9789179759292

Page 1

RASMUS ÅKERBLOM MAYA JÖNSSON


ATOMER OM DU HADE världens bästa supersyn skulle du se att allt är prickigt. Om du tittade på ett hus eller ett träd, eller vad som helst, skulle du se att det är prickigt. Och om du tittade på dig själv, skulle du se att du är prickig du med! Det beror på att allt du kan se och ta på är gjort av små prickar. Eller atomer som de heter.

ATOMERNA KOMMER FRÅN mycket långt borta. Från rymden. De flesta vi kan se föds nämligen mitt inuti stjärnor. Ibland exploderar stora och gamla stjärnor och då flyger atomerna ut. Genom rymden och ända till jorden. Var och en för sig är atomerna mycket små. Men när de klumpar ihop sig med varandra kan de bli till rejäla grejer. Som en sten. Eller till något roligare – till en sådan som du! Och tänk, det är precis vad som har hänt! Du är gjord av atomer som flugit ur stjärnor, rakt genom rymden och till jorden för att bygga dig. Alla människor är gjorda av atomer. Den här boken är gjord av atomer. Luften du andas är gjord av atomer. Bajskorvar är gjorda av atomer. Allt du kan se och ta på är gjort av atomernas små prickar!

8


ATOMER

9


BIG BANG VAR KOMMER ALLTING IFRÅN? Jo, innan allting fanns, fanns det ingenting. Men det var inte tomt. Inte ens ett stort mörker. För det fanns inte ens något som kunde vara mörkt eller tomt. Det fanns liksom bara ingenting. Men så hände BIG BANG – den stora smällen. Ur ingentinget kom ett någonting. Först var det inte större än ett popcorn. Som bara: POP! Men det var inte vilket pop som helst, utan det största någonsin.

UR E TT EN DA

POP SVÄLLDE HEL A

10

P! P O U N IV E R S U M


I BÖRJAN VAR universum ganska tråkigt. För allt var bara en stor dimma, och där fanns inte ens atomer som kunde bli till roliga saker. Men efter en tid började dimman klumpa ihop sig på en massa ställen. Då blev det många stora moln och mellan dem den tomma svarta rymden. Några av molnen klumpade ihop sig så hårt att det blev varmt där inne. Och då hände något nästan magiskt: Molnklumparna började lysa. Universum fick sina första stjärnor! I stjärnornas mitt bildades nya atomer som kunde flyga ut och klumpa ihop sig till en massa saker – som planeter och stenar.

MEN VÄNTA! kanske du tänker. Backa lite här va! Låg verkligen allt som finns, från början, i något så litet som ett popcorn? Ja, det gjorde det. Det måste varit väldigt trångt i det där popcornet? Jo, det var det.

DET KAN JU vara underligt att tänka på. Att allt som behövdes för att bygga till exempel dig fick plats där. Och allt som behövdes för att bygga alla cyklar och bussar och skolor och idrottsarenor och stjärnor i hela rymden också. Men så var det. Från början trängdes alltihop inuti någonting väldigt litet. På något sätt gick det. För det är därifrån allting kommer. Från Big bang.

11


CELLER FÖR ATT DU skulle bli precis du, behövde de där ATOMERNA klumpa ihop sig på ett mycket speciellt sätt. Men i universums långa början, efter BIG BANG, klumpade atomerna bara ihop sig till döda saker. Som sten. Ända tills en dag, då atomerna började klumpa ihop sig till något nytt – till CELLER! Atomerna är alltså minst och många atomer tillsammans kan bli en cell. Cellerna är mjuka, som små bollar av slajm, och det är de som bygger allt som lever. Din kropp består av många olika sorters celler. Dina ögon består av ögonceller. Håret av hårceller. Tåcellerna bygger dina tår. Ja, du förstår. Och när ditt hjärta slår, så är det för att cellerna i hjärtat håller fast i varandra och rör sig tillsammans för att pumpa ditt blod. Växterna är byggda av sina egna celler – de som gör blomblad och grantoppar. Och djuren är byggda av sina – som gör fågelvingar och små fiskar i havets djup.


DNA HUR VET CELLERNA vad de ska göra och var de ska hamna? Så att de blir till just fiskar i havet. Eller till ögon som hamnar bredvid näsan, i stället för på knäna. Tänk, det vore ju jättejobbigt – om ögonen satt på knäna! Jo, det är precis som när du bygger lego. Då har du kanske bilder på ett papper som visar hur grejen du bygger ska sättas ihop. Du har en ritning. På ungefär samma sätt är det med cellerna. Inuti alla celler finns ritningar som visar hur cellerna ska sättas ihop. Ritningarna kallas för DNA. Och DNA-ritningarna är typ som gamla skattkartor med magiska tecken. Tecknen visar precis hur din näsa och dina ögon ska se ut. Och var de ska sitta. Men var har dina celler fått sitt DNA ifrån? Jo, när ägget (som innehöll halva dig) och spermien (som innehöll den andra halvan) möttes blandades deras DNA ihop till att bli just ditt. Eftersom allas ritningar blir lite olika – är vi också olika. Såhär alltså: Först Big bang. Sedan flög atomer ur stjärnorna. Atomerna byggde allt. Till exempel celler med DNA. DNA-ritningarna visar hur cellerna ska klumpa ihop sig – till växter, djur och en sådan som du!

CEL

L ER

ATOMER DN

A