__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

Författaren, fotografen och blomsterkreatören Minna Mercke Schmidt driver sedan 2006 den populära bloggen Blomsterverkstad. Hon har sedan tidigare skrivit böckerna Blomstrande idéer och Dekorera vackert.

ISBN 978-91-552-6049-1

Dekorera kreativt_omslag_kartonnage_tb.indd 1

dekorera kreativt & personligt minna mercke schmidt

V

älkomna gästerna med en vackert dekorerad farstukvist, ge bort en söt påskgrupp eller skapa en mysig höstdukning. I uppföljaren till succén Dekorera vackert får du massor av praktiska tips och tydliga steg för steg-beskrivningar på hur du förgyller ditt hem med det naturen har att erbjuda. Blomsterkreatören Minna Mercke Schmidt visar hur hon binder kransar, buketter och fixar personliga dukningsdetaljer för alla säsonger och högtider. Arrangemangen passar både för nybörjaren och den mer rutinerade kransmakaren och du behöver inte lägga pengar på dyra snittblommor utan kan med fördel använda t ex ängsblommor, vackra löv, kvistar och kottar. I boken finns även tips på hur du pysslar med mer oväntade material som konservburkar och juteväv. De fantastiska trädgårdsmiljöerna gör att man riktigt sugs in i Minnas vackra bilder och inspirationen att dekorera kreativt och personligt låter inte vänta på sig.

minna mercke schmidt

dekorera kreativt & personligt

@gVchVg™7j`ZiiZg™KVX`gVYj`c^c\Vg

2013-12-20 16.11


minna mercke schmidt

dekorera kreativt & personligt

Kransar•Buketter•Vackra dukningar


Vår på väggen gör så här: Avlägsna eventuellt själva tavlan så att du bara har ramen kvar. Mät ut och klipp till en bit hönsnät som täcker baksidan av ramen. Lämna 5 cm extra runt om. Vik in de extra kanterna och häfta fast hönsnätet på ramen. Ta den kraftiga ståltråden och mät ut bitar för varje kruka. Ståltråden ska gå runt krukan och snurras ihop och böjas till så att den kan hängas upp på hönsnätet. Plantera blommorna innan du sätter fast krukorna. Kom ihåg att vattna. På våren blåser det ofta och i kombination med den varma vårsolen torkar jorden snabbt. Även om lökväxterna klarar sig med näring från löken, mår de bättre om jordklumpen hålls fuktig.

Material :

× Tavelram × Hönsnät × Häftpistol × Kraftig ståltråd × Avbitartång × Lerkrukor × Vårblommor

Fin kontrast mellan späda blomster och halm.

En tavla fullproppad med vårvackert. Perfekt om du har en vägg som behöver livas upp, eller bara har ont om utrymme.

16

Dekorera kreativt & personligt


Videkissar är ett måste till påsk. Plocka själv eller köp från blomsteraffären.

P åsken, en härlig tid

med nyväckt lust för allt kreativt. Vårblommorna trängs i butikerna och hemmet kan pyntas med säsongens alla fina detaljer som fjädrar, ägg och videkissar.


Plantera på höjden Påskarrangemang är så bra för de fungerar ju både som vårarrangemang och påskpynt. Vilket betyder att man kan njuta av dem länge efter att högtiden är över – för visst hör videkissar, fjädrar och ägg även våren till. I dekorationen till höger samlas vårens lökväxter: pärlhyacint och fritillaria tillsammans med plättar i luften. Till påsk blir det också fint med videkvistar och vaktelägg. Att plantera i en skål med fot ger en ståtlig känsla och arrangemanget platsar på vilken bjudning som helst.

Blåsa ur ägg Gör hål i både toppen och botten på ägget med en vanlig knappnål. Gör ett något större hål i toppen (ca 3-4 mm) än i botten (cirka 1 mm) och blås i det lilla hålet så att äggets innehåll töms genom det större hålet. Är gulan besvärlig att få ut så stick hål på den och prova att blåsa igen. Skölj ur ägget och låt torka. Dekorera äggen eller låt dem vara som de är.

Penséer och hyacinter i samma färgskala samsas i en liten metallkorg. Toppa jorden med hö eller halm och lägg på några ägg av betong.

25

Dekorera kreativt & personligt


Ljusmanschett Gör en minikrans av mjuk ståltråd och bind fast syrenblommor.

46

Dekorera kreativt & personligt


Arrangemang i skål Av syren gör du snabbt söta bordsarrangemang – men tänk på att de bara håller i några dagar. Vissa säger att man ska banka sönder grenarna för bästa vattenupptagningsförmåga, andra tycker man ska snitta som vanligt. Jag har gjort både och och tycker inte att någon av metoderna gör någon större skillnad. Mitt hemliga trick är att använda många kvistar så att arrangemanget blir så stadigt att det inte syns om någon av blomkvistarna hänger.


Personlig ampel Hängande små zinkhinkar med kryddor tar nästan ingen plats. Knyt fast hinkarna på en galge och du har en praktisk hemmafixad ampel. Den fina namnskylten är gjord av en sönderklippt läskburk och bokstavsstansar i metall.


Namnskyltar till växterna gör så här: Banka ut skedar och kakformar så att de blir platta. Använder du dig av en läskburk så klipper du sönder den i lagom stora rektanglar. För att få ett så rakt resultat som möjligt kan du fästa en tejpbit som riktmärke när du ska stansa. Banka växtens namn med hammare på stansen, testa dig fram hur hårt du behöver slå på just den metallen du använder. Slå hål på namnskylten och stick in en pinne av metalltråd.

53

Material :

× Skedar, kakformar eller läskburkar i metall × Bokstavsstansar i härdat stål, finns t ex att köpa på Clas Ohlson

× Hammare × Spik × Ståltråd

Dekorera kreativt & personligt


72

Dekorera kreativt & personligt


Fina fröpåsar gör så här: Klipp först ut en kvadrat på cirka 15x15 cm – eller i önskad storlek. Vik ihop pappret till en trekant. Vik den ena spetsiga kanten in mot mitten av den motsatta långsidan som på bilden. Gör likadant med andra sidan. Öppna kuvertet genom att vika ner ena sidan av spetskanten. Stoppa i fröna. Förslut med tejp, klistermärke eller snöre. Och gläd dig själv eller någon annan.

Material :

× Papper av valfri sort – tidningspapper, tapet, scrapbookingpapper, presentpapper.

× Sax × Snöre eller band × Knappar × Klistermärken

Här kommer ett tips till alla trädgårdsmänniskor som vill sprida glädje – och sina favoritblommor. Lär dig att vika en fröpåse – och du går aldrig presentlös på hösten.

73

Dekorera kreativt & personligt


Pärontårta En maffig tårta med säsongens material. Den är bakad med oasis, böjbara metallpinnar, murgröneblad, juteväv och frukter från silverpäron.


Tejp som servettring Den rustika tejpen passar 채ven bra till servettringar. Rita eventuellt n책got fint p책 och stick ner en blomkvist.

81

Dekorera kreativt & personligt


Och sedan kan du binda en bukett till, ställa i tekannan och servera till bästa väninnan.

Fint stilleben Hyacinter säljs till bra priser efter jul, de är underbara i vas och tillsammans med mindre juliga detaljer, som till exempel penslar, förväxlar man dem garanterat inte med julblommor. Det här är ingen ny idé längre, men fungerar alltid. Samla små vaser på en bricka eller på ett fat. Stick i några blommor och du har en urläcker bordsdekoration.


Tulpanlycka

117

Dekorera kreativt & personligt

Profile for Smakprov Media AB

9789155260491  

9789155260491  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded