Page 1

MED

n i M

CD!

Tvärflöjtsbok 1

Maria Kinéll & Annika C. Papaspiropoulos


Extramaterial finns på: www.notfabriken.se/mintvarflojtsbok

Copyright © 2015 Notfabriken Music Publishing AB Författare Maria Kinéll och Annika C. Papaspiropoulos Noter och illustrationer Maria Kinéll Grafisk produktion Birgitta Sacilotto Tryckeri InPrint, Riga 2015 Upplaga 1:1 ISBN 978-91-86825-96-6


3

Förord Den här boken riktar sig till alla som vill lära sig spela tvärflöjt, särskilt yngre barn och de elever som uppskattar ett lugnare tempo. Det är en lättillgänglig, inbjudande bok som går fort att spela igenom. En grundidé är att eleverna snabbt ska bygga upp en repertoar av sånger med litet tonomfång för olika tillfällen, hemma och i skolan, till exempel FN-dagen, lunchkonserter, dop och andra högtider. Vi begränsar antalet nya toner så att fokus ligger på att musicera snarare än att snabbt lära sig många olika toner. Tonen D2 introduceras tidigt så att händerna får rätt position och flöjten hålls stabilt. Vi börjar med att spela melodier på gehör med bokstavsrutor och cd som stöd för minnet vid övning hemma. Notläsningen introduceras efter hand, men även fortsättningsvis lär vi ut rytmiskt svårare stycken på gehör med bokstavsrutor istället för med noter. Vår erfarenhet är att notläsning av rytm och notvärden ofta släpar efter – därför går denna progression långsamt fram. Vi har också valt en renodlad notbild, utan förtecken och ackordanalys. De som tycker att notläsning är extra utmanande kan måla med överstrykningspennor i noterna; G1 är grön som gurka, A1 är apelsingul (orange) som apelsin, B1 är blå som blåbär och så vidare. Instruktionerna i början av boken riktar sig främst till föräldrarna, som är viktiga ”medspelare”. Vi hoppas att ni och era elever kommer att trivas med boken och önskar er lycka till! Maria Kinéll och Annika C. Papaspiropoulos


4

Välkommen till ditt nya instrument!

Denna bok tillhör

__________________________________________

Min lärare heter

__________________________________________

Min lektionstid

__________________________________________

Rita och måla en tvärflöjt!

M I N T VÄ R F L ÖJ T SB OK 1 | NO T FA BR I K E N


5

Munstyckemelodier

Ångvisslan Har du sett ett gammalt ånglok någon gång? Du kan tuta likadant om du håller för munstycket med en rak högerhand och blåser!

Spöket För att härma ett spöke stoppar du in ett finger i munstycket medan du blåser en lång ton ... Visst låter det kusligt?

Sirenen Man kan få två olika toner att låta som en siren om man spelar varannan ton med ett finger i munstycket och varannan ton som vanligt.

Kan du hitta på fler munstyckemelodier?

M I N T VÄ R F L ÖJ T SB OK 1 | NO T FA BR I K E N


6 1

Min första låt Spela många långa toner efter varandra med handen för öppningen, precis som i ångvisslan. Min första låt

F Am7 Cm6 D9 Gm9 C13 | | | | :||

Måla en bild till musiken!

Tonernas namn Kan du de sju första bokstäverna i alfabetet? Då kan du namnen på tonerna du ska få lära dig att spela!

Skriv dem här:

M I N T VÄ R F L ÖJ T SB OK 1 | NO T FA BR I K E N


7

Så här sätter du ihop tvärflöjten Öppna fodralet på ett bord. Håll inte på klaffarna när du skruvar ihop flöjten – de kan lätt bli sneda. Håll istället på ”tunnan”. Om det går trögt kan du torka av ändarna och kanske smörja in dem; prata med din lärare. Kontrollera att du sätter i dem rakt.

anblåsningshålet

munstycket

”tunnan”

flöjtkroppen eller mellandelen

munplattan

klaffar

Kontrollera att anblåsningshålet är i linje med klaffarna och att fotstycket sitter som på bilden.

Var rädd om din tvärflöjt! Torka alltid ur din flöjt när du har spelat färdigt – både på lektionen och hemma. Använd en tunn bomullstrasa som täcker över pinnen ordentligt så att du inte skrapar flöjten. Förvara inte pinne och trasa i flöjten. Du får aldrig rulla flöjten i knät – var rädd om klaffarna! Köp gärna ett flöjtställ om du vill ha flöjten framme; lägg den inte på notstället. Tänk också på att inte utsätta flöjten för stark värme eller kyla; lägg den till exempel inte i solen, över ett element eller i en iskall bil alltför länge. Använd aldrig flytande putsmedel på din flöjt och försök inte rengöra inne mellan klaffarna, för då kan du skada ditt instrument. Om du behöver polera din flöjt, använd de speciella putsdukar som är avsedda för detta. Skölj gärna munnen om du just har ätit – och spela inte med godis eller tuggummi i munnen!

M I N T VÄ R F L ÖJ T SB OK 1 | NO T FA BR I K E N

fotstycket


8

Övningsplats Leta upp en trivsam plats där hemma där du alltid kan spela i lugn och ro. Skaffa ett ordentligt notställ, gärna ett hopfällbart i plåt som är lätt att ta med. Spela korta stunder varje dag.

Första tonen Sätt munstycket mot hakan och håll i det med båda händerna. Hålet i munplattan ska vara mitt för läpparna och du ska kunna känna kanten av hålet mot läppen, så här:

Prova att blåsa ”pu” för att få ton. Byt sedan till ”du”. Blanda pu-du-pu-du. Stå gärna framför en spegel, så kan du kontrollera att hålet är mitt för läpparna och att du inte har vridit in det för mycket. Du kan också be en vuxen hjälpa till. Tänk på att det kan ta lite tid innan du hittar en klar och vacker ton.

Ansats Gör en mjuk du-stöt med tungan varje gång du tar en ny ton. Detta kallas att man gör ansats.

M I N T VÄ R F L ÖJ T SB OK 1 | NO T FA BR I K E N


9

Så här håller du tvärflöjten Flöjten ska vila ordentligt på vänster pekfingers första led och på höger tumme – och på hakan såklart! Det ska kännas stadigt samtidigt som fingrarna är avspända; man ska inte behöva klämma fast flöjten.

Så här står du när du spelar Stå med fötterna lätt isär. Vänster fot pekar mot notstället och höger fot som lilla visaren när klockan är två. Kroppstyngden vilar på vänsterfoten.

Så här sitter du när du spelar Sitt på halva stolsitsen, rak i ryggen med båda fötterna stadigt i golvet. Stolen ska vara vriden lite åt höger i förhållande till notstället. Sitt så att du när som helst kan resa dig till stående utan problem.

M I N T VÄ R F L ÖJ T SB OK 1 | NO T FA BR I K E N


10

Grepp och klaffar Här har vi ritat en förenklad bild av en tvärflöjt, med bara de klaffar som du ska använda. Leta upp dem på din tvärflöjt.

Vänster hand

Höger hand

! Första tonen

A1 Den första tonen du får lära dig heter A1. Så här spelar du A1; de klaffar du ska trycka ner är svarta.

Måla apelsinen orange!

1

Min första låt Spela många långa toner på A1.

Min första låt

F Am7 Cm6 D9 Gm9 C13 | | | | :||

M I N T VÄ R F L ÖJ T SB OK 1 | NO T FA BR I K E N


11

Ny ton!

B1 Måla blåbären blå!

2

Texas Jack Text: Trad., Musik: A.C.P. © Notfabriken Music Publishing AB

B1

B 1 B 1 A 1 A 1

A 1 A 1

Tu - sen tack, sa Tex - as

B1

B 1 B 1 A1

A 1 A 1

Jack,

A1 Texas Jack

D G/D D G/D D/F G A D | | | | ||

tog sitt pick och pack och stack! Luft

Bm F m Bm F m G D G A Bm | | | |

3

Luft Text & musik: M.K.

© Notfabriken Music Publishing AB

B1

B 1 B 1 A1

Dra

in,

B1 A1

blå - sa

M I N T VÄ R F L ÖJ T SB OK 1 | NO T FA BR I K E N

ut,

B1 A1

blir

en

B1 A1

ton till

slut!

||


Min tvärflöjtsbok 1 riktar sig till alla som vill lära sig spela tvärflöjt,

särskilt yngre barn och elever som uppskattar ett lugnare tempo.

Det är en lättillgänglig och inbjudande bok. Tanken är att snabbt bygga upp en repertoar av låtar utan att behöva lära sig så många nya toner. Låtarna övas in på gehör. Notläsning introduceras efter hand, men till att börja med presenteras låtarna med bokstavsrutor. Samtliga melodier finns inspelade med pianokomp på den medföljande cd:n.

Maria Kinéll började spela flöjt på Musikskolan i Hässleholm och utbildade sig till I/Epedagog på Malmö Musikhögskola. Hon har jobbat med flöjtundervisning sedan början av 1970-talet. Vid tiden för bokens utgivning arbetar hon som kantor och musiker samt leder en vuxenkör, har musikteater i förskolan och ”Svenska med sång” med sfi-elever på Kulturskolan i Hörby. Annika C. Papaspiropoulos började spela tvärflöjt som 10-åring i hemstaden Sölvesborg. Efter musikstudier på folkhögskola utbildade hon sig till tvärflöjtspedagog vid musikhögskolan i Örebro, där hon också har studerat och undervisat enligt Suzukipedagogiken. Hon arbetar vid tiden för bokens utgivning på Hörby Kulturskola – mitt i Skåne!

ISBN 978-91-86825-96-6

9 789186 825966

Profile for Smakprov Media AB

9789186825966  

9789186825966  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded