9789176349038

Page 1

Min familj

sitter inte i träd

Johan Albertsson & Josefine Eriksson
Min familj sitter inte i träd Utgiven av Idus förlag, Lerum, 2023 www.idusforlag.se | info@idusforlag.se © Text: Johan Albertsson © Bild: Josefine Eriksson Första upplagan Tryckt i Viljandi, 2023 ISBN: 978-91-7634-903-8


Min familj

sitter inte i träd Johan Albertsson & Josefine Eriksson


Det här är Ruben. Ruben har precis fyllt 6 år och ska börja förskoleklass. Nu är det höst och första veckan i september. Ruben har gått i skolan i två veckor. Ruben gillar sin fröken och sina klasskamrater. Rubens fröken heter Anna-Lena och är 53 år gammal. Det är väldigt spännande att börja i nya klassen. Man får både ny fröken och nya kompisar.


När Rubens pappa var barn och gick på skolan så hade Anna-Lena precis börjat jobba där. Hon har jobbat där jättelänge! Molly i ettan sa en gång att Anna-Lena jobbade där när dinosaurierna levde, men det tror inte Ruben på.


Fröken har satt ihop deras bänkar i olika grupper. Ruben sitter vid fönstret i klassrummet tillsammans med Lina, Kim och Nadja. Det är en bra plats tycker Ruben. I bänken har dom pennor, ett sudd och en linjal. Och massor av böcker såklart.


Rubens favoritämne är NO. Fast då har klassen en annan lärare. Han heter Peter och ska lära klassen mer om naturen. Det kallas NO. Peter är väldigt rolig och klassen har fått göra häftiga experiment som att kolla på gräs och löv i ett förstoringsglas.Idag har klassen Anna-Lena hela dagen och hon ger eleverna en läxa, att göra ett släktträd. Släktträdet ska dom ta med till skolan och visa för bänkkompisarna. Om man vågar, så får man visa det för hela klassen. När man går i skolan, då får man läxor, tänker Ruben och känner sig stor. Men vad är ett släktträd egentligen? Ruben har aldrig hört om ett sådant förut? Anna-Lena säger att det är ett sätt att visa hur ens familj ser ut. – Jag är längst upp i toppen. Sen drar jag två streck nedåt. Vet någon vilka namn som ska stå där? – Dina barn, kanske, säger Nadja. – Nästan rätt, säger Anna-Lena. Där ska min mamma och pappas namn stå. De har också två streck var nedåt. Där står deras föräldrars namn. Ser ni att det växer mer och mer ju längre ner man kommer, förklarar Anna-Lena. Det är som att gå bakåt i tiden. Det är er familjs historia som syns i trädet. Ruben nickar, det ser faktiskt ut som en julgran, nästan!


Ruben har börjat förskoleklass och känner sig stor. Han har fått en läxa. Alla i klassen ska rita varsitt släktträd för att visa hur deras familjer ser ut. Men när fröken ritar sitt släktträd på tavlan blir Ruben förvirrad. Hon har en mamma, pappa och en bror. Är frökens släktträd slut där? Ruben har ju både en pappa, en bonuspappa, en mamma och bonusmamma. Och sen alla syskon ... Rubens träd blir jättestort och ser konstigt ut, som en buske! Varför blir det inget träd? Då får Ruben en idé … Min familj sitter inte i träd är en bok om att alla familjer kan se olika ut och uppmanar barn och vuxna att prata om olika familjekonstellationer tillsammans.

www.idusforlag.se


Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.