Page 1

Utgångspunkten för alla andakter är en bibeltext. Varje månad har också ett tema som följer rytmen både från kyrkoåret och vardagen. Att börja eller sluta dagen med några minuters eftertanke gör ofta stor skillnad. I mötet med bibelorden och andakterna kan du få riktning och kraft för alla de möten, tankar och beslut som vardagen innehåller. Bokens författare kommer från olika delar av den svenska kyrkofamiljen. Deras önskan är att hjälpa dig att både våga sträcka dig inåt mot dig själv och utåt i mötet med andra. Att du i mötet med levande Gud ska få erfara nåd och kunna leva ditt liv mer helhjärtat.

Albin Tanke * Alva Dahl * André Jakobsson * Britta ­Hermansson * Camilla Lif * Carin Dernulf * Caroline Krook * Charlotte Frycklund * Göran Larsson * Ivani Ahlberg * Joakim Hagerius * Joel Halldorf * John Sjögren * Josefin de Gregorio * Leslie Ron * Lina Mattebo * Ludvig Lindelöf * Maria Gustin Bergström * Martin Lönnebo * Patricia Tudor-Sandahl * Robert Eriksson * Stefan Beimark * Susanne Dahl * Åsa Molin

ISBN 978-91-526-3845-3

9 789152

638453

HELA MITT HJÄRTA

hela mitt hjärta innehåller en andakt för varje dag på året.

HELA MITT HJÄRTA

eftertanke för årets alla dagar


Hela_mitt_hjarta.indd 2

2021-07-14 10:37


HELA MITT HJÄRTA

eftertanke för årets alla dagar

Hela_mitt_hjarta.indd 3

2021-07-14 10:37


Första upplagans första tryckning © 2021 Författarna och Verbum ab Omslag: Maggan Brisell Axelsson Omslagsbild: Lotta Backman Sättning: Aina Larsson/Sättaren Texter ur Bibel 2000 © Svenska Bibelsällskapet Tryck: Dimograf, Polen 2021 isbn 978-91-526-3845-3 Verbum ab Box 22543 • 104 22 Stockholm tel 08-743 65 00 • verbum.se

Hela_mitt_hjarta.indd 4

2021-07-14 10:37


Till läsaren

Varje ny dag är en gåva från Gud. Vi är många som längtar efter att oftare stanna upp och med hela hjärtat ta emot allt det som räcks oss utan att vi behöver förtjäna det. Att börja eller sluta dagen med några minuters eftertanke kan vara en god hjälp på vägen. År 2003 kom andaktsboken Från hjärta till hjärta ut. Den har varit, och är fortfarande, älskad och läst av många. Den här andaktsboken, Hela mitt hjärta, är en fristående uppföljare. Upplägget är detsamma: en andakt för varje dag på året med en bibeltext som utgångspunkt. Nu har vi dessutom gett varje månad ett tema, som följer rytmen både från kyrkoåret och vardagen, och kompletterat med andakter specifikt för påskdagarna. Urvalet av bibelord har gjorts av oss i redaktionen och referensgruppen. Vår ambition är att de ska spänna över hela Bibeln och att så många som möjligt av de mest kända bibeltexterna ska finnas med.  Skribenternas uppdrag har varit att lyssna genom ”sitt hjärtas öron”, med ett öra mot Bibeln och det andra vänt mot dig som läsare. Att förmedla hopp och tro, utan att undvika svåra frågor kring tvivel, prövningar och förtvivlan, att inte förenkla utan fördjupa. De kommer från olika delar av den svenska kyrkofamiljen, och skriver ur sin synvinkel, om sina erfarenheter och upplevelser. Förhoppningsvis skapar detta både igenkänning och nyfikenhet. Du kan läsa lite mer om skribenterna längst bak i boken.  5

Hela_mitt_hjarta.indd 5

2021-07-14 10:37


Vi hoppas att bibelorden och andakterna ska ge dig riktning och kraft för alla de möten, tankar och beslut som vardagen innehåller. Att du ska få ”en andlig bålstyrka” som stärker dig i livet och hjälper dig att både våga sträcka dig inåt mot dig själv och utåt i mötet med andra. Att du i mötet med levande Gud ska få ett helare hjärta och kunna leva ditt liv mer helhjärtat. Inled gärna läsningen med en kort bön och prata med Jesus om vad andakten slår an i dig, han är dig alltid nära. Vi önskar dig Guds välsignelse i din läsning! Gustaf Björkman, pastor, Karin Eckerdal, diakon, Jonas Eek, präst, Hanna Enbom, pastor, Marit Norén, präst, Lina ­Mattebo, redaktör, Kristina Wänblom, förläggare

6

Hela_mitt_hjarta.indd 6

2021-07-14 10:37


JANUARI

Förnyelse

Hela_mitt_hjarta.indd 7

2021-07-14 10:37


1 januari

Ta emot livet i tacksamhet Nu gör jag något nytt. Det spirar redan, märker ni det inte? Jag gör en väg genom öknen, stigar i ödemarken. (Jes 43:19)

Där invid husväggen har några vintergäck slagit ut. Dagsmejan glimmar. Men jag ser det inte. Jag tror inte att jag har tid. Jag skyndar förbi med axlarna uppdragna och blicken sänkt. Jag är redan på väg mot nästa mål, två steg före i huvudet. Småspringer, stressar och klagar. Om det bara kunde bli vår. Men livet väntar inte. Livet räcks oss nu. Vi har just fått ta emot ett nytt år. En gåva som inte går att spara. Vill jag fortsätta att inte se allt det vackra? Vill jag fortsätta tro att livet går att förtjäna bara jag är duktig nog? Nej! Jag vill bryta detta mönster. Jag vill göra annorlunda! Med all den värme som bor i mig gäckar jag mörkret och kylan. Jag gör som blommorna som trotsar vintern bara för att de kan. Blommorna verkar ta in den största uppgiften – att vara, att blomma, att ta emot det liv som räcks som en gåva från Gud. Det allra viktigaste är gratis: livet i vår kropp, andningen, kärleken, sinnena och möjligheterna att se, ta in och uppleva. Med glädje och tacksamhet tar jag in tillvaron. Med ett nytt synsätt ser jag sådant jag tidigare tagit för givet. Tacksamheten över att få träda in i ett nytt år, glädjen över att livet räcks utan att vi behöver förtjäna det – allt det ska jag försöka se och ta in, förundras och glädjas över.

8

Albin Tanke

Hela_mitt_hjarta.indd 8

2021-07-14 10:37


2 januari

Dopet är en gåva Men när Guds, vår frälsares, godhet och kärlek till människorna blev uppenbara räddade han oss – inte därför att vi gjort några rättfärdiga gärningar utan därför att han är barmhärtig – och han gjorde det med det bad som återföder och förnyar genom den heliga anden. (Tit 3:4–5)

Vad händer i dopet? Jag är född i en pingstfamilj där troendedopet var den självklara formen. Jag döptes i tonåren, och är tacksam för det. Men som ung vuxen började jag fundera: Vad hände egentligen i dopet? Vad gjorde Gud med mig då, som Gud inte hade gjort innan? Gjorde Gud ens något? Eller var dopet enbart mitt steg i efterföljelse? Och om dopet bara var mitt steg, hur kan det då förnya mig? Idag tänker jag att dopet är en gåva. En gåva att ta emot i tro. En del kyrkor talar om sakrament – konkreta uttryck för Guds nåd. Andra talar om mysterium – en hemlighet som uppenbaras för oss. Och nog är dopet konkret alltid. Vanligt vatten som hälls över eller omsluter vår kropp. Mer fysiskt och konkret kan det knappast bli. Och ändå uppenbaras en hemlighet om Guds nåd i detta bad. Jag kan tvivla på mycket, inte minst på mig själv. Men att dopets vatten en gång omslöt mig är ställt bortom allt rimligt tvivel. Och därigenom är jag pånyttfödd. Inte genom mitt beslut, utan genom Guds barmhärtighet. Samma barmhärtighet vill idag förnya mitt liv genom den heliga Anden. Jag undrar vad Gud har tänkt för mig och dig idag?

André Jakobsson

Hela_mitt_hjarta.indd 9

9

2021-07-14 10:37


3 januari

Allt stort börjar i något litet Och han sade: ”Vad skall vi likna Guds rike vid? Vad skall vi använda för bild? Det är som ett senapskorn, som är det minsta av alla frön här på jorden när man sår det, men när det har såtts skjuter det upp och blir större än alla örter och får så stora grenar att himlens fåglar kan bygga bo i dess skugga.” (Mark 4:30–32)

Allt levande, allt viktigt, allt värdefullt börjar med något litet. Det är tur att det är så, för annars skulle vi aldrig våga eller orka ta oss an nya tankar, insikter eller relationer. Om någon jag inte kände störtade fram emot mig och sa ”Hej, vill du gifta dig med mig?” skulle jag absolut säga nej. Om jag hade avgett nyårslöftet att bli en mer hälsosam person och började med en runda på fem mil, skulle det absolut sluta i en ambulansresa i stället för bättre hälsa. Allt stort måste börja i något litet. Nu ligger det här nya året framför oss och är alldeles för stort för att vi ska kunna greppa det. Låt oss börja med den här dagen istället. Jag tror att det vi vill får en extra skjuts i sig, om vi ber Gud om hjälp eller om vi bara bjuder in Gud att vara med. Ska vi pröva? Om du tar dig till den punkt i ditt inre där din vilja och Guds vilja möts: Vad skulle du vilja göra av den här dagen? Ja, en del saker vet vi att vi måste göra, men när det blir en stund över – vad litet skulle du vilja använda den till? Vilket stöd behöver du från Gud?

10

Camilla Lif

Hela_mitt_hjarta.indd 10

2021-07-14 10:37


4 januari

Källan finns inom oss Jesus svarade: ”Den som dricker av det här vattnet blir törstig igen. Men den som dricker av det vatten jag ger honom blir aldrig mer törstig. Det vatten jag ger blir en källa i honom, med ett flöde som ger evigt liv.” Kvinnan sade till honom: ”Herre, ge mig det vattnet, så att jag aldrig blir törstig och behöver gå hit efter vatten.” (Joh 4:13–15)

Vi packar våra ryggsäckar för en heldag i skogen. Min innehåller inte särskilt mycket, men en kåsa att dricka ur finns med. Och senaste numret av Kalle Anka. Resten litar jag på att pappa har i sin betydligt större ryggsäck. I hans finns det nödvändigaste, och viktigast är en sotig kaffepanna. Men inget vatten. Det är onödigt och tungt att bära. Man ska gå med lätt packning över myrmark och kalhyggen. Det var en pappakunskap som tog lite tid att begripa. Nu gör jag det. Kallkällan finns alltid i skogen. Under ris och annat porlar ett friskt vatten till våra kärl. Det vatten som väcker och släcker vår djupaste törst behöver vi inte bära med oss. Det finns inom oss, säger Jesus. Konsten är att lyssna efter porlandet, lyfta på en del torra kvistar och lägga örat emot sin djupa längtan för att hitta det klaraste vattnet bland alla erbjudanden om drycker som ska göra oss otörstiga. Källan finns inom oss. Närmare än allt vi bär med oss för säkerhets skull. Men Kalle Anka får du köpa själv.

Britta Hermansson

Hela_mitt_hjarta.indd 11

11

2021-07-14 10:37


5 januari

Om inte rädslan hindrat Var inte rädd, jag är med dig. Ängslas inte, jag är din Gud. Jag ger dig styrka och hjälper dig, stöder och räddar dig med min hand. (Jes 41:10)

Det är en speciell känsla att stå på tröskeln till ett nytt år. Förväntningar och drömmar blandas med en oro för vad det nya året kommer att innebära. Inför det okända är det lätt att rygga tillbaka. Kanske till och med känna sig rädd. Rädsla är en djupt mänsklig känsla och fungerar i grunden som ett skydd. Det tragiska med rädsla är när den börjar begränsa våra liv. När vi inte vågar ta de där stegen mot förändring eller inre växt som vi egentligen längtar efter. Har du någon gång funderat på hur ditt liv skulle ha sett ut om inte rädslan stoppat dig? Ofta känns det mycket enklare att leva sitt liv tryggt och säkert. Men frågan är vad vi missar. Att aldrig utsätta sig för något som vi inte har kontroll över är också att begränsa Guds möjligheter att ge sig tillkänna i våra liv. Detta påminner profeten Jesaja oss om i dagens bibelord. Trots folkets oro behöver de inte vara rädda. För på deras sida finns en Gud som älskar dem och har dem i sin hand. Och detta budskap fortsätter att eka genom tiderna. Motsatsen till rädsla är inte mod, utan kärlek. Men när vi alltmer förstår att vi är älskade ger det oss mod att följa vår längtan. Och kanske är det först när vi vågar kasta oss ut som vi märker att det bär. Att vi verkligen är i goda händer.

12

Carin Dernulf

Hela_mitt_hjarta.indd 12

2021-07-14 10:37


6 januari

När tiden är inne När Johannes hade blivit fängslad kom Jesus till Galileen och förkunnade Guds budskap och sade: ”Tiden är inne, Guds rike är nära. Omvänd er och tro på budskapet.” (Mark 1:14–15)

”Jag sitter på förvaret i Märsta, kan du komma hit och döpa mig?” Mannen jag pratade med hade flytt till Sverige från Iran. Nu satt han inlåst och skulle sändas till Afghanistan där han inte kände någon. Men innan han lämnade Sverige ville han bli döpt. Guds rike var nära. ”När?” frågade jag. ”Idag”, svarade han, ”för imorgon går flyget”. Så jag och min kollega satte oss i bilen och körde 55 mil enkel väg till Märsta. Det blev en helig stund bakom lås och bom i besöksrummet. Det är alltid en process att tro på Gud. Ibland är vår längtan stark, emellanåt kommer avgörande tillfällen som förändrar våra liv, medan långa passager är mer vardagliga till sin natur. För den här mannen ledde hans längtan efter att döpa sig och göra Guds vilja till ett viktigt beslut som tvunget behövde genomföras samma dag. Tiden var inne. Hans längtan efter att tro gick inte att stoppa med låsta dörrar eller utvisning. Var är du just nu i din tro? Är det något som tiden är inne för, behöver du ta ett steg? Eller är du mer i en pågående resa där inget är akut men ändå behöver fortgå? Vad innebär Guds tid för dig idag?

Stefan Beimark

Hela_mitt_hjarta.indd 13

13

2021-07-14 10:37


7 januari

Ett enkelt möte med Jesus Sackaios skyndade sig ner och tog emot honom med glädje. Alla som såg det mumlade förargat: ”Han har tagit in hos en syndare.” Men Sackaios ställde sig upp och sade till Herren: ”Hälften av vad jag äger, herre, skall jag ge åt de fattiga. Och har jag pressat ut pengar av någon skall jag betala igen det fyrdubbelt.” Jesus sade till honom: ”I dag har räddningen nått detta hus – han är också en son till Abraham, och Människosonen har kommit för att söka efter det som var förlorat och rädda det.” (Luk 19:6–10)

Sackaios var en modern och sekulariserad person. Han hade gjort sig omåttligt rik på ett system som var helt lagligt och fått inkomster som en vanlig arbetare inte kunde drömma om. Det fanns många skäl till att han var illa omtyckt. Utan förebråelser mötte Jesus honom och utan ursäkter tog Sackaios emot honom. Jesus sa inte: Sackaios, du måste ändra din osolidariska livsföring. Gör det och kom sedan och sök upp mig så vill jag dela måltid med dig. Sackaios sa inte: Jag har inte städat, förresten har jag tvättstugan och jag ska köra barnen till hockeyträning. Och inte heller sa han: Jag är inte värdig, jag måste bli en mognare människa och mer uppriktig i min ånger. Han frågar inte varför Jesus vill komma. Han säger bara välkommen och skyndar sig. Det enkla mötet med Jesus fick en livsavgörande konsekvens. Han blev en ny människa. Det är aldrig för sent.

14

Caroline Krook

Hela_mitt_hjarta.indd 14

2021-07-14 10:37


8 januari

Sortera i våra liv Se till att ni förnyas i ande och förstånd och att ni klär er i den nya människan, som har skapats efter Guds bild, med den rättfärdighet och den helighet som hör sanningen till. (Ef 4:23–24)

Jag är väldigt intresserad av inredning och övar mycket hemma. Det tar alltid lång tid att få det som jag vill. Jag går igenom allt för att reda ut vad som ska förändras, vad som är bra och vad som är dåligt, vad som ska sparas och vad som ska slängas. Jag är inte färdig än. Det är fint hemma, men det är fortfarande på gång. Det är en pågående process och jag vet att jag aldrig kommer att bli riktigt klar. Jag ändrar, byter plats, experimenterar och njuter av att forma mitt hem till en plats jag älskar och trivs på. Också i vårt andliga liv är vi i en pågående process. Då och då behöver vi undersöka vårt inre, våra liv och sortera bland det som behöver förändras. Vad är bra och vad är dåligt? Vad ska sparas och vad ska slängas? Att förnyas i anden kan vara som när vi rensar ut gamla och smutsiga kläder, genom att vi ångrar våra synder och underkastar oss Gud. Vi behöver överlämna det som är centrum av våra tankar, förståelse, tro och agerande till honom. Då jobbar Gud konstant i oss för att vi ska bli mer och mer lika honom. Vi kan tänka igenom och erkänna vilka förändringar som behövs i våra liv, men vi kan bara låta Gud genomföra dem. Det är den heliga Anden som gör arbetet.

Ivani Ahlberg

Hela_mitt_hjarta.indd 15

15

2021-07-14 10:37


9 januari

En levande eld I begynnelsen fanns Ordet, och Ordet fanns hos Gud, och Ordet var Gud. Det fanns i begynnelsen hos Gud. Allt blev till genom det, och utan det blev ingenting till av allt som finns till. I Ordet var liv, och livet var människornas ljus. Och ljuset lyser i mörkret, och mörkret har inte övervunnit det. (Joh 1:1–5)

”Gud skapar världen, Gud älskar den, och Gud tar hand om den.” Så skrev den engelska mystikern Julian av Norwich på 1300-talet. I Johannesevangeliets inledning talar evangelisten om Ordet, det vill säga Jesus, och gör oss uppmärksamma på att världen har blivit till genom honom. Det betyder att vi har det mest intima av förhållanden med universums herre! Guds förnyande kraft är ständigt aktiv både i världen och i oss. Han både upprätthåller och skapar nytt liv – och ger nya chanser. I januari månad är det ännu vinter och mörkt ute, inget nytt liv spirar i naturen. Kanske avspeglar det vad som finns i ditt hjärta idag; kanske är du tyngd av oro eller trötthet. Kanske känns världen osäker. Men då ska du minnas att Herren har tänt en levande eld i dig – Andens eld – som mörkret inte kan övervinna. Varje morgon är Guds låga ny, och ljuset som strålar ut från Kristus är evigt. Låt oss värma oss i det ljuset. Herre, låt ditt ljus lysa allt starkare i mig för var dag som går. Amen.

