Page 1

D

et är som om själva världen öppnar sig här. De mjuka k­ ullarna, de platta fälten, den långa obrutna horisonten, havet längst bort. Här erbjuds rum för tankar. Kanske nya tankar? Följ stigarna ner mot Sandhammarens vänliga vildmark så uppstår där en ny förtrollning. Det är svårt att komma vilse här: havets brus anger riktningen. Backåkra och Sandhammaren tillhör Hagestad, ett område som sträcker sig mot Löderup och Borrby i norr, Löderups Strandbad i väster och fram mot ­Mälarhusen i öst. I Hagestad finns ett levande jordbruk och många verksamma gårdar. Sommarvisten har utvecklats till åretruntboende. Konst och hantverk samsas med ­spirande vinodlingar och sparris­fält, en prunkande handelsträdgård och många hisnande mötesplatser. Trakten är rik på historia. Inte minst gäller det kuststräckan där många fartyg har förlist ute på revlarna, ofta på grund av storm och oroligt väder. Men ibland kunde orsaken vara en annan: fartygen sattes avsiktligt på grund för att kustbefolkningen skulle komma över lasten. I Hagestad finns Sveriges längsta radby, utefter vägen mellan Löderups kyrka och mot grannbyn Borrby.

10

Ett säreget lugn och en rofylld atmosfär ger glädje och tyngd åt mötet med denna trakt. Och naturen: himlen, havet, vinden lämnar ett bestående intryck.

11


20

21


V

inden tar tag i sanden och den stannar upp först i läsidan av en tångruska. Om nu inte vågorna sköljer bort allt byggs det på med mer sand och snart slår det stora dyngräset rot. Det växer snabbt i rotsystemet. Snabbast av alla är gräset Sandrör som på ett år kan växa genom en hel meter sand. Detta pågår ständigt och speciellt på Sandhammaren där kusten byggs på medan den på andra ställen förlorar många meter varje vinter. Sanddynerna byter skepnad och plats ­mellan säsongerna.

60

61


S

å inträder skördetid. Och lugnet. P­ otatisen ska upp, kornet skördas, löken ligga på tork över åkrarna. Men betorna får stå kvar långt in på hösten. Vinden börjar vina lite mer, fåglarna gör sig beredda till höstfärd. Och himlen får en ny färg. Nu går trakten till vila, kurar snart med tända ljus, minns gångna somrar och l­ängtar nog allaredan till nästa.

74

75


78

79

9789197702300  

Ett säreget lugn och en rofylld atmosfär ger glädje och tyngd åt mötet med denna trakt. Och naturen: himlen, havet, vinden lämnar ett beståe...

9789197702300  

Ett säreget lugn och en rofylld atmosfär ger glädje och tyngd åt mötet med denna trakt. Och naturen: himlen, havet, vinden lämnar ett beståe...