__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Torsten Bengtsson

Andra världskriget Det andra världskriget började 1939 och höll på i sex år. Det började i Europa och spred sig till andra delar av världen. Bomber och granater träffade inte bara soldater, utan också vanliga människor. Över 50 miljoner människor dog i kriget.

I serien Aha, nu fattar jag! presenteras fakta inom olika områden. Språket är bearbetat och därför enkelt att både läsa och förstå. Svåra ord förklaras i marginalen. Innehållet i böckerna är utarbetat för att följa målen i de nya kursplanerna.

ISBN: 978-91-7825-377-7

– en möjlighet för alla

AHA, nu fattar jag!

Andra världskriget

Du får träffa Max som var 14 år och bodde i Köln när kriget började. Han berättar hur livet var under kriget.

Andra världskriget

Torsten Bengtsson Nypon förlag


Den språkliga bearbetningen av boken har granskats av: Ullabritta Engström, specialpedagog

Nypon förlag - en möjlighet för alla info@nyponforlag.se www.nyponforlag.se Titel: Andra världskriget Författare: Torsten Bengtsson Illustratör: Per-Anders Nilsson och Åsa Carlsson (fakta) Grafisk formgivare: Åsa Carlsson © 2019 Torsten Bengtsson och Nypon förlag AB Första upplagan 2019 Lättlästnivå: ISBN 978-91-7825-377-7 På vår hemsida finns arbetsmaterial till boken. Det är kostnadsfritt att ladda ner, utan kod eller inlogg.

Bildkällor: Sid 5: Shutterstock/Igor Golovniov, Sid 12: Wikimedia Commons/Divide and Conquer Frank Capra, Shutterstock/Everett Historical, Shutterstock/Everett Historical, Wikimedia Commons/RAF, Wikimedia Commons, Sid 15: Shutterstock/Everett Historical, Wikimedia Commons/National Archives and Records Administration, sid 16: Scanpix Sweden, sid 17: Wikimedia Commons/Heinrich Hoffman Collection/U.S. National Archives and Records Administration, Wikimedia Commons/Bundesarchiv/Friedrich Zschaeckel, sid 18: Bertil Norberg/Scanpix Sweden, sid 19: Järnvägsmuseets foton, sid 20: Wikimedia Commons/Divide and Conquer Frank Capra, sid 21: Wikimedia Commons/War Office Second World War Official Collection, Wikimedia Commons/Ministry of Information Second World War Press Agency Print Collection, sid 22: Shutterstock/Everett Historical, sid 23: Wikimedia Commons/National Archives and Records Administration, sid 25: Wikimedia Commons/RAF, sid 26: Shutterstock/Everett Historical, sid 27: Wikimedia Commons/Bundesarchiv, sid 30: Wikimedia Commons/Auschwitz Album, sid 31: Wikimedia Commons, sid 32: Shutterstock/Everett Historical


Torsten Bengtsson

Andra världskriget Illustratörer Per-Anders Nilsson och Åsa Carlsson

Nypon förlag


Aha, nu fattar jag!

I serien ingår: Vikingar Teknik med el Sex och lite sånt Medeltiden Teknik med hus och broar Kropp och hälsa Stenåldern Liv och miljö Stormaktstiden Vasatiden Dinosaurier och livet på jorden Andra världskriget Men det kommer fler ...

AHA, nu fattar jag!


Den här boken handlar om det andra världskriget. Det började i Europa och spreds sig till andra delar av världen. Här är några saker som du får veta mer om: Sidan 5

Möt Max som bor i Tyskland under andra världskriget.

Sidan 6

Berättelse: Ett regn av bomber.

Sidan 12 En karta över kriget och platser. Sidan 14 Hur nazisterna kommer till makten. Sidan 16 Tyskland erövrar andra länder. Sidan 19 Sverige var neutralt och inte med i kriget. Sidan 20 Slaget om Storbritannien. Sidan 22 Tyskland anfaller Sovjetunionen och Japan anfaller USA. Sidan 24 Krig på marken, på haven och i luften. Sidan 26 Slutet på kriget. Sidan 29 Den hemska sanningen om koncentrationsläger. Sidan 30 Auschwitz – ett förintelseläger där miljoner människor mördades. Sidan 32 Aldrig mera krig.


Två världskrig Det har varit många krig i världen. Ofta har de varit mellan två länder. Men under åren 1914–1918 var det ett stort krig i Europa, och arméer från många länder var med i kriget. Vi kallar det för det första världskriget. Det andra världskriget började 1939 och höll på i sex år. Då träffade bomber och granater inte bara soldater, utan också vanliga människor, barn, kvinnor och gamla. Över 50 miljoner människor dog i kriget. Det är mer än fyra gånger så många som bor i Sverige i dag.

4

arméer = soldater från ett land som krigar på marken, till sjöss och i luften


Möt Max som bor i Tyskland under andra världskriget Jag heter Max och är 14 år. Jag bor med min mor och min lillasyster Greta i en tysk stad som heter Köln. Min far är soldat i tyska armén. Jag har en klasskompis som heter Hans. Efter skolan måste vi gå till Hitlerjugend. Det är som en skola där vi får lära oss att skjuta med vapen. Vi ska bli soldater i armén. Nästan varje dag hör vi flyglarm. Då måste vi skynda oss ner i ett skyddsrum. Sedan kommer bombplanen, flera hundra åt gången.

Hitler hälsar på unga flickor som också var med i Hitlerjugend. Då hette det Bund Deutscher Mädel.

flyglarm = en signal som varnar för flyganfall skyddsrum = ett rum i en källare som ska skydda mot bomber 5


Ett regn av bomber Berättelsen om … Vad som hände en kväll i maj 1942.

Atlanten = ett stort hav

Det är kväll. Vi sitter runt bordet i köket. Det är jag, mor och min lillasyster Greta. Pappa är på en tysk ubåt. Ubåten är på uppdrag ute på Atlanten. Vi har inte hört av honom på flera månader. Vi vet inte om han lever. – När är kriget slut? säger Greta. – Det är det ingen som vet, säger jag. Vi är så hungriga. Mor har kokat en soppa på några potatisar, lök och en morot. Då hörs flyglarmet. Det varnar för att bombplan är på väg. Nu har vi några minuter på oss att gå till skyddsrummet. Det finns i källaren i ett annat hus på vår gård. Jag lägger locket på grytan. Mor tar Greta i famnen. Innan vi går, låser jag dörren. – Skynda dig, säger mamma.

6


Vi springer nerför trapporna och ut på gården. Runt ingången till källaren ligger sandsäckar. De ska skydda husets väggar. Långt borta hörs ljudet av bombplanens motorer. De är snart här. Då släpper de sina bomber. Nere i källaren luktar det illa av fukt och mögel. Längst in finns några låga träbänkar att sitta på. Det är redan fullt av folk här. I taket hänger en glödlampa. Från golv till tak står grova stockar. De ska hindra källaren från att rasa samman om huset blir träffat av en bomb. Nu är det bara för oss att vänta. Ingen säger något. Någon ber tyst.

7


Jag sitter bredvid Hans. Vi är lika gamla och går i samma klass. – Nu kommer britternas plan snart, viskar han. Jag nickar till svar. Jag vill inte prata om fiendens bombplan. Jag hatar dem. I stället blundar jag och räknar tyst för mig själv. När jag kommit till sextio har det gått en minut. Då börjar jag om. Jag gör det för att inte bli tokig av rädsla. Om en bomb träffar huset rasar det samman. Kanske klarar sig källaren där vi sitter. Men hur ska vi komma ut? Nu exploderar de första bomberna. Lampan i taket blinkar, sedan slocknar den. Någon tänder en ficklampa. Bombplanen är rakt över oss och bomberna faller som ett regn. De kan träffa vad som helst. Det kan vara hus, skolor, sjukhus eller kyrkor. Varje dag dör tusentals människor av bomberna. De flesta är kvinnor, barn och gamla. Nästan alla män är soldater i tyska armén.

8

britterna = människorna som bor i landet Storbritannien fienden = den man krigar mot


Bomberna får hela huset att skaka. Murbruk och tegelstenar ramlar ner över oss. Någon börjar skrika och vill ut. Jag blundar och ber till Gud, jag vill inte dö. Ändå vet jag att Gud inte finns. För hur kan han tillåta ett krig där miljoner människor dör?

99

Profile for Smakprov Media AB

9789178253777  

9789178253777  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded