Page 1

R N A:

TE

RY M D P I LO

M KI

- SYSTER TIL L

ED MAX OCH KIM

X MA

SA

M

M IS -K P M LASSKO

M

A

X

IM -B ROR TILL K


CH

E K V - LÄRAR

O

-

KAPTEN PÅ HA J

EN

GRIN

-

R

. JEN HA LL BLI KAPT E N . VI PÅ LLE

XZ

VÄ NT A, S ER HON INTE LITE BEKANT U

ZENOK

ONDA KLAN T ENS S KA

NAN

A NA

-

CYB N ERRYMDEN. ME

T?

D YM

MA RÅ R K V:S FLICKVÄN F

N

AR

GA

E

H ROBOT OC

M

Y - UPPFINN AR

ROB OT

VUXNA: E D V A A R G NÅ


RYMDPILOTERNA OCH KLONERNAS HÄMND © Text: Magnus Ljunggren 2020 © Bild: Johanna Kristiansson 2020 Formgivning: Caroline Linhult En originalproduktion från Bonnier Carlsen Bokförlag Tryckt av BALTO print i Litauen 2020 ISBN: 978-91-7803-810-7 • www.bonniercarlsen.se


M

OC H

s L j u n ggre n u n ag an Joh

na Krist ians

son


I EN HELT ANNAN TID OCH PÅ EN HELT ANNAN PLATS ÄN DIN FÄRDADES RYMDSTATIONEN BRT-22XZ-9 GENOM UNIVERSUM. DEN KALLADES FÖR HAJEN OCH HÄR BODDE 362 INVÅNARE. DE VUXNA SKÖTTE ALLT SOM VUXNA SKÖTER, OCH BARNEN GICK I SKOLA FÖR ATT BLI RYMDPILOTER NÄR DE BLEV STORA. JUST DEN HÄR DAGEN VAR ALLT TYST OCH STILLA, MEN STORA ÄVENTYR VÄNTADE. DET GÖR DET FÖRRESTEN NÄSTAN ALLTID. ÅTMINSTONE I RYMDEN OCH SÄRSKILT OM MAN ÄR RYMDPILOT!


DEL 1

MED KÄRLEK SOM VAPEN


HJÄLP, ALLT HOPP ÄR REDAN UTE!

H

är är våra vänner rymdpiloterna – Sam, Max och Kim. De har just upptäckt att de befinner sig i nöd. Inte bara de förresten, hela universum gör det. Tyvärr har varken Max, Kim eller Sam någon aning om vad de ska ta sig till. Allt är hopplöst. Det här kanske låter obegripligt just nu. Hur kunde det bli så här? Våra hjältar brukar ju klara allt.

12


Men tar vi det från början går det nog att förstå. Så om du vänder sida och hänger med kommer allt att klarna … Och kanske lösa sig.  


EN ONDSKEFULL PLAN SÄTTS I VERKET

-B

erätta hur mycket du älskar mig. Mark V log generat mot kvinnan på andra sidan skärmen. – Åh, Nana Na, sa han. Jag älskar dig mer än hundra. Eller mer än tusen till och med … Ja, mer än miljoners … – Ja ja ja, avbröt Nana Na. Men nu är det så här … lyssna noga. Hon la huvudet på sned innan hon fortsatte: – Män har alltid sagt att de älskar mig, men inte menat det. Varför ska jag tro på dig? Mark V tittade sig generat om i sitt rum på rymdstationen Hajen, för att se att han verkligen var ensam. Sedan föll han på knä:

14


– Älskade Nana Na, jag älskar dig av … – Sluta med det där, sa Nana Na. Ord betyder inget. Vill du ha min kärlek finns bara ett sätt. – Jag gör vad som helst! sa Mark V.


– Bra, log Nana Na. Då måste du skicka hit tre barn, med svaret på kärlekens gåta. Mark V såg förvirrad på henne. – Tre barn? frågade han. – Ja! sa Nana Na argt. Vet du inte att tre är kärlekens tal? Mark V fick först panik, sedan svalde han och bestämde sig för att ljuga: – Eeh, självklart, det vet ju alla. Men jag vet inte svaret på kärlekens gåta! – Ta reda på det då, fnös Nana Na. – Självklart, sa Mark V. Självklart.

16


Skärmen framför honom slocknade. – Åhhh, vad jag är kär! gnydde Mark V för sig själv. Sedan blixtrade skärmen till. Nana Na syntes igen. – Sitt inte där och lipa, sa hon. Fixa hit tre barn så vi kan gifta oss snart. – Gifta oss! sa Mark V. Sa du det, gifta oss? Men återigen blev skärmen svart. – Åååhhh! sa han drömmande. Tänk att få gifta sig med henne!

17


Samtidigt, i en annan del av rymden, hade Nana Na just stängt ner skärmen med Mark V på. Att hon var ledsen var lätt att se när hon strök handen genom sitt blonda hår. Därför var det extra förvånande att höra henne säga: – Hi hi hi, strax är Hajen min! Nana Na lyfte på det blonda håret. Under det syntes rött vågigt hår. När hon tagit av sig glasögonen stod det helt klart: Nana Na var ingen annan än den onde Zenok!*


– När barnen kommer hit kidnappar jag dem och utpressar Hajen, sa han glatt. Gör de inte mig till kapten får de aldrig tillbaka barnen. Moahahaha! Det är så underbart att vara elak!

* LÄS ”RYMDPILOTERNA OCH KAPTEN ZENOKS ONDA ÖNSKAN” ELLER ”RYMD­ PILOTERNA OCH SVARTA HÅLETS FÅNGAR”, SÅ FÅR DU EN ANING OM HUR OND HAN ÄR.


KOMMANDO Z - EN NY CHANS

S

amma söndagsmorgon hade Sam, Max och Kim inget att göra. Därför gick de till rymdstationens uppfinnare XzY och hälsade på i hans verkstad. – Kolla här! sa XzY när han fick syn på sina vänner. Min senaste uppfinning: en korrigerings-centrifug som jag kallar Kommando Z. Kom så ska jag visa hur den fungerar. Han tog ett glas från bordet och kastade upp det i luften. Det slog ner i golvet och krossades. – Wow! sa Max. – Och det där var bara början, sa XzY. Nu kommer magin.

20


Men innan XzY hann göra något mer kom Mark V inrullande. – Stopp, ropade han. Jag behöver hjälp! Sedan började han berätta om Nana Na: – Jag har träffat en alldeles fantastisk varelse som vill gifta sig med mig! Max, Kim och Sam himlade med ögonen. – Men först måste jag hitta svaret på kärlekens gåta. Sedan ska jag skriva ner det på en lapp och skicka den till henne med tre barn.

22


Det plingade till och XzY sken upp. – Här är det rätta svaret, sa han. 56.8%. Det är svaret på kärlekens gåta. – Det är ju inte ett dugg romantiskt, sa Mark V. – Jag tror att svaret är en kyss, sa Max och började fnittra. – Eller ett hjärta, sa Sam.


Ett kraftigt krasch! avbröt dem. De vände sig om och fick syn på Kim, som satt mitt i en hög av krossat glas. – Du välte min hylla! sa XzY. Gick det bra?

24

Profile for Smakprov Media AB

9789178038107  

9789178038107  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded