__MAIN_TEXT__
feature-image

Page 1

THOMAS LERNER, TORBJÖRN VESTBERG OCH PREDRAG PETROVIC

Predrag Petrović är psykiater och docent inom kognitiv neurovetenskap. Han har tidigare skrivit Känslostormar – Emotionell instabilitet och hjärnan (Natur & Kultur, 2015). Thomas Lerner är reporter på Dagens Nyheter.

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_MJUKBAND.indd Alla sidor

”Hjärnboll ger en intressant inblick kring ämnet spelintelligens som i sig är så svårt att förstå, men som är helt avgörande för fotbollens charm.” Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för Svenska Fotbollförbundet

HJäRNBOLL

Torbjörn Vestberg är leg. psykolog och arbetar på en avhandling om exekutiva och kognitiva funktioners betydelse för framgång inom fotboll och andra verksamheter med höga krav på blixtsnabbt och tillförlitligt beslutsfattande.

I unika studier har hjärnforskarna Torbjörn Vestberg och Predrag Petrović testat spelare i FC Barcelona, USA:s damlandslag, Allsvenskan och svenska elitungdomslag. Testerna visar att hjärnans funktioner har en avgörande betydelse för vem som lyckas på den absoluta elitnivån. Det går till och med att förutsäga vilka som kommer att göra flest mål och assist. Det kallas exekutiva funktioner och är nyckeln till att förklara begreppet spelintelligens. Boken är skriven i samarbete med DN-journalisten Thomas Lerner. Förutom forskarnas egna berättelser får vi möta internationellt kända spelare och tränare och ta del av deras syn på vad en fotbollstalang är.

Torbjörn Vestberg, Predrag Petrović & Thomas Lerner

Vad utmärker fotbollens absoluta toppspelare? Går det att förutsäga vilka spelare som kan nå framgång?

"Fotboll är också ett spel för hjärnan och den nya forskningen på området kan delvis förklara varför en del fotbollsspelare är bättre än andra. Jag tror att många kommer att läsa Hjärnboll med stort intresse." Janne Andersson, förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget ”Fotbollsklubbar spenderar miljarder på att värva spelare, men glömmer ofta att utvärdera spelarnas viktigaste egenskap: spelintelligensen. När man läst Hjärnboll förstår man hur galet det är.” Thomas Bodström, författare, advokat och tidigare justitieminister

Torbjörn Vestberg, Predrag Petrović & Thomas Lerner

hjärnboll Fotbollsspelares okända intelligens

”Är det olika typer av spelintelligens som gäller för anfallare, mittfältare och försvarare? Hjärnboll tar oss med till en del av fotbollen som länge varit outforskad. Det går att mäta spelintelligens, något som vi ju alla vill göra. Mycket läsvärd!” Niklas Holmgren, kommentator på Viasats sportkanaler

omslag: niklas lindnblad, mystical garden design omslagsfoto: shutterstock författarfoto: Fredrik Bernholm

2018-02-28 15:21


NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 2

2018-02-28 14:32


Sagt om boken ”Fotboll är ju i mångt och mycket ett spel för hjärnan och den nya forskningen på området tycker jag verkar intressant. Den kan kanske delvis förklara varför en del fotbollsspelare är bättre än andra. Hur hjärnan fungerar är spännande, på fotbollsplanen och i livet i stort. Jag tror att många kommer att läsa Hjärnboll med glädje.”

Janne Andersson, förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget.

”Fotbollsklubbar spenderar miljarder på att värva spelare, men glömmer ofta att utvärdera spelarnas viktigaste egenskap: spelintelligensen. När man läst Hjärnboll förstår man hur galet det är.”

Thomas Bodström, författare, advokat och före detta justitieminister.

”När tränare talar om och refererar till spelförståelse tänker de ofta på spelintelligens. Det finns mycket kvar att studera innan man hittar fotbollens essens, det vill säga dess innersta väsen. Här kanske hjärnforskningen kan bidra med ny kunskap. De nya forskningsrönen från Karolinska Institutet verkar spännande.”

Roy Hodgson, tidigare förbundskapten för det engelska landslaget.

”Vad är spelsinne? Är det olika typer av spelintelligens som gäller för anfallare, mittfältare och försvarare? Torbjörn, Thomas och Predrag tar oss med till en del av fotbollen som länge varit outforskad. Det går att mäta spelsinne, något som vi alla ju vill ha. Mycket läsvärd!”

Niklas Holmgren, kommentator på  Viasats sportkanaler, tidigare Canal Plus och Kanal 5.

”Football is primarily a cerebral activity as elegantly shown by Predrag Petrović and Torbjörn Vestberg at Karolinska Institutet. Their research holds great value for all those interested in football and may help not only to better understand what makes a great footballer, but also help to shape new generations of footballers.”

Morten Kringelbach is a senior research fellow at Oxford university in UK and professor at Aarhus University in Denmark focusing on human cognitive neuroscience.

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 5

2018-02-28 14:32


”Intressant, välskrivet och finurligt! Efter att ha läst Hjärnboll känner jag mig klok, road och med ett spirande fotbollsintresse.”

Mats Lekander, professor och föreståndare för Stockholm Stress Center.

”Alla vet att ishockeyspelare liksom fotbollsspelare på elitnivå måste vara fysiskt starka och tekniskt skickliga, men det snabba spelet ställer också krav på spelarnas kognitiva och exekutiva funktioner – det vill säga på deras hjärnor. Hjärnforskningen inom idrotten kommer att få stor betydelse för förståelsen av vad som ligger bakom talang – det går att mäta spelintelligens. Hjärnboll är en bok som kommer att få betydelse för framtidens talangjakt.”

Tobias Lundgren, forskare på Karolinska Institutet och huvudansvarig för en studie om ishockeyspelares kognitiva flexibilitet.

”Torbjörn Vestberg’s expertise and support has in a very succ­essful way, for many years, influenced my work at FC Bayern Munich (The Women’s team and Junior team). The Director of FC Bayern Munich Academy has said: ’Under the training of Matthias Nowak the players have significantly improved. This is certainly due to the fact that he uses his training methods to develop brain potentials, which we could not have lifted with our normal established training!’ Indirectly this statement also acknowledged Torbjörn’s and Predrag’s research.”

Matthias Nowak, was previously technical coach for the Women’s team and Junior team at FC Bayern Munich.

”Äntligen! I 55 år har jag väntat på denna bok. En gåva till svensk fotboll som nu, med denna bok som grund, kan komma att enas kring tolkningen av begreppet speluppfattning.”

Bosse Petersson, är grundare till nätverket ViLirare och med 60 år i fotbollens tjänst som spelare, tränare, ledare och tevekommentator.

”Hjärnboll ger en snabb och intressant inblick i tankar och forskning kring ämnet spelintelligens som i sig är så svårt att förstå, men som är helt avgörande för fotbollens charm. Fotbollsspelarens förmåga handlar ju om så mycket mer än styrka och teknik och jag är intresserad av att följa olika former av initiativ som utvecklar och tar fotbollen framåt.”

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för Svenska Fotbollförbundet.

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 6

2018-02-28 14:32


”Hur mycket du än tränar teknik och styrka behövs det något mer för att bli en riktigt vass fotbollsspelare. Jag skulle gärna vilja ha en förklaring till vad detta ’något mer’ – eller det vi kallar spelintelligens – egentligen är. I dag vet vi inte om spelare kan träna upp den förmågan. Det är något för hjärnforskarna att studera vidare. Boken Hjärnboll tror jag kommer att locka många fotbollsintresserade.”

Pia Sundhage, framgångsrik spelare och coach. Hon har som tränare bland annat vunnit två OS-guld med USA och ett OS-silver med Sverige.

”Jag märker direkt om en ung spelare har det där extra, men ingen har hittills riktigt kunnat förklarar vad det handlar om. Boken Hjärnboll berättar om nya forskningsrön om hjärnan som kan komma att spela en stor roll i framtidens talangjakt.”

Anders Svensson, professionell fotbollsspelare som spelat flest landskamper för Sverige på herrsidan.

”Spelintelligens är något vi bara kunnat ana oss till hos vissa spelare. I Hjärnboll får vi en förståelse för vad det är och en vision om en framtid där vi kanske kan mäta detta med enkla tester.”

Tommy Söderström, som arbetat 40 år i IF Brommapojkarna med barn och unga.

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 7

2018-02-28 14:32


Innehåll Förord.............................................................................15 1. Studien som gav eko i fotbollsvärlden................. 19 Torbjörn får en idé … ................................................ 23 … och Predrag kommer in i bilden............................28

2. Vinnarskallar och statistik.................................. 35

Vad letar talangscouter efter?......................................36 Morgondagens talangjakt........................................... 45 På jakt efter hjärnan?..................................................49

3. ”Ett spel som spelas med hjärnan”........................ 51

Vad är exekutiva funktioner?...................................... 52 Så här spelas en fotbollsmatch – i hjärnan .................. 53 Att korsa en gata – och att spela fotboll......................57

4. Världsstjärnor med unika exekutiva funktioner ............................................. 75

Ett oväntat telefonsamtal .......................................... 77 Dagen D....................................................................79 Häpnadsväckande resultat ........................................ 80

5. Människor är olika ................................................ 83 Kartlägg dina förutsättningar.....................................84 Olika sporter kräver olika kroppar ............................. 85 Unik exekutiv profil...................................................86 Ju bättre på fotboll – desto snabbare hjärna................88 Det hänger på hjärnan .............................................. 90

