Page 1

Maskor och Medeltid Anna-Karin Lundberg

Inspirerad av den senmedeltida kyrkomålaren Albertus Pictor

Maskor och Medeltid

och hans samtid har Anna-Karin Lundberg här skapat en unik samling av 20 stickbeskrivningar till tröjor, koftor, jackor och västar.   Bokens stickmässigt spännande modeller av olika svårighetsgrader passar alla som gillar stickning i den nordiska traditionen, vare sig man just passerat nybörjarstadiet eller är en erfaren stickare.   Grundtekniken, räta maskor på rundsticka och aldrig fler än två färger åt gången, är lätt att lära sig även för den som nyss börjat få koll på sina aviga och räta.

Sticka bårder, bårder, bladrankorbladrankor och brokadmönster Sticka www.icabokforlag.se

och brokadmönster

Anna-Karin Lundberg

Maskor_och_medeltid_omslag.indd 1

2012-06-20 13:21


Maskor och Medeltid Sticka bĂĽrder, bladrankor och brokadmĂśnster

Anna-Karin Lundberg


Tack

J

ag vill sända ett stort tack till alla som hjälpt till att göra denna bok möjlig. Tack till alla snälla och hjälpsamma kyrkvaktmästare som släppt in oss i kyrkorna så vi har kunnat titta och förundras samt fotografera. Tack till fotomodellerna: Veronika, Lina, Herman, Erik, Axel och Mattias samt hunden Inga. Tack till Kenneth för de fina bilderna på fotomodellerna. Tack till Eva Berg Hallberg och Statens Fastighetsverk för att vi fick fotografera i det spännande klosterrummet i Östra Gymnasiehuset på Riddarholmen. Tack till Solbritt Benneth och Tina Rodhe på Stockholms Medeltidsmuseum för att vi fick låna rekvisita. Tack till alla engagerade och uppmuntrande människor för stöd och råd: familj, vänner, grannar och alla vänliga själar vid Historiska institutionen vid Stockholms universitet. Tack allihop än en gång!

www.icabokforlag.se © 2012 Anna-Karin Lundberg, Tom Silvennoinen och Ica Bokförlag, Forma Books AB Mångfaldigande av innehållet i denna bok, helt eller delvis, är enligt lagen om upphovsrätt förbjudet utan medgivande av förlaget. Förbudet gäller varje form av mångfaldigande genom tryckning, kopiering, bandinspelning, elektronisk lagring och spridning etc Forma Books AB är ett dotterbolag till Forma Publishing Group som är miljöcertifierat enligt SS-EN ISO 14001. Foto: Kenneth Ekelöv, Tom Silvennoinen Granskning: Eva-Lotta Staffas Grafisk form: Collegit Original: Linda Andersson Redaktör: Susanne af Klercker Repro: Italgraf Media AB Tryck: ISBN 978-91-534-3694-2


Innehåll Inledning

7

Tierpsgruppen

91

 Kyrkmålningarna

7

  Sånga Bladmönster Väst

92 

  Tidig stickning i Sverige

9

  Sånga Nejlika och fransk lilja Tröja

96

  Färg, material och stickteknik

9

  Sånga Ärgad bård Barntröja

102

  Sånga Ärgad bård Tröja

106

  Sånga Brokadblomma Jacka

110

 Stickbeskrivningarna

11

Albertus Pictor

13 

  Löt Änglavingar Kofta

14

Stickteknik

116

  Löt Helgongolv Jacka

20

  Tekniker som används i boken

116

  Härkeberga Vriden bladbård Tröja

26

 Masktäthet

116

 Kedjeuppläggning

117

  Härkeberga Guldmantel Tröja 32   Härkeberga Blomranka Väst

36

  Mönsterstickning i färg

118

  Härkeberga Litet löv Tröja

40

 Intarsia

121

  Bromma Stjärnhimmel Tröja

44

 Flätstickning

122

 Montering

122

Mälardalsskolan

51

  Broderi på stickat

125

  Norrsunda Ängel med pelare Kofta

52

  Knappöglor, knapphål

126

  Norrsunda Bladkrans Tröja 56

  Fästa lösa trådar

126

  Norrsunda Helgonblomma Väst

62

  Hål i arbetet

126

  Norrsunda Helgonblomma Barntröja 66

 Skötselråd

126

  Norrsund Treblad Tröja

70

 Förkortningar

127

  Norrsunda Valvbård Väst

74

 Garninformation

127

  Villberga Vinranka Torgvante

80

  Litslena Sicksack Halsduk

86

Litteratur

128


Inledning

Å

r 2005 fick jag av en slump upp ögonen för en makalös motivskatt i medeltidskyrkorna i Uppland. Många av dem är rikt utsmyckade med kalkmålningar som fullkomligt svämmar över av frodiga bladrankor, mäktiga schablonmönster, sirliga bårder och spännande färgkombinationer. Förutom att pryda och rama in bibliska scener har målade ornament av olika slag använts för att betona kyrkorummets arkitektur, till exempel på valvribbor, runt portaler och fönsterbågar. I det gamla svenska bondesamhället kunde man under århundradenas lopp hämta inspiration härifrån till olika slag av dekorerat hantverk: möbelsnickeri, träsnideri och olika textila tekniker. I mitt fall har intrycken från detta fantastiska dekorationsmåleri gett impulsen till ett stickprojekt som jag kallar Maskor och Medeltid. Resultatet är denna bok: en samling stickbeskrivningar till unika handstickade plagg, där målade ornament omvandlats till nutida stickglädje. Ett litet stycke medeltid att använda till vardags – eller festligare tillfällen – i vår tid.

Kyrkmålningarna Det var under 1400-talet som man började slå valv i de uppländska kyrktaken och i samband med detta pryddes väggar och valv med kalkmålningar i riklig mängd. Målningarna jag har inspirerats av är gjorda någon gång mellan år 1450 och tidigt 1500-tal, med andra ord under svensk senmedeltid. Tekniken Det rikt bemålade kyrkorummet i Sånga kyrka. Målningarna är från 1400-talets tredje fjärdedel och den idag okända konstnären räknas till den konsthistoriska stil­ gruppen Tierpsgruppen.

som användes kallas al secco, vilket innebär att konstnären målade på torr kalkputs med pigment som blandats med bindemedel. Färgpigmenten bestod huvudsakligen av mineraler som malts till pulver och metaller som ärgat till oxider. Kol användes för svart och kalk för vitt. Konstnären kunde också använda organiska färgämnen. Exempel på olika slags pigment är malakit och atakamit till gröna färger, azurit för blåa nyanser, järnoxid, cinnober och blymönja för olika röda färger, blytenn för gult samt ockra för olika nyanser av gult och brunt. Först skissade konstnären upp motivets konturer med kol på den putsade grunden. Vid känsliga färgpartier, till exempel vid målning av figurernas dräkter, ristade han i stället i kalken för att kolet inte skulle svärta ned färgen. Därefter målades motiven med penslar av olika storlekar. Schabloner användes flitigt när man målade bårder, vid dekorationsmålning av valvbågar, bakgrunder och klädedräkter med brokadliknande mönster. Schablonerna var troligtvis gjorda i mjuk och böjlig blyplåt för att kunna anpassas till det ojämna underlag som kyrkans väggar ofta utgjorde. Det var inte konstnären själv som fritt valde ut vilka motiv som skulle pryda kyrkorummet. De var i stort sett redan bestämda utifrån kyrkans uppgift att uppfostra och undervisa församlingen genom att skildra Jesus och helgonens liv och lidande. Man använde ofta träsnitt som förlagor; det mest kända exemplet på sådana förlagor är den så kal�lade ­Biblia pauperum – de fattigas bibel – som är känd sedan 1200-talet. Den består av 40 träsnittsblad där bibelns berättelser illustreras genom att man för varje nytestamentligt motiv återger två ­förebådande gammaltestamentliga. Biblia ­pauperum

– 7 –


Löt Änglavingar Kofta M (L) bröstvidd ca 106 (114) cm, längd ca 60 (64) cm, ärmlängd ca 48 (49,5) cm. Garn: 2-trådigt ullgarn från Kampes ullspinneri eller motsvarande (100 g = 300 m). Storlek:

Plaggmått:

Garnåtgång:

I

en takrosett i ett av takvalven i Löt kyrka finns en skara målade änglar. Deras vingar är riktade in mot mitten av valvet där valvribborna möts och de är omgivna av olika schablonmålade, ytfyllande motiv i järnoxidrött. Änglarnas kroppar har av någon anledning suddats ut, men deras vingar skiftar i en mängd nyanser, till exempel olika ärgade gröna toner. Bårderna som pryder koftan Änglavingar har änglavingar som möts parvis mellan smalare bårder med små enkla kronor som inspirerats av de rikligt utströdda schablonmotiven. Koftans kanter pryds av ett litet motiv som inspirerats av en bladranka som ser ut att växa upp ur ett av kyrkans konsekrationskors.

svart ca 20 (20) g malakitgrön nr 257 ca 100 (120) g guldgul nr 268 ca 100 (120) g rödbrun nr 204 ca 110 (120) g vit (naturvit) ca 190 (230) g mörkt turkos nr 250 ca 60 (80) g ljust turkosmelerad nr 251 ca 90 (110) g Stickor: rundstickor nr 2,5 och 3, 40 och 80 cm långa, strumpstickor nr 2,5 och 3. Övriga tillbehör: 6 (7) par tennspännen (agraffer), ca 4 cm långa när de är stängda. Masktäthet: 28 m och 34 v mönsterstickning enligt diagram B på stickor nr 3 = 10 cm. Stickanvisning: Läs först igenom hela beskrivningen. Sticka en provlapp för att kontrollera masktätheten. Alla enfärgade varv stickas med stickor nr 2,5 och flerfärgade med nr 3. Notera: Med alla sina infodrade kanter runt sprund, halsringning och framkant kräver denna tröja en hel del avslutande sömnadsarbete, men slutresultatet är väl värt besväret.

–  14 –


A

B

C

ärm L börja här: baksida + vänster framsida M/L

börja här: höger framsida M/L

ärm M

börja här efter sprund M/L

D

E

FF

G G

rödbrun rödbrun guldgul guldgul malakitgrön malakitgrön vit svart svart mörkt turkos mörkt turkos ljust turkosmelerad ljust turkosmelerad

H H

–  16 –

ärm L ärm M


Bålen: Lägg

upp 299 (347) m på lång rundsticka nr 2,5 med rödbrunt garn. Sätt en markör mellan varvets sista och första m och sticka runt i slätstickning i 7 v. Nästa v är ett vikv och stickas på följande sätt: 4 r, 66 (78) a, 8 r, 143 (167) a, 8 r, 66 (78) a, 4 r. På nästa v påbörjas mönsterstickning enl diagram A, se markeringar för resp stl. Varvets första 4 m utgör första hälften av steeken mitt fram och stickas med varannan färg över de första 3 m (schackrutigt), nästa m är kantm och stickas alltid i bf. Sticka 66 (78) m enl diagram A (= höger framsida). Följande 8 m utgör steek för första sidosprundet, första och sista m i steeken är kantm och stickas med bf, övriga i alternerande färg (schackrutigt). Sticka 143 (167) m enl diagram A (= baksida). Nästa 8 m är en steek för andra sidosprundet och stickas som föregående sprundsteek. Fortsätt sticka enl diagram A fram till de sista 4 m (= vänster framsida), sticka 1 kantm i bf, avsluta v med 3 m i alternerande färg (schackrutigt). Sticka mönster enl diagram A i sammanlagt 32 v. På nästa v maskas båda sidosteekarnas m (2 x 8 m) av. Byt till guldgult garn och börja sticka mönster enl diagram B, lägg på första varvet upp 13 nya m över var och en av de båda avmaskade sidosteekarna. Varvet har nu 309 (357) m. Upprepa mönsterrapportens 32 v sammanlagt 4 ggr, fortsätt sedan sticka mönster i ytterligare 8 (21) v. På nästa v maskas varvets 3 första och 3 sista m av (de 6 mittersta m i steeken mitt fram, inte kantm). Ta av garnet. Sätt steekens kantm tillsammans med 14 m till vänster plus 14 m till höger om kantm på en maskhållare eller tråd (30 m sammanlagt). Lägg upp 4 nya m, sticka varvet ut, avsluta med att lägga upp 4 nya m = 281 (329) m. De nya m är steekm för halsen fram och stickas som föregående steek mitt fram. Fortsätt sticka runt i mönster enl diagram och börja minska för halsöppningen fram: minska först 1 m på var sida om halssteeken varje v 10 ggr, därefter vartannat v 4 ggr (= 14 minskningar sammanlagt). Minska med 1 öhpt till höger om halsen och sticka 2 m tills rätt på vänster sida. Sticka utan minskningar i 7 v. På nästa v sätts baksidans 59 mittersta m på en hållare eller tråd. Lägg upp 8 nya m till en steek för halsen bak och fortsätt sticka varvet ut. Börja minska för halsringningen bak på nästa v med 1 m på var sida om halssteeken bak.

Fortsätt minska på samma sätt vartannat v ytterligare 3 ggr (= 4 minskningar sammanlagt). Sticka vidare utan minskningar i 1 v. På nästa v maskas alla steekm av på följande sätt: maska av 4 m, sticka 44 (56) m, maska av 1 m (sidm), sticka 44 (56) m, maska av 8, sticka 44 (56) m, maska av 1 m (sidm), sticka 44 (56) m, maska av varvets sista 4 m. Sätt kvarvarande axelm på hållare eller trådar. Lägg upp 61 (65) m på strumpstickor nr 2,5 med rödbrunt garn. Sticka slätstickning i 7 v. Sticka vikv: 27 (29) a, 8 r, 26 (28) a. Börja sticka mönster som på bålen. Kom ihåg att enfärgade v stickas med stickor nr 2,5 och flerfärgade med nr 3. Börja efter varvets första m vid markering för ärmar på diagram C. Varvets första m stickas genomgående med bf, nästa 26 (28) m stickas enl diagram, följande 8 m är ärmsprundssteek och stickas som på bålen, resten av varvet stickas mönster enl diagram. Ärmar:

– 17 –


Bromma Stjärnhimmel Tröja S/M (M/L) bröstvidd ca 103 (108) cm, längd ca 58 (59,5) cm, ärmlängd ca 37 (39) cm. Garn: 2-trådigt ullgarn från Kampes ullspinneri eller motsvarande (100 g = 300 m). Storlek:

Plaggmått:

Garnåtgång:

S

tjärnorna på tröjan Stjärnhimmel är hämtade från väggmålningarna i Bromma kyrka. Det schablonmålade stjärnmotivet har använts som en ytfyllande dekoration över himlen i olika bibliska scener, till exempel i skildringen av Marie tempelgång. Till tröjan har jag vänt färgerna och gjort motivet ljust och bakgrunden mörk. Stjärnorna har fått låna färg från Marias långa vackra gulröda hår.

ljust orange nr 267 ca 220 (240) g mörkt orangemelerad nr 228 ca 250 (280) g Stickor: rundstickor nr 2,5 och 3, 40 och 80 cm långa, strumpstickor nr 2,5 och 3. Övriga tillbehör: ett tennspänne (agraff), ca 5,5 cm långt (stängt). Masktäthet: 28 m och 36 v mönsterstickning enligt diagram A på stickor nr 3 = 10 cm. Stickanvisning: Läs först igenom hela beskrivningen. Sticka en provlapp för att kontrollera masktätheten. Ärmens maskor plockas upp i ärmhålet och stickas uppifrån och ned. Notera: Denna tröja går även att sticka utan insvängd midja. Lägg då upp 348 (360) m och sticka resår enl anvisning. Minska 2 (0) m jämnt över det första mönsterstickade varvet. Sticka sedan mönsterstickning enl diagram utan minskningar och ökningar rakt upp till ärmhålet, om du vill göra isatt ärm enligt beskrivningen, eller ända upp till axeln, om du i stället vill sy och klippa upp ärmhålet för en nedhasad ärm. Glöm inte att anpassa längden på ärmen om du gör nedhasad ärm.

–  44 –


Norrsunda Treblad

M

otivet treblad är hämtat från målningarna i Norrsunda kyrka, som är bland de vackraste jag sett. Motivet, som använts för att pryda olika figurers klädnader i ett brokadliknande mönster, förekommer i åtminstone ett par olika färgkombinationer. Den kombination som jag fastnat för är den som finns på Gertrud av Nivelles’ vackra fotsida klädnad. Tröjans kanter har lånat färg från fodret i Gertruds mantel och det åskfärgade moln hon står på.

Tröja M (L) bröstvidd ca 110 (122) cm, längd ca 67 (69,5) cm, ärmlängd ca 48 (49) cm. Garn: 2-trådigt ullgarn från Kampes ullspinneri eller motsvarande (100 g = 300 m). Storlek:

Plaggmått:

Garnåtgång:

rödbrun nr 204 ca 330 (380) g blekt gammalrosa nr 269 ca 240 (280) g mörkt blågrå nr 242 ca 50 (60) g malakitgrön nr 257 ca 10 (10) g Stickor: rundstickor nr 3 och 3,5, 40 och 80 cm långa. Strumpstickor nr 3 och 3,5. Masktäthet: 26 m och 29 v mönsterstickning enligt diagram på stickor nr 3,5 = 10 cm. Stickanvisning: Läs först igenom hela beskrivningen. Sticka en provlapp för att kontrollera masktätheten.

–  70 –


Sånga Nejlika och fransk lilja

I

nspiration till tröjan Nejlika och fransk lilja har jag hämtat från en bild i Sånga kyrka som föreställer S:t Eskil i full bis­ kopsdräkt. En nejlikeliknande blomma på den mörka marken bredvid honom ligger till grund för motivet i den mörka randen, den schablonmålade franska liljan på kåpan för den ljusa. Färgerna till tröjans nedre bård kommer från skorna och dräktens nederdel. Schablonmotivet nertill på tröjan återkommer dels som ytfyllning runt Eskil, dels i en betydligt yngre fönsterbård nedanför som tillkom i samband med renoveringen år 1902.

Tröja S/M (L) bröstvidd ca 103 (114) cm, längd ca 60 (63) cm, ärmlängd ca 48 (50) cm. Garn: 2-trådigt ullgarn från Kampes ullspinneri eller motsvarande (100 g = 300 m). Storlek:

Plaggmått:

Garnåtgång:

svart ca 260 (310) g malakitgrön nr 257 ca 210 (260) g mörkt gammalrosa nr 225 ca 50 (50) g rödbrun nr 204 ca 50 (50) g vit (naturvit) ca 50 (50) g mörkt orangemelerad nr 228 ca 50 (50) g Stickor: rundstickor nr 2,5 och 3, 40 och 80 cm långa, strumpstickor nr 2,5 och 3. Masktäthet: 28 m och 32 v mönsterstickning enligt diagram C eller D på stickor nr 3 = 10 cm. Stickanvisning: Läs först igenom hela beskrivningen. Sticka en provlapp för att kontrollera masktätheten. Alla enfärgade varv stickas med stickor nr 2,5 och flerfärgade varv med stickor nr 3. Notera: För att det ska gå att sticka denna tröja i två olika storlekar skiljer sig diagram C och D en aning från varandra. Det gör att de vita ränderna blir lite mer framträdande i storlek L än i S/M. Den större storleken kräver också ett litet utfyllnadsmotiv i nederkantens bård.

–  96 –


Sånga Ärgad bård Barntröja 2 (5) 8 år bröstvidd ca 70 (80) 90 cm, längd ca 33 (43) 50 cm, ärmlängd ca 27 (33) 38 cm. Garn: 2-trådigt ullgarn från Kampes ullspinneri eller motsvarande (100 g = 300 m). Storlek:

Plaggmått:

Garnåtgång:

M

otivet till tröjan Sånga Ärgad bård är inspirerat av ett schablonmålat motiv i järnoxidrött från Sånga kyrka som använts dels som ytfyllning, dels som bård. I samband med att man år 1902 tog fram och (hårdhänt) restaurerade de medeltida kyrkmålningarna, som då varit överkalkade sedan 1687, tillverkades en ny och lite större schablon efter den medeltida förlagan. Denna användes för att måla nya bårder i järnoxidrött runt fönster och en turkos bård inuti ett dörrvalv. Hela den turkosa bården målades i en och samma färg, men under de dryga 100 år som gått har bortåt hälften av bårdens delmotiv skiftat färg. Jag vet inte vilket färgpigment som användes när bården målades, men den har numera ett ärgat utseende med en mängd olika blågröna nyanser från lysande turkost till djupaste havsgrönt. Barntröjans nederkant och halskant är gjord i mosstickad resår. Samma tröja för vuxna har fått en liten schalkrage i mossresår.

vit (naturvit) ca 160 (210) 270 g ljust turkos nr 244 ca 30 (30) 40 g mörkt turkos nr 250 ca 30 (30) 30 g malakitgrön nr 257 ca 30 (30) 40 g ljust turkosmelerad nr 251 ca 30 (30) 30 g Stickor: rundstickor nr 2,5 och 3, 40, 60 eller 80 cm långa (beroende på storleken som stickas), strumpstickor nr 2,5 och 3. Masktäthet: 28 m och 34 v mönsterstickning enligt diagram på stickor nr 3 = 10 cm. Stickanvisning: Läs först igenom hela beskrivningen. Sticka en provlapp för att kontrollera masktätheten. Alla enfärgade varv stickas med stickor nr 2,5 och flerfärgade varv med stickor nr 3.

–  102 –


Sånga Brokadblomma

M

otivet som upprepas över jackan Sånga Brokadblomma gör verkligen ett brokadliknande intryck och det är så det schablonmålade motiv som inspirerat till jackan ursprungligen har använts: till att mönstra olika bibliska figurers klädnader. Motivet förekommer på flera ställen i kyrkans målningar och i olika färgkombinationer. Till exempel bär en av de avbildade apostlarna ett kåpliknande plagg mönstrat i gråblått och mörkt blått och det är den färgkombinationen som jag har fastnat för. Apostelns undre klädnad i rödbrunt har fått ge färg åt kantningarna.

Jacka S/M (M/L) bröstvidd ca 103 (108) cm, längd ca 61 (65) cm, ärmlängd ca 49 (50) cm. Garn: 2-trådigt ullgarn från Kampes ullspinneri eller motsvarande (100 g = 300 m). Storlek:

Plaggmått:

Garnåtgång:

rödbrun nr 204 ca 30 (30) g gråblåmelerad nr 238 ca 300 (330) g mörkblå nr 224 ca 220 (240) g Stickor: rundstickor nr 2 och 3, 40 och 80 cm långa, strumpstickor nr 2 och 3. Övriga tillbehör: 16 små tennfärgade kulknappar, ca 5 mm i diameter. Masktäthet: 28 m och 32 v mönsterstickning enligt diagram A1 på stickor nr 3 = 10 cm. Stickanvisning: Läs först igenom hela beskrivningen. Sticka en provlapp för att kontrollera masktätheten. Ärmens maskor plockas upp i ärmhålet och stickas uppifrån och ned. Notera: Använder man riktiga tennknappar kan man behöva förstärka framkanten under knapparna med ett ripsband eller liknande.

–  110 –


Mönsterstickning i färg Det går att sticka mönster i färg på flera olika sätt, till exempel med Fair Isle-, intarsia- och mosaikstickning. Den teknik som huvudsakligen används i boken är färgmönstrad slätstickning med garn i två eller flera färger, men aldrig med mer än två färger per varv. När man stickar mönsterstickning i färg på det här sättet är det några saker man behöver tänka på:

den andra när man stickar, en teknik som nog är idealisk vid stickning av korta mönsterrepetitioner med få maskor i bredd per motiv. Själv håller jag båda garnerna i vänster hand och växlar garn med tumme, lång- och pekfinger, men varje stickare måste själv känna efter vad som passar just henne eller honom. Det sätt att sticka som känns bra i de egna händerna fungerar bäst i längden!

Färgväxling:

Låt alltid garnerna ha samma ordning vid färgväxling och låt alltid mönsterfärgens tråd gå under bottenfärgens för att framhäva mönstret. (Ett undantag till denna regel finns i beskrivningen till västen Härkeberga Blomranka; när man stickar den ska man göra precis tvärtom). Om man hela tiden byter färg åt ett och samma håll, till exempel alltid låter den nya färgen gå över den man byter från uppstår en vridning av garnerna som ger ett ojämnt och bubbligt utseende åt arbetet. En vanlig teknik vid Fair Isle-stickning är att hålla garn i mönsterfärg i ena handen och bottenfärgat garn i

Löptrådar:

Exempel på flerfärgad mönsterstickning sedd från rätsidan.

Exempel på flerfärgad mönsterstickning sedd från avigsidan.

När man stickar omväxlande med garn från två nystan på samma varv bildas löptrådar av det garn som inte stickas för stunden när det följer med i stickningen. Löptrådarna, eller flotteringarna som de också kallas, ska löpa lagom stramt över arbetets avigsida. De ska inte dras åt för hårt, för då blir den stickade ytan bubblig, men inte heller hänga för löst, för då blir stickningen sladdrig och ojämn och mönstret blir otydligt. Tänk på att hålla stickningen närmast stickornas spetsar lagom utsträckt och slät över stickorna under arbetets gång, särskilt över höger sticka. Samla inte upp arbetet i händerna!

–  118 –


Bindning av löptrådar: Vid enfärgade partier som sträcker sig över mer än 5 maskor behöver den tråd som inte stickas för stunden bindas på avigsidan av arbetet, annars blir löptrådarna för långa. Om löptrådarna på insidan av plagget är för långa fastnar de lätt i fingrar och annat och dras ut, vilket kan leda till ihopdragna maskor. I värsta fall dras garnet av så maskorna börjar löpa och det bildas hål. För att undvika detta fångar man löptråden med garnet som stickas genom att sno garnerna om varandra. Strama åt maskorna som stickats före och efter så att inte löptråden syns igenom från rätsidan mellan dem. Sno åt motsatt håll nästa gång det löpande garnet behöver bindas för att inte tvinna och trassla ihop garnerna. Undvik att sno garnen lodrätt över föregående varvs garnbindningar, det måste vara minst en maskas förskjutning sidleds (detta gäller inte vanlig färgväxling, bara vid bindning av löptrådar). Om man inte kan undvika att sno garnen med en maskas mellanrum på varven efter varand­ ra måste vridningen göras åt samma håll, så inte garnvridningarna spänner åt var sitt håll och orsakar glipor där det bundna garnet skymtar fram på rätsidan.

När ett nystan tar slut under pågående varv och man ska fortsätta sticka med ett nytt nystan i samma färg lämnar man ca 10 cm av det gamla nystanet. Sticka ett par maskor med det nya nystanet och knyt ihop de båda garnändarna med en enkel knut. Knyt inte dubbelknut! När arbetet är klart, dra åt knuten en aning genom att sträcka ändarna åt motsatta håll och fäst på arbetets avigida med några stygn. En annan metod som är användbar när man stickar med rent ullgarn är att skarva ihop slutet på det gamla nystanet och början på det nya. Spjälka upp garnänden i två delar, ta av hälften ca 4–5 cm in från slutet (om garnet är tvåtrådigt, ta av ena tråden). Gör likadant med garnänden som ska fästas vid den första. Lägg garnändarna omlott och fukta dem (med lite vatten eller saliv, om du inte tycker det är för ociviliserat). Rulla sedan ändarna intensivt mellan handflatorna tills de filtar ihop sig och fortsätt sedan stickningen.

Bindning av löptråd sedd från rätsidan.

Bindning av löptråd sedd från avigsidan.

Påbörja nytt nystan och skarvning av garn:

Schackmönstrad steek med kantmaskor i bottenfärg.

Att sticka med steekar är en metod som brukar förknippas med Fair Isle-stickning. Det är en mycket praktisk metod som går ut på att använda klippmaskor för att kunna sticka hela bålen i ett stycke ända upp till axlarna. Rent ullgarn av olika slag (utan superwashbehandling) är idealiskt att använda vid stickning av steekar. Ullfibrer hakar gärna fast i varandra och filtar sig lätt, en egenskap som hjälper till att hindra maskorna från att repa upp sig när man klipper upp steeken. Andra fibrer

Steek:

– 119 –


Maskor och Medeltid Anna-Karin Lundberg

Inspirerad av den senmedeltida kyrkomålaren Albertus Pictor

Maskor och Medeltid

och hans samtid har Anna-Karin Lundberg här skapat en unik samling av 20 stickbeskrivningar till tröjor, koftor, jackor och västar.   Bokens stickmässigt spännande modeller av olika svårighetsgrader passar alla som gillar stickning i den nordiska traditionen, vare sig man just passerat nybörjarstadiet eller är en erfaren stickare.   Grundtekniken, räta maskor på rundsticka och aldrig fler än två färger åt gången, är lätt att lära sig även för den som nyss börjat få koll på sina aviga och räta.

Sticka bårder, bårder, bladrankorbladrankor och brokadmönster Sticka www.icabokforlag.se

och brokadmönster

Anna-Karin Lundberg

Maskor_och_medeltid_omslag.indd 1

2012-06-20 13:21

9789153243694  

Sticka bårder, bladrankor och brokadmönster Anna-Karin Lundberg Sticka bårder, bladrankor och brokadmönster Anna-Karin Lundberg Sticka bårde...

Read more
Read more
Similar to
Popular now
Just for you