Page 1

FAKTA OM SKATEBOARD Troels Gollander

Skateboard är en populär sport. I den här boken får du lära dig hur du åker, vilka trick du kan göra och vilken utrustning du behöver.

TROELS GOLLANDER

Fakta om skateboard – en möjlighet för alla

9 789175 677330

Nypon förlag


Nypon förlag – en möjlighet för alla info@nyponforlag.se www.nyponforlag.se Titel: Fakta om skateboard Originalets titel: Skateboard (Faktisk!) © 2015 Gyldendal A/S, Köpenhamn, Danmark Författare: Troels Gollander Översättning och bearbetning: Tomas Dömstedt Omslag och layout: Fredrik Malmquist © 2017 Nypon förlag Första upplagan 2017 Sidantal: 32 Från 9 år. ISBN 978-91-7567-733-0 På vår hemsida finns arbetsmaterial till boken. Det är kostnadsfritt att ladda ner, utan kod eller inloggning. Bildkällor Omslag framsida: hurricanehank/Shutterstock, s. 5: Dan Holm/Shutterstock, s. 6-7: EpicStockMedia/ Shutterstock, s. 9: cla78/Shutterstock, s. 11: DenisNata/Shutterstock, s. 13: lzf/Shutterstock, s. 14-15: lzf/Shutterstock, s. 17: wavebreakmedia/Shutterstock, s. 19: Troy Kellogg/Shutterstock, s. 21: Denis Radovanovic/Shutterstock, s. 22-23: Robert Kneschke/Shutterstock och luciana ellington/ Shutterstock, s. 24-25: Kim Reinick/Shutterstock, s. 26-27: bikeriderlondon/Shutterstock, s. 28: A. Einsiedler/Shutterstock, omslag baksida: A. Einsiedler/Shutterstock


Fakta om skateboard TROELS GOLLANDER Översättning och bearbetning: Tomas Dömstedt

Nypon förlag


I serien Fakta om: Lätta fakta om bilar Lätta fakta om hunden Lätta fakta om klänningar Lätta fakta om Zlatan Fakta om Astrid Lindgren Fakta om drönare Fakta om friidrott Fakta om hästen Fakta om kaniner Fakta om Kronprinsessan Victoria Fakta om Malala Yousafzai Fakta om Marta Fakta om Melodifestivalen Fakta om Nelson Mandela Fakta om One direction Fakta om Real Madrid Fakta om skateboard Fakta om skor Fakta om tsunamier Fakta om USA Fakta om vargar

2


Innehåll 4

Är du skejtare?

7

De första

8

En bräda med hjul

10

Första gången

12

Broms

15

Trick

18

Street

20

Se upp!

22

I rampen

26

Hitta din egen stil

28

Tävla i skateboard

30

Mer fakta

31

Register


Är du skejtare? En person som åker skateboard kallas skejtare. En skateboard kallas ofta bara bräda, och därför kan man också säga att man åker bräda. Vissa har sin skateboard för att åka från ett ställe till ett annat. De skejtar istället för att gå eller cykla. Men många gör också trick med sin skateboard. Man kan skejta i en ramp. Det kan du läsa mer om på sidan 22.

Varför heter det skateboard? Skate betyder skridsko på engelska. Board betyder bräda. Hjulen på en skateboard liknar hjulen på rullskridskor. Förr sa man rullbräda i Sverige. Men nu använder vi det engelska ordet skateboard.

4


En skejtare som gรถr ett trick. 5


En surfare mitt i en vĂĽg. 6


De första Det var surfare i USA som började åka skateboard på 1950-talet. När det var dåligt väder kunde de inte surfa i havet. Då satte de hjul på små brädor, och så kunde de åka på land. Att surfa och att skejta liknar varandra. I båda sporterna måste man vara bra på att hålla balansen.

7


En bräda med hjul En skateboard är alltså en bräda med hjul under. Brädan är böjd uppåt i båda ändarna, för att man lättare ska kunna styra. På ovansidan av brädan sätter man fast ett slags sandpapper. Sandpapper Ett hårt papper med sand på som gör att du får fäste, och inte halkar av brädan.

De olika delarna på en skateboard Däck = själva brädan Griptape = ”sandpappret” på brädan Hjul = som brädan rullar på Truckar = det som de fyra hjulen sitter fast på Nose = den främre, böjda delen på brädan Tail = den bakre, böjda delen på brädan

8

9789175677330  
Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you