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 8

2018-02-28 14:32


6. OLIKA POSITIONER – OLIKA PROFILER...........................92

Försvararen................................................................92 Mittfältaren ...............................................................95 Forwarden .................................................................95 Varför spelade han dåligt? ..........................................98

7. Anders Limpar – testresultat i världsklass .......101 8. Går det att träna hjärnan för att bli en bättre fotbollsspelare?............... 107

Det krävs 10 000 träningstimmar för att bli bra på något – eller?............................................. 109 Små transfereffekter .................................................. 111 Fotbollsövningar för bättre exekutiva funktioner ...... 113 Exekutiva profiler kan förbättra laget......................... 115

9. I HJÄRNAN PÅ EN FOTBOLLSSPELARE..........................118

Vad sker i hjärnan under en fotbollsmatch?................119 Synen viktigast för fotbollsspelare .............................121 Bindningsproblemet en gåta för forskningen............ 127 Hjärnan prioriterar intryck ...................................... 128 Hjärnans konflikthantering ...................................... 131 Kreativ förmåga avgör hur många mål du gör............ 135 Bra arbetsminne ger fler möjligheter på fotbollsplanen.......................................................137 Riktad uppmärksamhet – viktigare för vissa än andra ......................................................138 Andra viktiga funktioner ..........................................139 Är det farligt att nicka bollen?.................................. 142

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 9

2018-02-28 14:32


10. Vem har potential att bli proffs?........................ 144 Ny forskningsstudie..................................................145 De fysiskt svagare växer ifatt .................................... 146 Brommapojkarnas modell........................................ 147 Svenska ungdomar hamnar efter...............................150 Hjärnan behöver många matcher ..............................152 Blir kognitiva tester viktigare i framtiden?.................154

11. Några världsstjärnors exekutiva profiler – en lekfull analys....................................................156

Sir Stanley Matthews ................................................158 Gunnar Gren........................................................... 160 Pelé...........................................................................161 Franz Beckenbauer................................................... 162 Zinédine Zidane .......................................................163 Birgit Prinz ...............................................................165 Carles Puyol............................................................. 166 Zlatan IbrahimoviĆ.................................................. 167 Carli Lloyd............................................................... 168 Marta....................................................................... 169 Lionel Messi..............................................................171 Kosovare Asllani....................................................... 172 Neymar.....................................................................173

12. Vad är spelintelligens?......................................... 176

Janne Andersson ...................................................... 176 Pia Sundhage ........................................................... 180 Roy Hodgson............................................................183 Anders Svensson .......................................................185

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 10

2018-02-28 14:32


13. Talangjakten ur Svenska Fotbollförbundets perspektiv............................ 189 14. Hjärnforskning och idrott.................................. 194

Idrottspsykologins historia ....................................... 194 Modern idrottsforskning om hjärnan....................... 197 Avgörs framtidens fotboll i hjärnan?......................... 201

Referenser och vidare läsning..................................203 Författarnas tack ..................................................... 206 Förteckning över bilder och illustrationer .......... 207

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 11

2018-02-28 14:32


NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 12

2018-02-28 14:32


”Mindre än en minut efter att han ersatt Ivan Rakitić under ett märkligt dishamoniskt El Clásico hade Andrés Iniesta fått Barcelona att spela i en skön harmoni igen. Hans första aktion var att röra sig mot mitten, hämta bollen från Gerard Piqué och slå en väggpassning med Lionel Messi – bam, bam, bam – vilket var början på en 31 passningar lång serie. Hans nästa aktion var att spela fram Neymar till en chans som denne missade. Senare trädde han in en underbar boll till Messi, som med matchen i sin hand, skruvade skottet strax utanför.”

Sean Ingle i The Guardian, 4 december 2016

”Det är mitt huvud som spelar. Knäet behöver bara följa efter.”

Zlatan Ibrahimović till BT Sport efter sin comeback från knäskada, 19/11 2017

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 13

2018-02-28 14:32


NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 14

2018-02-28 14:32


Förord Tolv minuter in på andra halvlek får den argentinske superstjärnan Diego Armando Maradona en passning från en lagkamrat. Han befinner sig på den egna planhalvan och tänker snabbt passa bollen vidare, men han blir direkt omringad av flera spelare från motståndarlaget England. Därför inleder Maradona en över 60 meter lång löpning över planen. Han fintar bort fyra engelska spelare på vägen, varav en två gånger. Sedan lurar han målvakten Peter Shilton och skjuter bollen i mål. Det är den 22 juni 1986 och inför åskådarna på Azteka­ stadion i Mexico City avgör Maradona med sitt andra mål VM-kvartsfinalen och rivalmatchen mot England. Ett par år tidigare hade Argentina och England krigat om de omstridda Falklandsöarna med flera dödsoffer som följd – och än en gång gjordes det politik av idrott. Maradonas mål mot England räknas än i dag som ett av de allra vackraste i hela fotbollshistorien. Men vad var det som gjorde att Maradona lyckades med konststycket att dribbla bort fyra motspelare och lura målvakten? Visst hade han bra balans och visst hade han en gudabenådad teknik. Hans självförtroende och mentala förmåga stod också på topp – han visste mycket väl att han var en av världens bästa spelare vid den här tidpunkten. Fast räcker det som förklaring? Vissa idrottare har ”det där extra”. Hittills har ingen riktigt kunnat förklara vad det där extra består av, det som somliga kallar spelintelligens. Men nu kan två svenska forskare ha närmat sig gåtans lösning. I sina studier har psykologen Torbjörn Vestberg och läkaren Predrag Petrović funnit att vissa hjärnboll – 15

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 15

2018-02-28 14:32


funktioner i hjärnan har mycket stor betydelse för vilka som lyckas på fotbollsplanen – de som har ”det där extra”. Om det handlar boken som du nu håller i din hand. Den globala fotbollen är en mångmiljardindustri som sysselsätter hundratusentals människor. Storklubbarna satsar enorma summor på att köpa färdiga världsstjärnor eller unga spelare som de hoppas ska bli den nya Maradona, Zlatan eller Marta. Tränare i mindre klubbar letar febrilt efter killar och tjejer som ser ut att vara stora talanger som de senare kan sälja vidare till större klubbar. Länge styrdes den här talangjakten av subjektivt tyckande, som ”han är en typisk vinnarskalle” och ”hon har bra spelsinne”. Den välrenommerade tyske coachen och ungdomstränaren Matthias Nowak lämnande hösten 2017 sitt välbetalda jobb i storklubben FC Bayern München. I samband med det gick han till hårt angrepp mot alla agenter som han menade hade ”kidnappat” fotbollen med enda syfte att tjäna så mycket pengar som möjligt. Spelare som Messi, Neymar och Cristiano Ronaldo marknadsförs i dag som unika talanger och betraktas nästan som nedsända av gudarna. Unga spelare runt om i världen drömmer om att få göra samma resa – men bara några få blir upptäckta. Matthias Nowak menar att det finns tusentals Messi, Neymar och Cristiano Ronaldo där ute som bara väntar på att bli upptäckta. Han hävdar att det inte handlar om att hitta spelarna med magiska fötter, utan spelarna med magiska hjärnor. För det är i hjärnan man hittar svaret på om en fotbollsspelare har potential att nå den absoluta toppen. Torbjörn och Predrags forskning om fotbollsspelares okända intelligens har väckt uppseende världen över. Deras studier visar att hjärnans sätt att arbeta har en avgörande betydelse 16 – förord

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 16

2018-02-28 14:32


för vem som lyckas på den absoluta elitnivån samt om en viss spelare passar bäst som försvarare, mittfältare eller som forward. Det beror på vår förmåga att ta in information och därefter kontrollera hur den bearbetas för att sedan agera. Detta mäts med neuropsykologiska tester. När Torbjörn och Predrag fick chansen att testa världsstjärnorna Andrés Iniesta och Xavi var resultaten anmärkningsvärda. Det visade sig nämligen att endast 1 på 1 000 har samma kapacitet som de – och det kan vara en förklaring till deras framgångar på fotbollsplanen. Den här boken tar dig som läsare med på en svindlande resa rakt in i den mänskliga hjärnan för att visa på dess betydelse för framgångar på fotbollsplanen. Kanske är det ingen slump att fotboll kallas för ”det gröna fältets schack”. * * * Vi – de två hjärnforskarna Torbjörn Vestberg och Predrag Petrović samt DN-journalisten Thomas Lerner – har skrivit den här boken tillsammans. Ett kapitel ansvarar Thomas själv för. I det gör han en lekfull analys av hur hjärnans beslutsfattande funktioner hypotetiskt skulle kunna se ut för några av fotbollens giganter. Det kapitlet bygger endast på Thomas egna gissningar, men i ett annat kapitel delar vi med oss av det faktiska resultatet från ett test av den före detta storspelaren Anders Limpar. Vi låter också tränarna Janne Andersson, Pia Sundhage och Roy Hodgson samt Sveriges meste landslagsspelare på herrsidan Anders Svensson redogöra för sin syn på vad spelintelligens och talang är. Intervjuer med spelare och tränare är gjorda av Thomas Lerner. Faktauppgifter är hämtade från olika fotbollssajter, Aftonbladet, Dagens ­Nyheter, hjärnboll – 17

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 17

2018-02-28 14:32


The Guardian, Wikipedia, klubbars hemsidor, Svenska Fotbollförbundet med flera. Och det mesta av forskningen står Torbjörn Vestberg och Predrag Petrović för.

18 – förord

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 18

2018-02-28 14:32


1. Studien som gav eko i fotbollsvärlden Få kunde väl ana att ett pressmeddelande från Karolinska Institutet i Solna skulle väcka uppmärksamhet jorden runt. Pressmeddelandet handlade om neuropsykologiska tester. Men så stod där också någonting om fotbollsspelare, om att deras hjärnor fungerar annorlunda än hos många andra. Och det var nog ordet fotbollsspelare som fick journalister, forskare och tränare världen över att gå igång på nyheten. Fotboll är en global sport med miljoner utövare, både proffs och amatörer. Toppfotbollen är en miljardindustri med förgreningar i alla världsdelar. Pressmeddelandet intresserade därför många – trots att det inte rörde sig om en het spelar­ övergång utan om hur fotbollsspelares hjärnor fungerar. Det här är berättelsen om hur en från början enkel idé kan förändra synen på den moderna fotbollen. Nu tycks det nämligen finnas ett tillförlitligt och objektivt sätt att på ett tidigt stadium ta reda på vem som har förutsättning att nå den absoluta toppfotbollen. Kanske kommer den unika studien att revolutionera jakten på och rekryteringen av nya unga spelare. Efter att ha arbetat som pastor i en baptistförsamling kände Torbjörn Vestberg att han ville pröva något nytt. Han började arbeta på ett musikbolag, först på lagret och till slut som affärsutvecklare. I den senare rollen producerade han år 2002 bland annat en cd-box med fotbollstränaren Sven-­ Göran ”Svennis” Erikssons klassiska favoriter. Releasepartyt på Kungliga Operan i Stockholm blev en succé, men frågan är om journalisterna verkligen var där för att höra ”Svennis” hjärnboll – 19

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 19

2018-02-28 14:32


berätta om tonsättare som Lars-Erik Larsson och Hugo Alfvén. På scenen talade ”Svennis” och den tidigare sportjournalisten Fredrik Belfrage i stället om ledarskap, om vad som är viktiga egenskaper hos tränare och fotbollsspelare. Under arbetet med cd-boxen hade samtalen mellan Torbjörn och ”Svennis” handlat om kärleken till musiken och vilka verk ”Svennis” ville välja ut till sin samling. De hade inte hunnit prata så mycket om fotboll. Inte heller på releasekvällen blev det tillfälle till något fotbollssnack dem emellan. Det blev det däremot flera år senare, när Torbjörn bodde i Kina och hade publicerat resultatet från sina vetenskapliga studier om fotbollsspelares okända intelligens. Då ville ”Svennis” höra mer om hur förklaringen till att vissa fotbollsspelare lyckas medan andra misslyckas går att hitta i deras hjärnor. Torbjörn är född och uppvuxen i Norrköping. Hans pappa arbetade på brandstationen nära Idrottsparken, där stadens fotbollslag höll till. Arenan tedde sig mytisk för den unge Torbjörn, den hade ett närmast gudomligt skimmer över sig. Här spelades flera VM-matcher i fotboll 1958, här eldade Bill Haley upp stadens ungdom med sin Rock Around the Clock och här gick den svenska tungviktsmästaren Harry Persson en av sina boxningsmatcher. När Torbjörn fick följa med sin pappa till Idrottsparken och se hjältarna i IFK Norrköping var det som att komma till paradiset. Matcherna mot Djurgårdens IF, Malmö FF och AIK var höjdpunkter i den unge Torbjörns liv. En av de bästa presenter han fick som barn var IFK Norrköpings klubbdräkt: en vit tröja med en blå stjärna på bröstet, blå shorts och vita strumpor med en blå kant längst upp. På ryggen stod det ”9”. Det var det numret idolen Ove Kindvall hade på sin tröja. Den fenomenale forwarden blev senare ett framgångsrikt 20 – 1. Studien som gav eko i fotbollsvärlden

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 20

2018-02-28 14:32


proffs i holländska Feyenoord, och gjorde hela 129 mål på 144 matcher i klubbens färger. Som liten funderade Torbjörn ofta över vad som gjorde Ove Kindvall till en så duktig fotbollsspelare, hur det kom sig att han alltid verkade befinna sig på rätt plats vid rätt tillfälle och hur han lyckades göra så många mål. Han kom fram till att Ove Kindvall helt enkelt var en extremt bra spelare och en idol att se upp till. När Norrköpings storhetstid var över tog uppstickaren Åtvidabergs FF över tronen. Lagets bästa spelare var Ralf Edström och Roland Sandberg. Torbjörn hade inget till övers för ”kusinerna från landet” – Åtvidaberg ligger sex mil sydväst om Norrköping och har en tiondel så många invånare. Torbjörn hyste dock stor respekt för Ralf Edström, han var en äkta fotbollsspelare fullt i klass med idolen Ove Kindvall. Roland Sandberg däremot … varje gång han gjorde mål var det som att han lyckades snubbla in bollen eller som om den bara råkade träffa honom på sin väg in i målet. Först många år senare insåg Torbjörn att Roland Sandberg inte alls bara hade tur när han gjorde alla sina mål, utan att det sannolikt fanns en god förklaring till hans målsinne. Vi återkommer till det senare i kapitlet. Efter millennieskiftet funderade Torbjörn än en gång över sin framtid. Han kände sig trött på arbetet inom mediabranschen och ville återigen pröva något nytt. Under sin tid som pastor hade han mött många människor i kris. Då hade han ofta fått syssla med själavård och tyckte själv att han hade goda kunskaper i humanistisk psykologi, men otillräckliga insikter i terapimodeller med fokus på relationerna till andra människor och på inlärning och beteende. Så kom det sig att han började studera psykologi vid Örebro universitet. hjärnboll – 21

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 21

2018-02-28 14:32


På Örebro universitet undervisade Håkan Nyman, en av Sveriges ledande neuropsykologer, och en dag föreläste han för Torbjörn och de andra psykologstudenterna om hur man kan mäta hjärnans funktion hos sjuka respektive friska personer. Under sin föreläsning presenterade Nyman de allra senaste forskningsrönen inom området, redogjorde för de biologiska processer som styr vårt psyke och berättade om hjärnans kognitiva processer. ”Det här är framtiden”, tänkte Torbjörn, som förutspådde att det här skulle komma att revolutionera den kliniska psykologin. Under sina studier sökte sig Torbjörn till Karolinska universitetssjukhuset i Solna för att få mer erfarenhet. Där hamnade han på den psykiatriska intensivvårdsavdelningen – och fick bland annat nyss nämnde Håkan Nyman som handledare. I arbetet ingick bland annat att testa hjärnans kognitiva processer hos patienter som drabbats av psykos, ett tillstånd där den sjuke upplever verkligheten annorlunda än de flesta andra. Den drabbade kan till exempel uppleva skrämmande hallucinationer, och inte klara av att skilja på egna tankar från andras tal. Psykospatienterna kan också få svårt att upptäcka och förstå olika händelseförlopp över längre eller kortare tid, vilket i sin tur påverkar förmågan att kunna planera och agera på rätt sätt. Samma problem med reglering av hjärnans aktiviteter, fast på ett annat plan, kan förekomma hos personer med olika funktionsnedsättningar, typ ADHD eller autism. Det är i sammanhanget viktigt att understryka att sådana kognitiva svårigheter innefattar mycket annat än bara IQ eller det vi vanligtvis menar när vi talar om intelligens. 22 – 1. Studien som gav eko i fotbollsvärlden

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 22

2018-02-28 14:32


Torbjörn får en idé … En dag när Torbjörn satt med psykospatienternas testresultat framför sig började han fundera. Han tittade på protokollen, blundade och tänkte. Så kom han på att om patienterna uppvisade bristfällig förmåga att styra och reglera hjärnan borde motsatsen också finnas, personer med förhöjd förmåga. Men vilka skulle det kunna vara? Torbjörn funderade mer och mer över denna fråga. På en afterwork med några kollegor från sjukhuset berättade han om sina tankar. Diskussionen runt bordet satte igång. Så plötsligt kom Torbjörn att tänka på fotboll. Kanske hade ett inslag på teve eller en rubrik i någon tidning redan tidig­ are fått honom att snudda vid tanken på fotboll, fast hans fotbollsintresse från barndomen vid det här laget slumrat in. Kanske var det helt enkelt slumpen som gjorde att diskussion­ en runt afterwork-bordet snart kom att handla om fotboll och som fick Torbjörn att på allvar fundera över om inte fotbollsspelare kunde befinna sig på andra änden av skalan. Torbjörn visste att fotbollsspelare måste ha en bra överblick, kunna fatta snabba beslut och lika snabbt kunna analysera vilka följder besluten får. För dem handlar allt om att samla in en stor mängd ändamålsenlig information på kort tid, bearbeta den och sedan agera. I alla fall var det så Torbjörn resonerade när han funderade över fotbollsspelare och deras hjärnor. När han tänkte tillbaka på sin ungdoms hjältar förstod Torbjörn plötsligt varför Åtvidabergsspelaren Roland Sandberg var så målfarlig. Han kanske helt enkelt hade extremt bra kognitiv förmåga att styra och reglera sitt beteende, vilket skulle förklara varför han så ofta befann sig på rätt plats vid rätt tillfälle. Roland Sandberg vann för övrigt den allsvenska hjärnboll – 23

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 23

2018-02-28 14:32


skytteligan både 1971 och 1972, och han anses vara en av de allra vassaste svenska målskyttarna i modern tid. Senare värvades han som proffs till tyska ligaklubben FC Kaiserslautern och blev snabbt en stor publikfavorit där. Att man faktiskt klarar av att göra neuropsykologiska tester av hjärnans förmåga att styra vårt beteende kan låta avancerat, men det är inte bara forskare och läkare som kan förstå vad det handlar om. Lasse Johansson arbetar med bokningar av Stockholms stads idrottsanläggningar och är en sann fotbollsentusiast, en riktig fotbollsnörd. Torbjörn lärde känna Lasse genom sin hustru och de såg några matcher tillsammans på Råsunda, den numera rivna fotbollsarenan i Solna. Ofta var det ganska kallt på betongläktaren och en gång när spelet på planen inte heller värmde ventilerade Torbjörn sina tankar om fotboll och fotbollsspelares hjärnor. Lasse förstod precis vad det handlade om, och pekade direkt på skillnaden mellan spelförståelse och spelintelligens. Han påpekade att vem som helst kan känna till fotbollens regler i detalj; veta att en utespelare inte får ta bollen med händerna, hur en dribbling går till, vad offside är för något och så vidare. Men som fotbollsspelare kan samma person vara tämligen talanglös. Och det är precis så vi använder begreppen spelförståelse och spelintelligens i den här boken: Spelförståelse. En teoretisk förståelse av hur (i det här fallet) fotboll går till. Det är elva spelare i varje lag, bollen får inte tas med händerna, planen har ett visst mått, det finns regler som offside och så vidare. En god spelförståelse säger egentligen ingenting om hur bra någon är på att spela fotboll. Spelintelligens (eller speluppfattning/spelsinne). Hur en spelare uppfattar det som sker på planen, hur hen ”ser” och analyserar vad som händer och sedan agerar utifrån infor24 – 1. Studien som gav eko i fotbollsvärlden

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 24

2018-02-28 14:32


mationen. Här spelar bland annat synen och hörseln, det vill säga förmågan till varseblivning, en stor roll. En ”intelligent” spelare väljer rätt när det finns flera alternativa lösningar att välja mellan. Den som är spelintelligent kan utnyttja motståndarens svagheter till sin egen fördel. Förmågan att vara på rätt plats vid rätt tillfälle, att göra en brytning eller slå en passning i rätt ögonblick styrs av hjärnans beslutsfattande funktioner, som således spelar stor roll för spelintelligensen. I kapitel 12 låter vi några av Sveriges mest erfarna fotbollsprofiler svara på vad de anser att spelintelligens är. Torbjörn kände ännu tydligare där han satt på den kalla Råsundaläktaren att han kommit något viktigt på spåren. Nu gällde det bara att hitta ett sätt för honom att bevisa sin tes, att få forska på området. Det kan här vara värt att nämna att det var till Lasse som Torbjörn vände sig med fotbollsfrågor när han några år senare hamnade mitt i en mediestorm och behövde få klarhet i vad journalisterna egentligen frågade honom om. Men mer om det längre fram. Under sina fortsatta psykologistudier blev Torbjörn alltmer intresserad av varför en del fotbollsspelare har bättre spelintelligens än andra och vad det egentligen innebär. Han letade på nätet och i vetenskapliga databaser men hittade inget. Ingen verkade dittills ha forskat i ämnet. Till slut återstod endast slutuppsatsen innan Torbjörn kunde få ut sin examen som psykolog. Då bestämde han sig för att på allvar försöka tränga djupare in i sambandet mellan hjärnans funktioner och bra prestationer på fotbollsplanen. Det borde vara ett spännande tema inte bara för fotbollsnördar, tänkte han. Trots att Torbjörn ännu inte var helt säker på att hans tes stämde kände han stor tillförsikt och satte igång. Som hjärnboll – 25

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 25

2018-02-28 14:32


metod valde han att med hjälp av samma neuropsykologiska testverktyg som han använt när han testat patienter med psykoser testa ett antal fotbollsspelare. Målet var att ta reda på om deras resultat skiljer sig från genomsnittsbefolkningen. I några månader reste han runt i Sverige för att testa spelare. Han kontaktade bland annat sex allsvenska klubbar: Tre damlag och tre herrlag. En sommardag 2007 begav han sig till Kristinebergs IP på Kungsholmen i Stockholm för att testa Djurgårdens IF:s damlag. Kristinebergs IP är en idyllisk arena med grönt naturgräs och en enda läktare på ena långsidan. I Djurgårds­ laget spelade stjärnor som Victoria Svensson (numera Victoria Svensson Sandell), Jane Törnqvist, Kristin ”Kicki” Bengtsson och Sara Thunebro. Totalt ingick 56 svenska elitspelare i Allsvenskan och lägre divisioner i Torbjörns studie. När han analyserade resultaten upptäckte han att spelarna i båda grupperna klarade sig avsevärt bättre än genomsnittsbefolkningen. Men han kunde också se att spelarna i Allsvenskan fick mycket bättre resultat än spelarna i lägre divisioner. Det gällde både på dam- och herrsidan. De flesta tränare anser att en bra fotbollsspelare måste vara fysiskt stark och ha bra teknik. Med resultatet från sin studie som utgångspunkt gick Torbjörn ett steg längre: Är inte hjärnan lika viktig – om inte viktigare – för en fotbollsspelare? Under en fotbollsmatch gäller det att först av allt komma ihåg vad man lärt sig under träningar och taktiska genomgångar. Men också att ur minnet plocka fram tidigare matcherfarenheter, något som i stunden kan vara helt avgörande för att fatta rätt beslut. Torbjörn kom ihåg vad han lärt sig om neuropsykologi och insåg att en fotbollsspelare måste klara av att ta in en massa ny information och bearbeta 26 – 1. Studien som gav eko i fotbollsvärlden

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 26

2018-02-28 14:32


NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_20180212.indd 27

2018-02-28 14:32


THOMAS LERNER, TORBJÖRN VESTBERG OCH PREDRAG PETROVIC

Predrag Petrović är psykiater och docent inom kognitiv neurovetenskap. Han har tidigare skrivit Känslostormar – Emotionell instabilitet och hjärnan (Natur & Kultur, 2015). Thomas Lerner är reporter på Dagens Nyheter.

NOK_LERNER_PETROVIC_VESTBERG_HJARNBOLL_MJUKBAND.indd Alla sidor

”Hjärnboll ger en intressant inblick kring ämnet spelintelligens som i sig är så svårt att förstå, men som är helt avgörande för fotbollens charm.” Håkan Sjöstrand, generalsekreterare för Svenska Fotbollförbundet

HJäRNBOLL

Torbjörn Vestberg är leg. psykolog och arbetar på en avhandling om exekutiva och kognitiva funktioners betydelse för framgång inom fotboll och andra verksamheter med höga krav på blixtsnabbt och tillförlitligt beslutsfattande.

I unika studier har hjärnforskarna Torbjörn Vestberg och Predrag Petrović testat spelare i FC Barcelona, USA:s damlandslag, Allsvenskan och svenska elitungdomslag. Testerna visar att hjärnans funktioner har en avgörande betydelse för vem som lyckas på den absoluta elitnivån. Det går till och med att förutsäga vilka som kommer att göra flest mål och assist. Det kallas exekutiva funktioner och är nyckeln till att förklara begreppet spelintelligens. Boken är skriven i samarbete med DN-journalisten Thomas Lerner. Förutom forskarnas egna berättelser får vi möta internationellt kända spelare och tränare och ta del av deras syn på vad en fotbollstalang är.

Torbjörn Vestberg, Predrag Petrović & Thomas Lerner

Vad utmärker fotbollens absoluta toppspelare? Går det att förutsäga vilka spelare som kan nå framgång?

"Fotboll är också ett spel för hjärnan och den nya forskningen på området kan delvis förklara varför en del fotbollsspelare är bättre än andra. Jag tror att många kommer att läsa Hjärnboll med stort intresse." Janne Andersson, förbundskapten för det svenska fotbollslandslaget ”Fotbollsklubbar spenderar miljarder på att värva spelare, men glömmer ofta att utvärdera spelarnas viktigaste egenskap: spelintelligensen. När man läst Hjärnboll förstår man hur galet det är.” Thomas Bodström, författare, advokat och tidigare justitieminister

Torbjörn Vestberg, Predrag Petrović & Thomas Lerner

hjärnboll Fotbollsspelares okända intelligens

”Är det olika typer av spelintelligens som gäller för anfallare, mittfältare och försvarare? Hjärnboll tar oss med till en del av fotbollen som länge varit outforskad. Det går att mäta spelintelligens, något som vi ju alla vill göra. Mycket läsvärd!” Niklas Holmgren, kommentator på Viasats sportkanaler

omslag: niklas lindnblad, mystical garden design omslagsfoto: shutterstock författarfoto: Fredrik Bernholm

2018-02-28 15:21

Profile for Smakprov Media AB

9789127822573  

9789127822573  

Profile for smakprov

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded

Recommendations could not be loaded