__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Linn Sandqvist Lyckman & Karin Eriksson


När mamma had ont i hälen Utgiven av Idus förlag, Lerum, 2020 © Text: Linn Sandqvist Lyckman © Bild: Karin Eriksson Sättning: Mattias Norén, Idus förlag Första upplagan Tryckt i Tartu, 2020 ISBN: 978-91-88964-71-7


Linn Sandqvist Lyckman & Karin Eriksson


Hilda står på grusgången i mormors trädgård.

6


– Oj som här ser ut, hör hon pappa säga. Hon tittar sig runt. Ja här var verkligen stökigt, men nu var ju inte mormor känd för att hålla någon vidare ordning omkring sig. Längre hinner inte Hilda tänka innan dörren slås upp och mormor kommer ut med håret på ända.

7


– Hej Hilda! Vad härligt att du kommer på besök, ropar mormor. Hon tar sista tuggan av en banan och slänger bananskalet över farsturäcket. – Ska du verkligen slänga bananskal i naturen sådär mormor? undrar Hilda. – Javisst, gödning kallas det, säger mormor och svingar sig upp på farsturäcket för att sedan åka kana ner med en sådan elegans att Hilda och pappa bara gapar.

8


9


Hilda tänker att allt som mormor slängt i trädgården nog inte är gödning eller bra för naturen. Hon vet också att ett bananskal tar jättelång tid på sig att förmultna. Det har mamma sagt. Mamma är precis tvärt emot mormor. Hon går till och med och plockar skräp efter andra. Hilda saknar mamma lite och hon känner att pappa som håller hennes hand lite hårdare också gör det.

10


– Det här blir bra Hilda, mumlar han. Det är bara ett par dagar tills mamma mår lite bättre. Mormor ger Hilda en bamsekram och rufsar henne i håret. – Jag har lagat varm choklad åt oss. Man kan få den med grädde, marsmallows och en skvätt punch om man vill, säger mormor samtidigt som hon drar med pappa och Hilda in.

11


–  Men det är väl inte så lämpligt att Hilda dricker punch Gun-Britt! utbrister pappa och snubblar till i trappan. – Det vet jag väl Herr Dysterkvist där, men jag sa ”om” man vill och det vill jag, fortsätter mormor. Lite härligheter måste man ha här i livet annars blir det så tråkigt eller vad säger du Hilda? Hur är det med Veronica förresten? Pappa ska precis svara när Hilda säger: – Mamma har ont i hälen. Mormor tittar frågande först på pappa och sedan på Hilda.

–  Har hon ont i hälen? säger mormor och klickar grädde i chokladen så det skvätter åt alla håll. Om Hilda tyckte det var stökigt i mormors trädgård är det inget emot hur det ser ut inne. Mormor är en samlare, brukar mamma säga.

12


13


Hilda ska vara hos sin mormor ett par dagar för hennes mamma har ont i hälen. Det blir ett par fartfyllda dagar med massa tokigheter eftersom Hildas mormor inte är som alla andra. Hilda och mormor pratar mycket när hon är där. Varför måste Hildas mamma ligga på sjukhus för att hon har ont i hälen? Varför ler inte mamma så mycket längre och kan Hilda ha hört fel? Var det verkligen hälen mamma hade ont i …? En tokig berättelse om onda hälar och själar.

www.idusforlag.se

ISBN 978-91-88964-71-7

9 789188 964717

Profile for Smakprov Media AB

9789188964717  

9789188964717  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded