9789176340172

Page 1

1


2


NÄR VÄRLDEN SLOCKNAR


När världen slocknar Utgiven av Idus förlag, Lerum 2020 www.idusforlag.se | info@idusforlag.se © Text: Helena Söderblom Grafisk form och sättning: Märta Elf, Idus förlag Omslagsdesign: Mattias Norén Första upplagan Tryckt i Riga 2020 ISBN: 978-91-7634-017-2


Helena SรถderblomTill Tor och AstridProlog – Adam, snälla du, titta till din lillasyster några minuter. Jag måste bara snabbt gå på toaletten. Jättesnabbt. Mamma Ina ser vädjande på Adam och stannar till ett ögonblick för att Adam ska visa att han har hört, innan hon kastar sig in på den lilla toaletten. Ett bestämt klickande hörs och låset blir rött. Kvar utanför toalettbåsen på köpcentret står Maja, snart tre år, tillsammans med storebror Adam, sex år. Jaha, okej, titta till? tänker Adam. Hur gör man det då? Han ser osäkert på sin lillasyster, som står bredvid honom. Det luktar inte gott här. På golvet kring handfaten ligger uppblötta, smutsiga pappersremsor som inte fått plats i papperskorgarna. Maja sträcker sig mot golvet med sina knubbiga små fingrar för att röra vid dem. – Nej Maja, usch, äckligt! säger Adam. Kom, vi går ut lite.

9


Han har sett att det ligger en leksaksaffär alldeles bredvid. Där ska de vänta på mamma. – Adam, Adam, var är Maja? Adam! Mammas röst tränger sakta in i Adams huvud där han står och ser på skärmen där ett nytt tv-spel rullar. En superhjälte svingar sig iväg från en stege och besegrar fienden. Han sjunker ner mot marken med ett vrål och försvinner i ett rökmoln. – Adam, var är Maja? Adam hajar till och tittar upp på mamma med stora ögon. – Hon är … precis … Hans huvud far från höger till vänster. Visst stod väl Maja precis intill honom? Alldeles nyss? Adam lyfter blicken och ser sig omkring i butiken. Så springer han, runt i gångarna. Krockar med några legokartonger, men fortsätter utan att plocka upp dem. Mamma följer efter. – Adam, var är hon, du skulle ju passa henne? Jag var bara borta ett ögonblick! Varför stannade ni inte utanför, som jag sa? Frågorna väller ur mammas mun samtidigt som paniken stiger i dem båda. De stannar. Andas snabbt. Båda

10


är röda i ansiktet. Adam känner ett surrande inifrån bröstet. En ilsken insekt som vill ut. Hans lillasyster är inte i leksaksaffären. Maja är försvunnen, och det är hans fel.

11. senare Fem ar1 När Adams mamma drar upp rullgardinen på morgonen, dagen före hans tolvårsdag, är vädret inte alls kallt och otäckt, som de sa på tv-nyheterna i går kväll. En svag strimma oktobersol letar sig genom molnen och värmer hans ögonlock. Det luktar morgon och lite damm i huset. Fredag, tänker Adam och kisar försiktigt mot de första ljusa strålarna som tar sig in genom fönstret och träffar affischen med Batman och Robin. Den är nött i kanterna och föreställer de två superhjältarna som springer emot honom, tecknade i klara färger med fladdrande mantlar: Batmans i blått och Robins i gult. När Adam fick affischen av sin storebror Max, sa han att den föreställde dem. Batman och Robin – Max och Adam. Men, nej, tänkte Adam då. Han är ingen superhjälte. Han är en alldeles vanlig Adam.

15


Hans morgontrötta funderingar avbryts av mamma Ina som lutar sig fram och pussar honom på näsan. Han blir varm och glad i magen, trots att han fortfarande är sömnigast i världen. – Upp och hoppa gubben, sista dagen som elvaåring! Jag går in och väcker din lillasyster också, säger mamma, med den där otroligt morgonpigga rösten. Adam vet att hon låtsas, hon är egentligen lika morgontrött som resten av familjen. Ur ögonvrån ser han sin mamma lämna rummet. Hennes morgontrassliga, ljusbrunlockiga hår faller ner över axlarna. – Maja, dags att vakna! Adam sträcker på sig och samlar kraft för att stiga upp. Innan han har kommit ur sängen brakar ett yrväder med tunt, jätteljust hår och glada ögon in, kastar sig över honom och börjar kittlas. Adam är intrasslad i täcket och vrålar: – Maja, Maja, jag får inte luft! Ahhhh! Kalabaliken är igång. Adam slänger ut en arm och Maja tumlar ner i golvet. Hon börjar naturligtvis att tjuta precis när mamma kommer tillbaka för att ruska liv i Adam på nytt.

16


– Ah-Ah-Adam, slo-og mig, kommer det från Maja. Faktiskt. – Men Adam, säger mamma Ina med arg-rösten. Kan du inte ta det lite lugnt med Maja? Du vet att du är större. Det vet Adam, men han vet också att Maja är stark och modig som ett lejon, fast hon bara går i ettan. – Men det var inte mitt fel …, muttrar Adam. – Det var det visst! ylar Maja. – Meeen, suckar mamma och sätter sig tungt på sängkanten. Hon lägger armen om Maja och tröstar henne. – Jag kan inte fatta att ni bara är två stycken, så mycket kaos som ni ställer till med, ler hon trött. Man får ju inte en lugn stund här i huset. Snälla ni, försök vara lite duktiga nu på morgonen. Barnen tittar buttert på varandra, men säger ingenting. – Pappa har redan åkt, han skulle ju till Göteborg på jobbresa, fortsätter mamma. Mormor kommer på middag i kväll. Jag har glömt att jag skulle handla, men det löser sig, säger hon. Yes, tänker Adam. Det brukar betyda thaimat från kiosken.

