9789176340752

Page 1
Ensamdjuret Utgiven av Idus förlag, Lerum, 2021 www.idusforlag.se | info@idusforlag.se © Text & bild: Josefin Norlin Första upplagan Tryckt i Riga, 2021 ISBN: 978-91-7634-075-2

Printed matter 3041 0971

BEL

NOR DI

N SWA ECO LA

CBea sitter ensam vid syrenhäcken bakom skolan. Klasskamraterna myllrar omkring som myror ute på skolgården. Hillevi säger att Bea är för tyst för att leka mamma-pappa-barn och att mammor och pappor minsann pratar massor. Ibland får Bea vara med i leken och vara hund. Men idag har Hillevi bestämt att alla i familjen är allergiska mot pälsdjur, och då kan ju inte Bea vara med.


– Jag är ett ensamdjur, viskar Bea till en mjuk humla som sätter sig på en blomma i gräset.På väg hem från skolan plockar Bea fem saftiga maskrosblad som hon stoppar ner i ytterfacket på ryggsäcken. Hon skuttar snabbt de två kvarteren fram till Olofs Zoologiska som ligger på hörnet vid Frigångsgatan.


Det plingar till i en klocka när hon trycker upp den tunga dörren. Därinne luktar det nymålat och hö. Bakom kassadisken hörs musik från en liten radio.


Bea går längre in. I lokalen finns akvarier, hundleksaker, kattmat, fåglar, kaniner, hamstrar och marsvin. Det hänger glittriga koppel på en vägg och allra längst in står en dörr på glänt in till ett litet kök. Bea tittar på de luddiga kaninungarna och stryker en av dem försiktigt på nosen. Hon lirkar upp de knöliga maskrosbladen ur ryggsäcken och sticker in dem till marsvinen som tjuter i buren bredvid. Wiiiiit, wiiiiit, wiiiit!


Bea är ett ensamdjur. Hon har svårt att hitta kompisar och håller sig mest för sig själv. Efter skolan brukar Bea hälsa på Olof som jobbar i zooaffären. De har något gemensamt: kärleken till djur. Ensamdjuret är en berättelse om att hitta trygghet i relationen till djur och om hur viktigt det kan vara att vuxna människor ser en. Men också om hur vänskapen till en person kan leda till fler nya vänner.

www.idusforlag.se