__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

et var en gång en snäll man. Han bodde i ett stort fint hus tillsammans med sin underbara dotter. Mannen skämde bort henne och gav henne allt som kunde köpas för pengar – en egen häst, en söt hundvalp och vackra klänningar i regnbågens alla färger. Flickan hade allt man kunde önska sig – utom en mamma och andra barn att leka med. Därför gifte hennes pappa om sig med en kvinna som hade två döttrar. »Nu kan min flicka äntligen bli lycklig«, tänkte han.


Men ack och ve! Den snälle mannen dog en kort tid därefter. Hans nya hustru visade sig vara grym och kall, och brydde sig bara om sina egna döttrar. Den stackars flickan fick arbeta hårt och tvingades passa upp sin styvmoder och de två elaka systrarna. De låste in hennes häst i stallet och förbjöd hennes hund att komma in i huset. Och de började kalla flickan för »Askungen«, eftersom hon nu för tiden alltid gick klädd i trasor och var sotig av aska från eldstaden.


Men Askungen var inte ledsen – inte det minsta! Och hon kände sig aldrig ensam. Hon hade blivit vän med fåglarna som kom flygande till fönstret. Och med gässen och hönsen på gården. Och gissa vem som var hennes allra bästa vänner – jo, mössen! Det gamla huset var fullt med möss och de sov uppe på vinden tillsammans med Askungen. Hon sydde små kläder till dem och gav dem lustiga namn. Och de tyckte att Askungen var den snällaste flickan i hela världen.


Varje morgon väckte Askungens små vänner henne ur hennes drömmar. Och genast började hon arbeta. Det var naturligtvis Askungens uppgift att laga frukost till alla de andra i huset. Men först gick hon ut på gården. Utanför porten ställde hon fram en skål mjölk till sin styvmors förfärliga katt. Han låg alltid på lur och försökte fånga någon av mössen. Sedan gav hon hönorna, ankorna och gässen korn att äta. Och så fort mössen var utom räckhåll för katten fick även de lite korn till frukost.


Hon bar frukostbrickor uppför de slingrande trapporna till styvmodern och de två lata styvsystrarna. Sedan gick hon tillbaka nedför de långa trapporna med korgar fulla av kläder som skulle lagas och tvättas, och med en lång lista över saker som skulle göras under dagen. «Låt mig tänka efter ...», sa styvmodern. »Du kan börja med att tvätta den stora mattan i hallen. Och putsa alla fönster, både här uppe och där nere. Och du ska skura altanen och sopa trapporna – sedan får du vila.«

Profile for Smakprov Media AB

9789163866739  

9789163866739  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded