Page 1


Läs mer om John & Hanna Hallmén på rabensjogren.se kryp.se/minimonster

Jag heter sandstekel

Nyfiken på mera? Kolla in fotoboken KRYP Foto av John Hallmén Text av Lars-Åke Janzon

Rabén & Sjögren, Box 2052, 103 12 Stockholm rabensjogren.se ©foto John Hallmén ©text Hanna Hallmén Vinjetter Emilie Crispin Ekström Redaktör Birgitta Westin Formgivare Emilie Crispin Ekström Tryckt i Polen 2014 ISBN 978-91-29-68850-4 Rabén & Sjögren ingår i Norstedts Förlagsgrupp AB, grundad 1823


John HallmĂŠn och Hanna HallmĂŠn

Mini-

monster i naturen


Fjärilen har ett inbyggt sugrör D

et är en het sommardag vid farmor och farfars stuga på Öland. Såna här soliga dagar älskar fjärilar att vara ute och flyga. Bruno jagar citronfjärilar, rapsfjärilar och blåvingar som fladdrar omkring. Mitt i springet får han syn på en svartröd amiralfjäril som sitter i gräset. Nu får Bruno en idé. Han skyndar in i köket. Där fyller han en mugg med vatten och blandar i två teskedar honung. Sen går han ut i solen igen, doppar sitt finger i honungsvattnet och sträcker långsamt fram det mot amiralen. Först händer ingenting. Sen kommer fjärilen flygande till Brunos finger. Den känner lukten av honungsvattnet, som på pricken liknar doften av blommor. Fjärilen sitter kvar länge på fingret och tror att den dricker av en blommas nektar, och då hinner Bruno titta riktigt noga. Han ser att fjärilen har en snabel som den rullar ut och suger med. Tänk, vad bra med ett inbyggt sugrör!

el Snab

Hej amiral, är du törstig?

Fjärilen suger honungsvatten med sin utrullade snabel.

6

Till höger: Huvudet på en rapsfjäril med hoprullad snabel.


7


Kl or

8


Daggmaskar bajsar jord D

et har regnat nästan hela dagen. Trottoaren är full av pölar, och när Bruno hoppar i en av dem ser han nåt som slingrar vid stöveln. Han böjer sig ner och fiskar upp slingret. Det är en daggmask. Ska masken verkligen vara här ute på asfalten? Bruno tror att den hellre vill vara i komposten bakom huset. Där jobbar daggmaskar med att göra jord av gamla matrester, som människor har slängt. Det är inte så lätt att se vad som är fram och bak på en mask, men en ledtråd är att framdelen ofta har mörkare färg. Allra längst fram sitter munnen. Där åker äppelskrutt, potatisskal och gammal spagetti in. Maten rör sig genom maskens långa kropp. Till slut kommer resterna ut ifrån rumphålet, allra längst bak. Maskens bajs blir ny fin jord.

Det här är väl ingen bra plats för en mask?

Masken försvinner ner i komposten.

Till vänster: Framdelen av en daggmask. Masken har små klor för att få fäste när den kryper.

9


Det är vi som medverkar i boken:

Rapsfjärilen

Bruno

Daggmasken

Tordyveln

Spyflugan

K

John Rullviveln

Stackmyran

Nyckelpigan

Guldbaggen

Honungsbiet

Hanna

Dallerspindeln

an spindeln fastna i sitt eget nät? Och varför kräks spyflugan på maten? Sexåringen Bruno visar vägen in i småkrypens värld. En värld som är befolkad av riktiga fantasivarelser! I bilder tagna av den prisbelönta närbildsfotografen John Hallmén får vi se fjärilen, honungsbiet, daggmasken och många andra i monsterförstoring. Brunos möten med minimonstren är livfullt skildrade av språkpedagogen Hanna Hallmén.

9789129688504  
9789129688504