16

Josefin de Gregorio

Hela_mitt_hjarta.indd 16

2021-07-14 10:37


10 januari

Guds kärlek är trofast Men Herrens nåd tar inte slut, hans barmhärtighet upphör aldrig. Varje morgon är den ny – stor är din trofasthet. (Klag 3:22–23)

Första gången jag på riktigt kom i kontakt med dagens bibelverser var när jag gick bredvid en pastor och praktiserade på ett sjukhus i Ecuador. Jag hade säkert hört dem tidigare, men inte lyssnat så noga på budskapet. Men så kom ett missionärspar till sjukhuset och sjöng psalmen ”Din trofasta kärlek” på en andakt. Den är baserad på dagens bibeltext, och genom psalmen öppnades mitt hjärta för budskapet. Psalmens melodi och text i kombination med nöden jag såg bland patienterna gjorde att orden i sången tog tag i mig. De tände en gnista av hopp och förtröstan. När profeten Jeremia skrev Klagovisorna såg framtiden mörk ut. En främmande makt hade ockuperat och förstört templet och staden Jerusalem. Jeremia sparade inte på orden när han beskrev nöden och uppgivenheten över de rådande omständigheterna. Men i denna sorgliga och kaotiska beskrivning tände profeten en gnista av hopp genom de här verserna. Med få och kärnfulla ord beskriver Jeremia vem Gud är: nådig, barmhärtig och trofast. Och så är Gud än idag. Hans nåd och barmhärtighet tar aldrig slut. Därför kan vi förtrösta på honom.

Leslie Ron

Hela_mitt_hjarta.indd 17

17

2021-07-14 10:37


11 januari

Se med Guds ögon Den som är i Kristus är alltså en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. (2 Kor 5:17)

Det är svårt att förändras. Det vet alla som har försökt att ändra på sina vanor och mönster, oavsett om det handlar om att börja träna, sluta tänka negativa saker om sig själv eller våga säga ifrån. Men det är ärligt talat lika svårt att låta någon annan förändras. Även när förändringen är till det goda kan vi lätt reagera med misstro, rädsla eller ilska. Förändringen kan kännas som en anklagelse eftersom jag själv inte förmår förändras som jag vill och nu känner mig otillräcklig. Jag kan bli rädd för hur förändringen kommer att påverka vår relation, vad innebär nu detta för mig? Och om man har blivit sviken förut kan det vara svårt att våga hoppas på att detta är långvarigt, och då reagera med cynism eller skratta bort det hela. Aposteln Paulus skriver i samband med dagens bibelvers att han inte längre bedömer någon på människors vis. Kristi kärlek lämnar honom inget val. Han verkar se människor genom Guds ögon: den som är i Kristus är en ny skapelse, det gamla är förbi, något nytt har kommit. Tänk om vi också kunde försöka se varandra som de vi kan bli. Att tro på varandras förmåga att förändras, och tro på Jesus förmåga att förändra oss. Att något nytt har kommit. Se med Guds ögon istället för på människors vis. 

18

Lina Mattebo

Hela_mitt_hjarta.indd 18

2021-07-14 10:37


12 januari

Vad längtar vi efter? Därför skall du i dag inse och besinna att det är Herren som är Gud uppe i himlen och nere på jorden, det finns ingen annan. (5 Mos 4:39)

Vad är det vi längtar efter? Den frågan är ofta återkommande i vår tid. Vetenskapliga discipliner som sociologi och psykologi, men även företeelser som reklam och dejting-tv avhandlar på olika sätt en av mänsklighetens stora frågor: Vad längtar vi efter? Vissa påstår att allt sökande och all längtan i grunden är ett sökande efter Gud. Men det påståendet beror nog på vilken form av längtan vi talar om. Det finns en längtan i samhället, och i mig själv, efter helhet, efter perfektion och att uppnå ett visst mål. Men det finns också en annan längtan, längtan efter något mer. En längtan efter mening och fördjupning i tillvaron som inte är knuten till något ändamål eller någon tänkt idealbild. Guds vandring i tiden är inte en rörelse från brustet till helt – utan tvärtom. Gud är en rörelse från det perfekta till det bristfälliga, en rörelse från det höga till det låga, en rörelse från himlen ner på jorden. Kristen tro grundar sig i en Gud som blev tung, närvarande och som är med oss alla dagar till tidens slut. Så frågan är kanske inte vad vi längtar efter, utan snarare hur vi kan längta efter något som redan är här?

Ludvig Lindelöf

Hela_mitt_hjarta.indd 19

19

2021-07-14 10:37


13 januari

Slösa med kärleken Sannerligen, jag säger er: om vetekornet inte faller i jorden och dör förblir det ett ensamt korn. Men om det dör ger det rik skörd. (Joh 12:24)

I denna korta sentens, en av Jesu mest berömda formuleringar, fångas en av tillvarons allra djupaste och innersta hemligheter. Jesus talar här om sin stundande död. Och om det förhärligande som ska springa ur korsets lidande. På samma gång talar han om dig och mig. I vetekornet, i det lilla fröet, finns en enorm potential till liv. Men för att detta liv ska kunna växa och realiseras måste fröet först falla till marken, spricka sönder och öppna sig. Om kornet förblir stängt ger det ingen skörd. Alltför ofta frestas vi att tänka att vi måste klamra oss fast vid de gåvor vi har fått. Detta är egots stora lögn som gör att vi sluter oss kring oss själva, stänger in det liv vi bär på. Det liv som i tjänande och kärlek är menat att ges åt andra. Denna egots falska självbild, som vill behålla allt för sig själv, måste dö för att våra liv ska kunna bära frukt. Ty sådan är nådens lag: Kärlek och liv existerar endast i gåvoform. Vill vi ha liv måste vi ge våra liv. Det är när vi förbehållslöst slösar med vår kärlek som kärlekens ständigt förnyande kraft kommer att strömma in i våra hjärtan. Kort sagt: Ju mer vi dör bort från oss själva, desto mer levande blir vi.

