Page 1

Gabriellas resa I skuggan gรถmmer sig solkatterna

Elisabeth Hagborg, Tove Hennix.


Gabriellas resa

I skuggan gรถmmer sig solkatterna Text: Elisabeth Hagborg Illustration: Tove Hennix


Allt är väl förberett. Väskan som de har släpat och burit genom stan är tung och fullpackad.

Gab riella kän ner igen sig.

2


Eva och Gabriella sitter p책 bussen. De 채r p책 v채g.

3


Nervösa och lite rädda men beslutsamma närmar de sig.

De vill inte dra uppmärksamheten till sig.


U te är en tid när gruset på trottoaren kastar lustiga skuggor och husfasadernas vinterdammiga fönster berättar att en ljusare årstid är på väg.

Gabriella minns hur hon klätt sig och gått till förskolan över gården runt de båda husen, det vita och det blå

och sedan genom den lilla parken med gungorna och förbi rastgården med de stora hundarna,

själv när ra ö g n o h e d un k t De mam ma sov.

5


Nu är de vid huset. De ser anslaget på namntavlan innanför porten.

6


Det är inget stort hus, bara ett vanligt hyreshus med tre våningar. En vänlig stämning möter dem så fort de öppnar porten.

Vilka är ni?

De vet vad som behöver göras.

De vill inte att någon ska fråga ...

Den speciella lukten finns kvar, den kommer från tvättstugan en halv trappa ned. Därifrån hörs trivsamt prat.

Vad tänker ni göra?


De sätter nyckeln i låset. Med två varv och ett klick öppnas lägenhetsdörren.

Det luktar gammalt och obebott. De neddragna persiennerna har lagt den bekanta lägenheten i mörker. Trots att den tidiga marsmorgonen och solen därute doftar vår omsluts de båda av det kompakta mörkret. De är tillbaka. De stänger dörren bakom sig. De hör hjärtat slå.

8


S채tt dig p책 pallen min v채n.

9


Drugsmart är en hemsida för dig som är ung och har frågor rörande alkohol och andra droger. Här kan man ställa alla möjliga sorters frågor och hitta massor av information. Det finns också en särskild sida för lärare och vuxna. På Drugsmart finns även en speciell del som riktar sig till dig som har en förälder som dricker för mycket eller missbrukar narkotika eller läkemedel. Här kan den som vill dela erfarenheter med andra som har levt eller lever i samma situation. Gabriellas Resa är en bok som bygger på en flickas erfarenheter av att växa upp i en familj med missbruksproblem och beskriver hur just hon fick hjälp av en vuxen för att hitta sin väg till att må bättre. Kanske har du varit med om något liknande? Eller något helt annat? Att höra andra berätta om sin vardag och själv få dela med sig, kan vara ett bra sätt att hitta vägar till att må bra när saker känns jobbiga. www.drugsmart.se Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN Box 70412, 107 25 Stockholm, Tel: 08-412 46 00, www.can.se


I Gabriellas liv finns mycket mörker. Det finns händelser som kastar skuggor … där mardrömmar kan gömma sig och minnen kan lura. Men i det mörka finns också små stänk av ljus. Gabriella behöver hjälp att låta ljuset växa. Hjälp att resa tillbaka in i skuggan, städa ur och låta solkatterna dansa.

ISBN 978-91-85845-14-9

9 789185 845149

9789185845149  
9789185845149  

I skuggan gömmer sig solkatterna Elisabeth Hagborg, Tove Hennix. I skuggan gömmer sig solkatterna Text: Elisabeth Hagborg Illustration: Tove...