17


– Mormor kommer! Bästa mormor! ropar Maja och klappar i händerna. Hon verkar redan ha glömt bort fallet i golvet. Så ler hon lurigt. – Mamma, det gör inte ont längre, säger hon och snurrar på en slinga av det ljusa håret. – Åååh, stönar Adam tyst för sig själv.

18


2 När de kliver på bussen mot skolan har Adam glömt Majas lilla utbrott för länge sen. Han har fått O’boy och ostmacka gjord på pappas hembakta bröd. I kväll blir det fredagsmys, med hela familjen uppkrupen i den stora, mörkblå hörnsoffan. De ska äta ostbollar och popcorn och se på film tillsammans. Tur att han har lillasyster Maja ändå. Tänk om hon inte hade funnits. Det svider till i magen. – Adam, ska du ta egen nyckel idag? Åka bussen hem själv? Det låter så enkelt när mamma säger det, som om de inte redan hade pratat om det hundra gånger. – Nej, svarar Adam kort. Han vill inte. Han skulle säkert bara tappa den, eller misslyckas med att låsa upp deras krångliga gamla ytterdörr. Eller så skulle de säga att Maja kunde följa med honom hem efter skolan. Hur

19


ska han kunna ta ansvar för henne? Nej, det skulle helt säkert gå åt skogen. Adam tittar ut genom fönstret igen, på granarna som susar förbi. Han önskar att han skulle fylla fjorton istället. Då hade han säkert haft koll på allt. – Vad sägs om en pakt, Adam? säger mamma och väcker honom ur hans tankar. När han tittar upp på henne ser de grå ögonen beslutsamma ut bakom glasögonen. – En pakt, upprepar hon. Du och jag? Idag händer det, sista chansen att visa vad du går för som elvaåring. Adam vänder blicken mot golvet. Tar ett djupt andetag. Han tycker fortfarande, efter över två år i nya skolan, att det är extremt jobbigt att åka bussen hem. Nervöst. Tänk om han missar hållplatsen? Eller om bussen kör fel? Eller inte kommer alls? Det känns pinsamt att han tycker så och han vill inte säga något till mamma. Adam är säkert den enda som går i sexan som är rädd för att åka buss genom stan. Och vad skulle hans klasskompisar säga om de fick höra det? Adam kniper ihop munnen. Hans hjärta slår några extra, hårda slag. Han vet att mamma och pappa vill att han åker hem själv på dagarna och tar Maja med sig,

20


dessutom. Åh, varför kan han inte vara som de andra i klassen? Vad är det värsta som kan hända, egentligen? Ja, förutom att han tappar bort henne igen, såklart. Hur ska han göra? – Okej då. Adam sträcker sig mot mamma. Han tar nyckeln försiktigt mellan tummen och pekfingret som om den var täckt av något klibbigt, lägger den i innerfickan och drar igen blixtlåset. Sådär, hoppas att det blir slut på tjatet, tänker han. Mamma ler nöjt, utan att ha någon aning om vad som rör sig i Adams huvud. Han har inga planer på att åka hem själv, utan tänker vänta in mamma och pappa på skolan som vanligt. De ska ju ändå hämta Maja. – Och du har mobilen? Mamma tittar på Adam som skakar på huvudet. Mobilen ligger kvar hemma. Han hade ändå glömt att ladda den. – Jaha, okej, det går säkert bra ändå, du vet ju vart du ska, mumlar hon.

21


Övernatta i skolan? Aldrig i livet. På något sätt måste de ta sig hem. Hur illa kan det egentligen vara därute? Sjätteklassaren Adam Nyman önskar att han var modig som en superhjälte, men i själva verket vågar han inte ens åka bussen hem från skolan. När ett stort snöoväder brakar loss på fredagseftermiddagen, hänger det plötsligt på Adam att ta hand om sin lillasyster Maja och samla ihop hela familjen igen. Men kommer han att hinna i tid, så att de kan fira hans födelsedag tillsammans dagen därpå?

3

Ett djupt och mörkrött jack hade Maja haft på hakan när de hittade henne den där gången i stan. Smetigt intorkat blod. Det syntes att hon hade gråtit. De visste inte hur hon hade fått det där jacket. Maja var så liten, inte ens tre år, och ville inte berätta. När världen slocknar är en berättelse om barn som står inför en Allasamtidigt var så lättade att situation, hon var tillbaka extrem, men vardaglig som vareså sigde deåkte självabara eller de vuxna runt omkring dem är redo för. Den handlar om vänskap och hem, allihop tillsammans. Pappa tejpade såret så gott ansvar, men även om förväntningar på varandra, på de vuxna och sig själva.han kunde, men Maja hade fortfarande ett vitt ärr tvärs över hakan som påminde Adam om vad som hade hänt. Författaren Helena Söderblom arbetar som rådgivare inom – Mamma, visst kommer pappa hem i tid till krishantering och förbereder företag och organisationer för fredagsatt kunna navigera genom pandemier, myset? säger Maja. dataintrång eller som i boken – oväder och strömavbrott. När världen slocknar är hennes debutbok. – Javisst gumman, hans flyg landar vid halv sju, och sen kommer han till oss i ilfart. – Vad är ilfart? – Så fort att han nästan flyger sista biten hem också, ISBN 978-91-7634-017-2 säger mamma Ina. Fredagsmyset skulle han aldrig missa.

www.idusforlag.se

9 789176 340172


Turn static files into dynamic content formats.

Create a flipbook
Issuu converts static files into: digital portfolios, online yearbooks, online catalogs, digital photo albums and more. Sign up and create your flipbook.