrollerade att ingen gick över muren. Det var många som hade släktingar på andra sidan men de fick inte träffas. Många människor försökte fly från Östtyskland, som var mycket fattigare än Västtyskland. På ett museum kunde vi se omgjorda väskor som människor försökt gömma sig i för att fly över muren. Berlinmuren revs 1989 och nu finns bara ett land -Tyskland. Vi har åkt buss på Autobahn. Där kör en del i 200 km/h och då går det undan. På Autobahn såg vi många tyska bilmärken som t ex Volkswagen, Ford, Opel, BMW och Porsche.

i Gedächtnisskirche bade Berlin med sitt bom ne kyrktorn – ett min från kriget.

I norr längs Östersjön och Nordsjön, finns många fina långgrunda sandstränder. I gamla Östtyskland var det inte alls så modernt som i de västra delarna. Just nu byggs det mycket så snart kommer hela landet att se ut på samma sätt. I söder börjar Alperna och där finns många skidorter och vackra alpbyar. I Tyskland finns också mängder av stora städer, som Hamburg, Hannover, München, Köln och Düsseldorf. Under sommaren 2006 var det fotbolls VM i Tyskland. Sverige var med men det gick inte så bra. Det gick bättre för Tyskland som kom till semifinal. Vi mötte flera tyskar som var stolta över sitt fotbollslandslag.

Huvudstad: Berlin Valuta: euro = 100 cent Stadsskick: republik

Vi har ätit mycket god mat. Framförallt korvar. Min favorit heter Currywurst mit Brötchen. Marthas favorit heter Bratwurst mit Kartoffelsallat. Vi hittade en gemensam favoritefterrätt, Apfelstrudel som är en äppelbakelse.

Max & Martha

Folkmängd: ca 82 miljoner Språk: tyska Medlem i EU

! s s ü h c Ts Hej då!

& MA

HA RT

36

TYSKLAND

MAX


UPPDRAG:

SPECIALUPPDRAG:

1. Läs texten och svara på frågorna. a) Mellan vilka år varade första världskriget? b) Mellan vilka år varade andra världskriget? c) Vilket år revs Berlinmuren? d) Nämn några bilmärken som tillverkas i Tyskland. e) Vad är autobahn? f) Vad heter Max favoritefterrätt?

1. Tyskland har många stora städer. Ta reda på invånarantalen och gör ett stapeldiagram. De största städerna är: a) Berlin b) Hamburg c) München d) Köln e) Frankfurt (Låt varje ruta vara 1⁄2miljon människor, alltså 500 000 invånare)

4. På din karta ska du placera ut följande: a) Berlin, München, Hamburg och Köln b) Östersjön och Nordsjön c) Rhen, Weser, Donau och Elbe d) Alperna

2. Gissa ord! Tyskan är släkt med svenskan, så du kanske kan gissa vad de här orden betyder: Guten Tag Guten Nacht Fenster Plötzlich

5. Rita tysklands flagga.

Augenblick

6. Det var många människor som försökte fly från Östtyskland. Försök tänka dig in i deras situation och skriv en spännande berättelse om några människor som måste fly. Det kan handla om en flykt från ett land i krig eller om någon som flyr från sina kidnappare.

Ja

7. Rita en bild som passar till din berättelse. 8. Kluriga ord i texten. Använd en ordbok om det behövs och skriv en förklaring till ordet fasad.

TIPS! Tänk på att skriva om vilka känslor som personerna i din berättelse har för att berättelsen ska bli levande. Vad tänker de och hur känner de?

Nein Benzin Apfel Ta gärna reda på flera ord själv. 3. Ta reda på fakta om tyska bilar. Vilken bil skulle du helst äga om du fick välja från de tyska bilarna? 4. Fotbolls VM 2006 gick i Tyskland. Skriv om det och redovisa det viktigaste med ord och bilder. Vilka länder möttes i finalen? Vilket land vann? 5. Vad heter Tysklands förbundskansler? Redovisa fakta om den personen.

HA RT

TYSKLAND

& MA

3. Rita en karta över Tyskland.

37

MAX

2. Har du någon favoritefterrätt? Vad heter den? Vad innehåller den för ingredienser?


! r a j r ö b t ventyre XDanmark – äX

Nyhamn är en del av Köpenhamn.

Hej! Äntligen! Äventyret har börjat. Jag packade och packade hela kvällen igår. Det är svårt att packa för en så lång resa som den jag nu har framför mig. Till sist blev jag färdig och kände mig nöjd. När jag skulle gå med väskorna ut till bilen så kunde jag inte bära allting Jag fick ta bort hälften. Men nu är jag redo. Det ska bli sååå spännande. Det är helt underbart att få känna sig fri. Det finns bara ett problem, MAX! Vet ni vad han helst av allt ville göra i Danmark? Han ville besöka H.C. Andersens hus! H.C. Andersen är en gammal författare som levde under 1800talet och nu är huset som han bodde i ett museum. Kan det bli tråkigare? & MA

HA RT

6

DANMARK

MAX


Hej!

Vi valde mellan att ta Öresundsbron över eller åka färja. Vi åkte färja från Helsingborg till Helsingör. Det tog bara 20 minuter från Sverige till Danmark över Öresund . Så nära, men ändå så olika. Det första vi fascinerades av var språket. Danska låter inte alls som svenska. Fast om man lyssnar noga, så känner man igen många ord och vi har upptäckt att vi både kan göra oss förstådda och förstå vad de säger. Vi började med att äta lunch, smørrebrød. Det är väldigt typiskt danskt. Små smörgåsar, med mycket pålägg på. Efter det åt vi varsitt wienerbröd, som de också är kända för. Vi förstår det, för så goda wienerbröd har vi aldrig ätit förut. Sedan tog vi tåget till Köpenhamn. Då stötte vi på problem, för när vi skulle betala, så sa mannen i biljettluckan att biljetterna kostade ”halvfjärs”. Vi lämnade fram en hundralapp och hoppades att det skulle räcka. Det gjorde det. Vi fick 30 kronor tillbaka så nu har vi lärt oss att ”halvfjärs” betyder sjuttio. Vi ska träna lite på räkneord och på lite användbara danska ord, så kommer vi att klara språket.

Hej!

Huvudstad: Köpenhamn Valuta: danska kronor och ören Stadsskick: monarki Folkmängd: 5,4 miljoner Språk: danska Medlem i EU

I Köpenhamn finns mycket att göra. Vi såg Den lilla sjöjungfrun, som sitter staty i havskanten. Vi handlade på Strøget, som är en lång gågata med massor av affärer och så gick vi på Tivoli. Det är ett nöjesfält som ligger mitt i Köpenhamn. Senare förstod vi att det finns ett nöjesfält till som hette Bakken och det är mycket större och roligare om man vill åka mycket. Så det får vi ta en annan gång. Köpenhamn ligger på ön Själland. Danmark består av över 500 öar. Vi skulle nu vidare till Jylland, som är en halvö och sitter ihop med Tyskland. För att komma dit tog vi tåget och passerade en annan ö, som heter Fyn. Där stannade vi i den största staden, Odense. Där blev vi riktigt osams, för första gången, hittills. Max ville se H.C. Andersens hus och jag ville till Legoland.

Statyn ”Den lille havfrue” i Köpenhamn 7

MAX

DANMARK

& MA

HA RT


X-

– Leka med Lego, vad barnsligt, sa Max. – Och vem är sagor till för? svarade jag. – HC Andersen är väl mera än sagor och 2006 firade man hans 200-årsjubileum. – Och Legoland är mer än att bygga med Lego, där finns karuseller också. – H.C. Andersen är faktiskt en av de mest kända danskarna som finns. – Lego är faktiskt en av de mest kända danska uppfinningarna.

X

Det slutade med att vi singlade dansk enkrona och Max vann. Max gick runt och tittade på allt och tyckte att det var intressant. Jag var sur hela tiden för att vi inte skulle åka till Legoland. Legoland är ett nöjesfält där allt är uppbyggt av Lego. Eftersom vi varit på Tivoli i Köpenhamn så tyckte Max att det räckte med ett nöjesfält. Och på sätt och vis har han ju rätt, men nästa gång jag åker till Danmark ska jag i alla fall åka till Legoland.

Farvel! Hej då!

Hela vägen till Jylland tänkte vi på hur platt Danmark är. Inga berg, inga stora skogar utan mest åkrar och ängar och överallt utspridda hus, som oftast är vita. Vi stannade i Lökken. Det är en liten stad, på Jyllands västra sida, nästan längst upp. Där badade vi i havet, som heter Nordsjön. Det var jätteskönt. Vattnet var varmt och vi låg och solade oss på den breda sandstranden och åt softis. Det är mjukglass som är mycket god. Det fanns en rolig skylt på stranden. Det stod att ”Hundar ska hållas i snor”. Vi lärde oss att snor betyder koppel. Från Lökken var det inte långt upp till Skagen, en halvö som ligger längst upp på spetsen av Jylland. Här möts de två haven, Skagerrak och Kattegatt. Och möts det gjorde de verkligen, för vågorna kom från två håll och krockade med varandra. Vi tittade också in på ett av alla konstmuseer som finns där. Skagens speciella ljus, har gjort området till ett berömt konstnärsområde. Från Skagen åkte vi till Hirshals för att ta färjan från Danmark till Norge. Vårt första land är härmed färdigbesökt. Jag tror att vi båda är nöjda. Jag har i alla fall haft det helt underbart, förutom att Max bestämde lite för mycket. Vi hörs snart!

Skagen

Martha & MA

HA RT

8 8

xxxxxxxxxxxx DANMARK

MAX


UPPDRAG:

SPECIALUPPDRAG:

1. Läs texten och svara på frågorna. a) Vad heter Danmarks huvudstad? b) Vem var H.C. Andersen? c) Varför är Martha inte helt nöjd med resan. Skriv minst två orsaker. d) Vad heter mjukglass på danska? e) Vad heter de två haven som möts utanför Jyllands nordspets? 2. Varför tror du att Max och Martha fått regler? Vad tycker du om reglerna? Finns det någon regel du tycker är onödig och kan tas bort eller någon som är särskilt bra? Tycker du att de ska ha fler regler? I så fall vilka då? 3. Rita en karta över Danmark. (Själland, Jylland, Fyn och Lolland) 4. På din karta ska du placera ut följande: a) Köpenhamn, Odense och Lökken b) Skagerrak och Kattegatt, Öresund och Nordsjön 5. Rita Danmarks flagga. 6. Har du besökt ett nöjesfält någon gång? Hur var det där? Skriv en berättelse om ett äventyr på ett nöjesfält. Glöm inte att skriva en passande rubrik. Titta gärna på skrivtipsen i tipsrutan. 7. Rita en bild som passar till din berättelse.

Svara på frågorna med hjälp av faktaböcker eller Internet. En användbar sida är www.visitdenmark.com 1. Att räkna på danska är inte helt lätt. Ta reda på hur man räknar till 100. 2. Vilka helgdagar har man i Danmark, som vi inte har i Sverige? 3. Vilka öppettider har affärer i Danmark? 4. Ta reda på mer fakta om H.C. Andersen. Skriv en faktatext om hans liv och om de böcker han skrivit. Använd dina egna ord. 5. Ta reda på fakta om Bakken och Tivoli. Jämför de två ställena. Vilken skulle du helst vilja besöka och varför? 6. Var ligger Legoland? Vad kan man göra där? 7. Ta reda på fakta om någon av Skagenmålarna. Måla gärna en passande bild. 8. Skriv upp några av de största öarna som tillhör Danmark. 9. Har du varit i Danmark? Skriv eller berätta om det. Har du inte varit där, vad skulle du i så fall göra om du kom dit?

TIPS! Vilka ljud hör du? Vilka dofter känner du? Vad ser du? Vad äter du?

9

MAX

DANMARK

& MA

HA RT


TE

TE

TIV

CD

Max och Martha är två kompisar som reser runt i Europa och besöker 31 länder. De beskriver länderna i ”brevform” och berättar fakta om länderna och om vad de gjort och upplevt.

Jenny Lundberg, Per Svangren

Jenny Lundberg Per Svangren

R

med Max & Martha

AK

Till varje land finns en faktaruta och uppgifter på två nivåer. Nivå 1 faktafrågor och kartkunskap Nivå 2 fördjupnings- och ämnesövergripande uppgifter Till boken finns en cd med interaktiva uppgifter där kunskaperna fördjupas och befästs i form av bl a: korsord kartövningar språkliga övningar matematiska problem flervalsfrågor

Jenny Lundberg Per Svangren

ISBN 978-91-40-65113-6

R

IN

opa runt Eur

med Max & Martha

M ED

E

uropa runt

IN

med Max & Martha

MED

Europa runt med Max & Martha

a p r u o r n u t E

a p r u o r n u t E

AK

TIV

CD

9789140651136  

Max & Martha M E D I N T E R A K T I V C D Jenny Lundberg Per Svangren ______6 ____10 ____13 ____16 ____19 ____22 ____26 ____29 ____32 _...