9789163881893

Page 1

Rose Lagercrantz Eva Eriksson


innehåll Kapitel 1……………… 9 Kapitel 2……………… 25 Kapitel 3……………… 35 Kapitel 4……………… 41 Kapitel 5……………… 55 Kapitel 6……………… 67


Kapitel 7……………… 75 Kapitel 8…………… 87 Kapitel 9…………… 91 Kapitel 10…………… 97 Kapitel 11…………… 105Kapitel 1

Det är sommarlov – Dunnes första! Dunne som bor i det gula huset på Humlevägen. Men där har hon inte varit på länge. Sista gången var strax före skolavslutningen.


När hon gick hemifrån på morgonen hade det regnat, och maskarna kröp omkring på vägen där de kunde bli överkörda. Men Dunne plockade upp dem och la dem på trottoaren.


Den dagen räddade hon livet på nio maskar och fyra sniglar. Bara ett par timmar senare hände det ofattbara att hennes egen pappa blev påkörd. Varför hade ingen kommit och räddat honom? Tutat eller så? Han klarade livhanken, men måste stanna på sjukhuset i flera månader. Dunne fick tillbringa sommarlovet hos sin bästa vän i världen, Ella Frida. Hon fick följa med henne till en ö i havet.

11


På den ön lekte de hela dagarna och byggde kojor och fiskade och badade. Men leker gör de egentligen jämt när de träffas. Så fort de ses så sätter de igång. På ön hade de så roligt att Dunne knappt hann längta efter sin pappa. De badade mellan fem och sju gånger om dagen. Baddräkterna var alltid blöta och måste hängas upp på tvättstrecket.

12Ibland struntade de i baddräkt och näckade.

14


Som Näcken, han som sitter naken på en sten och spelar fiol i gamla sagor. Alla som hör honom blir tokiga och börjar dansa. Ella Frida spelar också fiol. Hennes mamma brukar säga att hon måste öva en halvtimme om dan, men hur skulle hon hinna det när Dunne var där och de hade så många lekar att leka! Det var faktiskt väldigt viktigt för dem. De spanade på vilda djur också. På räven som satt på klipporna ibland och blickade ut över havet.

15Eller så spanade de på älgen som kom simmande i vattnet.


Eller på örnen när den kretsade över ön – en havsörn. Så fort den närmade sig började de andra fåglarna skrika.


Vingarna var enorma. Klorna ocksĂĽ!

19


När örnen kom måste de skynda sig att bära in Roy och Partyboy i huset. Det är Ella Fridas marsvin. När Dunne tänkte på sina egna marsvin längtade hon hem. Hon längtade efter Snö och Flinga. De stackarna hade inte fått följa med, utan måste stanna hos mormor och morfar. Annars skulle hela ön bli full av marsvinsungar, hade Ella Fridas mamma sagt, eftersom de säkert skulle föröka sig. Roy och Partyboy råkar ju vara pojkar och Snö och Flinga flickor.

20