Page 1

ARNE NORLIN

JONAS BURMAN


ARNE NORLIN JONAS BURMAN


Läs mer om Arne Norlin och Jonas Burman på rabensjogren.se

© Text: Arne Norlin 2020 © Bild: Jonas Burman 2020 Utgiven av Rabén & Sjögren, Stockholm 2020 Grafisk formgivning: Rebecka Neumann Tryckt hos Livonia Print Ltd, Lettland 2020 ISBN 978-91-29-72511-7 Rabén & Sjögren ingår i Norstedts Förlagsgrupp AB, grundad 1823


Halvan gillar att leka med sina skogsmaskiner. Han har både en skördare, som fäller, kvistar och kapar, och en skotare, som fraktar virket till en uppläggningsplats där en lastbil kan hämta det.


Nu kör han själv en skördare. Nere på marken har han en gul reflexjacka. Det är för att han ska synas ordentligt. Skördaren är nio meter lång, tre meter bred och väger nästan 25 ton. Det är lika mycket som fem elefanter eller tjugo små personbilar. De åtta hjulen, som har band med plattor runt om, är till tre fjärdedelar fyllda med vatten. Vattnet fungerar som en motvikt så att skördaren inte välter. Vattnet är blandat med salt. Därför fryser det inte när det är minusgrader.


Skördaren har två spakar, med rader av knappar på sidorna, pedaler som på en bil och massor av andra reglage. Halvan är jätteskicklig. Han flyttar på en stock som har hamnat i fel hög. En annan stock har hamnat snett. Den petar han till så att den lägger sig rakt.

Skotaren, då. Var är den? Och Jonna som kör den? Hon kommer först efter ett par dagar. Då har Halvan hunnit avverka ungefär tusen träd.


På en annan avverkning sitter Jonna i sin skotare. Skotaren är nästan lika lång och tung som skördaren. Den har också åtta vattenfyllda hjul med band och plattor. Mitt på finns en kran med en gripklo. Den lyfter upp virket till ”redet” i lastvagnen. Klon når elva meter bort. Och hytten går att snurra helt runt så att Jonna alltid har gripklon rakt framför sig.


Kranen på Halvans skördare når också elva meter bort. Men i stället för en gripklo har den ett skördaraggregat längst fram.

Det griper tag om trädet, sågar av det längst ner och lägger sedan omkull det.


Valsarna matar fram stammen, knivarna tar bort kvistarna och kapsågen, som kallas svärdet, sågar av trädet i fyra fem meter långa bitar.

Vid knivarna finns färgsprutor. Halvan sätter blå och röda markeringar på stockarna för att skilja ut vad som ska bli timmer eller massa­ ved. Timret blir plankor till hus eller möbler. Massaveden blir papper, bland annat till böcker.


Nu är Halvan skogsmaskinist. Han jobbar i skogen och kör en 25 ton tung skördare som fäller, kvistar och kapar träd. Hans kollega Jonna kör en skotare, som sedan fraktar virket till en uppläggnings­ plats. Följ med Halvan ut i skogen och se vad som händer under en avverkning och vad man ska göra om man råkar såga i en sten. Lär dig om livet som skogsarbetare förr och nu. Författaren Arne Norlin och illustratören Jonas Burman gör noggranna studier inför varje bok. Böckerna om Halvan har realistiska bilder och många intressanta detaljer för alla fordonsentusiaster. Därför älskar både barn och vuxna Halvan. Här ser du fler böcker om Halvan!

Profile for Smakprov Media AB

9789129725117  

9789129725117  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded