__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Milkyway 1

Kodnamn MarvinX

Catherine Bergman

Malin Wedsberg


Milkyway 1 – Kodnamn MarvinX


Milkyway 1 – Kodnamn MarvinX Utgiven av Idus förlag, Lerum, 2020 www.idusforlag.se | info@idusforlag.se © Text: Catherine Bergman & Malin Wedsberg © Illustrationer: Marta Leonhardt Formgivning & sättning: Mattias Norén, Idus förlag Första upplagan Tryckt i Tartu, 2020 ISBN: 978-91-89147-98-0


Milkyway 1

Kodnamn MarvinX Catherine Bergman

Malin Wedsberg

Illustrationer: Marta Leonhardt


Shirins familj Shirin 11 år och bästa kompis med Frans, är hellre hemma hos Frans än med familjen. Mamma Parisa uppfinner supersmarta telefoner på mobilfabriken, alltid stressad och upptagen. Pappa Reza opererar sjuka människor på sjukhuset, ofta stressad och upptagen. Småbrorsorna är som småbrorsor är mest … jobbiga.

Frans familj Frans 11 år och bästa kompis med Shirin, önskar sig en ny mobil och vill så gärna åka på kollo. Pappa John städar på mobilfabriken, älskar opera.

6


Övriga Matteo 11 år och hemmasittare, kan mer om mobiler än alla andra levande varelser. Miss Mårtensson Shirins, Frans och Matteos lärare i skolan, ganska hemlig men har faktiskt en fästman. Pia städare på mobilfabriken, försöker alltid smita från morgonpasset. Kommissarie Karin Bäck leder spaningen efter Milkyway 1, smart polis. Chefen på mobilfabriken tänker alltid på att göra bra business, inte så smart. Städledaren Johns chef som snart ska sluta. Och sist men inte minst … Milkyway 1 den smartaste av de smarta mobilerna, kanske smartare än du och jag.

7


Innehåll Kapitel 1 Kapitel 2 Kapitel 3 Kapitel 4 Kapitel 5 Kapitel 6 Kapitel 7 Kapitel 8 Kapitel 9 Kapitel 10 Kapitel 11 Kapitel 12 Kapitel 13 Kapitel 14 Kapitel 15 Kapitel 16 Kapitel 17 Kapitel 18 Kapitel 19 Kapitel 20 Kapitel 21

Morgonkaos Morgonchill Miss Mårtensson Milkyway 1 Hemmasittaren För smart Hemma hos Frans Födelsedagen En frestande tanke Coolaste telefonen Panik på fabriken Insläppta Matteos upptäckt Har du sett något konstigt? Polisens utredningsgrupp Hemligheten Inne på fabriken Gömda Det kommer någon Polisens krypterade mobilsystem En ledtråd

8

9 13 15 18 21 24 26 30 34 37 40 43 46 51 53 56 60 63 66 70 73


Kapitel 22 Hjärtan och kärlek Kapitel 23 Kodnamn MarvinX Kapitel 24 Chefens mobil Kapitel 25 Något att berätta Kapitel 26 Två spår Kapitel 27 Hackersiten Kapitel 28 Vänta med att berätta Kapitel 29 Frans idé Kapitel 30 Flykten Kapitel 31 Parisa bestämmer sig Kapitel 32 Räddningen Kapitel 33 Erkännandet Epilog – en vecka senare

9

76 80 84 89 92 95 99 101 105 109 111 114 116


Kapitel 1

Morgonkaos – Åh nej! Shirin vaknade av telefonen. Det var ett meddelande från Frans: Var är du? Orkar inte vänta längre. Ses i skolan. Shirin slängde sig ur sängen, ner i köket. – Varför har ingen väckt mig? Klockan är kvart över åtta! I köket var allt kaos. Det brukade det vara hos familjen Verdi på morgonen när alla skulle iväg: Shirin till skolan, småbrorsorna till förskolan, pappa till sjukhuset och mamma till något av alla sina viktiga möten på mobilfabriken. Pappa Reza höll kaffekoppen i den ena handen, med den andra försökte han knäppa en av småbrorsornas gympaskor. – Förlåt älskling, sa pappa. Jag trodde du hade sovmorgon.

11


Han vände sig mot Shirin. Det gick liksom lite för fort och kaffet skvätte ut. Mamma Parisa satt vid köksbordet med sin dator. Hon kollade alltid på den samtidigt som hon åt frukost. Nu spillde pappa kaffe rakt över hennes tröja. – Men snälla, skrek hon med sin absolut stressigaste röst. Hon verkade inte ens ha märkt att Shirin kom in i köket. – Du vet att jag har bråttom till mötet, fräste Parisa. Jag har inte tid att byta kläder! På vägen ut ur köket gav hon Shirin en snabb puss på pannan. Sen var hon borta. Det sved till i Shirins mage. Hon kunde inte fatta varför det alltid var så stressigt och bråttom och stökigt i hennes familj. Pappa sa att det var för att mamma och han hade så viktiga jobb, de hann inte med. Shirin tänkte att hon aldrig ville bli läkare eller ingenjör, inte om man glömde att väcka sina barn. Det var ju förstås jätteviktigt att operera sjuka människor som pappa gjorde.

12


13


Och att uppfinna nya telefoner och gå på viktiga möten. För det var väl det mamma gjorde på fabriken? Ibland undrade Shirin. Vad sysslade mamma med på de där mötena egentligen?

14


Kapitel 2

Morgonchill Frans morgon var lugnare än Shirins. Nästan lite för lugn. Han hade egentligen inget emot att vara ensam. Men att vakna själv gillade han inte. Och det hände ganska ofta, varje gång som pappa hade förmiddagspass på mobilfabriken. Det här var en sån morgon. Pappa John hade jobbat som städare så länge Frans kunde minnas.

Frans tog fram flingor och mjölk och åt sin frukost i soffan. Han chillade, spelade ett spel på datorn och läste ett kapitel i sin bok. Sen kollade han 15


mobilen, men han såg nästan ingenting. Skärmen var liten och dessutom sprucken. Batteriet var kasst. Han hann knappt dra ur telefonen från laddsladden innan den laddade ur. Åh, vad han längtade efter en ny telefon! Nästan alla i klassen hade nya mobiler. Men pappa sa att de inte hade råd. Efter ett tag kom inte Frans på något mer att göra. Han tog hissen ner och ställde sig och väntade på Shirin utanför huset, fast det var en halvtimme kvar till deras vanliga mötestid. Kvart över åtta hade hon fortfarande inte dykt upp. Nu skulle de komma försent. Frans började gå samtidigt som han skrev till Shirin. Var är du? Orkar inte vänta längre. Ses i skolan. Frans tryckte iväg meddelandet. Den här dagen hade verkligen börjat trist. Och det kändes inte som om den skulle bli roligare. Tänk om Frans bara hade vetat, att den här dagen var början på något som snart skulle förändra hans liv.

16


Kapitel 3

Miss Mårtensson Miss Mårtensson tittade irriterat på Shirin när hon kom in i klassrummet. Alla satt redan vid sina bord och jobbade. Miss Mårtensson hette egentligen Marianne Mårtensson. Men när de fick henne som fröken i 4:an, berättade hon att hon hade jobbat i en skola i England. Där kallar inte barnen lärarna för deras förnamn, utan för herr och fru. Mister om det är en man, missis eller miss om det är en kvinna. Så blev fröken miss Mårtensson. – Stopp där! sa miss Mårtensson och haffade tag i Shirin. Telefonen till mobilhotellet innan du sätter dig. Miss Mårtensson hade en stor korg på sitt bord. Där fick alla lägga sina telefoner när de kom på morgonen. Det var bara om det hände något viktigt, att man kräktes eller ramlade och slog sig eller så, som man fick använda sin telefon under skoldagen.

17


– Vi har svenska, viskade miss Mårtensson till Shirin. Du kan ta upp din bänkbok och läsa. Det var en annan av miss Mårtenssons idéer, Det som absolut inte får hända på mobilfabriken har förutom mobilhotellet. Alla skulle ha en bänkhänt. Det enda exemplaret av den nya, supersmarta bok som de läste1ihar på försvunnit. morgnarna. Så fort de var telefonen Milkyway klara medfårenFrans bok skulle de börja på en ny. Varje Samtidigt en ny mobil i födelsedagspresent avmånad sin pappa. Telefonen verkar vara annorlunda än läst alla räknade de hur många sidor klassen andra mobiler och Frans undrar hur pappa egentligen tillsammans. Om de slog sitt tidigare rekord blev fått tag på den … det jubel och fröken såg extra nöjd ut. gillade miss Shirin Mårtensson. ganska FransShirin och hans kompis dras inHon i ettvar spännande äventyr med denändå supersmarta telefonen. Den ienda som sträng, men alltid schysst. Ingen klassen verkar tolkasåmobilens signaler och varningar visstekunna egentligen mycket om henne. Inte mer än är Matteo, den tysta och underliga killen i klassen. att hon varit lärare i England, att hon var ganska Han som nästan aldrig är i skolan. Snart förstår de tre gammal och en lägenhet nerekan i centrum. kompisarna att bodde om de iinte är försiktiga telefonen Shirin tittade bort mot Frans och försökte få bli farlig, väldigt farlig … ögonkontakt. De fick inte sitta bredvid varann. Kodnamn är första i serien Milkyway Så 1. Det blevMarvinX för mycket prat delen sa miss Mårtensson. Frans satt längst fram i klassrummet. Shirin satt nästan längst bak. Bredvid Matteos skärm. Ja, det var ju inte Matteos egen skärm. Den var uppsatt för att Matteo skulle få lugn och ro978-91-89147-98-0 i klassrummet. ISBN Matteo behövde det, sa miss Mårtensson. När han var i skolan, men det var han nästan aldrig. www.idusforlag.se

9 789189 147980

Profile for Smakprov Media AB

9789189147980  

9789189147980  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded