Page 1

Frรฅn iPhone 4-boken, Scott Kelby, Pagina Fรถrlags AB, 2011


Kapitel 11

Cereal Killer Heta tips och tricks Detta är den fjärde utgåvan av den här boken, och varje gång vi får möjlighet att uppdatera en bok vill vi göra mer än att bara berätta om nya finesser och funktioner – vi vill att boken ska bli bättre än de tidigare utgåvorna, eftersom vi tydligen har något trassel i hjärnkontoret. Du förstår, vissa författare är nöjda med att bara uppdatera sina böcker, men Terry och jag ser på dessa andra författare, som har saker som familjeliv, vänner, fritid och framgångsrika karriärer utanför författarskapet, och vi säger till varandra: ”Titta på de där stackarna. De är där ute och har roligt med sina familjer när de kunde sitta inomhus hela tiden med sina laptops och skriva på tangentbord, tills deras fingrar blir till korta stumpar.” Vi skrattar och skämtar om dessa lättingar till författare, eftersom de uppenbarligen inte är beredda att riskera äktenskap, jobb och social ställningar för att ta sina böcker till en högre nivå. Så Terry fick idén att lägga till det här kapitlet, fastän vi redan hade skrivit och uppdaterat färdigt och boken var klar för tryckning. Som du kan gissa la detta också till en del stress. Nu vet både du och jag hur dåligt stress kan vara för ens hälsa och välbefinnande. Faktum är att många olicensierade läkare nu anser att skrivandet av extra tips som det här kan leda till stressrelaterade problem – särskilt kardiovaskulära problem som ökar risken för strokes och hjärtattacker – vilket är precis varför vi kallade det här kapitlet ”Cereal Killer,” efter en låt av Method Man and Redman.

223 2 23


iPhone-boken

Klipp, Kopiera, Klistra och det liggande tangentbordet

Tryck tvü günger pü ett ord och du ser smü blü handtag som lüter dig markera vad du vill kopiera – detta kan ocksü inkludera bilder, kanske frün ett mail eller en webbsida i Safari. Om du dubbelklickar med fingret där det inte finns nügot ord eller hüller fingret mot skärmen i nügra sekunder für du en meny som lüter dig Markera (med handtagen) eller Allt. När du markerat det du vill kopiera trycker du pü knappen Kopiera. Gü till det program du vill klistra i, dubbelklicka där du vill ha ordet och tryck sedan pü Klistra in. Du kan ocksü ersätta ord. Tryck tvü günger pü ett ord, och i menyn som dyker upp hittar du alternativet Ersätt om det finns andra ord som din iPhone tror du kan vilja använda. Tryck pü Ersätt och sedan pü det ord du vill använda istället. En annan viktig ny funktion: du kan nu rotera din iPhone och fü tangentbordet i liggande format, i de flesta av dina inbyggda program, süsom Mail, Meddelanden och Anteckningar.

Att kopiera och klistra in bilder Du kan ocksü kopiera och klistra in foton frün programmet Bilder. Gü till albumet med det foto du vill kopiera och tryck pü rutan med pilen längst ner till vänster pü skärmen. Du kan  

       

 

  ! " #$    

224 2 24


Heta tips och tricks

Att behärska det virtuella tangentbordet

När du fÜrsta güngen skriver nügot pü ditt iPhone-tangentbord vill du fÜrmodligen korrigera felstavningar medan du skriver, men iPhone är smart och korrigerar automatiskt de flesta felstavningar. Den jämfÜr det du skriver med intilliggande tangenter och gissar oftast rätt ord, sü fortsätt skriva. Om du vill korrigera ett felstavat ord behÜver du inte radera hela ordet. Tryck fingret pü ordet, och ett fÜrstoringsglas visas. Du kan nu med fingret flytta markÜren Üver ordet fÜr att gÜra din ändring. Om du bÜrjar skriva ett ord som iPhone känner igen kan du fü ett fÜrslag. Är frügan korrekt trycker du pü mellanstegstangenten, annars fortsätter du bara skriva. När du avslutar en mening behÜver du inte fÜrst trycka punkttecken och sedan mellanslag; det räcker med tvü mellanslag sü blir det automatiskt en punkt och ett mellanslag, och nästa bokstav blir automatiskt versal. Caps Lock är normalt avstängt, men du kan ändra det i Tangentbordsinställningar (gü till Inställningar frün hemskärmen, tryck pü Allmänt och sedan pü Tangentbord). När Caps Lock är aktiverat kan du dubbelklicka pü skifttangenten fÜr att slü pü Caps Lock

Att stänga av autokorrigering % &  

'

$ (

$) ( 

225 2 25


iPhone-boken

Hur man kommer üt de där specialtecknen

Nästa güng du behÜver skriva ett accenttecken hüller du fingret pü det tecken som ska ha accenten. En lista Üver tillgängliga accenttecken Üppnas. Dra med fingret till det tecken du väljer och tryck pü det. Det finns ocksü andra specialtecken. Om du exempelvis hüller fingret tryckt pü punkttecknet für du som alternativ en ellips (‌).

Att stänga av tangentljudet * &  $  + ,,  ,  '

$ -,#$ ,  /

 $  

 $ Ringsignal/Ljud av0 

  & # 

 

)  #

226 2 26


Heta tips och tricks

Att synka anteckningar trådlöst

Anteckningar kan synkas trådlöst med MobileMe eller någon annan IMAP-baserad e-posttjänst. Gå först till inställningarna för ett IMAP-baserat e-postkonto (tryck på Inställningar i hemskärmen och sedan på E-post, kontakter, kalendrar) och aktivera synkning av anteckningar i kontoinställningarna. När du gör ändringar, antingen på din dator eller din iPhone, synkas Anteckningar åt båda hållen precis som dina kontakter, kalendrar och e-post. Du kan också aktivera denna funktion genom iTunes. Klicka på din iPhone i listan till vänster och sedan på fliken Info längst upp. Markera sedan kryssrutan framför Synkronisera anteckningar (och all annan information du eventuellt vill synka).

227 2 27


iPhone-boken

.se och andra domäner finns inom tryckavstånd i Safari

Det finns ju webbplatser som slutar med annat än .com, och som tur är kan du använda .com-knappen för att komma åt de vanligaste domänerna på Internet. När du i Safari har skrivit in själva namnet på den webbadress du vill komma till kan du välja en annan toppdomän (exempelvis .se) genom att hålla fingret tryckt mot .com-knappen. Du får då upp fler alternativ och kan dra fingret över dem för att välja ett av dem.

228 2 28


Heta tips och tricks

Den hemliga .com/.se-knappen i Mail

Har du lagt märke till att det finns en .com/.se-knapp på Safaris tangentbord men inte i Mail-programmet? Faktum är att det finns en där också men inte så synligt. Nästa gång du skriver en e-postadress och vill avsluta med .se, .com, .org eller liknande så håller du bara punkttangenten ”nedtryckt” tills flera alternativ visas. Dra sedan med fingret för att välja den toppdomän du vill använda. Du kan faktiskt använda denna funktion överallt där det finns ett tangentbord med punkttecken. Jag har till och med använt den i program som jag laddat ner själv.

229 2 29


iPhone-boken

Att byta språk på tangentbordet

För att få tillgång till tangentbord för olika språk och kunna växla mellan dem som du vill behöver du först välja vilka du ska ha tillgång till. Gå till Inställningar från hemskärmen, tryck på Allmänt, Internationellt, Tangentbord och Lägg till nytt tangentbord. Där hittar du en lista över alla språk du har att välja mellan. Slå på de tangentbord du vill ha tillgång till, och i fortsättningen kommer du att se en liten jordglob längst ner till vänster på tangentbordet när det dyker upp. Tryck på den för att växla mellan de tangentbord du har gjort tillgängliga.

230 2 30


Heta tips och tricks

TERRY WHITE

TERRY WHITE

Att bestämma storleken pü dina kontakters foton

Om du har lagt till foton till dina kontakter kanske du märkt att vissa av dem visas i helskärm medan andra bara visas i skärmens Üvre hÜrn, när personen ifrüga ringer. Detta handlar egentligen om hur fotot lades till kontakten. Om du hämtade det frün adressboken pü din dator hamnar det fÜrmodligen i Üvre hÜgra hÜrnet. Om du däremot hämtade fotot direkt i din iPhone, antingen med den inbyggda kameran eller frün foton i fotobiblioteket, kommer de att visas i helskärm när kontakten ringer.

Att se tvĂĽ namn fĂśr en kontakt %   %    &  12 

 ) 3 1  #4& ,  namnen dĂĽ ett samtal kommer frĂĽn numret ifrĂĽga.

231 2 31


iPhone-boken

Tips för utlandsresenären

Även om du har en fast kostnad för obegränsad dataöverföring i ditt telefonabonnemang så ska du vara medveten om att den förmodligen inte gäller utomlands. Till och med enkla saker som att koppla upp dig för att kolla din e-post kan bli riktigt dyra när du är i ett annat land. Du kan åka på att betala för varje kilobit som överförs till och från din iPhone. Som tur är finns det sätt att slippa komma hem till en telefonräkning stor som en avbetalning på huset. Först får du bestämma dig för om du behöver kunna ringa när du är utomlands. I så fall kan du behöva kontakta ditt telefonbolag och se till att internationella samtal är aktiverade i ditt abonnemang. Sedan ska du se till att du inte ”roamar” på ett datanätverk. För att undvika sådant stänger du av Dataroaming (gå till Inställningar från hemskärmen, tryck på Allmänt och sedan på Nätverk). Detta betyder förstås att du inte kommer att kunna surfa på webben, kolla e-post och sådant medan du är utomlands. Du kommer dock fortfarande att kunna ansluta till Wi-Fi-nätverk (trådlösa bredband). Om du är beredd att betala för dataroaming kan du slå på det i inställningarna, men jag rekommenderar dig då att stänga av Push (i Inställningar trycker du på E-post, kontakter, kalendrar och sedan på Hämta nya data) så att din iPhone inte ständigt håller på och kollar efter ny e-post. Ändra också Hämta-inställningen till Manuellt. På så sätt använder du bara dataförbindelsen när du manuellt hämtar din e-post, surfar på webben eller kör internetbaserade program.

232 2 32

9789163609749  
9789163609749  

Från iPhone 4-boken, Scott Kelby, Pagina Förlags AB, 2011 Heta tips och tricks Kapitel 11 223222222222222223333333222222222222223333333