__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

japan SmĂĽ roliga fakta

TherĂŠse Cardell


Utgiven av Idus Förlag www.idusforlag.se info@idusforlag.se copyright@ 2019 Layout - Therése Cardell copyright@ 2019 Illustrationer & text - Therése Cardell ISBN E-bok: 978 - 91 - 89055 - 22 - 3 ISBN tryckt utgåva: 978 - 91 - 88964 - 61 - 8


japan SmĂĽ roliga fakta


N

..

o

v s

korallrev


sapporo

avet h a k pans

Ja

japan

japan

tokyo hiroshima

kawasaki yokohama

et

hav a l stil


bra att

veta

!

huvudstad: tokyo

shintoism & buddhism ..

.

Japans . flagga

..

ar de tva storsta religionerna i japan.

heter pa japanska nisshoki. Det betyder �solens .. flagga�. .. japan kallas aven for solens rike.

blablabla

. sprak: japanska Japan.. skrivet med kanji som ar ett av de ..tre alfabeten som anvands i japan.

..

folkmangd:

yta:

ca 127 miljoner

377 915 KM 6.

2


japan Japan är ett land och det ligger i ett hav som kallas Stilla Havet, långt borta i världsdelen Asien. Japan är ungefär lika stort som Sverige men består av flera tusen öar. Ofta drabbas Japan av jordskalv och vulkanutbrott, från någon av de 80 aktiva vulkanerna som finns i landet. Japan har fyra årstider precis som Sverige. Det kan vara blåsigt och jättekallt i norr under vintern eller varmt och svettigt i söder på sommaren. Ibland regnar det länge och mycket eller väldigt lite så att det blir torka. Det finns gott om skog, berg och vatten över stora delar av Japan. Djurlivet liknar Sveriges. Om du reser till Japan och vill handla med dig något fint minne, så måste du betala med landets valuta som kallas Yen. Det kan också vara bra om du har lärt dig några artiga ord på japanska, som är det språk man talar i Japan. I Japan finns en kejsare som bor tillsammans med sin familj i Kejsarpalatset i Tokyo. Han får inte lov bestämma som kejsaren gjorde förr i tiden. I dag är det premiärministern och hans regering som har makten i Japan. De väljs av folket, precis som i Sverige.

7.


samuraj

För mycket länge sedan fanns det samurajer i Japan. Samurajen var en adlig japansk krigare som skulle skydda den japanske kejsaren och hans familj. Ofta var det unga män som blev samurajer, men även kvinnor tränades till att bli kejsarens livvakter. De kallades Onna bugeisha . 8.


.. bonsaitrad

En japanskt bonsai är ett vanligt träd som klipps och formas till ett miniatyrträd i kruka. Ordet bonsai betyder ”planta i skål”. Ett välskött träd kan bli flera hundra år gammalt. Konsten att forma ett bonsaiträd kommer egentligen från Kina. Har du mycket tid och tålamod, kan även du klippa och forma ditt alldeles egna bonsaiträd. 9.


?

hur .. nyfiken

ar du

Vet du vad Japans högsta berg heter? Vad gör en geisha? Är ris alltid vitt? Här hittar du små spännande och roliga fakta om landet Japan och dess historia. Sist finns också en rolig frågelek där du kan testa dig själv eller kompisens Japan-kunskap, samt ett nervkittlande spel där ni skall ta er runt hela Japan. Perfekt en regnig eftermiddag.

SNILLE

FAKTABÖCKER FÖR NYFIKNA BARN

www.idusforlag.se

SNILLE är en serie illustrerade, roliga och lärorika faktaböcker för barn mellan 3-11 år.

Profile for Smakprov Media AB

9789188964618  

9789188964618  

Profile for smakprov