20

John Sjögren

Hela_mitt_hjarta.indd 20

2021-07-14 10:37


14 januari

Att sakta formas till Jesu likhet Anpassa er inte efter denna världen, utan låt er förvandlas genom förnyelsen av era tankar, så att ni kan avgöra vad som är Guds vilja: det som är gott, behagar honom och är fullkomligt. (Rom 12:2)

Vi lever i en värld som marinerar oss med åsikter, beteenden och värderingar från olika källor: smutsiga som rena, grumliga som klara. Det enklaste är att anpassa sig. Men Jesu död, uppståndelse och Andens verk i oss ger oss en möjlighet att redan nu leva utifrån Guds rikes värderingar. Kanske kan vi förstå det som att vi sakta avgiftas från ett egoistiskt sätt att leva till förmån för ett utgivande liv i Jesu efterföljd. Varje dag har jag ett val: att låta Gud eller den som för dagen skriker högst forma min längtan och påverka min tanke, ord och gärning. Det handlar alltså om att mer och mer lära känna Jesus Kristus och låta hans varma kärlek förvandla hela mitt inre värderingssystem och det sätt jag lever mitt liv. Ser du vilan? Ingen kamp längre för att duga som kristen, ingen rädsla för att lyckas eller misslyckas i min kristna tro. Men en möjlighet att i en kärleksfull relation med Jesus, livets källa, sakta formas till hans likhet. Då kan jag också lära mig förstå och sedan med glädje göra Guds vilja i de situationer jag möter. Låt er förvandlas. Inte ytterligare ett krampaktigt och omöjligt gör-det-själv-projekt, utan en vila, där ansvaret för min inre förvandling inte längre är mitt utan hans. Vill du?

Maria Gustin Bergström

Hela_mitt_hjarta.indd 21

21

2021-07-14 10:37


15 januari

Ge inte upp Därför ger jag inte upp. Även om min yttre människa bryts ner förnyas min inre människa dag för dag. Mina kortvariga lidanden väger ju oändligt lätt mot den överväldigande, eviga härlighet de bereder åt mig, som inte riktar blicken mot det synliga utan mot det osynliga. Det synliga är förgängligt, men det osynliga är evigt. (2 Kor 4:16–18)

Det är jag, aposteln Paulus, som talar till dig. Jag sitter nära. Välkommen. Du ser på honom som om han vore din vän. Den omvände stridslystne mannens röst är varm. Först vill jag säga: Jag förstår er rädsla. Det fordras mod för att leva nu. Er framtid har många mörka moln. Många har inte heller någon tro, som övervinner missmodet. Det är då naturligt att undvika att tänka på livets djup, det är väl bäst att hålla sig till ytan och inte tänka på döden? Det andra jag vill säga till dig: Ge inte upp, trots alla tvivel. Gud vill ditt liv. Tänk på Gud som livets ständigt flödande, livgivande källa. Gud är existensens och värdets innersta mysterium. Gud kan vi inte förstå, men väl lyda, älska och tjäna. Därför ger vi inte upp. Även om vi tvivlar kan vi vända oss till alltets Gud. Vi kan älska både himlen och jorden. Gud, den oändlige, kan inte hindras av några gränser, ty Du är gränslös Du är nära Du är ljus och jag är din.

22

Martin Lönnebo

Hela_mitt_hjarta.indd 22

2021-07-14 10:37


16 januari

Född på nytt Välsignad är vår herre Jesu Kristi Gud och fader. I sin stora barmhärtighet har han fött oss på nytt till ett levande hopp genom Jesu Kristi uppståndelse från de döda, till ett arv som inte kan förstöras, fläckas eller vissna och som väntar på er i himlen. (1 Pet 1:3–4)

Efter fyrtio år som ateist fann jag Gud på tåget mot Stockholms central. ”Jag tror!” Orden kom till mig – utan frågetecken. Som barn gick jag i klosterskola, men då jag var sjutton år tog jag avstånd från allt som hade med tro och religion att göra. Långt senare, i kölvattnet av en svår sjukdom, tog jag mig tid att tänka. Hade barnet åkt ut med badvattnet? Jag var välbekant med Bibeln och kunde kyrkans liturgi, men det mesta förblev ord som inte hade mycket med mitt liv att göra. Kvar fanns dock en namnlös längtan som inte ville lämna mig i fred, ”något jag hade på tungan att säga men aldrig fick utsagt”, som poeten Gunnar Ekelöf skrev en gång. Famlande närmade jag mig det som jag länge förnekat: smygläste kristen litteratur, tog mig ibland in i en kyrka för att sitta i stillhet, någon enstaka gång anförtrodde jag någon mina tankar. Sakta förändrades jag i det tysta, men det tog sin tid. Till denna dag på tåget. Då kände jag mig född på nytt. Idag har jag en levande tro, en tro som är förankrad djupt inom mig. Gud gav sig inte och till slut gav jag efter. Tack och lov.

Patricia Tudor-Sandahl

Hela_mitt_hjarta.indd 23

23

2021-07-14 10:37


17 januari

Förstå Guds önskan Då rörde han vid mannen och gjorde honom frisk och lät honom sedan gå. Och han sade till dem: ”Om någon av er har en son eller en oxe som faller ner i en brunn, drar han då inte genast upp dem, även om det är sabbat?” Det kunde de inte svara på. (Luk 14:4–6)

Var det verkligen nödvändigt av Jesus att utmana de religiösa reglerna och bota mannen på en sabbatsdag? När Jesus frågar fariséerna om de inte hade dragit upp sin son eller sin oxe ur en brunn även om det var sabbat, verkar han vilja göra en pedagogisk poäng: att visa kärlek till människor är att förstå den judiska lagens djupa avsikt. Bokstaven säger: Inget arbete på sabbaten. Men lagens intention, eller Anden, säger: Gud älskar den här personen för mycket för att jag bara ska passera förbi. Hur vet vi att vi tillämpar Jesus undervisning rätt i kyrkan i dag? Jo, med ett annat Jesus-ord är kriteriet på en god undervisning frukten, eller utfallet. Vi ser exempelvis att hur kyrkan genom sekler har hanterat frågan om slaveri, kvinnors situation och hbtq-personer ger dålig frukt genom all den smärta och lidande som har blivit resultatet. Och vi ser god frukt när kyrkan befriar förtryckta människor och välkomnar alla att dela sina gåvor. Att förstå Guds identitet och önskan – som vi kan upptäcka genom berättelserna om Jesus – är ett pågående arbete som varje ny generation behöver ta på allvar. Så sker en förnyelse.

24

Robert Eriksson

Hela_mitt_hjarta.indd 24

2021-07-14 10:37


18 januari

En rörelse ut i frihet Om nu Sonen befriar er blir ni verkligen fria. (Joh 8:36)

Det är en kall och klar januarisöndag och redan vid frukosten lockar vintersolen. Jag klär på mig lager på lager och hämtar längdskidorna i källarförrådet. Det blir en premiärtur i ett nyuppdraget spår. De första hundra meterna känns tunga, men sedan är det som om kroppen plötsligt minns. Rytmen sätter sig och jag glider fram mellan snötyngda och högresta tallar. Tänker inte på något annat än nu, och på att det finns stunder då det är enkelt att leva. Frihet har så många nyanser och djup. Den fysiska frihetskänslan. Att få tänka och uttrycka åsikter, tro och övertygelser. Att få forma ett så gott och sant liv som möjligt. Att få älska och leva tillsammans med den människa jag har valt och som har valt mig. Så mycket frihet jag har och kanske tar för givet. Att följa Jesus är en rörelse ut i frihet. Att öva mig i att lämna allt det som binder och begränsar. Också om det ibland innebär att bryta upp från det som är tryggt och invant. När Jesus kallar sina lärjungar ber han dem att lämna fiskenäten på stranden, det som var deras självklara liv och vardag. Hans ”Följ mig” är en uppmaning som lockar, men som också kan få oss att bäva. Frihet är rörelse, en röst och ett lockrop. Efter dagar i midvintermörker bryter ljuset igenom och du kan inte längre stanna kvar inne. Du måste bege dig ut. Det finns ett nyuppdraget spår som väntar.

Susanne Dahl

Hela_mitt_hjarta.indd 25

25

2021-07-14 10:37


Register över bibeltexter, datum och författare GAMLA TESTAMENTET 1 Mos 1:26 1 Mos 1:31 1 Mos 2:1–3 1 Mos 2:4–7 1 Mos 3:6–7 1 Mos 3:19 1 Mos 8:9–11 1 Mos 9:12–13 1 Mos 15:5–6 1 Mos 16:13 1 Mos 18:9–12 1 Mos 28:12–15 1 Mos 29:18–20 1 Mos 32:24–26 1 Mos 45:2–4 2 Mos 3:10–11 2 Mos 18:17–19 4 Mos 6:24–26 4 Mos 14:11 5 Mos 4:39 5 Mos 6:3–5 Rut 1:16–17 1 Sam 2:8 1 Sam 16:11–13 1 Sam 20:15–17 2 Sam 22:29–30 1 Kung 3:11–14 1 Kung 19:5–7 1 Kung 19:11–13 1 Krön 16:34 1 Krön 28:20 Est 4:12–14

19 oktober 25 februari 9 november 2 december 4 september 19 november 14 december 4 april 25 juni 10 december 16 december 30 november 4 december 30 mars 21 oktober 8 augusti 26 augusti 22 juli 15 juni 12 januari 12 december 12 oktober 12 maj 18 augusti 24 februari 4 juni 23 september 30 december 17 november 24 maj 24 augusti 3 augusti

Åsa Molin Ludvig Lindelöf Susanne Dahl André Jakobsson André Jakobsson Åsa Molin Robert Eriksson Charlotte Frycklund Leslie Ron Charlotte Frycklund Susanne Dahl Susanne Dahl John Sjögren Stefan Beimark Josefin de Gregorio André Jakobsson Martin Lönnebo Leslie Ron Patricia Tudor-Sandahl Ludvig Lindelöf Ivani Ahlberg Leslie Ron Josefin de Gregorio Maria Gustin Bergström Maria Gustin Bergström John Sjögren Lina Mattebo Ludvig Lindelöf Josefin de Gregorio Alva Dahl Ludvig Lindelöf Camilla Lif

395

Hela_mitt_hjarta.indd 395

2021-07-14 10:38


Job 3:11–12 Job 3:24–26 Job 7:19–20 Job 14:18–19 Job 33:26–28 Ps 1:3 Ps 8:4–9 Ps 9:2–3 Ps 17:8 Ps 22:2–3 Ps 22:10–11 Ps 23:1–3 Ps 23:6 Ps 25:20 Ps 27:9 Ps 27:10–12 Ps 27:14 Ps 28:7 Ps 30:12–13 Ps 31:2–3 Ps 31:23 Ps 33:20–21 Ps 36:6–8 Ps 36:10 Ps 39:5 Ps 42:2–4 Ps 46:2–4 Ps 52:11 Ps 57:10–12 Ps 59:17 Ps 62:6–7 Ps 63:2 Ps 73:23–26 Ps 84:2–3 Ps 86:11–12 Ps 86:15

6 mars 11 november 28 juni 7 april 6 juli 20 september 17 juli 29 maj 20 december 26 mars 1 september 8 november 3 juli 5 september 8 juni 1 mars 1 april 19 maj 1 maj 3 mars 9 mars 15 april 23 juli 4 november 28 september 17 december 5 mars 17 maj 7 maj 4 maj 26 april 13 december 21 maj 15 december 21 september 6 februari

Leslie Ron Carin Dernulf Ludvig Lindelöf Joakim Hagerius Caroline Krook Josefin de Gregorio Patricia Tudor-Sandahl Albin Tanke Joakim Hagerius Leslie Ron Martin Lönnebo Leslie Ron Josefin de Gregorio Stefan Beimark Carin Dernulf Camilla Lif Caroline Krook Martin Lönnebo Britta Hermansson Caroline Krook Britta Hermansson Alva Dahl Åsa Molin Caroline Krook Camilla Lif Martin Lönnebo John Sjögren Åsa Molin Charlotte Frycklund Lina Mattebo Stefan Beimark Britta Hermansson Camilla Lif Leslie Ron Robert Eriksson John Sjögren

396

Hela_mitt_hjarta.indd 396

2021-07-14 10:38


Ps 88:14–15 Ps 90:1–2 Ps 90:12 Ps 92:2–4 Ps 96:1 Ps 103:2–5 Ps 103:11–14 Ps 104:9–14 Ps 104:27–30 Ps 118:21–24 Ps 119:40 Ps 119:76 Ps 119:105 Ps 119:147–149 Ps 119:176 Ps 121:1–2 Ps 130:6 Ps 130:7 Ps 139:11–12 Ps 139:14–16 Ps 145:13–16 Ps 146:5–6 Ords 3:6 Ords 17:17 Pred 3:11 Höga v 2:10 Höga v 4:9 Höga v 8:6–7 Jes 2:4–5 Jes 9:2, 6 Jes 25:8 Jes 25:9 Jes 40:1 Jes 41:10 Jes 43:2 Jes 43:19

11 mars 21 november 25 september 18 april 22 januari 25 maj 20 augusti 13 juli 30 april 15 maj 8 december 27 februari 29 november 5 april 15 mars 24 mars 11 december 9 april 31 mars 9 juli 7 september 28 april 23 november 23 oktober 18 september 1 december 20 februari 13 februari 6 december 25 december 21 april 19 april 13 november 5 januari 27 mars 1 januari

Ivani Ahlberg Charlotte Frycklund Patricia Tudor-Sandahl Martin Lönnebo Leslie Ron Patricia Tudor-Sandahl Susanne Dahl Susanne Dahl Joakim Hagerius Ludvig Lindelöf Ludvig Lindelöf Alva Dahl Britta Hermansson Göran Larsson Joakim Hagerius Lina Mattebo Maria Gustin Bergström Maria Gustin Bergström André Jakobsson Charlotte Frycklund Joel Halldorf Ivani Ahlberg Alva Dahl John Sjögren Åsa Molin Göran Larsson Britta Hermansson Albin Tanke Albin Tanke Patricia Tudor-Sandahl Göran Larsson Josefin de Gregorio Britta Hermansson Carin Dernulf Ivani Ahlberg Albin Tanke

397

Hela_mitt_hjarta.indd 397

2021-07-14 10:38


Författarpresentation

foto: Jens C Hilner

foto: Anna Lindberg

foto: Helena Holmquist Andersson

Albin Tanke (född 1977) är präst och legitimerad psykoterapeut. Han är biträdande kyrkoherde i Svenska kyrkan Malmö och en återkommande röst i Sveriges Radios Morgonandakten. Bor med sin familj på Limhamn. Älskar teater, film, att skriva och på olika sätt få fördjupa livsfrågor. Alva Dahl (född 1985) är författare, översättare och språkvetare, bosatt i Uppsala. Som del av Svenska bibelsällskapets redaktionskommitté arbetar hon med stilistiken i nyöversättningen av Nya testamentet som beräknas komma ut 2026. Alva tillhör Franciskus tredje orden och tycker om att improvisera, i livet och i arbetet. A ndré Jakobsson (född 1971) är pastor och musiker som bor i Sävar med sin fru Anna. Är pappa till fem barn och arbetar som regional kyrkoledare i Equmeniakyrkan region nord. Har tonsatt ett 40-tal psaltarpsalmer. Älskar gudstjänst, naturen, musik och läser gärna böcker om tron och livet i alla dess former.

Foto: Katarina Johnson

Brit ta Herma nsson (född 1962) är pastor i Equmeniakyrkan. Rötterna har hon i Västerdalarna och numera är hem­ adressen Göteborg. Driver podcasten Brittas vardagsrum, där hon samtalar med människor om existentiella frågor. Humor och ett gott mått av självdistans är viktiga ledstjärnor i livets villervalla.

Foto: Mikael Silkeberg

Camilla Lif (född 1967) är präst i Svenska kyrkan och bor i Stockholm med dotter, make och labrador. Hon är känslomässigt uppväxt i Mumindalen och har en pytteliten stuga i Finlands skärgård. Det var i den naturen Gud gjorde sig tydlig för henne som barn, genom stora vädersystem, tystnad och ett gytter av insekter och växter.

406

Hela_mitt_hjarta.indd 406

2021-07-14 10:38


Carin Dernulf (född 1977) är pastor i Equmeniakyrkan och generalsekreterare för barn- och ungdomsorganisationen Equmenia. Hon bor i Stockholm med sin man och tre söner. Carin är beteendevetare och tycker att mötet med olika människor och livsöden är det som ger livet färg och mening.  Caroline Krook (född 1944) är biskop emerita i Stockholms stift och författare till ett flertal böcker. Hon är engagerad i frågor som rör kyrka och kultur, håller ofta helgmålsbön i SVT och är ordförande i Sigtunastiftelsens styrelse. Brinner för att hitta ett språk som går på djupet utan att vara krångligt. Charlot te Frycklund (född 1969) är nätpräst i Svenska kyrkan, vilket hon hävdar är världens bästa jobb, och bor på landet tillsammans med man, fyra barn, diverse husdjur och en stor mängd höns. Hon älskar Bibelns karaktärer och berättelser och vill gärna sjunka in i texterna, som om de var en spännande film. Gör an Larsson (född 1953) är gift med Solveig, har tre barn på jorden och ett i himmelen. Född vid Vätterns strand, bor nu på Dalagård med sina hundar och fascineras av Guds närvaro i allt som lever och andas. Drömmer om att kunna skriva en bok som får evighetens barn att längta hem.

Ivani Alhberg (född 1966) är pastor i Equmeniakyrkan. Född i Brasilien, bosatt i Sverige sedan 2004, gift med Johan och har en pigg och glad terrier som heter Spencer. Är intresserad av teologi, psykologi, inredning, fotografi, friluftsliv och konst. Men hennes största passion är att förkunna Ordet.

Foto: Mikael Johansson

Foto: Erik Textorius

Foto: Privat

Foto: Lars Rindeskog

Foto: Privat

407

Hela_mitt_hjarta.indd 407

2021-07-14 10:38


Foto: Peter Hoelstad

Foto: Christer Sturmark

Foto: Privat

Joakim Hagerius (född 1970) är biträdande kyrkoledare i Equmeniakyrkan. Han bor nära vatten tillsammans med fru och tre tonåringar. Uppväxten på en ö i Göteborgs skärgård har lämnat spår: havet har satt sig i kroppen, en plats där också själen andas. Joel Halldorf (född 1980) är docent i kyrkohistoria, lärare vid Enskilda Högskolan Stockholm samt skribent. Bor i södra Östergötland tillsammans med sin hustru och barn. Älskar att läsa, särskilt för sina barn, och hans lärarhjärta gläds särskilt när han får hjälpa människor att upptäcka något nytt. John Sjögren (född 1983) är författare och kulturskribent i bland annat Svenska Dagbladet och kulturtidskriften Signum. Bor med fru och barn i Uppsala. Tror och hoppas, precis som idioten i Dostojevskijs roman, att det är skönheten som ska rädda världen.   Josefin de Gregorio (f.d. Holmström) (född 1986) är författare, litteraturvetare och kulturskribent, gift och livslång kristen. Hennes favoritbok i Bibeln är Johannesevangeliet, och hon tycker mycket om att vistas i dramatiska landskap.

Foto: Mikael Johansson

Foto: Privat

Leslie Ron (född 1969) är pastor i Equmeniakyrkan Smålandsstenar. Har arbetat som pastor både i Ecuador, där han är född och uppvuxen, och i Sverige. Gift med Ulla-Britt och har dottern Felicia. Uppskattar att umgås med människor i alla åldrar och läser gärna historiska böcker.

408

Hela_mitt_hjarta.indd 408

2021-07-14 10:38


Lina Mattebo (född 1985) är redaktör och skribent. Hon bor i Stockholm tillsammans med sin man Sebastian. Är uppväxt i Höga kusten och längtar alltid till havet, skogen och bergen. Älskar allt som har med text att göra och vill bidra till en klokare, mer meningsfull och modigare värld.

Foto: Zandra Erikshed

Ludvig Lindelöf (född 1979) är präst i Göteborg där han också bor med sin familj. Han är skribent, föreläsare och ofta förekommande radioröst i Sveriges radio, men framför allt i den egna podcasten Ingen Hinner Fram. Foto: Marcus Gustafsson

Maria Gustin Bergström (född 1971) är pastor, sångare/ låtskrivare, civilingenjör, fru till Mikael och mamma till två döttrar. Hon har ett stort hjärta för flyktingar och var ansvarig för Konvertitutredningen 2019. Längtar efter att måla Guds ansikte med ord och toner, genom livets ljusa och mörka dagar. Martin Lönnebo (född 1930) är biskop emeritus i Linköpings stift. Född i Storkågeträsk, gift med Britt-Louise, har barnen Jonas, Mattias och Lovisa. Är upphovsman till den populära Frälsarkransen och har skrivit ett flertal böcker. Livsdröm: att få ögon som kan se Guds härlighet, på jorden så som i himlen.

Patricia Tudor-Sa ndahl (född 1940) flyttade till Sverige från England 1964. Har skrivit ett tjugotal böcker på existentiella teman och medverkar sedan år 2000 regelbundet i Sveriges radios Tankar för dagen. Är fil. dr. i pedagogik, legitimerad psykolog och psykoterapeut. Gift med Christer, har barn och barnbarn.

Foto: Zandra Erikshed

Foto: Johannes Frandsen

Foto: Joi Grinde

409

Hela_mitt_hjarta.indd 409

2021-07-14 10:38


Foto: Maria Lindeskär

Foto: Privat

Robert Eriksson (född 1978) är pastor och föreståndare i Betlehemskyrkan i Göteborg, musiker och författare till ett antal böcker och antologier. Medverkar regelbundet i Morgonandakten i P1. Han bor i Sävedalen med fru och dotter. Uppskattar en löptur i skogen och Bruce Springsteen. Stefa n Beimark (född 1973) är pastor och regionledare i Pingst Pastor. Make och pappa som bor i Örnsköldsvik. Tror inte att meningen med livet är att vara lycklig. Han vill vara med och förbättra världen, bygga församling, stoppa slaveriet samt älska Gud och människor. Susa nne Dahl (född 1974) är universitetspräst och poet, bosatt i Umeå med rötterna i Ekenäs i södra Finland. Hon lever med sina barn, Jesus och en mängd böcker, och finner näring och vila i jorden, musiken, orden och samtalen. 

Foto: Anders Nicander

Foto: Jonatan Sverker

Åsa Molin (född 1972) är teolog och författare. Hon undervisar i praktisk teologi vid Akademi för Ledarskap och Teologi i Örebro. Är gift med Magnus och har två söner. Land hon skulle vilja återvända till: Sydkorea (som äldsta sonen adopterades från). Tacksam för: uthållig vänskap, havsbad och församlingen.

410

Hela_mitt_hjarta.indd 410

2021-07-14 10:38


Hela_mitt_hjarta.indd 411

2021-07-14 10:38


Utgångspunkten för alla andakter är en bibeltext. Varje månad har också ett tema som följer rytmen både från kyrkoåret och vardagen. Att börja eller sluta dagen med några minuters eftertanke gör ofta stor skillnad. I mötet med bibelorden och andakterna kan du få riktning och kraft för alla de möten, tankar och beslut som vardagen innehåller. Bokens författare kommer från olika delar av den svenska kyrkofamiljen. Deras önskan är att hjälpa dig att både våga sträcka dig inåt mot dig själv och utåt i mötet med andra. Att du i mötet med levande Gud ska få erfara nåd och kunna leva ditt liv mer helhjärtat.

Albin Tanke * Alva Dahl * André Jakobsson * Britta ­Hermansson * Camilla Lif * Carin Dernulf * Caroline Krook * Charlotte Frycklund * Göran Larsson * Ivani Ahlberg * Joakim Hagerius * Joel Halldorf * John Sjögren * Josefin de Gregorio * Leslie Ron * Lina Mattebo * Ludvig Lindelöf * Maria Gustin Bergström * Martin Lönnebo * Patricia Tudor-Sandahl * Robert Eriksson * Stefan Beimark * Susanne Dahl * Åsa Molin

ISBN 978-91-526-3845-3

9 789152

638453

HELA MITT HJÄRTA

hela mitt hjärta innehåller en andakt för varje dag på året.

HELA MITT HJÄRTA

eftertanke för årets alla dagar

Profile for Smakprov Media AB

9789152638453  

9789152638453  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded