Page 1

smultron på

Smultron på Österlen är guiden till några av Österlens verkliga guldklimpar. Här hittar du naturupplevelserna, maten, promenaderna, kulturen och övernattningarna – platser och upplevelser du kommer att minnas och återvända till.

www.icabokforlag.se

smultron på

Österlen En bok om platser att bli lite extra glad av.

Carina edman Åsa SILLER

I denna bok vill vi uppmuntra lite extra till att inte bara sikta på målet utan också njuta av vägen till Österlen. De sex vägar som vi valt ut erbjuder alla en möjlighet att bromsa in i god tid och låta ögonen vänja sig vid allt det fina – stränderna, caféerna, hantverkarna, tavlorna, smakerna, vidderna, butikerna, sängarna, tygerna, dofterna, mänskorna. Allt sånt som bara är, här.

Österlen

Carina Edman är copywriter med mat, dryck, platser och upplevelser som specialiteter – inte minst i Skåne. Åsa Siller är fotograf med Malmö som utgångspunkt och hennes bilder har förekommit i en rad böcker. Tillsammans har de tidigare gjort böckerna Skånska smultron och Fler skånska smultron.

Carina edman Åsa SILLER

Österlen må inte vara särskilt stort, men rymmer ändå otroligt mycket, vilket gör det till ett perfekt semester- och utflyktsmål. Problemet med Österlen är knappast att det finns för lite att göra och se, utan snarare det motsatta. Så var börjar man? I Smultron på Österlen guidar Carina Edman oss till några av Österlens verkliga smultronställen, varav många dessutom ligger strax bortom allfarvägarna. Ta en promenad på stranden nedanför Stenshuvud, ät en philadelfiadröm hos Madame Blå, titta på konst i Vik och gör ett besök på världens minsta filmmuseum i Tomelilla. Eller om det är världens största Hasse & Tage-museum?


www.icabokforlag.se Copyright © 2012 Carina Edman (text), Åsa Siller (foto) och Ica Bokförlag, Forma Books AB Mångfaldigande av innehållet i denna bok, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av förlaget. Förbudet gäller varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering, bandinspelning, elektronisk lagring och spridning etc. Forma Books AB är ett dotterbolag till Forma Publishing Group som är miljöcertifierat enligt SS-EN ISO 14001 Text: Carina Edman Foto: Åsa Siller Grafisk form och omslag: Lina Bergström Redaktör: Henrik Karlsson Repro: Italgraf Media AB Tryck: Grafiche Flaminia, Italien 2012 ISBN 978-91-534-3452-8


smultron pĂĽ

Ă–sterlen En bok om platser att bli lite extra glad av.


Infart 1. v책gen.

1

Infart 2. skogen.

2

5

4 6,7,8,9,13,17,18,19 3,14,15,16 12,27 11

Infart 3. korset.

26

Infart 4. r채lsen.

21,23,24,25 10

Infart 5. dalen.

22

28

32 20 29,31

37 30

Infart 6. havet. 33

34

35 36


innehåll. Infart 1. vågen 8 1 Forsakar 12 2 Brösarps backar 14 3 Grevlunda 16 4 Vitemölla badhotell 20 5 Havängs dös 22 6 Kiviks marknad 24 7 Kiviks bio 26 8 Strand i Kivik 28 9 HildaHilda 32 Infart 2. skogen 34 10 Gyllebosjön 38 11 Kulla nöjesfält 40 12 Stenshuvud 42 13 Reunion 44 14 Mellby klockargård 46 15 Mellbybagaren 48 16 Kiviks ishästar 50 17 Kivikås 52 18 Arboretet 54 19 Kiviks kungagrav 56 Infart 3. korset 60 20 Vilhelmsdals mejeri 64

21 Viks galleri 22 Baskemölla 23 Prästens badkar 24 Fik i Vik 25 Vågsurf i Vik 26 Knäbäckshusen 27 Playa del Stenshuvud Infart 4. rälsen 28 Hasse och Tage-museet

80 82

Infart 5. dalen 29 Fröknarna Östergren 30 Tid och rum 31 Valnöt och kaprifol 32 Törnrosa b & b

86 90 92 94 96

Infart 6. havet 33 Ales stenar 34 Sandhammaren 35 Österlensparris 36 Caferinan 37 Brantevik

66 68 70 72 74 76 78

98 102 104 106 108 110

österlen 5


landet som bara är.

Från början var förmodligen folket väster om landsvägen lika makliga och eftertänksamma som folket öster om. Men någon gång under 1600talet hände det något och Österlen – öster om leden – blev namnet på det område där det inte hände så mycket. För tiden går nog lite långsammare på Österlen och vist nog har naturen sett till att hålla oss stressade västmänniskor på behörigt avstånd. Att ta sig till Österlen tar en stund. Och det är bra. Landsvägen mellan Ystad och Brösarp, som är en någorlunda gräns mot Österlen, bör man nämligen korsa med respekt och eftertanke. Ungefär som när man vilar lite mer på pedalerna när man närmar sig stranden en härlig sommardag. I denna bok vill vi uppmuntra lite extra till att inte bara sikta på målet utan också njuta av vägen till Österlen. De sex vägar som vi valt ut erbjuder alla en möjlighet att bromsa in i god tid och låta ögonen vänja sig vid allt det fina. Och vid att det inte händer så mycket här. När man är utanför Österlen är skillnaden inte så stor. Men väl på Österlen märker man vad det är. Det är stränderna, caféerna, hantverkarna, tavlorna, smakerna, vidderna, butikerna, sängarna, tygerna, dofterna, mänskorna. Allt sånt som bara är, här. När vinden sjunger om natten på slätten här utanför Då flyger molnen ikapp med blåstens goda humör När jag tittar ut från mitt fönster är det tydligt i månens sken att det är nog lite närmre till himlen från Österlen “Om himlen och Österlen”, Michael Saxell 1991 österlen 7


vågen. Infart 1

Kung Borres väg häller sig långsamt fram mellan Tollarp och Degeberga och nuddar försiktigt Linderödsåsens vackra östra sluttning. Som en böljande ocean vågar den sig fram genom härliga skånska slottsmarker med typiskt långa, raka skogsbryn. Upp och ner, gupp efter gupp. Ungefär halvvägs ligger Kung Borres hög på höger sida. Vem kung Borre var vet ingen riktigt säkert, bara att han levde strax före vikingatiden.


รถsterlen 9


Infart 1. v책gen.

1

2

5 4 3

6,7,8,9


orres hög Kung B 03524 93156167 6 .8 5 5 : Latitud 5385742 4696464 .0 14 : d u Longit

Den skånska adeln hade resurser att plantera och vårda stora ägor, och det är den naturskatten vi får njuta av idag i form av vackra bok- och ekskogar, almalléer och slottsparker. Maltesholm och Vittskövle är två fina exempel på de många slott som finns kvar i Skåne och är värda att stanna till vid om du inte har alltför bråttom till Österlen. Väl framme i Degeberga är det bara någon mil kvar till Österlens norra gränsområde och Brösarps ännu mer böljande vägar. Om du innan dess behöver lite skön svalka så är hela kuststräckan mellan Maglehem (exempelvis Juleboda badplats vid Ravlunda skjutfält) och Vitemölla (nedanför Vitemölla badhotell är dynerna extra mjuka) en enda lång sandstrand. Är det inte badväder? Besök då Drakamöllans vackra kulturlandskap där färgsprakande hedar och ljusgröna bokskogar kompletterar varandra lika självklart som sommargyllingens flöjtande och nattskärrans entoniga sång. Infarten till Drakamöllan finns längs väg 19 strax söder om avfarten till Maglehem.

Ställen att besöka om du kommer via denna infart: 1 Forsakar 2 Brösarps backar 3 Grevlunda 4 Vitemölla badhotell 5 Havängs dös

6 Kiviks marknad 7 Kiviks bio 8 Strand i Kivik 9 HildaHilda

österlen 11


1


forsakar.

Ån faller och du med den När du söker dig söderut genom Degeberga via väg 19 hittar du snart en avtagsväg mot Vollsjö 26/Forsakar 1. Sväng och följ skyltarna till Forsakar, ända fram till den stora p-platsen där det finns kiosk och restaurang. Här finns fler skyltar som leder dig vidare.

Bäcken med nyfallet vatten verkar lite trött efter strapatserna i de två rutschkanorna. Det mjuka, klara vattnet orkar bara rulla långsamt över stenarna, vilket i sig är en mental njutning och ögonfägnad under ravinpromenaden fram till de två vattenfallen. Arton meter kanske inte låter så mycket men intrycket är mäktigt i denna oskånska naturupplevelse. Har du kamerastativet och kameran med, och gott om tid, har du alla chanser att fånga en läcker bild på det flödande oskarpa vattnet mot den gröna, skarpa bokskogen. Väl framme vid det sista vattenfallet är det en god idé att backa lite och spänna benmusklerna uppför ravinen. Däruppe går en stig runt området. Går du till höger så väntar fina bokskogsstigar med härliga utsiktsplatser över fallen och ån. Efter ett tag kommer du fram till ett klipputsprång som lutar sig rakt ut över bäcken. Här finns en perfekt sittplats för kaffe med dopp (i kaffekoppen, inte i bäcken). Efter pausen leder stigen dig vidare till parkeringsplatsen.

österlen 13


2

brösarps backar.

Backig nedslagsplats för blommig gullviveinvasion Brösarps backar är ett vidsträckt naturområde som präglas av de mjuka kullarna där både kossor och blomster lutar sig mot grässlänterna. Invasionen av gullvivor på Brösarps kulliga backar i maj är lika svindlande som tanken på att de vidsträckta kullarna för inte så länge sedan varit täckta av kilometertjock inlandsis. Sanden som får Rönnerdalsvisans blomster att stortrivas här kommer från de vattenströmmar som en gång rann mellan isblocken och formade marken under dem. När isen drog sig tillbaka fanns backarna där, helt ovetande om kommande invasioner av både mänskliga backsökare och viviga blomster.


Att slänga sig i Brösarpsbacken och med makroobjektiv studera en gullviva i motljus är livskvalitet. Liksom att klättra upp på högsta toppen och med vidvinkliga ögon ta in de enormt fina vyerna. Låter du blicken svepa söderut kanske du skymtar de äppelodlingar som var inspelningsplats för Hasse & Tages film Äppelkriget. En rulle som växte fram ur de vilda planerna att bebygga hela detta naturområde med hotell, skidbackar och annat lika dumt. Mer om Hasse & Tages filmer finns att läsa på sidan 82. Packa picknickkorgen (glöm inte skvimpsäkra koppar) och unna dig några timmars strövtåg över ängarna. Om du skymtar Ravlunda kyrka mellan backarna så skjut för all del inte upp ditt besök vid Fritiof Nilsson Piratens grav alltför länge. Här finns nämligen den berömda inskriften: Här under är askan av en man som hade vanan att skjuta allt till morgondagen. Dock bättrades han på sitt yttersta och dog verkligen den 31 jan. 1972.


3


grevlunda.

Vilda pelargoner kan inte hålla de ljuva dofterna borta Grevlunda pelargoner är Siv Bengtssons egen pelargonsamling och utställning av över 400 sorter. De prunkande växthusen hittar du i Grevlunda och på vägen mellan S:t Olof och Vitaby finns en liten skylt att följa. Ring gärna 0414-722 66 för att kolla om det är öppet för ett besök. Siv Bengtssons pelargoner fryser knappast om krukorna i det solvarma växthuset, så inte behöver man virka förkläden till dem, vilket vissa mormödrar tycker är en fridfull sommarsyssla. Nej, hos Siv går det livligare till i pelargonhuset. Av de fyrahundra till sjuhundra sorterna (ungefärlig siffra eftersom man aldrig riktigt vet var man har dem) fyller de vilda afrikanska en hel växthussida. Som tur är har alla fått fina namnlappar med både för- och efternamn, ifall de skulle springa bort ... Från regissörsstolen i det ena av pelargonväxthusen har Siv full koll förstås. Så när en Österlendam med nos för zonalpelargoner stiger in och frågar efter den fina polkagrisrandiga sorten som är så vacker så behövs inga kartotekskort eller excelfiler. Siv har full koll och dyker strax på rätt stickling. Och bara den som varit där i pelargonhavet förstår vilken prestation det är. Siv har samlat på pelargoner sedan 1998 och har blivit lite av Österlens egen pelargon-queen. Zonalpelargoner, doftpelargoner och botaniska pelargoner står på programmet, men säkert hittar man även en nykorsad kusinsyssling i en kruka nånstans i det fuktiga, varma pelargonklimatet. Och visst såg jag en vanlig rosa Mårbacka där bakom Pelargonium ’Mrs Quilter’?

österlen 17


smultron på

Smultron på Österlen är guiden till några av Österlens verkliga guldklimpar. Här hittar du naturupplevelserna, maten, promenaderna, kulturen och övernattningarna – platser och upplevelser du kommer att minnas och återvända till.

www.icabokforlag.se

smultron på

Österlen En bok om platser att bli lite extra glad av.

Carina edman Åsa SILLER

I denna bok vill vi uppmuntra lite extra till att inte bara sikta på målet utan också njuta av vägen till Österlen. De sex vägar som vi valt ut erbjuder alla en möjlighet att bromsa in i god tid och låta ögonen vänja sig vid allt det fina – stränderna, caféerna, hantverkarna, tavlorna, smakerna, vidderna, butikerna, sängarna, tygerna, dofterna, mänskorna. Allt sånt som bara är, här.

Österlen

Carina Edman är copywriter med mat, dryck, platser och upplevelser som specialiteter – inte minst i Skåne. Åsa Siller är fotograf med Malmö som utgångspunkt och hennes bilder har förekommit i en rad böcker. Tillsammans har de tidigare gjort böckerna Skånska smultron och Fler skånska smultron.

Carina edman Åsa SILLER

Österlen må inte vara särskilt stort, men rymmer ändå otroligt mycket, vilket gör det till ett perfekt semester- och utflyktsmål. Problemet med Österlen är knappast att det finns för lite att göra och se, utan snarare det motsatta. Så var börjar man? I Smultron på Österlen guidar Carina Edman oss till några av Österlens verkliga smultronställen, varav många dessutom ligger strax bortom allfarvägarna. Ta en promenad på stranden nedanför Stenshuvud, ät en philadelfiadröm hos Madame Blå, titta på konst i Vik och gör ett besök på världens minsta filmmuseum i Tomelilla. Eller om det är världens största Hasse & Tage-museum?

9789153434528  
9789153434528  

smultron på En bok om platser att bli lite extra glad av. Carina edman åsa siller Mångfaldigande av innehållet i denna bok, helt eller delvi...